Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1099 / 2523
(#) ozpecs hozzászólása Júl 19, 2012 /

Most látom dhogy pár kérdésre kicsit későn reagáltam bocsi csak egy ideig nem értem rá olvasni de attól még érvényesek
(#) ozpecs hozzászólása Júl 19, 2012 /

A precision audio hangszórói meg igen jók ez is egy régebbi kérdés volt
(#) ozpecs válasza ozpecs hozzászólására (») Júl 19, 2012 / 1

pardon Precision Devices Nem ugyanaz !!!
(#) reloop válasza Stynson hozzászólására (») Júl 19, 2012 /

Autós, azaz 12V-os működtetéshez, egy kapcsolóüzemű feszültségátalakítót kell készítened. Keresd a Kapcsoló üzemű táp autóba Hi-Fi-hez témát.
(#) mythbuster hozzászólása Júl 19, 2012 /

Sziasztok!

Egy erősítő javításában kérném a segítségeteket. Az áldozat egy lapos erősítő, eredeti IC STK 459, azomban egy rövidzár miatt fölszállt két kondenzátor és az IC, így azok cserélve lettek, az IC -ből lett 463. Mindez régen történt, azomban valamiért nem tiszta a hangja, halk üzemmódban kifejezetten érződik a "sistergés". Szerintetek elég lesz cserélni a kondikat vagy más baja is lehet? Nagyon ütős teljesítménye van a méretéhez képest, így szeretném rendbehozni.

IMG_0127.JPG

(#) speed008 válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 19, 2012 /

Üdv!
Valószínűleg valamelyik kondi kezd átengedni.
A kondik átnézésével orvosolható szerintem a hiba.
(#) mythbuster válasza speed008 hozzászólására (») Júl 19, 2012 /

Kiszedtem az összes IC körül elhelyezkedő kondit, azt a 7 darabot, holnap veszek újakat... A szürkék között van olyan amelyeknek a tetejük mintha kicsit domború, lehet azok lesznek a hunyók, de mindet cserélem lehetőleg nagyobbakra.

Köszi a gyors választ!

Üdv!
(#) mythbuster válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 19, 2012 /

Mi lesz ha kondik nélkül bekapcsolom? Feszültségeket szeretnék mérni, de nem akarok füstöt látni, viszont dög vagyok visszarakni a régi kondikat...
(#) Orbán József válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

Idézet:
„Mi lesz ha kondik nélkül bekapcsolom? Feszültségeket szeretnék mérni, de nem akarok füstöt látni, viszont dög vagyok visszarakni a régi kondikat...”

Hogy mi lesz?
Szegény erőlködő, még élhetett volna...
(#) mythbuster válasza Orbán József hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

Akkor jó, hogy nem kisérleteztem vele...
(#) 5mate149 válasza mindenes hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

Köszi!
(#) mythbuster válasza Orbán József hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

A pirossal jelzett kondikat cseréltem, sajnos a zaj még mindíg fönn áll, igaz gyengébben érződik.

Lehetséges, hogy nem kap elegendő feszültséget az IC? Én 24,5V -ot mértem rajta, és minél hangosabb annál gyengébben érződik, annál tisztább a hangja...

Mit lenne érdemes még cserélni? A nagy elkók egésségesnek tűnnek...

IMG_0132.JPG

(#) speed008 válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

A táp szűrését szerintem a 25v 3300µF os kondik végzik.
Ha hálózati brum van rajta, akkor szerintem azok miatt.
(#) dj.fepy hozzászólása Júl 20, 2012 /

Sziasztok!
Olyan jellegű kérdésem lenne, hogy építettem egy TDA7381-es erősítőt és most építek hozzá tápegységet toroid trafóval és nemtudom, hogy az egyenirányítás után a - (minusz) kivezetést kössem rá a nullára vagy ne használjam csak a + polarizást? Mivel az erősítőnek csak +12V és GND kell. Előre is köszönöm a segítséget.
(#) mythbuster válasza speed008 hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

Az egyiken 24,5V van, a másikon -24,5V, a terhelőellenállásokkal...
(#) mythbuster válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

Bekötöttem helyettük 2x63V 6800µF -t, a hangja mérföldekkel szebb, de még mindíg serceg, viszont ha fölhúzom akkor a vasbeton is beleremeg a szép mélybe...

Honnan eredhet ez a sercegés, ami nagyon hallatszik ha halkabb tartományban megy? Szedjem ki a terhelő ellenállásokat és próbáljam úgy, hátha több feszt kap az IC?

Én nem mennék túl feljebb az árammal. A kapcsolásba szerintem jól kitalálták ezt. Ennek elvileg 26v a plafon. Szóval a pár volt nem oszt semmit és a sercegés sem az miatt lehet.
A sercegés jöhet a maradék kondi akármelyikéből. Én ilyen esetre építettem ESR mérőt , mert azzal még ki sem kell szedni őket.
Nézzed át a többi kondit, hogy nem-e pupos esetleg valamelyik. A hűtőborda ahol van és még van régi kondi azt cserélném, esetleg jobban melegedő ellenállás mellet lévőket is (tipikus quad 405 ös hiba volt). Sercegést okozhat hálózati zavar, esetleg rossz minőségű kábelek is.
Próbáld meg, hogy húzzad ki a bemenő jel kábelét és úgy is serceg-e. Ha megszűnik kábel gond van.

Heuston kezdek kifogyni az alkatrészekből!

Amit tudok még kicserélek, majd holnap megyek shoppingolni, feltéve hogy nyitva lesz valami...

Gondolom multiméterrel nem lehet kilőni, hogy honnan jöhet a zaj, a kábelekkel minden oké, üresjáratban nem csinálja, meg gyári kábelek és újak is... Ami gányolás van az az out RCA, de az is szépen van forrasztva...

Az Apollon is megoldották, de ez a föld .
Az: "üresjáratban nem csinálja" ez alatt mit értesz?

Ha nincs input signal, akkor csendes, nem reszel magában...

Szóval, ha nincsen bedugva semmi, akkor csend van, de ha rádugsz valamit, akkor jön a búg. Esetleg egy másik kábellel megpróbálhatnád, mert lehet, hogy már az okozza a gondot.
Nem akarlak untatni, de földhurok is lehet. Eddig miről hajtottad? És régen is produkált ilyet?
(#) reloop válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

Szia! Kezd érdekes lenni. Ha nincs a bemenetre semmi kötve, összes jelkábel ki van húzva, akkor is bejön a zaj a hangerő tekergetésére?
(#) mythbuster válasza reloop hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

Azthiszem megvan a probléma forrása, de nem vagyok biztos benne, így szeretném ebben a segítségedet kérni. Mint már említettem ez az erősítő már javítva volt, volt IC cserélve benne valamint 1-2 kondenzátor. A kondik vizsgálatánál azomban találtam egy halottat(25V 10 uf), kiszedtem, mondtam megvan amit keresek, beraktam helyette egy 63V 100uf -t, de bekapcsoláskor éreztem hogy elkezd remegni az erősítő, mondom GÁZ van! gyorsan lekapcsoltam, majd végigmentem a kondikon, a csere kondi nagyon forró volt, kiszedtem, de most nem tudom mi a baja, mert találtam egy rajzot, ami szerint az IC 5 és 12 -es lába simán lemegy a földre, azomban ez a kondi a két összekötött láb és a föld közé volt betéve.

http://pryriz.org.ua/spravochnik%20UNC/39.htm

A kondi a képen piros keretben van!

IMG_0132.JPG

A link szerint az 5, 12 láb a negatív tápra megy nem a testre. A negatív táp és a test közé jár egy kisebb elkó. Valahogy így lehet ez.
A kondi ami melegedett nem volt véletlen fordított polaritással beültetve? Akkor szokott igazán forrósodni.

Az megtörténhet, hogy a szervízben cserélték, és vaktába fordtva rakták be, csak azt nem tudom hogy maradt egészbe...

Most újra berakom fordított polaritással, hátha nem melegedik majd... Remélem nem ment tönkre az elkó, 3s -t ha be volt kapcsolva...

Köszi a tippet, 5 perc és jövök az eredménnyel

Előbb nézd meg mi a helyes polaritás, ne fordítsd vaktában! 5, 12 lábakhoz megy a negatív, testhez a pozitív kondi-láb.

Így kötöttem vissza, most nem melegedik de szerintem a kondi megsérült az előző bakinál, mert most jól indul aztán ki és bekapcs hogy megnézzem a kondit, és pici zavar még van benne...

Akkor térjünk vissza az elejére: Bővebben: Link

Most jól van kötve, csak lehet a kondit kinyírtam az első próbálkozásnál, mikor túlhevítettem... Most nem melegedik, pozitív ág a földön, negatív a lábakon...

Holnap kukázok egy másik kondit valamelyik tápból megnézem azzal...
(#) Elektro Boy hozzászólása Júl 20, 2012 /

Hali!
Találtam a műhelyemben egy erősítő panelt, amin látszik, hogy házi készítésű. A kérdésem az lenne, hogy meg e tudnátok mondani, mekkora teljesítményű lehet? Kétszer hány watt? Ha jól emlékszem, akkor van benne 2db Bd241, 2db Bd242, 2db Bd245 és 2db Bd246. Szóval ez a 8db tranzisztor. Esetleg ha valaki tudná, hogy milyen erősítővel van dolgom, akkor azt nagyon megköszönném.
Következő: »»   1099 / 2523
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem