Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   430 / 729
(#) Robi85 válasza ptesza hozzászólására (») Jún 10, 2012 /
 
Hali.

Visszahozták az MNC hangszórót, és sikerült ujra megmérnem. Felraktam az adatokat és egy képet a sullyal való mérésről. Jó így? És hogyan tovább? Ebből hogyan lesz meg a VAS értéke?
(#) ptesza válasza Robi85 hozzászólására (») Jún 10, 2012 /
 
A limpben egymás után kell lemérni súly nélkül és súllyal is. A első mérést előbb rögzíteni kell az overlay-en, csak utána lehet megmérni a második görbét. Ezután van a limpben egy olyan menüpont, hogy analyze .Ezen belül a Loudspeaker parameter - Added mass method. Értelemszrű kitöltés után , a Calculate TSP gombra kell kattintani ,és meglesz a VAS is meg még jónéhány egyéb paraméter is.
(#) dudassandor1 válasza Robi85 hozzászólására (») Jún 10, 2012 /
 
Jeee, ott is ott van a dupla púp a görbén! Akkor nem az én készülékemben van a hiba!
(#) ptesza válasza dudassandor1 hozzászólására (») Jún 10, 2012 /
 
Igen nálam is lett.

Sok lenne a súly?
(#) dudassandor1 válasza ptesza hozzászólására (») Jún 10, 2012 /
 
Meglehet. Próbálgattam rengetegféle módon: rögzített súllyal a porsapkához, kisebb súllyal, nagyobb súllyal. Azt vettem észre, hogy a rögzítéssel nem változik az eredmény adott súly mellett. Ha növeltem a rátett súlyt, a második púp is nőtt és az eredmények szórása is nőtt (romlott). Ha csökkentettem, akkor egy darabig a második púp is csökkent az eredmények elfogadható szórást mutattak, de túl kis súly mellett már elcsúsztak a mért adatok. Ugyan én a Reflexekkel mértem, lehet, hogy ez is befolyásol. A 30 cm-es hangszóróknál a 40-100 gramm súly volt az ideális, a 38 cm-esnél 60-100 gramm. Megpróbálom majd más típusú hangszórókkal is.
Érdekesség: több mérés után egy pár egyforma Reflex 15r300 típusú hangszóró között iszonyatos eltérést tapasztaltam!!
(#) Robi85 válasza ptesza hozzászólására (») Jún 11, 2012 /
 
Hali.

Megcsináltam ahogyan leirtad. Mellékeltem az adatokat. Igy akkor mekkora doboz kellene neki? Nem mélyláda lenne hanem kettő vagy három utas hangdoboz. Igazából csak mélyhangszórónak kellene egy doboz méret mert a másik hangszóró/hangszórók ellesznek választva majd egy zárt kabinban.
(#) ptesza válasza Robi85 hozzászólására (») Jún 12, 2012 /
 
Csak akkor válaszd el , ha a közép nem zárt kosaras egyébként semmi értelme. De ha közép nyitott kosaras akkor annak is meg kell tervezni a dobozméretet.

50 literrel számolj nettóban , 45 Hz-es hangolással. 110-es csőböl 172mm kell majd , de a tényleges hangolást majd impedancia méréssel kell beállítani.
(#) zitzaki hozzászólása Jún 12, 2012 /
 
Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem hogy ha adott pl egy hangszórónak 50 literes doboz kell 45 Hz-re és mondjuk 110-es csővel kellene megoldani hogyan kell kiszámolni a cső hosszát? Vagy ezt alapból hangszórótól függetlenül megpróbáltam hogy 50 liter 45 Hz 110-es cső de nekem 196 centit dob ki nem 172-őt.
(#) dudassandor1 válasza zitzaki hozzászólására (») Jún 12, 2012 /
 
Ha jól olvasom, akkor a hangszóró paraméterei nélkül próbáltad? Melyik programmal?
(#) zitzaki válasza dudassandor1 hozzászólására (») Jún 12, 2012 /
 
Winisd akármelyik hangszóróra kattintottam az adatbázisból a a boxnál a frekit meg a térfogatot átállítottam ugyan azt dobta ki meg olyan hangszórónál is ahol nem volt megadva a ts.
(#) zitzaki válasza zitzaki hozzászólására (») Jún 12, 2012 /
 
Nem centi hanem mm elírtam.
(#) r4pt0r hozzászólása Jún 12, 2012 /
 
Na* lemértem 2db Sal SBX 4060as hszt, amig nem szerzek másikat, hogy mit is tudnak. Egymáshoz képest kicsit eltérnek, viszont a gyárihoz képest meg sokat.

Gyári hsz1 hsz2
Fs 23 30,23 33,66
Re 7,3 7,7 7,7
QMS 5,15 6,608 6,882
QES 0,45 0,633 0,659
QTS 0,42 0,578 0,601

Még próbálkozom a súlyos méréssel is, de ez idáig nem az igazi.

mérés.png
    
(#) dudassandor1 válasza r4pt0r hozzászólására (») Jún 12, 2012 /
 
Miért, mi a baj a súllyal való mérésnél? Mik a gyári adatai az SBX-nek? (nem találtam)
(#) r4pt0r válasza dudassandor1 hozzászólására (») Jún 12, 2012 /
 
Teljesen más értékek jönnek ki mint a gyári, VAS pl kb a fele lett, meg ilyesmik.
(#) ptesza válasza r4pt0r hozzászólására (») Jún 13, 2012 /
 
Kellene egy tesztet csinálni, úgy hogy megmérni zárt dobozban az biztosan jó. Utána hozzáadott súllyal is. Ha súlyt tized gramm pontossággal le lehet mérni akkor az SD értékével kell variálni mert az is benne van a képletben.

Lehet veszek egy kis mérleget.
(#) dudassandor1 válasza ptesza hozzászólására (») Jún 13, 2012 /
 
Nekem is innen van!Mérleg
(#) lamalas válasza ptesza hozzászólására (») Jún 13, 2012 /
 
Sokmindentol fugg a meresi eredmeny azon tul, hogy amator gyakorlatban altalaban nem tudjuk valojaban milyen pontos a merorendszerunk. Nem mindegy az sem hogy milyen merojellel merunk ugyanis szinuszos jellel merve mas eredemnyt kapunk mint rozsaszin zajjal merve. Az sem mindegy mekkora a merojel nagysaga. Nem beszelve arrol, hogy a hangszoro be van-e jaratva vagy sem illl., hogy kozvetlen jaratas utan merjuk meg a hangszorot vagy esetleg par ora mulva jaratas utan. Neha az sem mindegy milyen helyzetben van maga a hangszoro!

Szoval sokvaltozos kerdes ez. Celszeru olyan meresi korulmenyeket teremteni amik szabvanyban vannak leirva vagy esetleg amiket az adott hangszoro gyartoja hasznal mereskor (ez utobbi a legtobb esetben nem ismert).
(#) r4pt0r válasza ptesza hozzászólására (») Jún 13, 2012 /
 
Csak mérésért nem hiszem hogy építek egy külön dobozt, és ilyen pontos mérleg sincs itthon. Bár talán ezt még meg lehet oldani.
(#) kiss.ferenc hozzászólása Jún 13, 2012 /
 
Szevasztok! Egy barátom meg kért, hogy segitkezzek neki hangfalépitésben! 2utast szeretne, kizárólag rock zene halgatására, fs audio és hasonló hangszórókat akar használni, mert azok nagyon olcsóak. Dupla 30cm-es középmélyet és valami olcsó magasat szeretne. Tudom hogy kicsit hulye kérdés, de milyen úton induljunk el? Mit tanácsoltok?
(#) kuka88 hozzászólása Jún 13, 2012 /
 
Sziasztok

Egy mély-hangszóró működését mivel ellenőrizhetem?- közel 30voltos feszültséget kapott)
Eszközeim igen korlátozottak. Egy multiméterre le is korlátozódik.
Köszönöm
(#) kiss.ferenc válasza kuka88 hozzászólására (») Jún 13, 2012 /
 
Akár egy sima 1,5v os ellemel is meg lehet nézni, hogy rendben van e a tekercs.
(#) kiss.ferenc válasza kuka88 hozzászólására (») Jún 13, 2012 /
 
Vagy a multimétert kapcsold ellenálás mérésre és a multiméter két lábát érintsd a hangszóró pozitiv és negativ csatlakozójára, ha rendben van a tekercs, akkor mutatja a muszer, hogy 4 vagy 8 ohm az ellenálás ha nem mutat semmit akkor megvan szakadva a tekercs.
(#) kuka88 válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Jún 13, 2012 /
 
Köszönöm
(#) Action2K válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Jún 13, 2012 /
 
Szia! Olcsó magasnak bármit, csak piezót ne. Hangsugárzónak pedig nem hangfal (mert az elég spec eset), hanem inkább bassreflex megoldást ajánlok. Ha megvannak a hangszórók, akkor neki lehet állni a tervezésnek.
(#) zitzaki válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Jún 13, 2012 /
 
Azért több mint valószínű hogy nem 8 Ohmot fog mutatni a multiméter a 8 Ohm amit megadnak az a hangszóró IMPEDANCIÁJA nem egyenértékű a hangszóró DC ellenállásával amit a multiméterrel mérsz.
(#) villages hozzászólása Jún 21, 2012 /
 
Szevasztok srácok!
Kérlek benneteket nézzetek már rá erre a váltóra!
Az a gondom, hogy meglehetősen rosszul működik. nem építettem még váltót, nem is méreteztem, ebből kifolyólag nem-igen tudom eldönteni, miért szól rosszul.

A közepe nagyon kevés dinamika tartományban, a magas viszont legalább + 6 db-lel szól, így azt sem tudom eldönteni, hogy a közép megfelelő helyen szól-e.

a kapcsolási rajzról, remélem avatott szemnek kiderülhet minden. Mindazonáltal azt is furcsállom,hogy a közép és a dóm fordított polaritással van kötve, ezek szerint ellen ütemben kell hogy dolgozzon? Egy másik dobozba építettem be, (winisd-vel tervezve amivel nem is lenne baj) minden hangszóró az eredeti, csak a dóm lett cserélve, a másik képen azt is megnézhetitek.
Köszönöm előre is: Falusi László!
Előre
(#) Lacaépítene hozzászólása Jún 26, 2012 /
 
Sziasztok!
Egy régi Schneider hifim van, aminek már korábban tönkrementek a hangszórói. Kicseréltem a dobozokban a hangszórókat, de... Az erősítője 50 Watt 4ohm, 2x10 sávos eq-m van hozzá - nem egy hiper hangzás, de nekem nagyon tetszik a hangszíne miatt. Ezért is szeretnék hangsugárzókat építeni hozzá. Nem kell szétüsse a falat basszus és a hangerő, nem kell széttépnie a dobhártyát a magasaknak. Egyszerűen egy jó térkitöltő, egyenletes hangú, lágy mélyekkel alapozott szép hangzású cuccot szeretnék.
Azt sem tudom, hogy 2 vagy 3 utas lenne jobb ehhez, vagy egyébként is H2000-es kedvezőbb árfekvésű hangszórókkal nekem tökéletesen megfelelne.
Tud valaki segíteni ebben, hogy a fentebb leírt paraméterekkel milyen és hány hangszórót vegyek, milyen hangváltókkal, illetve milyen dobozzal lenne célszerű összerakni ezt az egészet?
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) szamóca válasza Lacaépítene hozzászólására (») Jún 26, 2012 / 1
 
Ha H2000 akkor talán pl. ez.
(#) ptesza válasza szamóca hozzászólására (») Jún 26, 2012 /
 
Ezt az összeállítást még nem láttam.Kié a terv?
(#) Lacaépítene válasza szamóca hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
Köszönöm a gyors választ szamóca!
Pár kérdésem azért még maradt:
- a HA18 620 helyett (a 4ohm miatt) nem lenne jobb a HA18-595? Az miben más?
- ilyen hangváltót lehet esetleg készen vásárolni?
- egy doboz rajzot is megköszönnék. Milyen típusú, mekkora, illetve milyen elrendezésű doboz lenne ennek a szettnek a legjobb?
Következő: »»   430 / 729
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem