Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Nagyon helyes. Előbb dokumentálj. Várjuk.
Ezt a nitrohigítós módszert egyszer kipróbálom, mert nagyrészt én is pauszról maszkolok. Lézer nyomtatóból (a tintasugaras nekem elég gyalázatos fedéseket produkált) ugyanabból két példányt nyomtatok, fedésbe teszem őket és összeragasztom stabilan. Ez a módszer persze csak bizonyos felbontásig működik.
Ha finomabb rajzolatokra van szükség, van egy nyomdász ismerős, 1-2 napon belül elkészíti a film maszkot . Egy kb. A4 méretű filmet 300 Ft-ért megcsinál. Egy hátránya van, én szeretem ha reggel elkészül a nyákterv, este meg műxik az áramkör Visszatérve a duplapauszos megoldásra. Én kb. 25 éve ugyanazt az 1000W-os ceruzahalogén reflektort használom levilágításra. A két réteg pausznak kell a 7 perc kb. 40 cm-ről. A kis távolság miatt nagyon oda kell figyelni hogy a fényérzékeny réteg ne hevüljön túl. Itt most elsősorban P20-ra gondolok, de próbáltam dry fóliával is, az is kényes. Ezért a szükséges időt 3 részletben exponálom rá kis hűlési szünetekkel, ventillátoros hűtéssel . Azon kívül a P20-nak totálisan kipárolgott szárított felületűnek kell lennie (elektromos sütő legalább 20 perc 75 fokon.) Az előhíváshoz a szokásos TN140-et használom, de az 1:9 vízel higítás nekem sosem jött be, inkább az 1:6 töménységű. Azt hiszem a P20 használatának egyik ha nem legfontosabb hibaforrása a nyáklemez lefújásakor keletkezhet. Erre rá kell érezni, gyakorolni kell (mondjuk elég drága ahhoz hogy sokat gyakorolgassunk vele). Mert ha vékonyra sikerül a réteg az a gond, ha vastagra akkor az, ha meg nem egyenletes az a legnagyobb probléma. Látom van aki a vasalásos módszerre esküszik, van aki a dry-ra, van aki a cnc-re Én elmeséltem a saját verziómat, hátha valakinek még bejön hasonlóan.
Üdv!
Valaki nem tud ehhez a nyáktervhez pdf-es változatot ami 2x rajta van egy lapon pls nagyon sürgős lenne Bővebben: Link
Tulajdonképpen nem nagy dolog a fóliára kinyomtatott rajzolat mikor meglett , akkor loptam egy kis parfüm dezodort az egyik embertől neki most úgy sem kell mert alszik
Nos ezzel a dezodorral lefújtam nem túl erősen , de hogy takarjon azért , és mikor kezdett párologni érdekes módon a rajzolat meg sötétedni kezdett , persze nem úsztatni kell , és ki lehetne másfajta spréket is próbálni alkoholos kontakt spré stb stb stb , nekem , most hirtelen ez jutott az eszembe .Szerintem használható ötlet . Szpisti: Én szinte mindegyikbe belefolytam már , de csak addig érdekel amíg van miért vele foglalkozni tehát vannak megoldatlan kérdések stb . Utánna is de már akkor nem annyira .Addig szoktam vinni a dolgokat amíg a legtökéletesebbre nem sikerül kitartásom végtelen.
Itt van egyik verzióban
Ugye ezt csak nyomtatni kell és vasalni??
Én nem nyomtattam ki, de ha 105mm a hossza a panelnek, akkor jónak kell lennie a méretnek.
Elhiszem ! Azért élesben én sem teszteltem még igazán ezt a módszert, de elég jó lett. Majd holnap rakok fel képet !
Hello! Van egy kétszer használt vas-klorid oldatom üvegben, aminek az aljára leüllepedett valamilyen rozsdaszínű anyag. Ez a korábbi kioldott réz lehet, vagy a szilárd vas-klorid?
Újra akarom hasznosítani és nem tudom hogy összekeverjem, vagy csak a tetejét használjam fel, vagy csak az alját inkább. A lé felső része sötétzöldes színű.
Sziasztok!
Szeretnék fotó technikával panelt csinálni. Mindenem meg van hozzá kivéve az előhívó(Sajnos nem tudom beszerezni a környéken) Az lenne a kérdésem ,hogy házilag előállítható-e előhívó?
Én nem keverném össze , ha már 1x fel lett oldva a "szilárd vasklorid" az általában nem alakul már vissza még egyszer szilárd alakúra.Ha csak nem elfogy róla a folyadék , de én még ilyet nem nagyon tapasztaltam , mert nem nagyon párolgó folyadék.A már lemaratott anyag rakodott le az aljára .
Az a lemart réz az aljában
Én Szűrő papíron szoktam átengedni az szépen kiszűri az összes apró rézdarabkát. (Vegyszerboltban beszerezhető)
Szia! Ha jársz Szentesen akkor Ombodinál lehet venni. (Kereskedôház, Füsti Cukrászda mellett)vagy ez
Tudom ,hogy hol van .
Szeptember 1-től egész tanévben ott leszek Szentesen. Az előtt viszont nem járok arra.
Lefolyótisztító is jó, de NaOH-t lehet venni talán a patikába is.
Kerestem de nincs.
nem ismerik sehol Van itthon tiszta Nátrium Hidroxidom az megfelel?
Hogyne, én is azzal dolgoztam ! Persze a dry-hoz nem jó, mer totál leviszi a fóliát.
Tisztán semmiképp hígítani kell! Az arányt meg ki kell kísérletezned. egyre töményebb oldatot kell csinálnod és amikor el kezdi leszedni a felesleget az a nyerő koncentrátum.
Csak a bolti fotó lakkos panelhoz akarom használni.
Egy 100*75mm-es panelt akarok levilágítani. Kb mennyit oldjak fel mennyi vízben? Hőfok függő az előhívás?
7g + 1000ml víz. Én régen így csináltam. Minél langyosabb, melegebb a víz, annál jobb !!
Csak 7 gr :eek2:
Ennyire tömény ez a cucc?
Ez lesz az első levilágításod ?
És ha igen min keresztül fogod ezt megtenni úgy értem mi lesz amit levilágítasz saját maszk , vagy ?
Írás vetítő fólia 2 rétegben tintapatronnal nyomtatva.
Levilágítónak 2 db 6W-os UV cső. Kvarc üveg a cső és maszk között. Tükrözni kell a maszkot ?
Nem kell tükrözni , azt vasalásnál kell , de egyébként ha meg fóliára nyomtatod úgy forgatod ahogy akarod. Aztán sok szerencsét hozzá.
Köszönöm a segítséget ma este megcsinálom.
a kvarcüveg még várat magára ma este jön meg.
Igen, lehet forgatni, csak ha a festékes oldal van fenn, rohadt könnyen alávilágít...
Tehát a festékes oldal nézzen a nyák fele?
-Van rajta szöveg- |
Bejelentkezés
Hirdetés |