Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MSP430 mikrovezérlők

Témaindító: gomzito, idő: Ápr 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   61 / 139
(#) Atielektro válasza Grebi hozzászólására (») Jún 12, 2012 /

CCS-sel. Ha jól tudom, akkor ennél csak a 16 kB-os Flash limit van.
(#) Grebi válasza Atielektro hozzászólására (») Jún 12, 2012 /

Érdekes probléma. Elvileg annyira fejlett a fordítója hogy optimalizálja a kódot. Esetleg valami gyári példa nincs amiben használják azt a könyvtárat? Úgy emlékszem hogy CCS elég gazdag példaprogram tárral rendelkezik.
(#) szikorapéter válasza Atielektro hozzászólására (») Jún 12, 2012 /

Hát én az IAr -system-el dolgozom és C-main-ban tanulok programozni.Azért gondoltam ennek a kijelzőnek az élesztésére mert 1ez volt kéznél,2olyan jól néz ki a színes nagy kijelző.A kijelző egy LG GS 290-ből lett kibányászva miután az megpusztult(nagy örömömre).Nemnagyon tudok neki lábkiosztást nézni,mert nagyon integrált a csatlakozója,de megpróbálok hátha sikerül.
(#) icserny válasza Atielektro hozzászólására (») Jún 12, 2012 /

Idézet:
„Valakinek sikerült már használni a "math.h" állományban lévő függvényeket?”
Eszembe nem jutott még ilyesmi. De most kipróbáltam az alábbi kis programot, és a Debugger szerint p = 2.718282 lett. Én nem állítottam sehol semmit. Ez a névjegye szerint a Code Composer Studio Core Edition Version: 4.2.4.00033. Állítólag az 5.1-nél problémák vannak...

1. #include <msp430.h>
  2. #include <math.h>
  3. float p = 1.5;
  4. int main(void)
  5. {
  6.   WDTCTL = WDTPW + WDTHOLD;             // Stop watchdog timer
  7.  
  8.   p = exp(1);
  9.  
  10.   P1DIR |= 0x01;                        // Set P1.0 to output direction
  11.  
  12.   for (;;)
  13.   {
  14.     volatile unsigned int i;            // volatile to prevent optimization
  15.  
  16.     P1OUT ^= 0x01;                      // Toggle P1.0 using exclusive-OR
  17.  
  18.     i = 10000;                          // SW Delay
  19.     do i--;
  20.     while (i != 0);
  21.   }
  22. }
(#) icserny válasza szikorapéter hozzászólására (») Jún 12, 2012 /

Idézet:
„Lenne egy olyan kérdésem hogy msp 430 g2231-es ic-vel lehet-e ilyen kijelzőt programozni?”
Túl sok mindent nem tudsz az MSP4302231-gyel csinálni, mert se RAM, se FLASH, még egy fontkészletet sem tudsz hová eltárolni benne.
(#) Atielektro válasza icserny hozzászólására (») Jún 12, 2012 /

Érdekes...Nekem nem fordul le ez a kód sem. Valószínűleg az a probléma akkor, hogy 5.1-est használok. Megpróbálkozok majd egy régebbi CCS-sel, illetve utánanézek az 5.1 problémáinak.
Köszönöm a segítséget Neked is és Grebinek is!
(#) idlob válasza Atielektro hozzászólására (») Jún 12, 2012 /

Esetleg próbálkozhatsz újabbal is, 5.2-vel nekem fordult Icserny kódja.
(#) moderboy válasza colosseum hozzászólására (») Jún 13, 2012 /

Hát ez elég nagy baj, szinte semmi infó nincs róla csak a "gyárilag" kiadott dolgok, mi pedig erre alapoztunk egy digitálisan vezérelt tápot. Egyenlőre úgy látszik, hogy teljesen feleslegesen
(#) Mate12345 hozzászólása Jún 14, 2012 /

Sziasztok!

Szeptemberben kezdem írni a szakdolgozatomat, melynek keretében egy halom AMB8423-es modulon kell demóznom.

Az a gond, hogy a modulok csak augusztusban érkeznek meg, de már el szeretném kezdeni tanulni a hogyanokat. (Sok dolgom lesz vele, úgyhogy ajánlott a nyáron nekifeküdnöm.)

A gondom az, hogy a neten csak egy két oldalas adatlapot találtam, amiből semmit nem tudok meg.

Sok olvasgatás után valami olyasmit szűrtem le, hogy lehet programozni a modulban található MSP430-as mikrovezérlőt és azon lehet különböző protokollokat megvalósítani.

Az MSP430-asokkal van egy kis tapasztalatom (és nyárra kaptam az egyetemtől egy demó boardot, amit tegnap be is üzemeltem).

Használt már valaki AMB8423-as vagy eZ430-RF2500T-as lapkákat?
Pontosan hogyan és mivel lehet ezeket programozni?
Közvetlenül tudom programozni a modulon található mikrovezérlőt?

Aki már használt ilyeneket, írhatna róluk pár szót. Nagyon hálás lennék érte.
(#) idlob hozzászólása Jún 14, 2012 /

1. if(!DMA0SZ)...
  2. if(DMA0SZ == 0)...
  3. if(DMA0SZ < 1)...

Azt szeretném ellenőrizni, hogy az adott regiszter tartalma nulla-e (... és ezáltal kideríteni, hogy még nem volt beállítva).
Van-e arra vonatkozóan ajánlás, hogy melyiket érdemes választanom, ha most éppen teljesítményre optimalizálnék? Vagy csak a disassembly nézegetése ad rá választ?
(#) Grebi válasza idlob hozzászólására (») Jún 15, 2012 /

Az első megoldással találkoztam már sok helyen, és használtam én is.
(#) icserny válasza idlob hozzászólására (») Jún 15, 2012 /

A Disassembly ablak a barátod, az a mérvadó. Én is az első változatra tippelek...
(#) kardexcsaba hozzászólása Jún 15, 2012 /

Sziasztok.
Egy LCD kijelzot kotottem ossze a uC-el, es az a kerdesem lenne, hogy ha csatlakoztatom a launchpadot USB-keresztul a PC-hez akkor csak osszevissza karaktereket is ki. Ha mozgatom a bekotes szalait, akkor bizonyos pozicioban minden tokeletesen mukodik. Ha azonban kihuzom az USB-t es ismet visszadugom akkor ismet ossze-vissza karakterek.
A labakat nem forrasztottam ra a uC-re mert meg nem vegleges es az a kerdesem lenne a tapasztaltakhoz, hogy lehet ez programhiba, vagy inkabb erintkezesi a problema?
Az lcd kijelzo amit hasznalok egy TS1602-es es a mikrokontroler msp430g2452, a bekotes a p2.0 - p2.5 labakon van, es a icserny forumtag altal javasolt kodot hasznalom.
Elore is koszonom
(#) Grebi válasza kardexcsaba hozzászólására (») Jún 16, 2012 /

Ezzel a hibával akkor találkoztam amikor valamelyik láb kontaktos volt. Megmozgattad akkor a kijelző kapott egy fals kódot. Azért lesz jó minden ha újra csatlakoztatod a vezérlőt, mert a kódban amit használsz van egy inicializálásos rész, ami újra alaphelyzetbe állítja a kijelződet. Ellenőrizd a vezetékek hosszát, valamint azt hogy milyen gyakorisággal frissíted a kijelzőt, mert magas frissítésnél felléphet áthallás a kijelző vezetékei között. Icserny kódjában szerintem nincs hiba, úgyhogy csak is érintkezési hiba lehet.
(#) kardexcsaba válasza Grebi hozzászólására (») Jún 16, 2012 /

De nekem epp az a problemam, hogy amikor csatlakoztatom a kijelzot, akkor nem jol jeleniti meg. Ha mozgatom a szalakat akkor pedig helyrejon. Ha kihuzom es ismet visszadugom akkor ismet nem mukodik jol. Gondolom hiba lehet az inicializalasban, vagy lehet ez erintkezesi problema is?
(#) icserny válasza kardexcsaba hozzászólására (») Jún 16, 2012 /

Ha a RESET gomb megnyomására sem tér észhez a kijelző, akkor rossz bekötésre vagy rossz kontaktusra gyanakodnék. Az R/W bemenet le van kötve földre?
(#) DecebaL válasza icserny hozzászólására (») Jún 16, 2012 /

Töröld ki a P2OUT=0 és P2SEL utasításokat az lcdinit-ből ha az E és RS lábat nem a P2.6 és P2.7 portra kötötted, és egy kicsit növeld az időzítéseket ha kell.
(#) icserny hozzászólása Jún 16, 2012 /

Itt azt írják, hogy a Code Composer Studio (CCS) v5.1-től és az IAR EW430 5.40.2-től kezdődően a prgramozás/debug-olás egy újabb kiadású szoftver komponens, az MSP430.DLLv3 segítségével történik, ami szükségessé teszi a FET firmware frissítését, ami ezáltal elveszti kompatibilitását a régebbi szoftverekkel.

Van valakinek ezzel tapasztalata? (Én még a régebbi szoftvereket használom)

Vonatkozik ez a Launchpad kártya programozójának firmware-ére is (azt is frissíteni kell)?
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Jún 16, 2012 /

Idézet:
„IAR EW430 5.40.2-től kezdődően a prgramozás/debug-olás”

Érdekes, mert elméletileg, én az IAR 5.40.3-ast használom, és nem kellett FET firmware-t frissíteni. Hozzáteszem, hogy fogalmam sincs, hogy melyik verziószámot kell nézni, mert itt legalább 100 van.
(#) Grebi válasza icserny hozzászólására (») Jún 16, 2012 /

Én kb 3 hónapja kaptam levelet a TI-tol, hogy firmware frissítés jött ki a LaunchPadhoz. Letöltöttem updateltem, vagyis próbáltam, és közölte hogy már a legfrissebb. Pontos verzióra nem emlékszem de valami 2.xx rémlik. Nem kaptam semmi féle frissítésről szóló értesítést.
ui.: Ez persze nem azt jelenti hogy nincs frissítést, de az előző verzió frissítésből kiindulva értesítést küldenek(remélem).
(#) kardexcsaba válasza icserny hozzászólására (») Jún 16, 2012 /

Kiprobáltam az általad tanácsolt RESET gomb használatat és miután lenyomom minden tökéletesen müködik. Ez azt jelenti, hogy a kódban van valahol a hiba(nem egyezik meg a beállítása az általam használt 1602es kijelzőnek a HD44780-éval)?
(#) icserny válasza kardexcsaba hozzászólására (») Jún 17, 2012 /

Lehet próbálkozni egy 100 ms-os késletetéssel a program elején, de a WDT letiltása UTÁN (több időt hagyva ezzel az LCD-nek a bekapcsolás utáni feléledésre).

Ha RESET után jól működik, akkor a programmal nem lehet hiba, csak a bekapcsolás utáni feléledéssel.
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Jún 17, 2012 /

A listádon szerepel az MSP430c2.dll és az MSP430v2.dll is. Lehetséges, hogy ez az IAR kiadás a korábbi és az újabb firmware verzióval is kompatibilis.

Ennél az IAR-nál szerintem az 5.40.2 az irányadó verziószám. Nálam 5.30.1 van telepítve abban még csak MSP430.dll van.
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

Mind a három szerepel, "MSP430.dll, MSP430v2.dll, MSP430v3.dll". Viszont a MSP430.dll és a MSP430v3.dll mérete, és a tartalma, (HEX editor szerint) is megegyezik.
Idézet:
„Ennél az IAR-nál szerintem az 5.40.2 az irányadó verziószám”

Szerintem is, de a "Product info"-nál az 5.40.3-at írja ki.
(#) kardexcsaba hozzászólása Jún 18, 2012 /

Hali.
A következő kérdésem lenne. Egy Quectel L50 GPS modult szeretnék beüzemeltetni egy MSP430G2452 uC-el. Mivel a mikrovezérlő csak I2C támogatottsággal rendelkezik, így azt kell használnom. A következő NMEA üzeneteket kellene átküldenem a GPS modulra a konfiguráláshoz:
1. Port kiválasztása
$PSRF100,1,4800,8,1,0*0E
2. Inicializálás $PSRF101,-2686727,-4304282,3851642,75000,86400,1311,12,4*26
3. Funkció kiválasztása(milyen típusban küldjön)
$PSRF103,04,00,02,00*26
Az általam használt i2c programmal(amit szitko fórumtársunk adott és köszönet érte) egyszerre egy bájtot tudok atküldeni. Tudna valaki segíteni, hogyan tudom megoldani, mert ahogy utánanéztem ezek az üzenetek több bájtosak és nem értem hogyan tudnám felosztani. Még nem foglalkoztam NMEA protokollal, ezért kezdő vagyok a témában. Köszönöm a segítséget.
(#) kardexcsaba válasza icserny hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

Köszönöm a segítséget. Most már minden jól működik.
(#) icserny válasza kardexcsaba hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

A GPS nem UART kapcsolatot használ véletlenül? Hogy jön akkor ehhez az I2C?
(#) kardexcsaba válasza icserny hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

Mindkét kapcsolatot tartalmazza, de mivel nekem a uC-nek csak I2C-re van kivezetés ezért kell azt használnom.
(#) icserny hozzászólása Jún 18, 2012 /

Mivel nem találtam tiszta szoftveres UART küldő programot, gyorsan írtam egyet. Ez csak adásra való (a Launchpad valamit kiküld a számítógépnek). A TXD láb elvileg a P1 port bármelyik lábára átdefiniálható, de a Launchpad emulátora a P1.1 portlábon várja a jelet. Az új Launchpad kártya esetén a jumperek SW állásban legyenek!

A rendszer órajele a gyárilag kalibrált 1 MHz-es DCO, így 2400 bit/s küldésnél a bitidő 416,667 mikroszekundum. A formátum: 1 start bit, 8 adatbit, 1 stop bit. Az időzítéshez szoftveres késleltetést használunk.

A mellékelt program végtelen ciklusban 1 másodpercenként küldözgeti a "Hello world!" szöveget. Putty.exe vagy más terminál program fogadja.

main.c

(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

Ez tetszik, mert legalább nem foglalja le, az amúgy is kevés timer modult.
Köszönjük!
És most látom, hogy megjelent a cikked III. része. Remek összeállítás, és tananyag, (bár csak átfutottam rajta) csakúgy mint az előző kettő. Gratulálok hozzá. (lesz a további modulokról (ADC, UART...) is cikk?)
Egy észrevételem viszont lenne. A linkeknél, a " 2011. Co-op Design_Challenge " link nem működik. (legalábbis nálam)
Nem ide kéne irányítson?
Következő: »»   61 / 139
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem