Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ponthegesztő készítése házilag
 
Témaindító: attila26, idő: Szept 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 45
(#) tdi75 válasza granpa hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Igen, de sajna mostanság nincs valami sok időm. Meló vizsga kert családi ház ... Amint tudok akkor feltöltök róla képet.
(#) tdi75 válasza granpa hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
No Itt a kép be teszem ide is.
(#) macsaba hozzászólása Jún 27, 2012 1 /
 
Sziasztok !
Megépítettem egy ponthegesztőt mikrótrafóból a szekunderre két menet 9-10 mm átmérőjű sodort, hegsztőkábelt tettem és majd ezt 3 db 3 eres 3 amperes kábellel (ha jól számolom 3*3*3=27 A) kötöttem rá az elktródákra. Az elektróda 12 mm vörösréz rúdból készült.
A hegye kb. 2 mm átmérőjű körlap szval nem tudom hogy ez megfelel e vagy hegyesebb kell. A trafó magában nagyon jól működik megolvasztja az alu-t és még az acéldrótot is de amikor bekötöm és megpróbálok vele heggeszteni alig jön valami kis szikra, heggesztéstől pedig igen távol áll amit csinál viszont ahol az elektródára csatlakozik a kábel ott nagyon melegszik (jobban mint a hegesztési pontnál).
Most akkor csak a kötéssel van a probléma vagy vékony a kábel? A mechanikáról csatoltam képet szerintetek ez megfelelő? Köszi a segítséget!
Csaba
(#) granpa válasza macsaba hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
Szia! Mechanikának sima egykaros leszorítást válassz; itt van a témában korábban berajzolva. Az áram hozzávezetésre vékony a keresztmetszet, ott 100A nagyság folyik. A csúcs felület a hegesztendő anyagtól függ. Mennyi a sec. fesz.?(lehet, hogy kevés)
(#) macsaba válasza granpa hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
Szia! A mechanika kész és szerintem ennek az ereje még nagyobb mint egy sima egykaros leszorítást tehát szerintem nem kell rajta változtatni de szóljatok ha tévedek. A sec. feszt nem tudtam megmérni de nem is tudom hogy hogyan tudom növelni mivel a most használt kábel teljesen kitölti a helyet trafóban. Hol kapok olyan kábelt ami alkalmas a célra és pontosan milyet vegyek? A heggesztendő anyag 1-1,5 mm acéllemez.
Egyébként pedig köszi a választ.
(#) granpa válasza macsaba hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
Szia! Ahhoz áram kell. Ha van még a hegesztő kábelből, javaslom; bontsd le a szigetelését, tekerd át teflon szalaggal (két réteg átlapolva, vízszerelős is jó, de a gázos is/erősebb/), így több menet fér rá (hogy áthajtsa az áramot). Varnis szalag lenne az igazi, mert nem csúszkálós hajlamú. Ügyesen tudsz a menetek közé papírt is rakni (ragasztó szalag). Nem nagy a feszültség, de ha összeérnének a menetek, akkor kohó! A kör keresztmetszetet lapítgasd meg, jobb a hely kihasználás.
Ha rám hallgatsz, láb-leszorítás, láb-kapcsoló, védőlemez a hegesztés elé (hiccel!).
(#) granpa hozzászólása Júl 5, 2012 /
 
Ez biztosan működik, sokszor meg lett építve.

kep.jpg
    
(#) erbe válasza macsaba hozzászólására (») Júl 5, 2012 /
 
Elvben a 2 menet elegendő feszültséget ad le a ponthegesztéshez. 1,7-2 V vékony anyaghoz, kis keresztmetszethez elég lehet. Az elektródához hozzávezetés vagy ugyanabból az anyagból legyen, mint a tekercs, vagy még vastagabb. Ráadásul minél rövidebb. A trafó olyan közel legyen az elektródákhoz, amennyire csak lehet. Ez max. a kar hosszát jelenti. !!! Az áramod mikrotrafónál jó esetben 400-600 A is lehet. Ha kötésre van szükség, az legyen hegesztett vagy forrasztott, végső esetben legalább 12-es vastagságú csavar, ha lehet, sárgarézből. Ha kisebb és vas csavarral kötsz, akkor 2-4 db fogjon össze 1 kötést.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Júl 5, 2012 /
 
Még egy fontos dolog. Írtad, hogy 12-es az elektródád Erre két módon kötheted rá jó áramátadással a kábelt. A kábel végén saru 12-es lyukkal (nem vékony mütyür az olcsóbbikból, hanem legalább 2 mm vastag falú). Ezt a 12-es rúdra vágott menettel, anyákkal felfogatni.
Másik: A karon az elektróda befogó tuskóját sárgarézből kell készíteni és arra szorítópofákkal vagy saruval felfogatni a kábelt. Így nem kell az elektródára menetet vágni, ha fogy, tágabb tartományban lehet állítani.
(#) pitybull hozzászólása Júl 11, 2012 /
 
Üdv! Fórumlakók!

Megépítettem egy ilyen mikró trafós hegesztőt. 12mm átmérőjü sodrott rézdrótból 3 menettel. Bivaj erős az tuti,mert nem volt anyag amit ne olvasztott volna el. De sajnos,amihez akartam volna ahoz nem jó,vagy lehet hogy igen,csak valami változtatásal...... amire eddigi próbálkozásaim nem derítettek fényt..

Ilyesmire szeretném én építeni-használni hegesztő

kipróbáltam már a kisszögtől a sárga/vörösrézig mindent, de semmi nem tapad hozzá a kasznihoz,még anyira sem hogy kézzel ne tudjam levenni...És holvan még hozzá hogy a 2mm vastag 10mm es alátét odaragadjon. Eddigi legjobban tapadó dolog a 1mm vastag alátét volt,de az is nagyon gyengén tapadt meg...

Szerintetek mi lehet a gond?? Kevés a fesz vagy az áram? Min kellene változtatni hogy a roncs kocsimat naggyából rendbe hozhassam vele?

Üdv:pityu
(#) pitybull válasza pitybull hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
Vagy esetleg ilyet:
(#) erbe válasza pitybull hozzászólására (») Júl 11, 2012 / 1
 
Ezt magyarul úgy találod meg, hogy csaphegesztő. Konditelepet tölt fel a keresztmetszethez kikísérletezett feszültségre, majd impulzusszerűen süti ki. A csapon (fülön) kialakított kiskeresztmetszetű érintkezők a nagy áram hatására elgőzölögnek, odafogva a vékony lemezhez a vastag füleket. Ez nem 1,7-2 (3) V-tal, hanem 70-100 V-tal működik.
(#) pitybull válasza erbe hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
Ó köszönöm,,,eszembe sem jutott volna ez.

Esetleg egy csaphegesztő házilag elkészíthető?
(#) erbe válasza pitybull hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
Valamivel egyszerűbb, mint egy "valódi" ponthegesztő.
Egy "falubeli" újra feltalálta a 70-es, 80-as évek táján a spanyolviaszt. Egész jól megtollasodott belőle.
(#) pitybull válasza erbe hozzászólására (») Júl 12, 2012 /
 
Nem értelek??
Pontosits légyszives.
(#) pitybull válasza erbe hozzászólására (») Júl 12, 2012 /
 
Esetleg, hegesztő trafó(100A) vagy plasmavágóból (50A)nem megoldható egy egyszerü csaphegesztő szerkezetet összehozni??
(#) erbe válasza pitybull hozzászólására (») Júl 12, 2012 / 1
 
Hegesztő trafó, plazmavágó túlzás egy csaphegesztőhöz. Ha kicsit rákeresel, már többet tudnál róla, mint én.
Néhányszáz W-os trafócska kell hozzá, egyenirányítás, FET, kondik és egy komparátor. Töltöd a konditelepet. Beállított feszültségnél a komparátor leállítja a töltést. Kigyullad a jelző (lámpa vagy LED). Rányomod a csapot (fület) a lemezre és megnyomod a gombot. Egy nagyobb tirisztor rásüti a konditelepet, elgőzölög a csap és kész a hegesztés. A befogószerszám bonyolultabb, mint az elektromos kapcsolás.
(#) pitybull válasza erbe hozzászólására (») Júl 12, 2012 /
 
Akkor rosszul keresem,,a google nekem semmi értelmeset nem adott rólla...
(#) pitybull válasza erbe hozzászólására (») Júl 15, 2012 /
 
Megoldódott, a gép.
2 trafó 6 menettel +23e mikró kondi,és működik a kihuzó!
(#) Alkotó válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 2, 2012 /
 
"Profi"-t nehéz házilag összehozni.
1. Vízhűtés kell az elektródákba, és még így is gyakran kell csúcsot cserélni.
2. A nyomóerőt is illik "egységesíteni", mert kézzel nehéz egyforma pontokat csinálni.
3. Viszonylag összetett impulzus vezérlése van ezeknek, ahol egészen finoman lehet állítani a "szünet" és a "kitöltött" rész idejét illetve egymáshoz viszonyított arányukat (hosszú szünet+rövid kitöltés=kicsi pontteljesítmény, és fordítva). A mi gépeinken ezt tekerős kétjegyű számokkal lehet 00-99 között állítani. És ide tartozik még hogy 1 pedálnyomás csak egy sorozatot generál, tehát ki-be is kapcsolgatni kell folyamatosan.
Ezt is tedd majd át a saját témájába.
(#) zolika60 hozzászólása Aug 2, 2012 /
 
Nem okoz ponthegesztésnél problémát a horganyzott felület, csak a megfelelő beállítást kell megtalálni. Arról a kis részről leég a horgany. Ha szükséges a rozsdaállóság fenntartása akkor cink spray-vel javítható az égett felület.
(#) djloui hozzászólása Aug 2, 2012 /
 
Kérdés Köbzolihoz:
SZia, láttam a ponthegesztődet a 'ki mit épített" topicban pofás, és ötletes. Nekem is jó lenne egy. Van egy kb akkora trafóm mint a tiéd régi böszme TOSHIBA mikróban volt 1200w-os 220-240-es primerrel. Az jó lenne ilyenre szerinted? A tiéden hány menet a szekunder? Ennek 31 négyzetcentiméter a mag keresztmetszete, szerinted erre mennyi kéne?
(#) WaRL0 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 2, 2012 /
 
Szia köbzoli. Láttam, hogy írtad a ki mit épített topic-ba, hogy egy-két pont és forró minden. Nálunk a ponhegesztők,schlatter-ok elektódáit 15°C vízzel hüttik külömben a nagy hőfoktól még ez a keményített réz is elég.
(#) WaRL0 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 2, 2012 /
 
Hát igen, de azért a biztonság kedvéért szóltam
(#) Gábor1986 hozzászólása Aug 30, 2012 /
 
Sziasztok! Már régóta olvasom a fórumot és sok segítséget kaptam munkáim elkészítéséhez. Be is mutatnám most az egyiket, ami egy általam tervezett ponthegesztő. Kíváncsi vagyok a véleményetekre. Íme a képek:
(#) erbe válasza Gábor1986 hozzászólására (») Aug 31, 2012 /
 
Túl hosszúak az elektródákhoz menő vezetékek. A dobozon belül a trafót az elektródákhoz a lehető legközelebb kellett volna elhelyezni. A húzómágnes mögött az oldalfalon van egy felkötözött biztosíték. Valahova annak a helyére. Fele kábelhosszal megúsztad volna.
Gumikábel helyett ilyen helyre jobb a csupasz sodrony, aminek csak a vasmagba tekert részét szigeteled, a többi akár csupasz is maradhat. Kétszeres-háromszoros tényleges keresztmetszetet is be tudsz tekerni.
(#) Gábor1986 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 31, 2012 /
 
Kösz kösz igyekszik az ember, bár így utólag lehetett volna jobb is.
(#) Trafógyáros válasza Gábor1986 hozzászólására (») Aug 31, 2012 /
 
üdv Mindenkinek!

Szép munka!Szeretnék látni egy hegesztett munkadarabot.
köszi
(#) adri986 hozzászólása Nov 9, 2012 /
 
Sziasztok! Ime az én gépem 2db 0,8as lemezt is gond nélkül összehegeszt
Ui: bocs a képminőségért de a fényképezögépem meghalt
(#) adri986 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 9, 2012 /
 
Igen. 2db van belőle. 2x 6menet 10es alu huzalból, üresjáratban 3,6voltot mérek.
Próbálkoztam 1db mikrótrafóval is, de nekem nem vált be..
Következő: »»   8 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem