Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Tisztelt Fórumozók!
Általam nem korrektnek itélt dolgok miatt befejeztem a ténykedésem a HE oldalon. Sajnos már nem olyan a HE, mint annó 6 éve, mikor ráleltem erre az oldalra. A kettős mérce, és a moderáció elfogultsága számomra nem elfogadható. Mindenkinek a legjobbakat kivánom a továbbiakban. Idézet: A LEDeket nem ajánlatos párhuzamosan kötni. Inkább a 12V ágról működtessed, hármat sorba, és mindegyikhez sorhoz egy ellenállás. Nézz itt körül. „Természetesen párhuzamosan kötném őket”
Kicsit pontosítok, mert szerintem az előző szövegem nem volt teljesen érthető. A mellékletben van amit mondani akartam.
Az, hogy a főáramkörben melyik fázist kapcsolod nem számít, a kettő független.
Köszönöm. Mondom én hogy értettem és mond,jol vagy rosszul. Tehát amit bekötök a mŕgneskapcsoló a1 és a2 pontjára abból a fázist összekötöm a vezérelt oldallal és azt küldöm tovább.
Na várj csak! Lehet rosszul értem. Szóval a tekercsről megy a fázis az érintkezőre? Mert én a főáramkört a rajz szerint gondoltam, csak az előbb nem rajzoltam be, de most igen.
A nyomó lenne az érintkező.
Csinálok egy rajzot gyorsban majd. De nem tudok csak papírra és azt lefényképezem.
Most csináltam egy gyors rakzot. Az egyik helyen így csináltam meg. Ez így milyen? Vagy mi benne a hiba
Remélem jól emlékszem.
Ez így jó, akkor félre értettem az előbbi írásod.
Akkor már tényleg csak az a kérdés,hogy mitől lehet az,hogy simán be van dugva akkor megy ha meg így van vezérelve akkor meg nem. Most amit reggel kicseréltem biztit gyorsról lassúra. Az délutánig bírta. Most raktak be egy 2.5A-est. És csak akkor mikor terhelve van.
Remélem a 2.5A-essel megoldódik.
A gép hátulján van egy olyan csatlakozó mint a pc-ken. És egyből alatta. Kívülről cserélhető. Hogy miként van használva azt nem látom. De egyébként nem is értem miért van ott. A másik hasonló csak kissebb teljesítményű gépen nincs ilyen. Kicsit olyan érzésem van mint az angol 230V-os csatlakozónál ahol a dugvillában van egy biztosíték.
Áramkörileg lenne jó tudni. De amit leírtál az alapján igencsak úgy tűnik, hogy csak a gép belsejét védi, akkor viszont amíg garis Neked nem sok közöd van hozzá, ha rendszeresen kimegy reklamálni kell, mert annak oka van.
Köszönöm a segítséget. Ami furcsa,hogy 3 helyen van ilyen gép és van ahol több is. És a biztit ők sem egyformán cserélik. Például a lassút és a gyors kioldásút cserélgetik.
Majd holnap kiderül,hogy a 2.5A-es működik e.
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, miért kell egy infra TSOP31236 infravevőnek a 36 kHz-es adó jelét tovább kapuzni? Csodálkoztam, hogy a kimeneten a led folamatosan villog, csak akkor volt stabil fénye, mikor ráadtam a táfeszt, kb 0,5 mp-ig. De ez miért jó?
Szia!
Jelformálás miatt kell kapuzni, hogy szép alakú és szintű négyszögjeleket kapjunk.
A 10A ne tévesszen meg, nem annyit fog leadni, hanem annyi a maximum amit képes leadni azon az ágon. Ha kevesebbet használsz, akkor kevesebbet ad le, de ez nem haladhatja meg a 10A-t. Ha simán terhelés nélkül megpróbálod lemérni az áramerősséget, akkor az rövidzárlat és vagy a multiméter vagy a táp repül(het). Áramot csak terheléssel mérünk és akkor is azt az értéket kapjuk amit felhasználsz, nem a maximumot. Nyugodtan számolj 20mA/LED-el, a végeredmény a kivett áramerősség. A lényeg, hogy ez ne haladja meg a 10A-t.
Sziasztok!
Sokat olvasgattam, de a kérdésemre nem igazán találtam a választ a fórum témákban. Szóval adott 2db 3 fázisú villanymotor. Hogyan tudom a teljesítményét kimérni? Sajnos egyiken sincs adattábla. Ránézésre nem is forognak 1440 fordulatot. Mindkettő működik. Igazából az a kérdésem, hogy elég egy fázis és nulla között mérni áramot és szorozni 3-al? Ezt lakatfogó multival is így tudom? Mármint egyszerre csak 1 fázison mérni és szorozni 3-al? lletve az ilyenkor mért áramot a fázisonként mérhető 230 volttal kell megszorozni és ezt még 3-al a 3 fázis miatt? Vagy most hogy is van ez? Mert hogy fázis és fázis között 400 volt van. Hogy is csináljam? Válaszotokat előre is köszönöm. Eskimo
Nem kell szorozni, csak mérni. Ez a három fázisra szétosztott áram nem egyidőben folyik, ezt ne feledjük. De ha tengelyterhelés nélkül járnak a motorok, akkor csak a névleges áram töredékét fogod mérni.
A srácok itt bővebben tárgyalják a problémát.
Hello!
Egy szinkronmotor, mint neve is mutatja, szinkronban megy a hálózattal. A motor fordulatszáma, a hálózat frekvenciájától, és póluspárjainak számától függ. Vagy is ha a hálózat periódusait összeadod, korrigálod a pólusszámmal, megkapod a megtett fordulatokat. (Már amennyiben adott időegység alatt összegezni szeretnéd a fordulatokat.) - Ha a hálózati feszültséget ellenálláson keresztül egy optocsatolóra vezeted, akkor annak kimenetén kapott négyszög (trapéz) jelének periódusideje, mindenképpen megegyezik majd a hálózat periódusával és galvanikusan el is lesz választva a hálózatól. Az optokapu kimenetére, egy jelformáló áramkört raksz, akkor arról tényleges logikai jeleket vehetsz le. (De PIC bemenetnél egyszerűen csak a hiszterézises ST bemenetet választod.) A fél negyed periódusokkal fogalmam sincs mit kezdesz. De egyszerű kétutas egyenirányítót használva, detektálhatod a nullpontokat, aminek félperiódus ideje lesz. Vagy is a hálózati frekvencia kétszerese. - Ha a motor tengelyre egy optokaput szerkesztesz, akkor szintén megkapod a körülfordulásokkal megegyező számú impulzust. üdv! proli007
Sziasztok
Az egyik Videoton DB2002 hangfalam mély hangoknál berezonál. Mi lehet a baja? Szédszedtem, a hangszóró külsőleg sértetlen.
Sziasztok,
Valaki el tudná nekem magyarázni a folyasztószer lényegét?(Hol lehet/kell/nem szabad/mire jó stb..) Köszönöm Illetve vettem egy 60W-os pákát. Kicsit melegebb mint gondoltam , vagyis inkább sokkal mivel 430 fokig melegszik fel. Ez egy Somogyi és hálózati feszről működik. Lehet hozzá építeni valami nagyon egyszerű/olcsó hőfokszabályzót? Köszönöm
Anyámmal állandóan azon veszekszünk, hogy a számítógép szerinte borzasztóan növeli a villany számlát. Mennyire igaz ez? Mert én inkább a többi eszközre gyanakszok (szivattyú, fűrészgép).
Szia! Egy gép monitorral mindennel együtt kb 250W +-50W attól függ mi van benne ezt megszorzod 24-el és az árral ami 1kW kb 50 ft ezt meg 31-el ami a napok száma.. tehát X=250/1000*50*24*31 Ebből X=9300Ft ha éjjel nappal megy.
Természetesen ha a géped kisebb teljesítményű akkor kevesebb ha nagyobb több is lehet!
Szia! Azért a 250W erős túlzás. Egy P4 agyonhúzva, erős videókártyával talán fogyaszthat annyit, de egy átlagos gép üresjáratban, tehát nem játék, vagy erős CPU terhelés közben nem fogyasztja csak ennek töredékét. Az 50W a monitorra teljesen reális, viszont az újabb LCD-k, főleg a LED-es háttérvilágítással rendelkezők, már beérik 35W körül is. Lemérem a sajátomat és közzéteszem, pillanat...
Én lemértem az enyém ennyit fogyaszt (250w) . 24 colos monitor 6 vinyó 2 dvd író nvidia fűtőtest 4 magos proci modem router stb.. És nálam sosincs üresjárat csak padlógáz a seti miatt.
Nálam a laptop ha meg van huzatva, akkor fogyaszt kb 50-60 W-ot, alapból kb 35 W-al megelégszik
A régi gépem egy 1998-as Hp gép volt, az monitorral együtt fogyasztott kb. 120 W-ot. |
Bejelentkezés
Hirdetés |