Fórum témák
» Több friss téma |
Rég írtam ide.
Ki cseréltem a railgun trafóját, és jobban működi. Rájöttem hogy csak alumínium, agy azok ötvözeteit fogja kilőni. Erre azután jöttem rá, hogy kipróbáltam a síktekercses lemezdobót. De ez semmi, jött a villanyóra olvasó. Megkérdeztem tőle, hogy mitől forog a tányér? Azt válaszolta, hogy a Lorenz effektus miatt, mert évtizedekig működik. Na ekkor eset le, hogy fém lövedék sosem fog felgyorsulni. ![]() Hirek a coilgun-ról. Annyi, nagyobb munkatekercs, új töltőrendszer, és tirisztor. A tekercs puska projektem végső verziója. Adatok: Kondenzátor bank:6000µF 400V Töltőrendszer: egy duplacsatornás multivibrátor, mely két félhidat hajt felváltva. Tekercs: kb. 70 menet, 6 rétegben feltekerve. Kapcsoló: BTW69 tipusú tirisztor (1000V/50A 620A imp.). A gyujtás 9V/45mA. Lövedék. 25-35g/ 4-5cm× 9mm vasrúd. Leadott energia (kondenzátor bank): 400-450J Kinetikus energia(lövedék): 5-15J Lövedék sebesség: 20-25m/s Idézet: „Rájöttem hogy csak alumínium, agy azok ötvözeteit fogja kilőni. Erre azután jöttem rá, hogy kipróbáltam a síktekercses lemezdobót. De ez semmi, jött a villanyóra olvasó. Megkérdeztem tőle, hogy mitől forog a tányér? Azt válaszolta, hogy a Lorenz effektus miatt, mert évtizedekig működik. Na ekkor eset le, hogy fém lövedék sosem fog felgyorsulni.” Nem egészen értem a gondolatmeneted, a ferraris tárcsa is valóban így forog, de az azért van aluból, hogy könnyű legyen. Egyébként minden vezető anyagban ugyan ez a jelenség áll elő.
Van egy alubordám, amiből lövedék lesz.
Alut semmiképp ne használj lövedéknek.
Hali!
Szerintetek egy ilyen felépítésű cg-hez egy ilyen kondi használható lenne? És 1 grammos vasat meddig tudná kiköpni?
Sorry a CG lemaradt!
Ez így nem működik, nem teheted a tekercset fémcsőre. A mikrosütőkondi nagyon kis kapacitású, nagyon nagy tekercs kell hozzá, és nagyon kis tömegű lövedék. 10J-al nem nagyon tudsz gyorsítani.
Igen bocsánat félreszámoltam pár nullát!
Esetleg egy 0.5 gramm 4 méterre való reptetésére jó volna ez? :http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=422789
Igen, ez képes erre.
Kössz!
Ez nem volna esszerűbb ?Bővebben: Link csak mert ezzel nagyobb töltést lehet elérni és csak egy ezres a különbség.
Szerintetek a SKT80/12E-UNF elbír 800voltot és 760ampert 8.08ms alatt?
A tekercs 396menet 2mH 1.67mm-átmerőjű 38mm-hossz 66mm-vastag a közepe-3mm.Lövedék 2.5mm-es. Kondibank 100v 3300microfarad 10db sorba kötve 80%ig feltöltve 800v 3300microfarad 1056joule. A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2012
A tekercsre nem muszáj 400 menet, elég 60-80 menet minimum 2-2.5mm vastag.
A tirisztor elbírja, HA tökéletesen nyílik. A gate áramra ügyelj! Ha tirisztor hajlamos kinyitni akkor is ha 800V fölé mész (akár egy uV-al is), és nem vicces ha be van töltve a lövedék. A sorkapacitás esetében kondibankod inkább kb 3000µF/800V, és máris kevesebb J.
A tekercset ezzel számoltam Számoló már volt de nem tudom kinek a hozzászólásában mit mondjak 40 métert 1.67mm -es huzalból, de az induktivitása miatt lehet hogy muszáj lesz mert amit te írtál azzal 2600ampert 480volton 1.56ms alatt a tekercs adatai 60 menet 2,10mm átmérőjű vezeték 0,016ohm 0,020mH igaz igy csak 3 métert kéne tekercselni de nem tudom milyen tirisztor képes ezt roncsolódás nélkül kinyitni
![]() A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2012
Bocsi a csúnya rajzért paintos.A több tekercses így nézne ki:
A cső hossza 30 centi a lövedék 2,5mm átmerőjű nem tudom hogy telítésbe menne-e mivel a lövedék szegecs szára amit húz a szegecshúzó ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2012
Ne felejtsd el kondiblokkokat külön-külön tölteni.
Analóg műszert szeretnék használni majd a feszültség mérésre van is belőle 3 db 15voltos amik majd 150 és 1500 voltosra lesznek kiterjesztve. A kérdés az hogy lövéskor leválasszam a műszereket vagy hagyhatom a kondira kötve?
Hagyhatod a kondikon, ha megfelelően számolod ki a feszosztó ellenállásokat, akkor nem probléma.
BTW69-1000RG
ITSM Non repetitive surge peak on-state current tp = 8.3 ms 610A tp = 10 ms 580 Ez azt jelenti hogy képes 3ms 1498ampert lekezelni? Csak mert ennyi idő alatt zajlik le egy lövés 375joule (500v3000µF) kondin keresztül egy 77menetes 250mohm-os és 44uH tekercsbe. Alfa007 Köszönöm a segítségeket ![]()
Nekem is ilyen tirisztorom van. Kb 420-440J-ig bírja. Több szegmenshez alkalmas.
Most a fénykapcsolókon gondolkozom nem nagyon ismerek olyan kapcsolást ami a fény megszűnését érzékelné lehet valami és vagy vagy kapcsolót használók majd de elő kéne vennem a középiskolai könyvemet abban azt hiszem volt szó ilyen kapcsolóról.
Itt a fórumon van egy olyan topic. Talán találsz valamit.
Sziasztok!
Építettem egy alapvető tesztekre tervezett szerkezetet de nem nagyon sikerült bármiféle mozgásra bírnom a lövedékemet, habár az elektronika nagyjából az elképzelésem szerint működik (de lehet hogy eleve ez az elképzelés a rossz). Ha van türelmetek hozzá, nagyon örülnék ha tudnátok segíteni. Megpróbálok részletes leírást adni: Hálózatról Graetz-hídon keresztül egy 40W-os izzóval sorba kapcsolva (ellenállásként) töltök fel egy kondit (350V, 2200uF). Ez a része hibátlanul működik. A kondit egy tirisztoron (max 600V-tudom hogy felesleges, de ez volt ami a legnagyobb áramot bírta: max 20A- tudom, hogy nem sok) keresztül engedem rá a tekercsre (próbatekercs, kb 230 menet: 9 méternyi 1mm átmérőjű lakkozott rézhuzal, 4,5 cm hosszan feltekerve egy 0,8 cm külső átmérőjű csövön). A tirisztor áramköre: 1 ceruzaelem egy nyomógombbal és egy ellenállással ( 50 ohm, 1W ) sorba kapcsolva, a GATE-re és az ANÓD-ra kapcsolva (GATE fele pozitív). A kondi feltöltése után természetesen megszakítom a töltőkört. Mikor a kondit rászabadítom a tekercsre, nincs látható/hallható szikrázás szerencsére. Viszont abszolút azon kívül, hogy leszívom a kondit nem is történik semmi, a tekercs mellé közvetlenül elhelyezett iránytűk sem mozdulnak ki, nem beszélve a kis vasszögről, ami a tekercs előtt van. 60V-ra feltöltött kondi az ég-világon semmit sem csinál. 160V-nál sem, bár itt már lassabban szívódik le a feszültség mert a multiméterem (a kondenzátor két kivezetésére kötve) még kétszer is elcsípi a változó feszültséget (ez kb 0.5-0.8 másodperc lehet, nem tudom). 300V-nál a tirisztor kifüstölte a lelkét, ami nem nagyon meglepő de tényleg nem találtam ennél nagyobb áramot elbíró tirisztort csak hegesztőbe valót, ami 400A-t bír. Olyat pedig potyára nem akartam venni. Ez a szerkezet csak a jelenség alapvető előidézésére van, tudom, hogy sose fog nagy sebességgel kilőni semmit, de azt elvárnám, hogy legalább behúzza az elé rakott kis vasszöget vagy legalább kitérítse az iránytűt... Hol van a hiba? Túlságosan kicsi a tirisztor nyitóárama? Túl lassú a kisülés? Rossz a tekercs? Vagy az egész koncepció a rossz és teljesen más feszültséggel kellene dolgoznom? A tirisztorom adatlapja: Tirisztor Csatolom a kapcsolási rajzot, kérlek nézzétek el nekem, hogy ilyen kezdetleges. Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2013
Bocsánat, kis hiba: nem az ANÓD-ra hanem a KATÓD-ra:
Kijavítva: A tirisztor áramköre: 1 ceruzaelem egy nyomógombbal és egy ellenállással ( 50 Ω, 1W ) sorba kapcsolva, a GATE-re és az KATÓD-ra kapcsolva (GATE fele pozitív).
Anno én is ilyen túlegyszerűsített módon oldottam meg, de több gond van vele. Az egyik, hogy te túl kicsi tápfeszt adsz a gate-re. Én hasonló tirisztort normálisan legalább 1,2-1,3V-ról tudtam csak begyújtani, ez alatt nem nyitott ki sosem rendesen. Az 1,5V ehhez nagyon közel van. Trigger áramnak, mivel úgyis csak egy impulzust kap, lehet akár 100mA-t is adni neki, minél gyorsabban kinyisson (ha megnézed az adatlapon, 5A is lehet akár impulzusban a gate áram!). Ilyen áramokhoz muszáj nagyobb tirisztort használni, ami impulzusban legalább 1kA körüli áramra van méretezve.
Az viszont, hogy nem mutat látszólag semmilyen mágneses tulajdonságot a tekercs, eléggé érdekes. Próbáld ki úgy is, hogy eleve beleteszel egy vasmagot, és úgy rakod oda az iránytűt. 200 menetes tekercs mindenképpen sok, szerintem próbáld ki egy 50 menetűvel is.
Helló.
Vedd le a kondi utáni részt(tirisztort vezérléssel együtt, és a tekercset). Keress egy bármilyen tápot, majd kösd rá a tirisztort vezérléssel és a tekercs helyére tégy egy fogyasztót(motor lámpa stb). Ha bekapcsolod a tápot nem szabad bekapcsolódnia a fogyasztónak, csak akkor ha megnyomod a gombot. Ha regisztrálva vagy LOMEX weboldalán, ott találsz erősebbet. Én a BTW1000RG-t ajánlom 50A(640A imp) csak ehhez 9V és 150-200ohm körül van. alánlom hogy nézz körül leértékelt kondik körül. Van 6000µF/400V 2200Ft-ért, nagyon megéri.
Sziasztok.Segítenétek nekem coil gunt csinálni? mik kellenek hozzá és hol lehet beszerezni? minden alap dolgotelmondhattok, mert még kezdő vagyok.***
* A fórumon beszélgetünk, nem privátban! Itt van minden visszafelé, csak olvasni kell. A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2013
Sziasztok. Van egy nagyon nagy tirisztorom, az van ráírva hogy "50 - 400" ez azt jelenti hogy 50A/400V?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |