Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Gyönyörűen rendbehoztad,gratulálok! A történelem egy újabb darabja kelt életre.
Sziasztok!
A nyárnak hála, van időm végre foglalkozni a felgyülemlett régi készülékekkel. Egy kedves fórumtársunktól vásároltam két jelgenerátort, ebből az egyiket javítgatom épp, már produkál életjeleket, de még nem az igazi, ezért kérem segítségeteket. Az aktuális műszer egy HGH 43-62 típusú Jupiter hanggenerátor, ilyesmi: http://www.radiomuseum.org/r/fovarosi12_jupite_afpower_generator.html Elsődleges problémáját megoldottam, van benne 6db 100nF/400V kondi, mind egy szálig villogót csináltak a glimmes kondivizsgálómból. Egy tápelkó is cserélve lett (a felső nyílásán folyt kifelé a dielektrikum). Egyik kérdésem ezzel kapcsolatos. Felbuzdulva a korábban itt prezentált alkatrész felújításokon, szétbontottam és belepakoltam két modern elko-t. A kérdésem, hogy peremezitek vissza, hogy ki is nézzel valahogy? Én nagyjából visszahajtottam fogóval, majd kedvenc kalapácsommal finoman egyengettem befelé, de nem lett a legszebb (lásd 0049 kép). Most már van jel a kimeneten, erősít, szép a jel tehát megy az oszcillátor, viszont akármelyik csatornát kapcsolom, az alacsonyabb frekvenciára tekerve a ketyerét megszűnik oszcillálni. Néha ha feljebb tekerem a forgókondit, visszazökken, de gyakoribb, hogy csak akkor, amikor frekvenciasávot váltok. Még gyanakszom arra, hogy a tápelkók közt van megbúvó bűnös, de nem mértem még meg mind üzem közben. Van tippetek mi okozhatja ezt? A javítás kezdetén a 100nF-os kondik cseréje utáni pár bekapcsolásnál a két végcsőben kékes derengést véltem felfedezni, valamint a frekvencia a kimenőtrafón gyönyörűen hallható volt (terhelve und terhelés nélkül egyaránt). Nagyon az elején a javításnak a kékes derengéssel nem érte be a kér EL84, magasabb frekvenciára érve áthúzást véltem látni/hallani az anód és a 3. rács közt. A tápelkó csere után és többszöri be-ki kapcsolgatásnál ez a hiba eltűnt. Erre van valakinek tippje, miért volt a jelenség? Még egy kérdés, van a készülékben egy érdekes alkatrész. Egy körmös agyba épített kis ketyere, egy lámpa, egy alapból záró kontaktus és egy valamilyen üvegcső, benne két elektródával található egybeépítve. Aki ismeri a típust, volt dolga vele, meg tudná mondani, hogy ez mi célt szolgál? Tippre valami túláramvédelem, de ez csak tipp, a kis üvegcső nem tudom micsoda (olyan, mint valami reed cső, de nem az). Tettem fel képeket róla. Ez csinál olyat, hogy a benne lévő lámpácska pislákol, villog, tipikusan akkor omlik össze az oszcillátor, de volt, hogy az rendesen ment és még is pislákolt ez. Összességében nekem még mindig a tápelkók gyanúsak, a napokban igyekszem rá időt szakítani, de szívesen veszek mindenféle lehetséges ötletet és segítséget! Képeket teszek fel a készülékről hétvégén. Köszi előre is!
Sziasztok othon találtam egy régi rádiót a padon nem tudom hogy működik e.Elég jó álapotban van kivéve a port rajta.Szeretném tudni hogy fel e tudnám ébreszteni vagy meg e tudnám javítani.A régi alkatrészekket tudnám e pótolni a mai alkatrészekkell?
![]()
Minden javítható. Csak az a kérdés te mennyire értesz hozzá? Tegyél fel fényképet vagy legalább írd meg a típusát, mert így kitudja mit találtál a padláson?
Oké csak később tudom feltenni a cuccot mert a nagyi házpadlásában van úgyhogy majd vasárnap tudom megmondani pontosann a tutit. Amúgy valami orosz vagy milyen mert olyan betük vannak rajta.
![]()
Ezt már hirdeti egy ideje
![]()
Az ár másodlagos. Akinek megéri vegye meg! Viszont az ötlet nem rossz ha mellette ott van egy működő fekete-fehér is.
Nézegetem én is már egy ideje, ez legalább szépen van megcsinálva. Van ennél kevésbé szép megoldás is. Utóbbit évekkel ezelőtt láttam személyesen (van onnan egy buherálatlan Dunám, működik). Véleményem szerint, ha nem az eredeti maszk van benne méretre passzoló képcsővel, akkor nem szép, nincs meg az az érzet.
Sziasztok íme el készültem az orion AR602-es-el szerencsére nem sok hibája volt csak egy csövet kellet cserélnem meg ki takarítani a korabeli ára 2750ft volt 1957 ben minden eredeti rajta sőt fogja a neó fm-et
![]()
Tényleg nem a leg elegánsabb megoldás, bár a célnak ugyan megfelel. Nem ugyanaz a két ember, valaki másolt valakiről.
![]()
Na hogy legyen itt valami, ami elejétől a végéig a régi szép (?) időket képviseli ezután az érdekes tv házasítás után, pár kép a hanggenerátoromról (nem túl jók, elnézést érte, majd csinálok jobbakat).
Van benne 2db tungsram gyártmányú dióda, azokat leszámítva full csöves.
A masina viszont szép. Valamikor a 80-as évek elején láttam ilyet közelről, már akkor sem volt új darab.
![]()
Üdv!
Ezt a Hi-Fi katalógus gyűjteményt most találtam: HiFi Archiv Akik esetleg a frissen beszerzett "vintage audio" berendezéseikhez információkat keresnek, hasznos lehet. Nem mellesleg böngészni, ámuldozni, "szívet fájdítani" sem rossz. ![]()
Nekem ilyen volt az első kazettás magnóm:Bővebben: Link (GX46)
Jó Cucc!
![]() Emlékeket felidézni sem rossz ez a gyűjtemény.
Sajnos oda lett. Nagyon sokat nyúztam annak idején. Aztán az öcsém elkunyerálta és az enyészeté lett. :no:
Szia,
Nekem is hasonló hanggenerátorom van Bővebben: Link és érdeklődnék, hogy a tiéd mennyire melegszik? Enyém is full csöves, de sokszor annyira felmelegszik, hogy a tetejét már megfogni se lehet. Igaz eléggé körbe van pakolva a sarokban, így: Bővebben: Link és megszorul a levegő.
Szép munka! Ilyent alakítottam át én is, az egyik féltesómnak, gyakorló erősítőnek. Bár annak nem volt ilyen szép a kávája. Nálam full elko meg pár remixes kondi volt rossz
![]()
Nekem volt egy ilyen Technics RS-BX626, 3fejes magnódeckem, még 1994-95-ben: RS-BX626 (legalul)
Sajnos a főmotor kvarcvezérlése tönkre ment, ezéret 96-ban eladtam egy ismerősnek, akinek volt pénze megjavíttatni. Azóta sem volt ilyen remek magnóm. :no:
Az is remek technika. Sajnos manapság már nem gyártanak tán csak hadi célokra ilyen minőségű berendezéseket.
Közben eszembe jutott, hogy egy barátomnak a nyolcvanas évek végén volt egy Sony dupla kazettás walkman-je. Az egyik oldala oda-vissza játszós a másik pedig felvett erről, vagy külső forrásról, vagy beépített mikrofonról Hi-Fi sztereóban. Elromlott szétszedtem. Ami abban volt az a finommechanika csúcsa. Három motor. A lendkerékből nem fért el megfelelő tömegű egyben, ezért három-három darab volt a két magnóban összeszíjazva. Megjavítani sajnos nem tudtam elvittem a Sony szervizbe Ahol azt mondták ilyen magnó nincs is.
![]()
Hali!
Szép kis asztal, grat hozzá. Teljesen összerakva nem járattam sokáig, mert bezárlatosodott, amióta megkezdtem a javítást még nem lett visszatéve (most már megy, nincs zárlat, de még mindig nem az igazi, most rajzolom vissza, hátha okosabb leszek ![]() Annyit tudok neked mondani, hogy 10 perc járatás után föléhajolva eléggé érezni a meleget, viszont elég rendesen perforálva van a doboza, szóval gyanítom, hogy nem lesz baja. Amint megjavul és visszakerül a dobozba, kiderítem mennyire fűt. Ez az EMG generátor is szép, pláne belül, ránézésre ennél régebbi darab (erre a jupiterre a radiomuseum 1961-et ír asszem), működik is?
Szia ennél szerencsére nem csak hiányzott beőle a keretantenna de pótoltam
![]()
Hogy pontosak legyünk! Ebben a rádióban az URH sávra nem keret hanem szalagkábelből készített félhullámsszúságú dipol antenna van.(Yagi hurokdipol) A keretantennák lényegében többmenetes nagy átmérőjű hangolható tekercsek.
Szia,
Köszönöm! ![]() újra csövezve és átnézve, elvileg sokáig mennie kell probléma nélkül. Lehet, hogy teszek alá valami lécet ami kicsit megemeli és egy halk ventillátor alulra és felülre, talán használ valamit. Anódpótlóm is melegszik, de hát a csöves cuccok már csak ilyenek ![]()
Hello,
Nekem olyan verzió volt amiben csak középhullámot tudott fogni. Egy 6,3-as jack aljzat pont befér a hangszóró kimenet, és a bemenet közti furatba. Mondjuk én csak a Q állást azaz erősítő részt csináltam meg, többi csövet ki is szedtem, mert teljesen felesleges.
Szia!
Talán van hozzá jó üvegem,majd megnézem! Addig is minden jót! T.Laci Hatvan
3db EC81-es csőre, és a hozzávaló foglalatra lenne szükségem. Van valakinek esetleg elfekvőben?
Jól hangzik, jó helyen van a készülék akkor
![]() A megemelés és a venti nem egy rossz ötlet, de szerintem elég csak alá. Na igen. (Egyelőre) Egyedüli működő rádiómban van összvissz 3 cső, azok nagy meleget nem csinálnak, ez a hanggenerátor térfogategységre vetítve picit több csövet tartalmaz, szóval nem meglepő a hő ![]() Van egy másik is, az 250MHz-ig megy, csak valami kehéje annak is lett. Az egy masszívabb jószág, több csövecskével, arra is kíváncsi leszek melegedésügyileg. |
Bejelentkezés
Hirdetés |