Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1391 / 2208
(#) Imi65 válasza Tomi94 hozzászólására (») Jún 26, 2012
Én leszedném a visszacsatolókörből a hangszín szabályzó részt.
(#) krieggger hozzászólása Jún 26, 2012
Sziasztok!
Tudna nekem valaki segíteni csöves erősítő hibakeresésben? Zúg a katódkövető előtti fokozat, ezt kellene megnézni oszcilloszkóppal. A fűtést már megnéztem azzal nem lehet gond.
(#) DaviS válasza krieggger hozzászólására (») Jún 26, 2012
Üdv!
Nem fut a közelében egy váltóáramú kábel sem? (Fűtés, vagy hálózati?)
(#) krieggger válasza DaviS hozzászólására (») Jún 26, 2012
Csak a fűtés, de azt megtekertem hogy ne szórjon, kis is van közepelve, és amikor ellenőriztem levettem egy pillanatra a csőről de ettől sem szűnt meg a zúgás.
(#) spirik hozzászólása Jún 26, 2012
Szia mindenki.
Szeretném kérdezni mit hogyan kössem, a kimenő trafó vezetékeit....
köszönöm előre is ...
(#) mutyur válasza spirik hozzászólására (») Jún 27, 2012
Szia! Minőségi felhasználásra én nem javasolnám ezeket a tv kimenőtrafókat mert elég fazék hangjuk van! Viszont ha mindenképpen ezt akarod beépíteni akkor egy ellenálásmérővel megállapítható a primer és a szekunder tekercs. Ohm mérő állásban aminek nagyobb az ellenálása az a primer, aminek kisebb az a szekunder(hangszóró). Pr vékony drót, Sec vastagabb.
Sztem ettől jobb hangzás elérhető a kép blocking trafóval, ha van csöves tv a készleten....Ha mindenképpen a bontott anyag felhasználása melett döntessz, megmukkan, de a klasszikus csöves feelinget ne várd tőle. Üdv
(#) mutyur válasza krieggger hozzászólására (») Jún 27, 2012
A kapcsolást esetleg ha mellékelnéd könyebb volna! Pl gu50-et leszűrni kell egy 4-500 mikrós puffer. Én a fűtést is egyenáramról csináltam és eddig brumm mentesre sikeredett mind. Lényeges, hogy ne egy tv-ből bontott 1923-ban gyártott tv-ből kibelezett 2x50 mikróssal szűrjünk mert az van már vagy két mikro. A fűtésvezetéket csavarva kell húzni ha már váltóáram. Egy 7805-ös középső lábát felhúzva két diódával az ottankörül van mint 6,3(6,5) és stabilizált . Földhurkokat kerülni, amiről már számtalan cikk született itt...
(#) krieggger válasza mutyur hozzászólására (») Jún 27, 2012
Mellékeltem mindent a #1252526 hozzászólásban, annyiban különbözik még hogy a végfokban 2db 6l6GC van és nincs effekt loop, a tápegység egyszerűbb.

supply.jpg
    
(#) mark.budai válasza mutyur hozzászólására (») Jún 27, 2012
Én teljesen váltóáramű fűtéssel, és MM kondikkal csináltam, amelyikek közül a legfiatalabb is '76-os volt. Az erősítő teljesen brummentes, talán a hangszóróba dugva a fejed egy nagyon pici zúgást hallasz. A kondikat szépen meg kell formázni, ezek örök életűek. Tökéletes kapacitásuk van.
Persze ehhez elég átgondolt konstrukció dukál.
(#) spirik válasza mutyur hozzászólására (») Jún 27, 2012
Szia.

Szerinted ez az a trafó amit írtál?Ez pcl85 csőhöz volt kötve vezetékkel...régi tv be volt....
(#) mark.budai válasza spirik hozzászólására (») Jún 27, 2012
Ez az. De ezt át kell tekerni. A szétszedése elég macerás, mert ki van öntve elég rendesen. Én kromofágba tenném, a rajt levő huzalt már semmiképp nem lehet újra felhasználni.
(#) Imi65 válasza mark.budai hozzászólására (») Jún 27, 2012
[OFF]Csak a HE színvonalának csökkenését elkerülendő, ez a trafó a szakmai szlengben, mint képkimenő volt elhíresülve. A blocking-trafó egy másik - bár ugyanúgy a függőleges eltérítésben volt szerepe - fokozatban kapott szerepet, azonban az újabb kapcsolástechnikák (multivibrátor) kiszorították.
A mellékleten pirossal a blocking, zölddel a képkimenő van jelölve. Tehát, a kettő nem ugyanaz, és méretileg is elég különböző (a blocking sokkal kisebb). A későbbi konstrukciókból viszont már nem építettek ilyet.
(#) mark.budai válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 27, 2012
Köszi Imi a javítást. Azt hiszem, akkor mégiscsak a képkimenő vasmagja jó nekünk kimenőtrafónak, ha a blocking tr. kicsi.
(Amúgy ez a blocking-trafó mekkora méretet képvisel?)
(#) Imi65 válasza mark.budai hozzászólására (») Jún 27, 2012
[OFF]Kb. 3x4 cm-es vas, max 1,5cm vastag kötegben. Kimenőnek mindenhez kicsi. Nem is könnyen fellelhető, még talán a '60-as évek végéig gyártott készülékekben volt. Az ORION 60-70.... már nem tartalmazott.
(#) mutyur válasza spirik hozzászólására (») Jún 27, 2012
Igen! Ez az! Én nem tekertem át hanem kipróbáltam gu50-es SE-vel is, és ECL86-al is, és elfogadhatóbb hangja volt sokkal mint a tv, hang kimenőknek. Nyilván némi illesztési eltérések adódtak, de sokkal teltebb tónusosabb hangot produkált már a méreteiből adódóan is. Szétszedni nem kell, mert légréssel van csinálva. Mindenesetre csöves tv-ben található az általad kirakott transzformátor, és legyen képkimenő a neve. Üdv
(#) (Felhasználó 1947) válasza mutyur hozzászólására (») Jún 27, 2012
Sajnos ki kell hogy ábrándítsalak, egyik trafó sem alkalmas minőségi erősítő építésére.(Sem a hang, sem a képkimenő)
Persze valamilyen szinten szólnak, de nem az igazi.
Javaslom egy szépen megtekert SM65. SM85 kimenő készitését, az adott feladatra, igy nem lesz csalódás a végeredmény.
Elnézve a fotókat itt az oldalon, látom hogy rengeteg melót beleölnek a srácok egy csöves elkészítésébe, a végeredmény pedig néha tragikus.
Ennyi energiával már lehetne JÓ erősítőt is készíteni.
(#) spirik válasza mutyur hozzászólására (») Jún 27, 2012
Szia.
Köszönöm a segítséget és hogyan fogjak hozzá ,mit hogyan kössek ?Előre is köszike
(#) spirik válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Jún 27, 2012
Szia.
Hogy és kinél lehet tekerni? Telcsi szám vagy email cím kérnék....
(#) (Felhasználó 1947) válasza spirik hozzászólására (») Jún 27, 2012
Én Vas megyében élek, itt kerestem szakembert.
javaslom nézz körül a lakóhelyed környékén, biztos találsz rá szakit.(A személyes kontakt nálam alap, bármilyen munkánál,látnom kell hogy,- és, mivel dolgozik.
A "távmunka " ilyen szinten nálam nem működik)
(#) mutyur válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Jún 27, 2012
Nem ábrándultam ki egyáltalán, és nem is azt írtam, hogy egy hig-end cucc lessz. Csupán azt írtam, hogy jobban szól mint feleakkora tv kimenő!
Tudtam volna javasolni én is természetesen, hogy inkább tekercseltessen 10-20-30 ezer forintos trafót, de ő szerintem nem erről beszélt, hanem a rendelkezésre álló készletéből hogyan tudna összeütni egy kis erősítőt olcsón....
(#) mutyur válasza spirik hozzászólására (») Jún 27, 2012
Két tekercse van ennek is. Primer-szekunder. A nagyobb ellenállású(vékonyabb drót) a primer. A vastagabb drótból lévő tekercs megy a hangszóróra.
(#) mayky válasza mutyur hozzászólására (») Jún 27, 2012
Annak nem sok értelme van, hogy csak összedobjunk egy csövest, ami nem hoz semmi pluszt egy tranzisztoroshoz képest.
Kivéve ha valaki azért épít, mert nem tud mit kezdeni az idejével.
Csöves erősítőt az ember azért épít, mert valami többet akar kapni a zenéből, mint amit egy (mezei) tranyossal kaphat, hogy leüljön zenét hallgatni és 2 óra után se fájduljon meg a feje tőle.
(Persze vannak jó félvezetős cuccok is, csak azok nem a mi pénztárcánkhoz vannak igazítva)
(#) (Felhasználó 1947) válasza mutyur hozzászólására (») Jún 27, 2012
Úgy gondolom hogy egy csöves erősitő épitése nem arról szól hogy
"hogyan oldjam meg olcsóbban".
Ez az út nem járható.
Ha csak az olcsóság számit, akkor venni kell gyári hiperszuper félvezetőst.
(#) Levente87 hozzászólása Jún 27, 2012
Sziasztok,

A következő problémával fordulok a hozzátok.
Nagyon érdekel a csöves technológia azon belül is a hangszeres csöves erősítők. Elkezdett komolyabban érdekelni a dolog, mármint szeretném érteni a működését, (egyes részek mit csinálnak, alkatrészek hogyan működnek..stb) esetleg később építeni... Viszont nem nagyon tudom hogy is kezdjek neki, milyen anyagot érdemes olvasni (könyv, webfelület)

Segítsetek kérlek ehhez tankönyvet vagy olyasmi irodalmat ajánlani ami segítség lehet.
Évek óta használok és adok el csöves cuccokat (gitárerősítök) de nagyon sok lyuk van a fejemben szóval az elejéről szeretném kezdeni.

Köszönöm előre is:
Levente
(#) mutyur válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Jún 27, 2012
Feltehetőleg te 300b-kel, és 20 ezer forintos profin megtekert kimenőkkel kezdted az erősítőépítést?! Nem törvényszerű, hogy mindenki olyan szerencsés anyagilag, ahogy én is ecl86-al, és rádióból bontott kacattal építettem az elsőt, és sikerélményt okozott. Éppen elegendő volt ez a lökés, hogy bele merjek fogni sokkal komolyabb dolgokba. Szerintem egy kezdőnek, kezdetnek tökéletesen megfelel mint első csöves erősítő, de nem akartam itt vitát nyitni a "pénztárcakimélésről". Természetesen kezdhetné egy Marshall JCM800 copyval is, hisz könnyen és zökkenőmentesen utánépíthető, ha gitárerősítőt akar....
Tehát elég relatív mit érdemes és mit nem, megépíteni...
(#) mayky válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Jún 27, 2012
Hát azért szól arról is. Nekem igen. Ha például egy GU50 PP ugyanolyan zenei élményt tud nyújtani mint egy 6550 PP. akkor én az olcsóbbat választom/választottam.
A GU50-est jobban össze lehet válogatni (bár a boltban is válogatják a drága csöveket is) de mivel olcsó ezért sokat vehet belőle az ember. Én most úgy 60 db-nál tartok. Úgy vélem egy darabig elég lesz.
A hangját nem tudom megmutatni csak egy 4szögjeles mérés sorozatot.
(#) djhans válasza mayky hozzászólására (») Jún 27, 2012
Gratulálok. Nagyon jók ezek a mérési eredmények.
(#) mayky válasza djhans hozzászólására (») Jún 27, 2012
Hát igen GU50-el is lehet jó mérési eredményeket produkálni, és bár nem mindig igaz, de általában egy jobb mérési eredményű trafó jobban is szól.
(#) spirik hozzászólása Jún 27, 2012
Szia mindenki.
Szeretnék elnézést kérni mindenkitől, de egy kérdésem lett volna és arra megkaptam a választ ,habár nem teljesen .Sikerült régi tv és rádiót beszereznem a szakmámhoz fűződően.de fáj a szívem megbontani ,vagy szét szedni azokat.De van olyan amiben nem volt képcső vagy káva ,és ezeket szedegetem szét alkatrésznek.
Nagyon köszönök minden segítséget .
A pcl86 em84 erősítő volt az első, azok kimenő trafói régi tv kimenői sikerült jó hangfalakat vennem és nagyon szépen szol.
Még egyszer köszönöm a segítséget és ha el akadok akkor ismét jelentkezek addig is maradok hű olvasó...
mindenkinek jó egészséget és szép nyarat....
(#) Class-A-. válasza spirik hozzászólására (») Jún 27, 2012
Gratula a cuccokhoz! A képen látom a műszeredet ,nekem is van ilyen de a fiam gajra vágta nagyfesszel és nem pontos.Nincsen rajzod hozzá? Nagy segitség lenne.Köszönöm.
Következő: »»   1391 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem