Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   278 / 1210
(#) n_yálastrubadúr válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Júl 7, 2012 /

Valami olyasmi lehet a baj, hogy eddig ha túl sok program sor volt omlott össze, most viszont akkor ha túl kevés. xx??
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Júl 7, 2012 /

Aztán ha még vagy 300 nopot beteszek meginfelborul. Tehát azt tapasztalom hogy eddig 256 sor alatt ment felette nem. A megoldással pedig 256 felett megy alatta nem és 512 felett megint nem.
(#) Hp41C válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Júl 7, 2012 /

Szia!

Nem azok a nop -ok okozzák!!!
1 - A megszakítási rutimból vedd ki a GIE törlését.
2 - A megszakítási rutinban szépen mentesz, de a
  1. decfsz  hz1,f
  2. retfie

utasításokkal visszaállítás nélkül térsz vissza....

Szimulátor, Szimulátor, Szimulátor, ..... Nekünk is azzal megy...
(#) n_yálastrubadúr válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 7, 2012 /

Köszi kijavítottam! Én is néztem, de nem cselekedtem. A Simulatorban pl a késleltetéseket a breakpint-tal kell kivenni, mert nagyon hosszadalmas lenne végigzongorázni.
Ja és így jó lett csak látszik a multiplexálás
(#) kissi válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Júl 7, 2012 /

Nem olyan hosszú a késleltetés, ha a CALL utasításnál nem F7-et, hanem F8-at nyomsz !

Vagy van a feltételes fordítói direktíva is, de majd sorjában!

Steve
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Júl 7, 2012 /

Nagyon szépen köszönöm, hogy végre túl lendültem ezen a problémán. A segítség teljesen jó lett a multiplexálás sem látszik a tmr0 flag törlését a végére tettem így nem villódzik.
(#) kiskata válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 7, 2012 /

Köszönöm... kipróbálom...
Kell valamire figyelnem még?
Órajel-azonosságnak kell lennie hogy ne legyen sok átviteli hiba?
(Elvi kérdés: hármat is lehet összekötni?)
(#) Hp41C válasza kiskata hozzászólására (») Júl 7, 2012 /

Szia!
Csak a Baudrate -t kelll egyenlőre állítani, de nem kell azonos órajel. A leosztás eltérő lehet.
A egyik adását több is veheti, de több adás vezeték nem köthető össze egyszerűen:
- Open collectoros meghajtás minden TX kivezetésnél és egy felhúzóellenállás.
- Roman Black net
- RS485, stb.
(#) kiskata válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 7, 2012 /

Nagyon köszönöm...
(#) zsolti002 hozzászólása Júl 7, 2012 1 /

Sziasztok. Abban szeretném a segítségeteket kérni hogy a kapcsolásokban található 500mhz-es frekimérőhöz tudna-e nekem valaki egy nyákot készíteni mert nekem itthon nincs ijen fajta nyák készítéséhez felszerelésem. Az árban megegyezünk privátban. Előre is köszi.

pcb1s.jpg

(#) gabesz9920 hozzászólása Júl 8, 2012 /

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy jól van-e bekötve igy a pickit2, szóval hogy nem fognak-e bekeverni a programozásba a LED-ek, amelyek az RB6,7 lábra vannak kötve.(mellékelem a bekötést is, hogy átlátható legyen)
Egyébként ez 1 Bináris óra lenne + visszaszámláló hangjelzéssel, csak azok még nincsenek bekötve.

Köszi előre is.

COP munka.sch

(#) pjg válasza gabesz9920 hozzászólására (») Júl 8, 2012 /

Bombát csinálsz? Nem tudom megnézni a kapcsolást. Tedd fel jpg-ben. Köszi.
(#) gabesz9920 válasza pjg hozzászólására (») Júl 8, 2012 /

Hát igen, valami bomba design-ja lesz

itt a kép
(#) gabesz9920 hozzászólása Júl 8, 2012 /

a kép meg lemaradt

probléma.png

(#) Szamy hozzászólása Júl 8, 2012 /

Üdv!

Természetesen a topik elején lévő néhány soros alapinfókat elolvastam, de nekem nem egyértelmű:
a Mclr lábat akkor is fel kell húzni 10K-val tápra , ha a Mclr belsőre van állítva ?
(#) vilmosd válasza Szamy hozzászólására (») Júl 8, 2012 /

Illik valami fix szintre kotni, mert CMOS bemenet, nagy impedanciaval, es felso vedodioda nelkul. Sztatikus toltes meghulyitheti.
(#) kissi válasza gabesz9920 hozzászólására (») Júl 8, 2012 /

Szia !

Az ellenállásértékeket nem látom ( de biztos a szokásosak ), úgy meg jó lesz!

Steve
(#) Szamy válasza vilmosd hozzászólására (») Júl 9, 2012 /

Ok, köszönöm!
A védődióda kihagyását miért írtad ? Én mindig teszek egy 5,1V-os Zenert azokra a lábakra, amikkel egy tranyón keresztül pl 12V-ot kapcsolgatok...
(#) Hp41C válasza Szamy hozzászólására (») Júl 9, 2012 /

Idézet:
„mert CMOS bemenet, nagy impedanciaval, es felso vedodioda nelkul”

Úgy értette, mert CMOS bemenet, nagy impedanciával, és belső felső védődióda nélkül... A chip -en belül nincs védődióda a Vdd felé a Vpp fogadása miatt.

Ha egy kimenettel egy tranzisztor bázisát vezérled, nem kell a kimentre zéner. A bázisellenállás korlátozza az áramot. Egy kimenet nem annyira érzékeny, mint a bemenet, a fel nem használt lábakat lehet kimenetnek is állíítani. Sajnos a MCLR láb csak bemenet lehet...
(#) Szamy válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 9, 2012 /

Értem, köszönöm !
(#) gyengus hozzászólása Júl 9, 2012 /

Sziasztok!

Azon gondolkozom, hogy csak szükségem lenne egy Pickit 3-asra.
Szerintetek szabad klónt venni? Pl.: Bővebben: Link
Jelenlegi árfolyamon 7e Ft körül van.
(#) Hp41C válasza gyengus hozzászólására (») Júl 9, 2012 /

A ChipCad ajánlata:
PG164130 PICkit 3 programozó 10 700 Ft + Áfa
(#) gyengus válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 9, 2012 /

Tudom, hogy ott mennyibe kerül. Az eByen olcsóbb a klón.
Vagy ezzel azt akarod mondani, hogy a klónok nem olyan jók, mint az eredeti?
Mivel a Pickit3 adatlapjában benne van a kapcsolási rajz, feltételezem, jól másolták le.
Az is érdekes, hogy míg a 2-es esetében nagyon elterjedtek a klónok, addig nincs annyi klónépítési leírás a 3-assal kapcsolatban.
(#) hatcsupasz válasza gyengus hozzászólására (») Júl 9, 2012 /

Ha neked megér annyit az a pár ezer forint, hogy esetleg az ebay-es gyártási hibás vagy felhasználás során elromlik akkor válaszd nyugodtan azt... Nekem nem érné meg, hogy utána jarkálgassak csere ügyében.

A Microchip a Pickit 3-ra élettartam garancát vállal:
http://www2.chipcad.hu/tartalom.aspx?hir=74
A ChiPCAD-nél ha vásárolsz utána számíthatsz Microchip-es műszaki segítségre is. Az ebayről nem hiszem, hogy elmondhatná bárki...

Szóval tiéd a döntés.
(#) gyengus válasza hatcsupasz hozzászólására (») Júl 9, 2012 /

Igazad van.
Közben az is az eredeti mellett szól, hogy ha van raktáron, akkor kb Szerdán megkaphatom.
(#) Pepebá hozzászólása Júl 9, 2012 /

Hali!
Nem tudok továbblépni a PIC18F4550 USART kommunikációval. (PICCOLO projekt)
Igaz megcsináltam a:
Idézet:
„az USB és USART egyidejű működését. Az USART hurok teszt működik. PC-röl USB-n küldött adat a hurkolt USART-n (RX/TX) USB-n keresztül vissza érkezik a PC-re.”

viszont nem értem és nem tudom megcsinálni egy soros portról érkező adat feldolgozását.
A PIC RX bemenetére érkező adatokat (1200 bps) látom (USB-n küldöm a PC-re) de nem tudok vele mit kezdeni.
A RS232 kommunikációján átrágtam magam (startbit,adatbitek, paritásbit, stopbit) viszont nem megy a szürkeállományomba hogyan tudom jelen esetben az adás elejét, végét és persze a küldött adatokat kinyerni.
Valószínű ismételtem valami alapvető hiányosságom az oka, kérem világosítsátok meg.
üdv.
(#) Hp41C válasza Pepebá hozzászólására (») Júl 9, 2012 /

Szia!
Eljutottál a protokoll szintre. Az üzeneteknek dekódolhatóknak kell lenniük. Pl. minden üzenet elejét valamilyen karaktersorozattal meg kell jelölni. A vevő a karakter sorozatot várja, ha megjött, a többi adatot már tudja értelmezni...
(#) Pepebá válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 9, 2012 /

Hali!
Ezt kb. kapisgálom, de gyakorlatban hogyan lehet megvalósítani?
Én most egy kapunyitó adó és egy RF. vevővel próbálkozom és azt látom hogy folyamatosan jönnek az adó adatai.
Üdv.
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Júl 9, 2012 /

Szép napot!

Most megint a 433Mhz-es modulok vannak a palettán. Azt kérdezném, hogy egy általam állított x érték a 0 és 2x az egy bit. A vevőben rb0- megszakítással, vagy capture móddal érdemes feldolgozni?
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Júl 9, 2012 /

Segítség
Az Mplab-ban a breakpoints hogyan használható? Ha kiteszem a nyíl megy tovább nemérdekli. Gondolom ez jól jön ha külső port feltétel van, amin nem megy tovább.
Következő: »»   278 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem