Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a választ. Ma tudtam vele foglalkozni, végül is a kérdőjeles ellenállás volt a ludas, betettem 2Mohm tól visszafelé ellenállásokat, és olyan 500k körüli érték hozott jó eredményt. Itt szépen működik, poti tekerésre is szépen lassul, gyorsul a frekvencia. A másik stroboszkóp lényegébe ugyanez, ott is ez az ellenállás volt kiégve, kicseréltem ugyanilyenre, már ő is ad életjelet, de ott viszont van egy kis bibi, rendszertelenül gyújtogat, 0,5-3mp-es időközönként, mikor milyen kedve van, pedig ott is mérésre jók az alkatrészek, illetve a csattogások normál hangúak, néha viszont egy egy csattanásnak üveg koccintás hangja van, kicsit mondjuk feketés a villanócső lehet megérett a csőcserére?
Szerk: A rajzot is nagyon szépen köszönöm, a potméter 250k, az R5 pedig akkor 470kohm, a 600 ohmos ellenállások 20w-osak, a többi 1w, hátha valakinek még jól jöhet, .
Hello!
Szívesen! Lehet átüt valami, kontakt hiba van, belavinázik a Diac. De a legvalószínűbb, hogy a poti alatti ellenállás "ég". Nem írtad a kondik értékét, feszültségét. Akkor belerajzolom, és megkérjük Zolit, cserélje ki. üdv! proli007
Akkor holnap megirok minden értéket, és tovább kutakodok.
Akkor, ha hallod, hogy kattog de nem villog, akkor a villanócső kezd romlani, ilyenkor azt kell csinálni, hogy a villanócsőre rátekersz egy vékony drótot úgy, hogy azt a középsó lábra kötöd. (régen nekem is ezt csinálta)
Na, elkaptam végre, kicsit balek a sztori, a probléma oka, hogy eloxidálódott a villanócső egyik lába, és ez okozta a problémát, megtisztítottam, és be is forrasztottam a helyére, mostmár tökéletes mind a kettő. Köszönet a segítségért.
Megnéztem a hiányzó értékeket.
C1-47µF 400v, töltőkondik-2u2 600v, R2,3 600ohm 20w, R5-értékét pontosan nem tudom, most éppen 220k van benn,ezzel is jól működik. P1- 250k. az ellenállások 0,5w-osak. Végül is kontakt hiba volt,ahogy mondtad. Köszönöm az eddigieket.
Hello!
Akkor itt a rajz. Megkérjük Zolibácsit (ha itt lesz), hogy cserélje ki a másikat erre.. köszi! proli007 A csere megtörtént. köb
Sziasztok,
a piacon kapható gázgyújtók nagyfeszültségű transzformátorának a menetszámait szeretném megtudni, amik ált. egy műanyag, rekeszekre osztott csévetestre helyezik el. Ha a pontos értékeket nem, de hozzávetőleg hány száz menetekben gondolkodhatok? Köszönöm megtisztelő válaszaitokat.
Azokra a számokra én is kíváncsi lennék
Konkrétan erre lennék kíváncsi, szemből nézve a baloldali. Mert van ilyesmi csévém, és CuZ-om is hozzá.
Sziasztok! eléggé új vagyok a témában, de arra volnék kíváncsi, hogy stroboszkóp átalakítható-e konstans fényű lámpává? ki kell venni valamit, bele kell tenni valamit?
http://www.mnc.hu/index.php?tld=hu&page=product_table&category=ligh...Strobe konkrétan ezen a honlapon a harmadik stroboszkópot szeretném átalakítani. előre is köszönöm a segítséget!
Persze. Ha 24 Hz-nél gyorsabban villogtatod, azt már folyamatosnak látja a sze,. Persze ez iszonyúan fárasztja. legalább 75 Hz kell, hogy ne legyen fárasztó, de ekkor már nagyon kicsi kondi kell bele.
magyarul veszek egy kisebbet és kicserélem? köszönöm
Folyamatos üzem mellett rohamosan csökken a villanócső élettartama, ha a kondit kissebbre cseréled akkor a fényerő is csökken. Nekem 50Hz -en beizzott az elektróda és a csövet is bekormolta.
Hello!
Nekem olyan problémám van, hogy a kis 25w-os strobimon potméterrel állítható a villogási sebesség, azonban ha felmelegszik, elkezd max tempóban villogni és a poti tekergetése sem érdekli... Mi lehet a probléma? Mit kellene benne kicserélnem?
Sziasztok, van 2 gyári stroboszkópom, hogy tudnám megoldani, hogy egyszerre villogjanak kb 15W-os egy. Gyári rajzot mellékelem.
Hello!
Elég parasztos, így nem túl egyszerű. Legfeljebb a tirisztor két anódjának összekötésével lehetne próbálkozni. üdv! proli007
Nos én annyit tettem hogy a tirisztort gátat közösbe raktam és 1 elosztóból üzemeltek, de a tirisztor elfüstölt, de találtam másikat (lehet rövidre záródott a pcb-n valami mert több huzal rézdróttal van összefogatva.)
És nincs valami kapcsolás amivel lehetne külsőleg állitani a villogási frekvenciát ?
Hello!
Az nem "gát" hanem Gate (magyarul kapu). De ha egy elosztóba dugod a kettőt, és nem az AC1 az AC1-re csatlakozik (AC2 az AC2-re) akkor bizony nagy füst-nagy korom. De amit te szeretnél, ahhoz át kell alakítani így a kapcsolását. Ekkor a két optó diódát sorba kötve, egy ütemadóval (pld. NE555) vezérelheted a két stobit. Az optocsatoló gondoskodik a galvanikus elválasztásról és ez után úgy dugod be ahogy akarod a konnektorba. üdv! proli007
OK de akkor nem befolyásolja a poti a villogást? És nem lehet NE555 helyett más megoldás?
Hello!
Ezt nem én készítettem, de olvasd el a topikot, miket írtak, vagy kérdezd meg aki elkészítette hogy működik neki. Miért kellene kiváltani az 555-öt? Nem igazán tudom mit akarsz, de remélem Te azért tisztában vagy vele.. Mert az az érzésem, mindjárt mást fogsz mondani. üdv! proli007
Szóval én nekem az a lényeg hogy villogjon egyszerre, külön tudjam vezérelni.
U.i: ha van nem NE555 megoldás jól jönne, mert egy időbe kerül mire tudok annyi alkatrészt rendelni, hogy megérje.
Hello!
"az a lényeg hogy villogjon egyszerre, külön tudjam vezérelni" Szabi! Ez ellentmond egymásnak. Vagy egyszerre villog, vagy külön tudod vezérelni.. Van azért másik gond is. A Te strobid feszültségkétszerezővel működik, vagy is a C1-en kb. 650V feszültség van. Más táp nem igazán van az egészben. Ha a tirisztort külön akarod vezérelni valamivel, akkor valami plusz tápfeszültségre szükség van. Ha van trafós plusz táp már benne , akkor lehet arra építeni szinte bármit, ami az ütemet szolgálja, és akkor akár szinkronizálni is lehet a kettőt. De mivel a vakucső tápja a hálózattól nincs elválasztva, a két készülék közé, valami optocsatoló kell. A mellékelt rajzon a MOC megoldja az elválasztást, és a a tirisztor vezérlését is. Ha van más belső táp, akkor lehet ütemadót (555) alkalmazni. Akár egyet a kettőhöz, akár egyikből a jelet átvezetni a másikba. Lenne még egy lehetőség, hogy az egyik felvillanásának fényével gyújtsd be a másikat. De akkor is gond a tápfeszültség. Mert ezzel az egyszerű táppal, a C3 kondit töltik az R5 ellenállással. Ha a kondi feszültsége meghaladja a G1 ködlámpa gyújtófeszültségét, akkor a lámpa kisüti a C3 kondit a Gate-re. De a ködlámpa 60..200V feszültségű lehet, és meglehetősen kis árammal működik. Ezt átalakítani vagy vezérelni nehézkes, és főleg így távkapcsolattal nem egyszerű. Kísérletezni kellene a készülékkel. De erős a gyanúm Te erre nem vagy még felkészült. Nem az 555 lenne a "leghúzósabb", hanem a MOC beszerzése.. üdv! proli007
Elnézést nem voltam érthető azt akarom hogy egyszerre villogjon külső vezérléssel.
Egyébként kipróbáltam xlr el vezetni a poti 3 lábát s egy pc táp dobozba volt a poti. Szóval az AT táp használható segédtápnak
A kábel ohmikus ellenállása miatt lassan villogott, erre számoltam, csak azt hittem nem befolyásolja nagyon.
Moc 3020 van itthon új 20 db DE 555 miben található?
Hello!
Akkor próbáld meg a MOC-al elvillantani a vakut. Az NE555 amatőr berkekben használt legtöbbet. Gyári készülékekben ritka. De ha nincs, készíthetsz helyette másból ütemadót, CD40106 - CD4093-CD4011 de esetleg két tranyós multivibrátor is megfelelő lehet a célnak. (A kapcsolási rajzodon a két 100pF inkább 100nF.) üdv! proli007
Nagyonszépen Köszönöm a segitséget megpróbálom a MOC-al legfeljebb hétfőn.
Hiába cseréltem tirisztort a saját vezérlőjével meg sem villan. Gondoltam megcsinálom ezt a kapcsolást 2x Bővebben: Link és az optodióda részét közösítem s egyszerre villognak, ám ha a NE 555 más dobozban lenne meglehet oldani hogy 220 ról menjen és ne kelljen SwA és SwB re kötni ? Bővebben: Link2 Ám R3 ról nem tudok semmit
|
Bejelentkezés
Hirdetés |