Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagy értékű kondenzátor beszerzése lézerhez
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Bender hozzászólása Szept 24, 2007 /

Hi mindenki!

Nemrég szereztem egy kb 4kW-os lézerhez való Nd:YAG kristályt és egy hozzá való villanócsövet. Ehhez a csőhöz kb 650V-ra töltött 16000 mikrós kondi kell... Nem tudja valaki, hogy ilyesmi szörnyeteget hol lehet beszerezni? Gondolom sok kondiból kéne összeraknom, de az is egy kisebb vagyon...
(#) sirály12 válasza Bender hozzászólására (») Szept 24, 2007 /

4kW????

Mit akarsz ezzel? Műholdakat vadászni?

Az üzemeltetése is egy kissebb vagyon lesz, arra készülj fel. Szerintem sok kissebb kondiból kell majd összevarázsolnod, ahogy gondoltad.

A táp többi része megvan? Mert ha nincs, az még drágább lesz.

Hát igen a lézer nem olcsó mulatság.
(#) Dudus válasza sirály12 hozzászólására (») Szept 24, 2007 /

Gondolom impulzusüzemben fog menni a 4KW csak pár ms - ig fog fennálni. (gondolom)
(#) sirály12 válasza Dudus hozzászólására (») Szept 24, 2007 /

Igaz. De még így nagyon sok.
(#) dcsabi válasza sirály12 hozzászólására (») Szept 24, 2007 /

Ilyen kondit erősáramú berkekben előbb találsz.
Meg gyártanak is szerintem, nemtul drága, a fázisjavításhoz is sokszor úgy gyártják le egyedileg.
(#) feki00 válasza Bender hozzászólására (») Szept 24, 2007 /

Kapásból a konrád ugrott be, de ne itt vásárolj, szerintem beszélj valamien elektrós céggel akikkel le tudod beszélni hogy szerezzenek be neked a gyártótól 1et.
Azért itt a konrásdos link de utána mondj el 10 miatyánkot
(#) Pafi válasza dcsabi hozzászólására (») Szept 24, 2007 /

16000 µF az nagyon sok! 17000 Ft az általam ismert legolcsóbb forrásból.

Amit egyedileg gyártanak le, az fólia kondenzátor, és párszáz, max. ezer mikrofarádosak!
(#) szetty válasza Bender hozzászólására (») Szept 24, 2007 /

KTP kristályod is van, vagy csak infra lézert akarsz fabrikálni? 4 kW az túl sok. max 4W-ra gondoltál sztem.
A fogyasztása lehet 4kW, de fényteljesítményhez túl sok. Papírt égetni lehet már 200mW-tal is. 1-10 W-tal már egyebeket is vágnak. kW-tal meg nemtom mit lehet kezdeni, de azt hűteni is kell bizony, meg táplálni is (esetleg erőmű?)

Üdv,
Szetty
(#) Collector hozzászólása Szept 24, 2007 /

Az ilyen lézerekhez nagyobb feszültségü kondik kellenek. Pár kV-osakat szoktak használni. De gyakori a sprague kondibank 400V@ 6000uF, ebayon van belőle sok. Drága mulatság ez, főleg hogy ha nem 0,001Hz-en akarod járatni, hanem mondjuk 20 Hz-en.
(#) Collector válasza Collector hozzászólására (») Szept 24, 2007 /

1
2
Pl ezekre gondoltam. De ilyet is szokás használni:
3
(#) vegyészmérnök válasza Bender hozzászólására (») Szept 24, 2007 /

A cég ahol dolgozom (Szombathelyen az EPCOS Kft) gyárt nagyfeszültségű nagy kapacitású alumínium-elektrolit kondenzátorokat. 450V-os 6800 mikrós termékünk biztos hogy van, de talán még nagyobb kapacitásút is gyártunk. Ilyenekből sorosan kettőt kell bekötni, hogy egy kondin csak fele fesz essen, de ezekből párhuzamosan is kell még több, hogy meglegyen a kellő kapacitás.
(#) Bender válasza szetty hozzászólására (») Szept 24, 2007 /

szetty, ez egy kb 13x200 mm-es Nd:YAG rúd...
(#) Bender válasza Collector hozzászólására (») Szept 24, 2007 /

A 16000µF/650V a villanócső adatlapján van, mint minimális feszej/kapacitás. Kisebb kapacitás/nagyobb feszültség is jó. De egy 5kV-os 1-2 ezer mikrós kondi beszerzése még nehezebb szerintem... De nemtom.
Az ebay-ről nemnagyon tudok rendelni, mert paypal-ék nemszeretik a hitelkártyám.
(#) Pafi válasza Bender hozzászólására (») Szept 25, 2007 /

Akkor javaslom a 470 µF 450 V-os kondikat, sorba 2, párhuzamosan 35, 250 Ft/db. Összesen 18000 Ft.
(#) Pafi válasza vegyészmérnök hozzászólására (») Szept 25, 2007 /

Ez esetleg azt is jelenti, hogy viszonyag olcsón tudsz is venni belőlük?
(#) vegyészmérnök válasza Pafi hozzászólására (») Szept 25, 2007 /

Azt nem vetted figyelembe, hogy sorosan kapcsolt kondik eredő kapacitása kisebb lesz. Két db 470 mikrós kondi sorosan kapcsolva 235 mikró eredő kapacitást jelent csak! Tehát 470 mikrós kondiból legalább 136 db kellene.
(#) szetty válasza Bender hozzászólására (») Szept 25, 2007 /

Én láttam már ilyen rudat, de azért a kérdésre még nem válaszoltál, h infra 1064 nm lézert akarsz csinálni, vagy zöld 532 nm láthatót? Mert ha láthatót akarsz akkor kell hozzá ktp kristály is.
Szetty
(#) Bender válasza szetty hozzászólására (») Szept 25, 2007 /

infrát... Tom, hogy a zöldhöz kell ktp kristály. Van egy 1,5x1,5x2,5mm-esem. Az biztos jó lenne hozzá Asszem eredetileg egy 3D-s gravírozó lézerbe való
(#) Pafi válasza vegyészmérnök hozzászólására (») Szept 25, 2007 /

Véletlenül nem arra válaszoltál, amit tőled kérdeztem!

Tudom, hogy a soros kondik kapacitása replusszolódik, de te nem vetted figyelembe, hogy mire válaszoltam!
Idézet:
„Kisebb kapacitás/nagyobb feszültség is jó”

Azonos energiával számolva tehát (650/900)^2*16=8,34 mF is elég. (Feltéve, hogy mindkét esetben maximális feszültségre töltjük a kondikat.)
(#) Collector válasza Pafi hozzászólására (») Szept 25, 2007 /

Ezzel csak az a baj, hogy ilyen impulzusüzemre nem szabad használni mezei elkókat.
Bender: ebayon nem kell feltétlen paypal, én is anélkül vásárlok (kockázatos banki átutalás, de eddig nem volt problémám, és még tervezem egy két dolog vásárlását)
(#) Pafi válasza Collector hozzászólására (») Szept 25, 2007 /

Idézet:
„ilyen impulzusüzemre nem szabad használni mezei elkókat.”

Miért, a te első linkeden látható elkó miben jobb? Látsz itt bármit, ami alapján ez kifejezetten impulzusüzemre való?

http://www.teslasystems.com/ebay/capacitors_electrolytic.pdf
(#) Collector válasza Pafi hozzászólására (») Szept 25, 2007 /

A sprague kondik többségét 'felkészítik' impulzusüzemre. De általában a nagyobbak többsége bírja, de sosem lehet tudni...
(#) vegyészmérnök válasza Pafi hozzászólására (») Szept 25, 2007 /

Vásárolni nem tudok...
(#) Zsooti79 válasza Bender hozzászólására (») Szept 26, 2007 /

Hi!
6000ľF / 450V -os kondit én is tudok, de sajnos nagyobbat nem. Ha érdekelne írj!
(#) Bender válasza Zsooti79 hozzászólására (») Szept 26, 2007 /

Asszem érdekel... Hova írjak?
(#) PCB válasza vegyészmérnök hozzászólására (») Szept 27, 2007 / 4

Szia !

Idézet:
„A cég ahol dolgozom (Szombathelyen az EPCOS Kft) gyárt nagyfeszültségű nagy kapacitású alumínium-elektrolit kondenzátorokat. 450V-os 6800 mikrós termékünk biztos hogy van, de talán még nagyobb kapacitásút is gyártunk.”

Talán ?

25000mF -tól a farádig is gyártanak ott.
Akkorák mint egy sörösüveg

Üdv!
(#) Bender válasza PCB hozzászólására (») Szept 27, 2007 /

az lehet de nekem 650V+ feszejre kell... akár több kV-ig
(#) PCB válasza Bender hozzászólására (») Szept 27, 2007 /

Szia !

Nem tudom milyen villanócsöved van, de nem kell azt előfeszíteni + vizzel szokták hűteni.
Egy villantás mögött elég komoly vezérlés van, nem csak 1 kondi.

Üdv!
(#) Zsooti79 válasza Bender hozzászólására (») Szept 27, 2007 /

Hm... Többen is írják, hogy az Epcos gyárt nagy teljesítményű kondikat, próbálj meg akkor onnan bezserezni olyat ami neked kell. Bár azt egyik Epcosos se írta meg neked mennyi lové.
Te amúgy mennyit adnál a 6000µF / 450V-osért? És mennyi érdekelne? Egy darab vagy több?
(#) vegyészmérnök válasza PCB hozzászólására (») Szept 27, 2007 /

450V-os kondira értettem. Az igen nagy kapacitású (pl. 100000 mikrós) kondik kisebb feszültségűek. Egyébként láttam én már 100F-os kondit is (UltraCap), de az csak 2,3V-os.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem