Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   39 / 193
(#) SALáta hozzászólása Feb 19, 2012 /
 
Ami eddig katasztrófa volt:
-Work-it - nem hogy nem működött hanem füstölt bedugás után.
-Fahrenheit triac os pákája, a piros. Rettenetes volt vele forrasztani.
Amit eddig jónak találtam:
-békebeli pillanatpáka - ügyességgel kitűnő ám nehéz.
-ersa 6 V os páka - könnyű de hegyem nem volt hozzá
-ersa 24 V os páka- 1 hegyem volt csak
- miniforr- ezzel is lehet szépen dolgozni, de azért ügyesség kell hozzá
-barátom "kattogós" wellere - jól használható, smd-t sose forrasztott vele
-jbc, az jó de drága

Lesz alkalmam solomon állomást éleszteni, majd arról is lesz képem. Kitűnik csak két páka volt hőfokszabályzós ami megfordult a kezembe, mindkettővel könnyű a munka, weller egy nagyon jó páka, jbc súlyba veri, a felfűtési időbe is de az nem számít hobbiba szerintem.
Mivel nem termel egy hobbista napi 12 órába így a súly- bár nem annyira- de másodlagosnak vehető, picit nehezebb a Weller de max 1-5 órát használja a hobbista egy héten.
(#) zolika60 válasza waterbear hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
TCP-t használok 30 éve. Manapság nem sokat, de az első 20 évben naponta több órát úgy, hogy a páka 8-10 órán keresztül volt bekapcsolva. Szinte csak csúcsot cseréltem. Egyszer hőkapcsolót és egyszer fűtőbetétet. A csúcsok élettartama is két három év volt intenzív használat esetén. manapság 6-8 évet saccolok egynek. SMD forrasztáshoz lehet van jobb eszköz, de amikor arra volt szükség azt is megoldottam vele. 4-5 menet 2mm-es rézdrótot feltekertem a csúcsra, a végét megfelelő módon kihajlítottam és megreszeltem. Az egészet beónoztam a jó hőútadás érdekében és már lehetett is sebészkedni. Nagy a hőtartaléka és egész jól tudtam vele akár bádogdobozt is forrasztani. Sokoldalú jó minőségű eszköz. Szerintem megéri az árát.
(#) pinyó39 hozzászólása Feb 19, 2012 /
 
Szerintem ez erősen ember függő ki mit forraszt meg milyen pákával, régi melóhelyen vagy öt gyártótól voltak pákák mindegyikkel sikerült beforrasztani a "körbelábú" IC-ket (javításkor vagy minták készítésekor).
(#) llax válasza pinyó39 hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Legalább annyira alkalmazásfüggő is, mint emberfüggő.

Az általam említett Metcal SP200 teljes műszakban SMD-vel bogarászáshoz szerintem verhetetlen. Vagy legalábbis hasonló fogású (ceruza szerűen, közel a hegyhez), kis tömegű, vékony vezetékű páka lehet méltó ellenfele. Aki már dolgozott olyannal az egyfajta etalonként tekint rá. Persze vastagabb vezetéket, vagy hűtőborda lábait jobb egy Weller-rel forrasztani

Más...

Az én véleményem, hogy egy pákával ne akarjon mindent megoldani az ember.
Nálam elektronikai célra Solomon páka megy (home-made állomással). Vezeték, etc... forrasztgatásához Fahrenheit 28020 (csak teljesítmény szabályozás), ill. 30-40W-os hálózati (olcsó) pákák. Ha durvább dolgot kell forrasztani (persze nem NYÁK-on), akkor kézbe veszem a 80W-os vagy a 100W-os (olcsó) hálózati pákáimat, szükség esetén szúrólánggal is besegítek

Ami most nekem tetszik (szigorúan hobbi célra) az a Fahrenheit 28003 pákája. Primitív szerkezet, de apró dolgokhoz kifejezetten kényelmes (vékony, könnyű, rövid páka), a nem túl szokványos hőfokszabályozása ellenére elég stabilabban tartja a hőmérsékletet (viszont a névleges, 48W-os teljesítménye csak a felfűtés egy szakaszában igaz, üzemmelegen cca. 30-35W-os, a szabályozása miatt erősen hőfokfüggő fűtőszál megnövekedett ellenállása miatt)... Méretben lefelé ezzel bővítek.
(#) Johnny0004 válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 22, 2012 /
 
Solomonba jó a Weller hegy
Van TCP-m is, pont ugyanúgy forrasztok a Solomonnal is,
vagyis még kényelmesebb, mert rövidebb így jobban kezemre áll, TCP kicsit durungabb.
(#) Petjaa hozzászólása Feb 22, 2012 /
 
Sziasztok!

Találtam a neten egy ERSA pákát és érdekelne, hogy mi a véleményetek róla. Bővebben: Link Erről lenne szó.

Üdv Petjaa
(#) pluto válasza Petjaa hozzászólására (») Feb 22, 2012 /
 
Szia!

Röviden ??? Q...a jó !!!
Én még decemberben vettem, a "nagy" ERSA mellé (Digital 2000A). Maga a páka, mint egy ceruza. Isteni a fogása. A hegy közel van a markolathoz, így nagyon pontosan lehet pozicionálni, nem "remeg be" a kezedben, egyszerűen kényelmes. Bekapcsolás után én 10,5 s-t mértem mire elérte a 360°-t (bár az adatlap 9s-t ír). Az a gyári alap beállítás. Ezzel a hőfokkal szinte minden működik a nyákon. Ez ugyan 40°-al magasabb mint a nagy ERSA beállítása, de ez valószínűleg a hegy kisebb tömege teszi szükségessé. A hegyek lényegesen olcsóbbak mint a nagyhoz. A nagynál átlag hegy 7.000,- speciális hegy 15.000,- - 17.000,-. A picohoz talán 3.000,- körül. Vettem ugyan jó párat de már nem emlékszem. Az igazi nagy durranás, viszont (bár ez az összes ERSA-ra vonatkozik) az SMD hegyek, IC lábakra. Németül: Hohlkehle, Angolul azt hiszem TechWell. Ez egy olyan hegy, hogy a vége le van csapva ca. 45°s szögben és - ez a nagy dolog - homorú. Ide "betöltöd" a forrasztó ónt és egyszerűen végig húzod a lábakon és kész. Amikor ezt először csináltam - még a naggyal -, nem hittem a szememnek, hogy én ilyenre képes vagyok. Nem voltak hidak, csak a szemgyönyörködtető forrasztás. Az IC pozicionálása tovább tartott mint a forrasztás. A nagyobb testvérrel szemben, mint például az I-Con nano, a különbség, hogy ez nem ESD védett. Na de az 1985-s Weller-m sem az, mégis ő már családtag. A nyomott ár ott is látható, hogy az állomás csak microSD kártya segítségével programozható. Letölthető az oldalról. Hőprofilok és egyéb apróságok beállítására való. A másik nagy előny, hogy ugyan az a hegy sorozat kell neki mint a nagyoknak. Ezen vagyonokat lehet spórolni. Az én régimnél ez még nem így volt. A 102-s széria jó a pico-hoz, nano-hoz és a "nagy" i-Con állomásőkhoz. A minőséghez meg kétség nem fér. Nem tudom, hogy Te helyileg hol vagy, de ha teheted keresd a MicroSolder Kft.-t a harmadik kerületben, én ott vettem. Hatalmas a raktár készlet és jók az árak. Bocs, ha egy kicsit hosszúra sikeredett, de én valamikor le tettem a voksomat az ERSA mellett és nem bántam meg. Azt azért látni kell, hogy minőségi gyors munkához a szerszám pénzbe kerül.
(#) titi11 hozzászólása Márc 21, 2012 /
 
Sziasztok tudna nekem valaki segiteni kellene egy farenhejd 28003 páka hegy ha tud esetleg valaki beszerezni annak elöreutalnám a lovét ha lehet a legvékonyabb hegyüböl kellene! köszönöm!!!!
(#) pepe091 válasza titi11 hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Először is fahrenheitnek írjuk. Másodszor nyugodtan rendelj magadnak Innen.
Elég sok közül lehet választani, válassz kedvedre!

Üdv: Peti
(#) koverg70 hozzászólása Máj 13, 2012 /
 
(#) satlokk válasza koverg70 hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Szia!
Szerintem nem rossz,főleg ennyi pénzért.
(#) koverg70 válasza satlokk hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Köszönöm a választ!

És mondjuk ez vagy egy SL20-N (Solomon) közül melyiket választanátok?
(#) satlokk válasza koverg70 hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Szerintem mindegy ugyan az mind kettő csak pepitában.
(#) matesarosi válasza Baxi hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
SZia érdekelne a kapcsolási rajza annak amit megépítettél és a beszabályozás leírása. Tudnál segíteni?
(#) Robi85 hozzászólása Máj 19, 2012 /
 
Sziasztok.

Van nekem egy JBC Tools 2245-ös pákám. Van hozzá betétem is, csak éppen a trafó és a tartója nincs meg. Az lenne a kérdésem, hogy tudnám használni egy másik állomás trafójáról? Egy ERSA Digital 80A-ról kellene menjen ha megoldható.
(#) higbo hozzászólása Máj 29, 2012 /
 
Sziasztok!
Hobbyra célra lenne használva, de nem tudom eldönteni melyik éri meg jobban, azonos az áruk, szerintetek ? SOLOMON SL-20CMC (kerámia fűtőbetéttel, mivel jobb egy kerámia betét egyébként?), SOLOMON_SL_20ESD ( ez ESD-vel, de sima betéttel), SOLOMON SL-20 ( ezt nem tudom, miben különbözik ). Köszi.
(#) vzoole válasza higbo hozzászólására (») Máj 30, 2012 / 1
 
A kerámia fűtőbetétes kicsit hamarabb melegszik fel a beállított hőfokra. Mivel ez ez egy Hakko 936 klón, így elég jó választás (talán nem véletlenül másolják olyan sokan a Hakkó pákákat).

A sima Solomon se rossz választás. Abból az ESD-s változatban a páka fém része földelve van... ennyiben különbözik az SL-20-tól.
(#) higbo válasza vzoole hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
Köszi, az ESD-s rész tiszta volt, inkább azt nem értettem miért kerül a sima SL-20 többe (igaz a különbség 100 HUF, de mégis furcsa árképzése egy kevesebbet ?tudó? dolognak. ) Maradok a kerámiánál mindenesetre, hogy nézem a hegyek egy kicsivel drágábbak hozzá,... ( +200 Ft) de talán ennyit kibírok, ha ez jobban megéri.
(#) Chello.1 válasza PCB hozzászólására (») Jún 29, 2012 /
 
Azt a metcall-t nem ismerem.

Weller volt szinte minden cégnél ahol dolgoztam.
Állandóan cserés a fűtőbetét, köztudottan lekapcsolgat a hővédelem használat közben.
A gáztartályos is jó nagy szar volt alig indul el és nem melegít és állandóan elégeti a hegyeket.

A weller egyetlen előnye ( a remek hegyein kívül az, hogy minden szirszart kapni hozzá és ez cégeknek amiknél 50 forrasztóállomás van vagy több nagyon csalogatóan hangzik az sajnos már nem hogy iszonyú drágán van hozá minden és el is kopnak gyakran az amlített fűtőbetétek.


Sok olcsó pákával volt dolgom, mígnem rászántam magamat, hogy veszek egy digitális kijelzésű finoman állíthatót amin folyamatosan látom a hőmérsékletét.

Voltcraft márkát választottam.

Most kb 8 éve lehet ez nekm és az egyetlen ami kell hozzá az a messze legjob weller hegy kb 6000 ft volt
1997 ben. Más nem kellett neki nem égeti el a hegyeket csak hosszabb idő alatt. Ok nélkül soha nem kapcsol le. fokra pontosan meg tudod mondani hova fűtsön és legfeljebb +-3 ott is marad (kijelzés szerint)
És méég soha nem kellett fűtőbetétet vagy bármit cserélnem benne. Nem esik ki a teflon a pákatartóból.
fém tálcarészen tudod lehuúzni az ónt a szivacsra.
Közben eltört a nyél és néha nem érti mennyi is a hőmérséklet ilyenkor meg kell moccorgatni.
Na most jön az, hogy ha ne lenne digitális kijelzés csak találgatni tudnák mi van ilyenkor.. ezért is jó meg azért is mert van 3 előrefixált hőmérséklet amik egy gombnyomással elérhetőek (ezt ugye lassabb elszabályozni mint egy tekerőset) szal 150 300 450 fok választható egynyomásra.
(#) sector99 hozzászólása Júl 14, 2012 /
 
Sziasztok !

Erről a pákáról mi a véleményetek ? Érdemes megvenni ?

Köszi !
Üdv:
sector99
(#) icserny válasza sector99 hozzászólására (») Júl 14, 2012 /
 
Arra számíts. hogy egy hőszabályozós tápegységet is kell venni vagy építeni hozzá. Nem profi célokra való, de gondolom, neked is csak otthonra kell. Én Aoyue 936 néven vettem hasonlót a Vaterán (új cuccként).
(#) sector99 válasza icserny hozzászólására (») Júl 14, 2012 /
 
Köszi !
Igen, tudom... a szabályzó építés nem gond. Csak a "tartósságára" lennék kíváncsi. Második pákaként lenne SL20 mellé. 10 különféle heggyel nem túl nagy beruházás lenne.
(#) vzoole válasza sector99 hozzászólására (») Júl 15, 2012 /
 
Szia!

Ez a legelterjedtebb Hakko pákának a koppintása. Amúgy profi cucc lenne, csak a gyengébb anyagminőség az eredetihez képest ront az összhatáson.
Eredeti Hakko hegy is belemegy, ha tudsz szerezni olyat, akkor inkább azt vegyél bele, csak az jóval drágább.

Nekem pont most van úton egy ilyen hozzám, ha megjött, majd megírom a véleményem.
(#) sector99 válasza vzoole hozzászólására (») Júl 16, 2012 /
 
Köszi !
Az említett linken lehet EREDETI hegyet is kapni ?
(#) helektro hozzászólása Júl 25, 2012 /
 
Sziasztok,

Használ vki Aoyue 3233 állomást/pákát?
Érdekelne a véleménye, ill. hogy milyen hegyek mennek bele?
(#) lac12345 hozzászólása Aug 5, 2012 /
 
Sziasztok.

Egy kis segítséget szeretnék kérni a SOLOMON pákákkal kapcsolatban.A 24V os verziókról lenne szó.
Sokfelé lehet kapnia neten ,én a hqelektronik honlapját nézegettem..Itt mindjárt találtam 3 félét: *
aztán neten van meg egy sárga színű:
meg még ki tudja hány fajta
Nos azt szeretném megtudni hogy ezeknél a pákáknál van e valami érdemi különbség?Vagy csak az a gumi borítás színe a más
Én egyébként a fekete színűvel szemezek az ESD védelemmel ellátottal.Trafót nem vennék hozzá, vagy építek egyet a fórrumról vagy a meglévő AOYUE 968 as forrasztóállomásomat használnám fel táp gyanánt.
A csati az nem kompatibilis pont ellenkező a neme
de az is 5 lábas..De lehet ez teljesen halott ötlet és marad az építés. pl: más a hómérséklet szenzor ,más a működési fesz, fűtőszál ellenállás stb..
Na szal. van ezekkel valakinek valami tapasztalata ,esetleg tudja mi a különbség..?Melyiket érdemes megvenni stb..

köszönöm a válaszokat és a segítséget.

Szerk: A linkek fentebb.
(#) vzoole válasza lac12345 hozzászólására (») Aug 5, 2012 /
 
Ha belinkelnéd normálisan, talán meg is nézné valaki...

Így csak sejtem melyikről lehet szó...
Sárga, kék, fekete kb ugyanaz. A sárgába hosszabb pákahegy kell, mint a kékbe és a feketébe, a fekete pedig ESD-s.
(#) lac12345 válasza vzoole hozzászólására (») Aug 5, 2012 /
 
(#) mofesa hozzászólása Aug 5, 2012 /
 
Sziasztok!

Cserére kínáltak egy Metcal rfg-30 forrasztópáka állomást.A kérdés az lenne,hogy mi a véleményetek a készülékről és,hogy lehet-e egyáltalán hegyet kapni hozzá normális emberi áron?
(#) vzoole válasza lac12345 hozzászólására (») Aug 5, 2012 /
 
Szia!

Ezekre gondoltam... tehát egyformák, azokat az apróságokat eltekintve amit az előbb említettem.
Következő: »»   39 / 193
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem