Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1400 / 2208
(#) silent15 válasza Szpisti hozzászólására (») Júl 22, 2012
Nagyon szuper , köszönöm..
(#) sturbi válasza Szpisti hozzászólására (») Júl 22, 2012
3*46 menet szekunderrel triódás kötésben egész jó az illesztés 8 ohmra (3,3 K). A várható teljesítmény így 2,3 W körül van (250 V táppal), ez egészen jó. Fülre igen jelentős a hangerő már egy 90 dB körüli hangsugárzóval is, a stabil táp a minőséget is jelentősen megdobja. Pentódás kötésben kicsit izgága lesz szerintem a hangja, kevés a 3,3 K, de a visszacsatolás helyes beállításával 4 W is jó minőségben összehozható (ez nem fog hangosabbnak hatni, mint a 2 W triódás, sőt a kenődő mélyek miatt lehet, hogy még halkabbnak is hat, persze ez a zenei anyagtól is függhet....).
(#) Szpisti válasza sturbi hozzászólására (») Júl 23, 2012
Igen, ezt tapasztaltam én is , hogy elég ettől az összeállítástól ez a 2W körüli teljesítmény, inkább szépen szóljon mint hangosan. Most egy Swans M1 klónnal próbálgattam szabadtéren (86dB/m/W) , de a kert végéből úgy hallatszott mintha egy kihangosított akusztikus zenekar muzsikált volna gyönyörű tisztán.
De az sem semmi, amit két 12 colos régi RFT hangszóróval produkált
(#) zoli_cso hozzászólása Júl 23, 2012
Udv! Van egy kis problemam,a nagy ho hatasara a vezetekek szetolvadtak a csoves erositomben es felek ,hogy zarlatot fog okozni mit lehetne csinalni?Majd keszitek fotot!
(#) Orbán József válasza zoli_cso hozzászólására (») Júl 23, 2012
Nyilván körültekintően kell elvezetni a drótokat a lehetőség szerint, de modellező boltokban kapható teflon szigetelésű, sodrott erű vezeték.
Az bírja.
(#) mayky válasza zoli_cso hozzászólására (») Júl 23, 2012
A csövekre rátekerted a huzalokat ?
Biztos hogy a hő miatt olvadtak le a szigetelések, nem inkább valami zárlat miatt vagy pl a fűtéshez nem megfelelő huzalvastagságot használtál.
(#) sturbi válasza zoli_cso hozzászólására (») Júl 23, 2012
Idézet:
„mit lehetne csinalni”

Mit is, mit is...mikor még kissrác voltam, anyám az ilyen hatalmas, megoldhatatlannak látszó kérdésekre (kb. ezzel egyenértékű a "lecsúszott a gatyám, mit csináljak?") azt szokta válaszolni: "állj kecre". Bocs, ha tapló vagyok, de viccet félretéve, visszanőni valószínűleg nem fog a szigetelés. Hosszasan gondolkodva a problémádon, azt javaslom fontold meg a vezeték cserét, a célnak megfelelőbbre.
(#) djhans válasza sturbi hozzászólására (») Júl 23, 2012
Itt vannak a mérések.
(#) sturbi válasza djhans hozzászólására (») Júl 23, 2012
Köszönöm! Egészen jók a jelalakok. Érdekes, hogy az 1Khz-nek jól látható tetőesése van, ezt nem nevezném szokásosnak...
(#) djhans válasza sturbi hozzászólására (») Júl 23, 2012
Vajon mitől lehet?
(#) Orbán József válasza djhans hozzászólására (») Júl 23, 2012
Érdekes, egy kolléga rakott fel a saját kimenőjéről szép és jó jelelakokat, ugyanígy a negatívba menő jel szélesebb a másiknál. Egyszerű eszemmel vagy túlvezérelt az áramkör, vagy rossz munkapontban dolgozik valami a kapcsolásban.
(#) djhans válasza Orbán József hozzászólására (») Júl 23, 2012
Az hogy kitöltési tényező nem 50% az a generátor hibája. Majd azt meg kell csinálnom.
(#) Orbán József válasza djhans hozzászólására (») Júl 23, 2012
Akkor ugyanazt a kapcsolást építettétek meg mindketten, ő is erre hivatkozott.
Nekem van - jelgenerátor - egy bolti, meg egy 8038-as, de kettéhasítanám egy ilyen hibáért bármelyiket.
Azért gondoltam rossz munkapontra, mert azt mondják, érdekesen torzít a csöves-kimenős, nem vág, mint a tranyós, hanem "hizlal".
(#) sturbi válasza djhans hozzászólására (») Júl 23, 2012
Meg nem mondom mitől lehet, valószínűleg a sok menetes kimenőtől van. Erősebb visszacsatolással gondolom kompenzálni lehet, kérdés, hogy bírja-e a kimenő, és hangilag hogy jön ki....
(#) küzmös Gergely hozzászólása Júl 23, 2012
Sziasztok! Megépítettem a PCL86SE-t. Viszont rájöttem hogy nem jó a kimenőm. Azt a kis ruszki tv-trafót tettem bele,amely 230-ból csinál 13,6V-ot.. Véletlenül vettem észre itt a fórumon böngészés közben hogy ez bizony nem lesz jó.. Sebaj,mert van Orion tv hangkimenőm is. Egy fényképet azért felteszek hátha több szem többet lát. Szemből nézve a két vezeték,(amin egy R(15k),C (4n7/1000V) tag van) 325 ohmot mérek. Gondolom ez a primer. Balra tőle a két tüske 1,1 ohm.. szekunder,melyre kötöm a hangszórót.. Mögöttük pedig a három tüske,az egy másik szekunder lehet 1,8 Ohm.. ez lehetett a fejhallgató,amelyet majd egy 100 ohm-al kell lezárni?

P1090122.JPG
    
(#) mayky válasza Orbán József hozzászólására (») Júl 23, 2012
Azért az érdekes lenne ha egy csöves erősítő ilyen időeltolásokra lenne képes.
Engem annyira nem zavar, azt amit látni kell azt látni lehet. A fel(le)futó él meredeksége, mennyire kerekedik a teteje és hogy mekkora a túllövés, belengés.
Van 8038-as IC-m de mivel nem találtam teljesen kulcsrakész megoldás (kapcs. rajz. NYÁK) ezért nem volt hangulatom foglalkozni vele
(#) Orbán József válasza mayky hozzászólására (») Júl 23, 2012
Természetesen, ha a bemenő is ilyen, üsse kő.
Ha valaha megmukkan a saját csöves motyóm, ráeresztem a 2sugarast és egymásra kopírozom a be-kimenő jelet és az ilyesmit még színusznál is kibuktatja - lehetséges aszimetria, vagy torzítás.
(#) mayky válasza djhans hozzászólására (») Júl 23, 2012
Mi van ha egy kicsit nagyobb csatoló kondikat raksz bele ?
Nekem a PCL82 PP (deszka) 220 nF-os kondik vannak. A rácslevezető meg csak 220 k. Az egyik cső megfutott és ezért rövidebb pórázon tartom most őket.
(#) sturbi válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Júl 23, 2012
Úgy van, ahogyan mondod. A 15 K/4,7 nF nem kell, kiveheted. A fülhallgató tekercset fázis helyesen párhuzamosan kötheted a szekunderrel, egy alig észrevehető frekimenet javulás lesz magasban, nem kell rá ellenállás, ha üresen marad sem. Le is tekerheted a csévéről, és a helyére rétegelten primer részeket, és szekunder részeket tekerhetsz áttételhelyesen (ezek majd sorosan kötődnek az eredeti primerrel és szekunderrel), egész nagy ablak az is, igy megnövelhető a fő induktivitás némileg és javítható a freki átvitel is (egy menetben helyrerakható a csapnivaló lemezelés, légréselés).
(#) skylooker hozzászólása Júl 23, 2012
Nekem egy olyan kérdésem volna, pcl86pp miért susog?
Kondik jók, minden feszültség a helyén. Hangerőtől függetlenül
van ez a szélzúgásszerű zaj. Esetleg gázos cső?
Ránézésre újszerűek, persze ez nem jelent semmit. Van egy pcl85pp is, az teljesen néma, pedig leharcoltabbnak látszanak azok a csövek.
(#) MateKrisz válasza skylooker hozzászólására (») Júl 24, 2012
Sörétzajra gondolsz szerintem.
(#) supralaser hozzászólása Júl 24, 2012
hello! van egy pcl84-es csövém és nem nagyon találok hozzá rajzot!
ha valaki esetleg tudna küldeni valami jó kis rajzot annak örülnék!
nem szeretném túlbonyolítani csak valami egyszerüt...
ez lessz az első csöves végem szóval kezdő vagyok a témában! (azt azért tudom hogy ráz meg hogy melyik végét fogdoshatom...)
mindenkinek nagyon szépen köszönöm a segítséget!
(#) Zenner válasza supralaser hozzászólására (») Júl 24, 2012
Szia, itt van egy komplett leírás. A kapcsoláshoz felhasználhatod a csövedet. A bekötésre figyelj oda! Ha gondolod megszámozom, hogy a rajzon a csőnek hányas lába minek felel meg. És ez elég egyszerű erősítő
(#) supralaser válasza Zenner hozzászólására (») Júl 24, 2012
biztos hogy a pentóda rész katódjánál csak az a 150ohm-os ellenállás van?
általában párhuzamosan szoktak vele kötni egy ~50 mikros kondit!
eddigi tapasztalataim alapján ott kéne lennie!

köszi a segítséget!
(#) sturbi válasza skylooker hozzászólására (») Júl 24, 2012
Próbáld meg korlátozni a sávszélességet. Ezt vagy kompenzált (frekvenciafüggő) negatív visszacsatolással, vagy az első fokozat anódellenállásával párhuzamos kapacitással tudod megvalósítani (100 pF-os tétel), vagy ugyanezen ellenállással párhuzamos, soros RC taggal (pl.22 K-220 pF). Ha csak egyszerűen túl nagy az erősítés, akkor növeld a hurkos visszacsatolást (kisebb visszacsatoló ellenállás), illetve ezek kombinációja (első anód mellé 22 Kohm-220 pF soros tag, és a hurok visszacstolásnak 10-22 Kohm/100-220 pF párhuzamos tag). A felsorolt alkatrészek csak a nagyságrendre utalnak, pontos értéküket 10 KHz-es négyszögjeles méréssel szokás kiválasztani. :yes:
(#) sulaco hozzászólása Júl 24, 2012
Üdv!

A hálózati trafót el kell-e szigetelni a sasszitól, vagy a vasmag érintkezhet vele?
(#) sturbi válasza sulaco hozzászólására (») Júl 24, 2012
Érintkezhet vele.
(#) küzmös Gergely hozzászólása Júl 24, 2012
Sziasztok! Nos nincsen még se hálótrafóm,se semmi tápom a kis P/ECL86SE - kapcsoláshoz. Az egyik barátom ígért régi rádiótrafót hétfőre,de nem sikerült még előbányásznia. Nagyon kíváncsi voltam ezért "kókányolásba" kezdtem.. Egy Orion tv PCL86-os csövéről vettem le a feszültségeket.. a fütést,a tápfeszültségeket,az anódot.. (6-os láb:230V, 9-es lábra:130V, 3-as lábra:235V került) A földelés a tv fém vázához megy,és a villásdugót úgy dugtam be hogy ne legyen a fém részeken fázis. Ja,és a tv eredeti szekunderét,a hsz-t lehúztam. Nos sajnos nem müxik.. feszültségeket mértem a csövön,és 1-es láb:0,24V 2-es:0,8V, 3:233V, 6:208V, 7:6,25, 8:0V talán valami nagyon pici.. 0,01V... 9-es:95V DVM-el mérve.. de semmit sem csinált. Hát ez csak egy gyors,és nagyon "odafigyelős" próba volt.. magával a kapcsolással. Ilyet ne csináljon senki! Megvárom a trafót!!
(#) küzmös Gergely hozzászólása Júl 24, 2012
Ezek után visszadugtam a PCL86-ot a tv-be és rátettem egy jack dugót csak úgy simán a cső 1-es lába és a föld közé.. A demodulátort sem iktattam ki.. bekapcs egy Walkman-nel és szépen muzsikál,de természetesen nincs olyan jó hangja mint magának a készüléknek,mert nem szabályozható a hangszín se semmi. Az MTV1 az dübörög rendesen,és nagyon jó hangja van ha zenei müsort adnak.. a walkman is jól szól,de érezhetően "vérszegényebb","mély szegényebb"
(#) sulaco válasza sturbi hozzászólására (») Júl 24, 2012
Köszönöm!
Következő: »»   1400 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem