Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a számító gép tápjából kivezetett feszültséget szeretném stabilizálni. Azért lenne rá szükségem, mert a számítógép 12V járól adok feszültséget egy billentyűzet világításhoz. A probléma ott adódik, hogy világít szépen meg midnen, csak sajnos amikor dolgozik a gép vagy valamit csinál, akkor ilyen vibráló fénye van. Két hiba jelenség jutott az eszembe, abból az egyik ez, hogy a feszültség ingadozik, és ezért van ilyen pislákoló fénye sokszor. ( A másik az az, hogy egy csatlakozóval kötöttem össze a géppel, és annak a csatlakozónak silány az érintkezése, de annak mozgatása sem akarja megoldani a hibát sajnos.) Szóval ezért keresek valami megoldást a problémára. Olyasmin gondolkodtam, hogy egy jópár kitermelt elkot egymás után párhuzamosan kötök az égőhöz, és az hátha kisimítja a dolgokat, de nem vagyok meggyőződve a problémamegoldás helyességéről. Van esetleg valakinek valami ötlete, hogy mi lehet nálam egy valami gyakori hiba, amire nem gondolok épp, vagy egy ilyen stabilizáló ötlet, vagy valami a probléma orvoslására? Köszi mindent előre is!
7809 IC ad neked stabil 9V feszültséget. Bár nem írtad, hogy mi a fényforrás.
Az 'égő' mit jelent?
Jahh, elnézést, valóban hülye vagyok...
Egy 12Vos led szalag adja a billentyűzetnek a fényt, így valami feszültség simításra gondoltam.
Sziasztok! SOS-ben szükségem lenne egy olyan megoldásra, hogy egy 12V bolt 5V-ot előállító stabil ic-t hogyan kellene megbűvölni, hogy 5-v bolt 3.3-at csináljon? Kb 1 A erősségben működik a dolog...de még talán annyi sincs. Alacsonyabb áramerősségnél működött a dolog..de beépítve nagyob áramra kötve már nem igazán...a páciens egy LM340T5 nevezetű ic...
Hello, ejtsed a feszültséget 3db szilíciumdiódán...jó ötlet?
"SOS-ben" kéred? Ehhez képest két napja nem voltál itt!
Sorry! Voltam itt..csak nem bejelentkezve és nem írtam... :S Szóval a dióda nem jöttbe...
Amiet találtam itthon...azokkal az volt a helyzet, hogy 2 kevés 3 sok volt...A megoldás az lett, hogy egy 10 ohm 5W-os ellenállást beleraktam terhelésnek...így 3.4V lett a feszültség...az az 0,1V pedig nemhiszem, hogy gondot fog okozni bármiben is...Majd alkalomadtán veszek egy megfelelő stabil ic-t és kiszedem a fölös dolgokat.... Addig meg működik így is a dolog....kicsit melegedik ugyan az ellenállás...de had dolgozzon Egyébként köszönöm a segítséget...még ha nem jött be akkor is
Nem volt itthon csak 12-röl 5 voltot csinálóm... és ezért kerestem alternatív megoldást... A Low-drop mit takar ezeknél az ic-k nél? Nem vagyok műszerész sem semmi hasonló...szóval bocs ha hülyeséget kérdezek Teljesen hobbi szinten űzöm a dolgot...és próbálok fejlődni néha
Átlag stabilizátornak 2-3V-tal nagyobb bemenő feszültség kell a jó működéshez. A "low-drop"-nak akár 0.3-0.5V különbség is elég (mindenesetre kevesebb mint általában).
Sziasztok!
Építettem egy LM7815 stabilizátor IC-ből álló alap fesz. stabot! Egy 12V-os trafót használok, 3 A-est, ami ugye egyenirányítás, és pufferelés után 17V-ot ad, a fesz. stab. után pedig 15V-nak kell a kimeneten lennie! Ez idáig, mind meg van, gyönyörűen működik, bár 14,9V-al, de az az 1 tized elenyésző. Viszont, én ezt az áramkört, zárt ólomsavas akkumulátor, avagy zselés akksi töltésére szeretném használni, amihez 14,4 kell, ezzel sincs gond, mert ha egy sima 1N4007-es diódát utána kötök, két legyet egy csapásra, 14,4V-lesz a kimeneten, mert az a 0,6V kiesik, ami a dióda feszültsége, és visszáram se folyik, hogyha kihúzom a töltőt, megakadályozva ezzel az akksi lemerülését. Tesztként, egy egyszerű 12V-os izzót kötöttem a fesz. stab áramkörre, a dióda nélkül, de leesett a feszültségem, 12,3V-ra! Hová lett az a másik 2,5V? Esetleg túl nagy lenne az a terhelés neki? Egyébként rákötöttem az akksira, 0,6A-el tölt, aminek örülök is, pont ennyi kell nekem. Képes lenne szerintetek feltölteni ezt a 12v/9Ah-s akkumulátort 14,4V-ra?
Össze dugtam, vártam!
Sajnos 12,38 V-nál feljebb nem emelkedik a töltés és fűt is, pedig aránylag nagy bordára szereltem! Egy ismerősöm szerint, elég lenne a graetz, és a pufferek után kötni az akksit, akkor pont 14,2-15V-ra esne a feszültség a terheléstől, de ezt nem merem megtenni, drága egy ilyen akksi. Nektek mi a véleményetek? Nyugodtan megtehetem, vagy valamit alakítanom kell a fesz stab áramkörön? (Az árámkör csak egy szimpla stabilizáló áramkör. Az IC 1-2 lába között 300nF, a 2-3 láb között 100nF-al, és kész.)
Hello!
És hova lett a pufferkondi? Nézted a trafó feszültségesését, hogy mekkora az egyen ha meg van a terhelés? De a stabilizátor maximális terhelésen meg, és csak a belső áramkorlátozás és hővédelem védi az IC-t. Ezért is eshet a feszültség. Amúgy meg az aksi feszültsége töltés alatt nő. Amíg töltődik, nem is lesz meg a 14,4V, csak majd ha feltöltődött már.. üdv! proli007
Igen néztem, a TDA2030-as esetében nem esett, az izzó lámpa esetében lebukott 13V-ra.
A puffer kondi, már megvan a pufferelő táblámon, egy 3300µF-os kondival, ami közvetlen a stab. IC bemenetére megy. Igen, ezt tudom, más most egy órája töltődik az akksi, 12,6V-on van, de egy 20 percre 12,38V-on megállt, pont mint a lámpa esetében! Akkor most még jó pár órahosszát várnom kell, hogy meddig megy fel a töltés? Üdv.: Jax
Hello!
A TDA nem terhelés, hanem szórakozás. A terheés egy ellenálás, olcsóbb estben egy izzó. De az izzónak is ismerni kell a teljesítményét. Nem de bár? De egy gyalog 7815, áramkorlátja 1A körül van. Aksi kapacitásától, és merültségétől függ, mennyi ideig fog töltődni. "Aksi töltés, nem kapkodó idegbetegnek való szórakozás." Türelem! üdv! proli007
Sziasztok,
Megépítettem az "old-school" LM317-es alapú feszültség szabályzót ami remekül is működik független 12V-os 1.2A-es tápról, de ha a számítógép tápjáról táplálom 12V-al akkor a max feszültség 10.22V amit átenged, holott a bemenetnél megvan a 12V. Teszteltem egy gagyi univerzális adapterrel ami felirata szerint 1A-es, ugyanaz a helyzet mint a számítógép táppal.... Lehetséges, hogy 1A feletti áramerősség kell neki hogy rendesen működjön? Vagy valami más lehet a gond? Elnézést ha pofonegyszerű a válasz, de nem vagyok szaki
Értem! Sajnos az izzó teljesítményét nem ismerem, de mivel valószínűleg egy autóba való izzóról van szó, így gondolom 21W-os lehet.
Próba lámpának csináltam, hogy le tudjam mérni a jeleket haverom kocsijába, amikor a kpzárat, és az el. ablakot kötöttem be. "Aksi töltés, nem kapkodó idegbetegnek való szórakozás." --> Tudom, csak már kezdek ki fogyni az időből, egy hónapom van már csak hátra egy pályázatig, és még rengeteg dolgom van ezzel kapcsolatban. Persze, a türelem meg van, de fogy az idő, és még a végfokot le se tudtam tesztelni, hogy jó-e.
Szia! Az univerzális tápod legalább 14-15V-ot ad ki ténylegesen, ezért tudod vele a szabályozott 12V-ot előállítani. A feszültségszabályzó kapcsolóeleme tranzisztor, nyitott állapotában is esik rajra feszültség. Egy általános feszszabályzó IC bemenetére legalább 3V-tal magasabb feszültséget szokás kapcsolni, mint amennyit a kimenetén szeretnénk elérni.
Köszi szépen, ez megmagyarázza hogy miért csak 10.22V a max a számítógép tápján szabályozással. Szerinted ha a potméteres szabályzó elé mégegy LM317-es áramkört betennék amin 15-17V lenne a kimenő az megoldaná a problémát? Vagy van valami egyszerűbb megoldás hogy 12V legyen a max szabályzott kimenet?
Köszi!
Üdv, azt szeretném kérdezni, hogy hogyan lehetne egy 6 voltos zselés akku feszültségéből stabil 5V-ot csinálni 2A áramhoz a lehető legegyszerűbben -hely és alkatrész takarékosan?
minden ötlet érdekel... előre is köszönöm, nagy segítség lenne egy esküvőhöz.
Hány Ah-s az akkumulátor?
Nem vagyok szaki, de ha jól tudom, 6V-ból, nem biztos hogy sikerül 5V-ot csinálni fesz. stabbal, mert az IC helyes működéséhez kell +2-3V. Ebbe nem vagyok biztos, a szakik többet tudnak mondani ezzel kapcsolatban! Üdv.: Jax
Rendben, köszönöm szépen, ez elé a kapcsolás illetve a lowdrop IC elé szükséges kapcsolót tenni?
...úgy értem ez a kapcsolás vagy a IC meríti az akkut amikor nincs használatban?
Számítógép tápegységről lehet olyan pontot találni egyáltalán, ahol >15V van? Mert ugye az lenne a feltétele, hogy egy másik LM317-el megoldjam...
Hello!
Feljebb viszed a 12V-ot, és már meg is oldódott. Nézd meg a "PC táp átalakítás" topikban, mit kell tenni. üdv! proli007
Hello!
Ha megnézted volna figyelmesen a rajzot aminek linkjét küldtem, akkor láthattad volna, hogy azzal grátisz még kapcsolni is lehet az 5V-ot. És kikapcsolt állapotban a fogyasztása 2uA körül van.. üdv! proli007
Köszönöm, egyébként megnéztem a rajzot figyelmesen csak nem értettem, hogy miért R5 elé van betéve a kapcsoló és nem a pozitív és/vagy negatív táp ágba közvetlenül az áramforrás után?
Gondoltam ha oda lenne téve még azt a 2 UA sem fogyaszthatná? -rosszul gondolom?
Hello!
És kit zavar 2uA áram? Pont az a lényeg, hogy ez a szabályozáson felül, "elektronikusan" kapcsolja is a tápot. Nem kell nagyáramú kapcsoló, (akármilyen vacakkal bekapcsolható a 2A) aminél probléma a kis átmeneti ellenállás megvalósítása is. üdv! proli007
Urak!
0.8-1V-ot kéne előállítani 200-250mA terhelés mellet 16-18V-ból. Nagyobb feszültségen már rázkódik a motor. Az adatok üresjárati adatok, de növekedésre nem számítok az üzem során se, mert a forgatott rész tömege max 1-2 gramm. Fontos a minél kisebb helyigény, üzembiztos működés. Egy modellmozdonyba kerülne, ventillátor forgatómotor menne róla. A motor telefon vibramotor, megfosztva az excentertől. 317-es IC-t néztem azzal nem fog menni, zeneres megoldást nem találtam.
Szia!
200mA mociáram 1V feszültség 18V tápnál 91 ohm ellenállás 3,6 W-tal ? Ennyi lenne? Nem fog ez nagyon fűteni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |