Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB rádió
 
Témaindító: csikosgabi, idő: Máj 16, 2006
Lapozás: OK   37 / 67
(#) G80 válasza zsolti002 hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
No csak ki tévedt erre! Kivánok, T. úr Ez a Stalker 9-ével megegyező 5.8wattos hangvégfok...
(#) G80 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Jó rendben, nem okoz gondot behozni egy 6-os vezetéket az akkusaruról és egyebek, ahogy ön szerint korrekt a beszerelés! Megcsinálom, egy próbát megér! Elhiszem az ön által felvázolt FM zajzár működést, hisz ön tanulta ezeket, én csak rádiózgatok...
Azt pedig SOHA nem terjesztettem, hogy az FM nem jó semmire! Hát persze hogy jó, mert ez még megmaradt nekünk "kiscsókáknak" mind a 4 wattjával...
(#) pucuka válasza G80 hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Nem csak tanultam, végigéltem. És nem csak a CB -t.
(#) pucuka válasza huba hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Jó az ötleted, de van egy kis bibije. Az ellen állomásnak is kell lennie ilyen áramkörnek, legalábbis adáskor. És tudnia is kell, hogy akit hív, annak szelektív zajzárja van.
Persze, ha állandó összeköttetésekre használja valaki, akkor kitűnő megoldás. Van mégegy korlátozó tényező, SSB üzemmódban nem lehet ilyet készíteni, bár ott zajzárat sem.
Használnak ilyeneket a PMR technikában, CTCSS nek hívják, de kehet egyszerűbbet is készíteni, mi annakidején sztereó dekóder IC vel csináltunk szelektív hívót. Biztos lehet készíteni digitális működésűt is, az azért egy kicsit bonyolultabb, akkor érdemes, ha egyébkén adatátvitel is van. Nálunk egyébként ez ebben a sávban, és alkalmazásban tilos, mert különösen nagy zavartatást okoz.
(#) huba válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Nem személyes hívó alkalmazása a célom, hanem az esztelen zaj elkülönítése az emberi beszédtől. Egyelőre nem volt időm mélyebben lemerülni a zajzáram működésébe. De lehet azért van problémám, mert ez a rádió 12-es csatornáig AM üzemmódban is működik, és mint írtad ez olyan megoldást kíván ami FM üzemmódban nem biztos hogy a legjobb.

Köszönöm a felkínált megoldást Kera_Will.
(#) pucuka válasza huba hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Igen, mint már említettem, mivel kombinált készülék, FM -ben nem igazán jó. Az "eszméletlen" zaj elkülönítése FM -ben, csak egy rendes zajzárral lehetséges. De a zajzár nyitogatása zavarjelek hatására nem megoldható, mert a rádió nem tudja eldönteni, hogy zavarjelből talál vivőt, vagy épp egy gyengébb hasznos jelből. Erre használják a sávonkívüli jelzéseket (segédvivőket) pl a CTCSS - t, ami az 50 - 250 Hz tartományba esik, és a hangútból ki van szűrőzve. Utólag egy ilyet beépíteni elég nehéz, de egy egyszerűbb kivitellel meg lehet próbálkozni. Erre a célra lehet használni egy sztereó dekóder IC -t, egy alkalmasan kiválasztott frekvenciára hangolva, és a Lock jel kapcsolhatja a zajzárt. (ahol a szteró indikátor lámpa van) A pilotot adni, és venni is lehet vele.
(#) Kera_Will válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Ez nem szelektíven segédvívőket használó megoldás.
Hanem CSAK beszédre induló zajzár.
Ezért nem kell ellenoldali segédvivős indítóáramkör se hozzá.
(#) G80 hozzászólása Ápr 22, 2012 /
 
Üdv.
Kezdek aggódni, már 2 hete semmi mozgás! Lacika konkrétan itt sem járt húsvét előtt óta! Hova tűntél???
Akkor legyen egy kérdés: Az egyik rádióm kb. 1 hónapja azt produkálta, hogy egyszerűen az SSB használhatatlanná vált rajta! AM rendben működik! SSB-n csak cincogás van és nem az van, hogy elcsúszott a freki és minden magas, hanem a clarifire reagál, méllyül-magasodik, csak épp mindez egy magas érthetetlen tónusban! Az adása is hasonló másik rádión hallgatva! Megfigyeltem, hogy ha nagyon piciket mozdítok a clarifin, akkor találok egy pontot, ahol tökéletesen hallom az adást egy-két másodpercig, és már el is mászik... Hozzá teszem csinált ilyet előtte, aztán megjavult egy hétre, de most már végleges. Nem is használom...
Mi okozhatja a gondot?
(#) kadarist válasza G80 hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /
 
Szia!
Nem az USB-LSB átváltás miatt nem érthető a szöveg?
(#) pucuka válasza G80 hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /
 
Biztos, hogy a freki mászik el. Lehet, hogy a poti kontakt hibás, vagy a hangolófeszt előállító áramkörben van valami hiba.
(#) G80 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /
 
A potit már kontakt szervizeltem, de sajnos nem segített...
(#) dobiika hozzászólása Jún 8, 2012 /
 
Sziasztok!
bocs a hülye kérdésért. de elromlott a Rádiómba az adás kijelzője... azt honnan tudnám be szerezni ? hol lehet rendelni olyat? ha valaki tud egy linket akkor meg köszönném
(#) satlokk válasza dobiika hozzászólására (») Jún 8, 2012 /
 
Szia!
Először is mit értesz adás kijelző alatt?És milyen tipusu rádiód van?.
(#) dobiika hozzászólása Jún 8, 2012 /
 
president grant classic
de már találtam egy amerikai oldalt
ennek nem tudtam a pontos megnevezését
http://customcbradios.com/This-is-an-Upgrade-Replacement-Meter-that...3.aspx
(#) satlokk válasza dobiika hozzászólására (») Jún 9, 2012 /
 
Rendben!Hali!
(#) laszlo29 hozzászólása Júl 28, 2012 /
 
Hali! Döglött a topic, remélem mndenki rádiózik,iha valakit érdekel, akkor tudnék beszélni egy negyedik emeletre telepített trile-leg-ről és FM 4 watt ról!
(#) laszlo29 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Szia! Nem tudom, hogy tudod-e a választ a kérdésemre, de azért felteszem.....FM-et használok......engem ért az "ellenfél" de mikor ő ad, akkor két "osztást" ugrik az "S " mérőm, de mint ha nem lenne "modulációja, nem érteni semmit",ez miért van?
(#) pucuka válasza laszlo29 hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Mert rendes, tisztességes FM vevőd van. Az FM vevőnek van egy olyan tulajdonsága, hogy mivel az amplitúdó változás nem hordoz információt, így azokat levágja. A KF fokozatokban történik a határolás, melynek kimenetén már az AM moduláció nem jelenik meg. Ettől persze még az állomás vivőjét látja a vevőd, így térerősséget is fog mutatni, de hang az nem jön ki belőle. Pont ezen tulajdonságai miatt jobb az FM kommunikáció, kevesebb a zaj amit a környezetéből felvesz a vevő, és a zavarvédetsége is nagyobb. A használt előkiemelés, és utóelnyomás tovább javítja a jel/zaj viszonyt. Ebből következik az is, hogy egy FM vevő érzékenyebb mint egy AM vevő, mert az érzékenységet csak a vevő saját zaja korlátozza, (zajhatárolt érzékenység) szemben az AM vevőkkel. Nem véletlenül használnak az analóg professzionális kommunikációban szinte mindíg FM, pontosabban a kis löket miatt inkább fázis modulációt.
A másik, hogy a működési elvéből fakadóan az FM vevőnek vivő hiányában igen magas a saját zaja, ez bizony elég zavaró dolog. Viszont igen korrekt zajzár készíthető ami nem függ a bemenőjel nagyságától, csak igen kis jeleknél az érzékenységi szint közelében, ahol a jel/zaj viszon már használhatalanul kicsi. Erre az esetre azonban a zajzár kikapcsolható. Az AM vevőknél nem zajzár van, hanem ha a bemenőszint elér egy bizonyos értéket, arra kapcsol a "zajzár", bár a zajhoz semmi köze, és a vevő érzékenységét befolyásoljuk gyakorlatilag.
(#) laszlo29 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Nos már fáradt vagyok egy kicsit... de leírom, elég korrekt emberekkel "akadtam össze", akik hasonlóképpen rádióznak,mint én.Szert tettem egy AM-FM es 40csatis rádióra, egyszer csak a 35-ösön...... 12345(LSB), majd 678910(USB)....all mode...FM-ig....Na ezek rádiót próbálnak,az én embereim belebrekegtem.... az egyik egy stalkerről (penetrátorral) volt a szomszéd városból (14KM, a látóhatáron túl!!!), a másik, valami katonai R-XXX ,(nem akarok hülyeséget mondani) és valami mobil antennával volt,kitelepülve(32KM) de sajnos,nem értettem, valamit babrált a földdel,de még rosszabb lett.... agyon dicsérték a 4 wattomat és az antennámat....., aztán "lehívtam" őket a 22-esre a "CEPTES" rádiómhoz, de a "kitelepült kollégát" akkor sem hallotttam! Nem vallották be a teljesítményüket,de az enyémet keveselték!
(#) pucuka válasza laszlo29 hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Az AM- FM es rádióban nincs rendes FM, nincs határolás, mert akkor AM -en nem működne. Az AM készüléken viszont vehető az FM adás, csak rosszul és gyengén. innen az jött le nekik, hogy gyengébb vagy, mert ők az erősséget a hangerő alapján állapítják meg, és nem a vivő alapján. 14 km, még nem a látóhatár, nomeg ebben a sávban még hajlik a terjedés.
Ráadásul a SSB nagyon hasonlít az FM re, de az is csak az egyik irányban. FM adás, SSB vétel. Katonai adó vevők nem is tudtak SSBt szerintem. Az meg hogy mit partizánkodnak, az az ő dolguk, amíg fel nem tűnik valakinek, hogy innen is be lehet szedni egy kis aprópénzt.
(#) laszlo29 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Na mindegy, a helyi ssb-t használók engem sűrűn elküldenek a 39-esről a jó büdösbe....ne zavarjam őket....vegyek normális rádiót....na majd holnap, jó éjt neked, és köszi!
(#) HA3GX hozzászólása Aug 4, 2012 /
 
Sziasztok,

elég olcsón tudtam venni egy President Grantot. A hibája a következő:

Bekapcsoláskor a hangszóró egy kicsit sistereg, majd 1-2mp múlva elhalkul annyira, hogy ha közel teszem a fülemhez még épp, hogy hallom. Mi mehetett tönkre benne?
Köszönöm.
(#) Atic hozzászólása Aug 4, 2012 /
 
Szevasztok, van egy Nagoja típusú antennám amely jól üzemelt, de eltört a tövénél. Az lenne a kérdésem hogy milyen antennát vegyek? A Nagoja jó lenne de ha ilyen könnyen törik azt nem győzöm pótolni. Egy ismerősöm a Siriot javasolta. Nektek mi a véleményetek? Üdv Attila
(#) Flashhun válasza HA3GX hozzászólására (») Aug 4, 2012 /
 
Squeltch (Zajzár) potméter, és annak a körét kéne átnézni. Nekem mondjuk Stalker IX Rádióm volt ami ezt csinálta. Ott a poti volt kicsit ki, és egy kondenzátor volt kiszáradva, de már meg nem mondom mi. Csatoltam a grant rajzát, Bepirosítottam rajta, hogy én mit néznék át.

Remélem tudtam segíteni!
73.
(#) tucsok válasza Flashhun hozzászólására (») Aug 4, 2012 /
 
Ezzel a rajzzal csak az a bibi hogy nem Grant hanem George.Cseréld ki az IC1 JNM2902 környékén a 47µF-os kondikat.Bár akkor már nem árt kicserélni a többit is 47 µF-os kondit is.Érdekes módon inkább csak ez az értékű szárad ki.Lehet hogy valami gyártástechnológiai dolog...
73 de Laci HG1DRC
(#) HA3GX válasza tucsok hozzászólására (») Aug 8, 2012 /
 
Szia,

köszönöm a segítségeteket. Valami lehet ezekkel a 47u-al, mivel egyik ismerősöm is ugyan erre panaszkodott, és említette, hogy érdemes átnézni őket.
(#) diesel_boy hozzászólása Nov 6, 2012 /
 
sziasztok egy MAGNUM OMEGAFORCE S45 szeretnék vásárolni de nemtiszták az informáciok a neten egy helyen 4 wattot ir mashol meg 1 töl 45 wattig állitható én kamionsofőr vagyok megfelelne a célra eltudok beszélgetni vele 30 kilometert? ha valami egyéb vélemenyetek lenne a radiorol megköszönném ......
(#) Kera_Will hozzászólása Nov 18, 2012 /
 
Amennyiben nem csak felesleges zajokat szeretnétek hallgatni a rádiókkal akkor légyszíves kövessétek az ebben a topicnyitó hozzászólásom linkjét:

BPL ellen
(#) pucuka válasza Kera_Will hozzászólására (») Nov 18, 2012 /
 
Sajnos a CB rádiózás (és minden ISM sávban működő szolgálat harmadrendű szolgálat, nem terthat igényt semilyen káros zavartatás elleni védelemre. (Nemzetközi Rádiószabályzat)
(#) univerzum hozzászólása Jan 14, 2013 /
 
Üdv, zene sugárzása legális-e cb-n?
Következő: »»   37 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem