Fórum témák
» Több friss téma |
Heló!
Lenne egy kérdésem TDA2040-es kapcsolásra vonatkozóan. Az adatlapján található kapcsolás építem meg, és van ott két bypass tápfesz kondi. 220µF értékűek. A táblázatban (ahol leírják melyik alkatrész mit csinál) nem írnak semmit arról, mi van ha ez az érték nagyobb. Gondolom egyáltalán nem gond, na de ha 2200µF-ot teszek be helyette, még az sem gond? Ui: azért 2200uF, mert abból van egy csomó itthon
Egy pengetés, és a porvédő sityak méterekre lenne, a többi hamu
Komolyan gitarhoz hasznalnad a kis SAL hangfalat? Ahhoz nem ajanlom egyaltalan! Nem PA hangszorok amik benne vannak ergo konnyen tonkre lehet tenni oket, ha raadsz 1 kis kakaot az erositore!
Én aztán nem, csak punkkazy volt vicces kedvében, az ő leendő hangfaláról van szó
Émmeg majd ha elkészül ez a tda erölködő, akkor TVM hangszórókkal (Tesla) fogok próbálkozni, szimpatikusabb mint a somogyi... Vmi nagyon kis monitorra gondoltam 10centis wooferrel... Szóval mi is van azokkal a kondikkal (#119369) ?
Jajj-jajj, ezer bocs, nem neked szantam az elobbi valaszom
Amugy a TVM-ek szvsz jobbak mint a SAL-ok, de ezzel nem azt akarom mondani, hogy SAL-bol nem lehet hangfalat epiteni! Egy szo mint szaz en hasznalok 10centis TVM-eket TL dobozban ... mit mondjak meglepo hangjuk van De hogy a kerdesedre is valaszoljak: az adatlapon levo 220u-os kondik altalaban a NYAK-on szoktak lenni es jo is ha vannak. Ezen kivul azert kellenek a tapba nagyobb elkok is, 2200µF korul jok is lesznek ... ha van nagyobb az nem baj, csak tulzasokba ne ess
Ezt kifejthetnéd! Mert ez nem értettem, hogy miért lenne a hangszóróból hamu??
Szerk.: Jaaah bocs... Lemaradt az az adat, hogy 10 cm-es a "hangszóró"...
Félreértés történt...
Én a 220µF helyett szeretném a 2200µF-et bekötni, a pufferkondik azok 4700µF-ek, 4 db, semmi köze ehhez a problemhez :idiota: Csak azt nem tudom, milyen hatással lesz az áramkörre ez a lépés. Alább mellékeltem amire gondolok. Ja azokról a TL "csövekről" olvasgattam, a te oldaladon vettem észre, hogy gyárt alternatívát a Tesla. Az ilyen kis hangszóróknál nem alkalmaznék sal-t, bár az is szól, mozgatja a levegőt, meg minden, de kiváncsi vok a Teslára. Szép régi emlékeket ébreszt
Éppen egy tesla hangfalat küldtem halálba régebben egy 35w-os videoton erősítővel.
Az történt hogy rákötöttem, felhangsosítottam, hm milyen jól szól, aztán nem bírta a magasabb hangerőt, így a doboz odébbment egy pár centit, a hangszóró közepe pedig "elporlott" az asztalon, nem maradt a helyén
Tedd bele nyugodtan baj nem lesz belöle ha 2200µF-os kondot raksz bele, legalább meglesz pufferelve normálisan.
SR 1310-es? Az 13 cm-s. A gondom az, hogy mostnincs sok pénzem rá. Ez is úgy lenne összerakva, hogy most megveszem a hangszórót, egy asztalossal kivágatom a falapot(MDF v. faforgács 19mm) a lyukakat meg én dekopérfűrésszel. Régebben sok asztalosmunkát csináltam. A hangváltót meg meglátjuk...
Tehetsz a 220u helyere 2200-at (ha elfer a NYAKon), de akkor mar felesleges a tapszuresnek 4700u-nak lennie ... oda is eleg 2200uF.
Hát ja... Ha vhogy megoldod hogy ne legyen annyi mély akkor jó lessz, de haveromnak volt hangfala Somogyi-s hangszórókkal, egy DTF12-vel meg egy SA1315 vlt benne, és miko má majdnem maxon volt az erősítő (TDA2030) akkor a mély torzított....
Másik 200W-os gyári hangfallal max kivezérlésnél se torzított nagyon észrevehetően... max 5% kb... Persze ő discozenét játszott azt abba sok a tucc-tucc
Hello! 2 darab 30cm-es régi BEAG 20VA-es 15 Ohm-os hangszórókhoz TDA2030A -val sztereó végerősítőt szeretnék építeni elektromos gitárhoz! Ehhez kellene beültetési meg nyák rajz és táp is kellene hozzá. Állítólag a gitár dinamikájához böszme nagy pufferkondik kellenek.
Meg a másik kérdésem, hogy milyen trafó lenne jó neki? Mert látom a Watt igény nem nagy viszont, nemtom CD-és Hi-fi toronyból kivett trafó megtenné-e? 2x16,4 V és 2x1,5V váltó jön ki belőle. Abban viszont nem volt ekkora végfok. Meg, hogy hány Amperes lehet azt nemtom, de méretre nem túl nagy cucc... a hifi tartalmazott 1 ilyenmeg 2 ilyenés 2 ilyen tranyót amin vékonyka hűtő volt (borda nélkül)... Meg 3,25A -es biztosíték kell elé.... Ennyit tudok a trafóról... Ez elég ahhoz, hogy megállatpítsuk, hogy felhasználhatom-e a 2db TDA2030A-hoz?
Van már egy pár TDA2030 topik. Keress rá! Ott van minden ami neked kell (kapcs, nyák, tapasztalat, stb) Egyébként a 2030-nak nem fog tetszeni a 15 Ohm, max 8 kell neki!
Mar hogyne tetszene neki a 15 Ohm... Kisebb teljesitmenyed lesz, mondjuk -2dB... Es akkor?!
Helló!
Megcsináltam, működött is... Odaadtam egy haveromnak, és valamilyen oknál fogva letörött a pufferkondi forrasztása, és hát az IC félszínuszt kapott. Búgott. Aztán visszaforrasztottam a puffert: búg+melegedik az IC, sőt forró!! Pedig egy P3-as nagy hűtőborda van rajta. Gondolom IC csere kell. A kapcsolás épségben lehet?? Gondolom az IC lábainak megvan a fesz értéke. Tehát ha jól gondolom: kiforrasztom az IC-t, tápot adok és lemérem a lábak helyén a feszkót. Meg tudná valaki mondani a feszértékeket (táp 34V)
Foraszd ki az ict tegyél be másikat, esetleg mérd meg megvan a feszültség.
Szóval a kapcsolásnak nincs baja?(szerinted)
A másik: ki lehet ezt a problémát védeni v.milyen kapcsolással?
Szerintem nincs, de nem biztos.Tedd bele az uj ict kapcsold be ha nem forrosodik meg nincs dc a kimeneten probáld ki és ha szol akkor enyi ha meg nem akkor keresgetni kell a hiba okát.Jol foraszt be máskor a puffer lábát ezt nem nagyon lehet kivédeni szerintem.
Hello! Megígérte egy emberke, hogy otthon keres nekem egy trafót. Valami miatt azt kértem tőle (mivel eredetileg 7294-est szerettem volna), hogy 2x20V körüli legyen, max 2x24V-os.
Egyenirányítva ezek a feszültségek mennyik lennének? Ezt már akkor nem is bírja a TDA2030A -s IC? Hány Voltos trafó lenne jó hozzá vagy milyen 20Wattos IC lenne aminek kedvez ez a feszültség? Gitárerősítő lenne, ezért kellene hozzá táp rajz is, de hogy a gitárnak meglegyen a kellő dinamikája nagyobb pufferkondik kellenek. Elvileg a fickó hozni fog 10.000µF és 20.000µF-es elko-kat is. De nemtom melyiket vegyem meg, viszont szeretném, ha összepasszolnának a cuccok. (Sajna nem ismerem az embert, így abból kell kiválasztanom a megfelelő dolgokat amit hoz. "bolhapiac-os"... ) Mit ajánlatok?
Helló!
Egyenirányítva 24*1,41=33,84V ami szimmetrikus táposan sok!(max +-20V) Ha az asszimetrikus kapcsolást csinálod meg, akkor elég egy GND meg egy + tápfesz, azaz a 2x24V-os trafóból az egyik ágat használod (táp.jpg).
Az előfokomnak +- kell, és ahhoz már csináltam egy tápot +-15V stab IC-kell, meg tartalmaz egy (max 1A)-es Graezt-et. Az műxik is...
Végfokot még sohasem építettem. De egyre újabb ötletekkel leptek meg. Ahogy látom ezzel a megoldással 2 darab Graetz-et kell használnom, mivel a végfokhoz meg nem kellene a GND mellé "-" is .... Gondolom ez nem probléma, hogy 2 híd lesz. (Viszont ha megfelelő feszültségű lesz majd a trafó akkor elég lesz egy diódahíd ugye? Szerintetek hány Amperes legyen? ) Ja amúgy 2 darab IC lesz, (de nem hídba), mert sztereót szeretnék. (Emiatt mondjuk kéne egy SEND - RETURN csati is.) A másik segítség amit kérnék, épp a pufferkondihoz kapcsolódik, ugye írtad "ahány Amper kell"... Szeretném megkérdezni, hogy miként kell kiszámítani a méretüket??? Egy képlet jó lenne! Előre is köszönöm!
Hogyan kell kiszámítani, hogy mekkora pufferkondikra van szükségem???
Légyszi segítsetek!
Tényleg senki sem tudja a választ? Jó lenne még ma megtudnom!
Attól függ,mekkora erősítőhöz kell. pl: 2*40watthoz 2*10.000 µF bőven elég. ennél lehet több is. Mondjuk 100Wattos erősítő is elmuzsikál 2*10.000 µF-dal, de többnek azért jobban örülne. 2*22watthoz meg mondjuk 2*4700 uF. De ezeket általában pénztárca szabja meg.
Ha leírod mekkora erősítőt kell megpufferelni, írhatok egy kb.-i számot. igazából ilyet számolni én még csak Unicorn nevű felhasználót láttam. Üdv.
Szia Kovidivi! Már leírtam, 6 hozzászólással lejjebb... kb.: 2x15 Watt fog max kijönni. Elektromos gitárhoz kellene... (vagy az akkor nem is lényeges?), mert mindenki szerint állítólag oda nagyobbak kellenek a erős dinamika megmaradása miatt.
Akkor sztem elég lesz neked 2*4700µF bőven, de ha több pénzed van, vegyél nyugodtan 2*10.000µF-dot(baj nem elsz belőle). Egyébként sztem az erős dinamika a trafó teljesítményétől is függ (mondjuk egy 60VA-es trafó meg 2*4700µF tökéletes lenne)
OK! Köszi, majd holnap kiderül, hogy milyen trafóm lesz!
Hello! Szereztem egy trafót! Remélem ez jó lesz!
Ha jól mértem a vasmagot akkor 3cm*4,5cm= 14cm2, és itt a fórumon találtam egy táblázatot ami szerint ez kb.: 100Watt. Azt, hogy hány Amperes nemtom, mert nincs ráírva "jól be van csomagolva" még a huzalt sem látni. Lemértem és 2 kilógramm a súlya. 21,5V váltó jön ki belőle, az egyenirányítva 30V lesz... Melyik rajz alapján készítsem el a TDA2030-as végfokot amihez 15 ohm-os hangszóró lenne kötve??? (mert közel 10 rajzot is találtam...) Most már majdnem minden megvan. Milyen táp-kapcsolást ajánlatok? És hány Amperes legyen a Graetz? Holnap megvenném az alaktrészeket. Előre is köszi!
Az összes TDA2030 rajz közül ezt találom a befutónak, de azért 1-2 kérdés így is felmerül vele kapcsolatban. Légyszi válaszoljatok. Köszi!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |