Fórum témák
» Több friss téma |
Jól megnézted az adatlapját? A 40 MHz -nél az erősítés 1. Erősítőként jó ha 10 MHz -ig használhatod.
Akkor ez az IC használható, 10MHzig pontosan, afelett már torzít? És ez?
Nem torzít, nem erősít. Az OPA2624 már jó lesz, ha megéri.
Hát az utóbbi nem annyira drága. Az akkor gond nélkül mehet bele? 20megáig van.
Mehet bele. De szerintem egy egyszerű tranzisztoros erősítő is megtenné, mondjuk 2N2222 vel
Nem értek én annyira hogyan használhatnám a tranyót, IC egyszerűbb, viszont drága. (És talán jobb is bele az IC?)
Sziasztok!
Építek egy függvénygenerátort (tápja csatolva), egy beépített frekvenciamérővel. A kérdésem az lenne, hogy a frekimérőt meghajthatom e a generátor tápjával, nem jelent e problémát, ha nem szimetrikusan van terhelve, vagy inkább külön tápot csináljak neki? Vagy esetleg ennek a trafónak az egyik szekunderéről is meghajthatom egy külön táppal? A lényeg, hogy a GND nek közösnek kellene lennie.
Szia!
Nem gond az aszimmetrikus terhelés, mert a stabkocka úgyis stabilan igyekszik tartani a feszültséget. Persze nem szabad túlterhelni, mert akkor ugrik a stabilitás.
Szia!
Köszönöm a segítséget! Én is így gondoltam, csak nem voltam biztos benne. Elég sokat dolgoztam már ezzel a műszerrel ahhoz, hogy most a végén elcsesszem! Köszi!
Sziasztok!
Olyan problémám akadt, hogy színuszos jelgenerátort kell építenem egy kísérlethez. Sajnos nem "hétköznapi" frekvenciájú kellene. 443 Mhz-es lenne. Ha valaki tudna ebben segíteni, konkrét kapcsolással nagyon hálás lennék. Természetesen én is rajta vagyok az ügyön.
Azért, ez nem függvénygenerátor. Nézz körül a 433 MHz -es RF modulok adatlapjai között, némelyiken van kapcsolási rajz is. De ha építesz egy Colpits oszcillátort 433,92 MHz -es fellületi hullámszűrővel, még jó is lehet.
Hali. Ma bővebben átnéztem ezt a kapcsolást. Az első oldalon lévő kapcsoláson a hangolás részénél még nincs TL072, de a második oldalon a kapcsoláson egy kis módosítással már van a hangolásnál a Tl072. A kapcsolás felett írja, hogy nem jó eredményeket hozott a TL072, és ezért 2 darab 10K ellenállást tett oda, ami a második oldalon az utolsó képen látszik is, hogy csak bele van szúrva a foglalatba 2 10K ellenállás. Ezt a rész valahogy nem értem, hogy most akkor kell-e bele a TL072, vagy nem, és ha nem, akkor az ellenállásokat hova tegyem, és előtte az ellenállások milyen értékűek legyenek.
Sziasztok, akinek androidos motyija van, talán jól jöhet ez a kis APP, Bővebben: Link nekem huawei tabletem van, nagyon jól használható kis generátor, persze nem labor,de a semminél jobb és mini méretű.
Bár a kérdés nem nekem szólt, de én most vettem meg. Itt nézd meg.
Sziasztok!
Én is találtam egy apk-t ingyenes és nincs benne annyi korlátozás. Bővebben: Link Üdv: Gábor
Kicsit megkéstem. De látom már orvosolták a problémát. Egyébként a fizetős verzió sem összeg, 300Ft, és minden funkció elérhető, szerintem ez nevetséges összeg.
Találtam még jó app-eket, electro droid néven, marketben megtalálható, ingyenes, ilyen svájci bicska jellegű de nagyon hasznos, illetve van még OsciPrime névre hallgató mic-scope érdekes, állítólag tabon átkapcsolja a kimenetet bemenetté, lehet vele mérni, egyébiránt mikrofonról veszi a jelet, érdekes progi. Remélem hasznát veszitek. Üdv.
A deguss féle függvénygenerátort építeném meg. A felhasznált 5 potméter mind lineáris?
Készítettem egy nyáktervet Eagle-ben. A kapcsolási rajz itt található. Átnéztem már párszor, de nem szeretném egyik ic-t se tönkretenni, nézzétek át légy szives.
A tápegység egy külön panelre készült, az rendben van. A kapcsolóknak és a potmétereknek aljzatokat tettem, de a valóságban egyszerű tüskesort teszek be, vagy csak simán vezetékkel beforrasztom őket. Kösz előre is.
Üdv!
Mégis jól jönne egy kis segítség, mert elakadtam. Elkészült a panel, de valami nem stimmel, mert ha ráadom a +-15V-ot, akkor a két tranzisztor nagyon melegszik. Átnéztem már a nyákot nagyítóval meg multiméterrel, de se elkötést, se zárlatot nem találok rajta. Végig követtem a kapcsolásnak ezt a részét, és látszólag egyezik a kapcsolási rajzzal. Egyetlen hiba, hogy AD811 bemenetére nem kötöttem át az AD818 kimenetét, de ennek most még semmi jelentősége. A 3 ic még tokban pihen, azokat elő se mertem venni
Szia!
Ha minden stimmelne nem melegedhetne a tranyó. Mérj áramfelvételt, ennél a kapcsolásnál elég kicsinek kéne lenni kivezérlés nélkül. Lehet hogy hibás értékű valamelyik ellenállás, a tranzisztor lábkiosztása nem biztos hogy jó, mert más a gyártó, és másképp csinálta, nagyfrekisen gerjedhet a tápod, ezt a tranyók így hálálják meg, stb.
Az áramfelvételt limitáltam 60mA-re, két labortáppal próbáltam éleszteni a kapcsolást. Természetesen bekapcsol az áramgenerátor, tehát valami biztosan rossz. A tranzisztorokat megnéztem a tranzisztor teszterrel, és a lábkiosztásuk rendben van, ráadásul még tönkre se tettem őket. Az ellenállásokat is megmértem, mindenhol a megfelelő értéket használtam. A panel nem tér el a tervtől, és mivel elég nagy távolságokat hagytam, zárlat sincs rajta. Talán valamelyik átkötés a ludas, vagy a nyákterv rossz, de nem tudok rájönni a hiba okára.
Nagy nehezen megtaláltam a hibát. Az egyik vezetősávot, ami a zénertől megy a tranzisztorhoz, sikerült elvágnom, de úgy, hogy látszatra csak karcolásnak tűnt. Ezt igazából nem is értem, hogy hoztam össze, de most már mindegy. A max most már generálja a jeleket, csak az erősítő részt kell bekötni, meg dobozolni a frekimérővel, amit közben sikeresen megépítettem. Egyetlen problémám, hogy a tápban 79L05 van, mert van legalább 6 db 7905-öm, de mind rossz, ~12V input fölött nem szabályoz rendesen. Van köztük néhány, amelyik kaphatott fordított tápot, de az utolsó kettőt biztosan így vettem....
Lehet, hogy az "L" tokozás a gond, ez elég kis teljesítményt tud csak leszabályozni (100mA). Próbáld ki a TO 220-as tokozású stab. IC-t!
Nem hinném hogy rosszak Valószínű hogy inkább gerjednek. Soha ne adj rá tápot valami kis terhelés nélkül, mert akkor nem a szabályozott feszültség jelenik meg a kimenetén, hanem sokkal nagyobb. Ne feledkezz el arról hogy a kimenetet és a bemenetet szűrd egy egy 100nF hidegítő kondival, a lábakhoz minél közelebb! A legjobb smd, akár a lábakra is forraszthatod. Így nem fog gerjedni, és stabilabb a működése is. Az erősítő részhez kell az 1A-s stab!
Üdv mindenkinek!
Egy egyszerű és jó hangfrekvenciás tartományban használható oszcillátort szeretnék ajánlani, ha valakinek van szüksége ilyenre. Tesztoszcillátor A leírás alapján elég jónak tűnt. Megépítettem. Ha valaki TL sorozatból csinálja akkor kizárólag a TL062 vel indul be. Eddig csak az erősítők tesztelésére hasnáltam de szkóp nélkül multiméterrel mérve és számolva a megfelelő értékeket. Hál isten végre van szkópom. Az oszcillátor tudja ami a specifikációjában le van írva. mellékelem a mérések fotóit. Ha valakinek kell ilyen nyugodt szívvel ajánlom ajánlom. Fityingekbe kerül és egyszerű 9V-os elemről megy. pici és amatőr tesztelésekhez szerintem bőven megfelel
A Nyákterv
Ennek a gyereknek jó cuccai vannak , bármelyik bátran után építhető.
Aa alacsony/magas tartomány kapcsplójánál (jobbra fenn) kimaradt egy átkötés a beültetési rajzról.
A kapcsoló és a 68n . A helye megvan csak a jelzése maradt ki. Ezt vegye mindenki figyelembe ha megépíti |
Bejelentkezés
Hirdetés |