Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
A szekunder magasság-átmérő arányára is ügyelj, olyan 4:1 arány jó lesz (a legkisebb, még jó arány a 3:1, de fel lehet menni 5:1-re is). A huzalátmérővel játszva tudod kihozni a tekercshosszt, változatlan menetszámmal és huzalhosszal számolva.
A trafó teljesítményén ne spórolj, mert a kisebb trafó az nagyobb veszteség, nagyobb belső ellenállás (vékonyabb, hosszabb huzal). Ha már tekersz, akkor a cső fűtőtekercsét is ráteheted. Adatlapon rajta van, mekkora feszültség kell, az áram 300mA.
Kezdetnek megfelel, De ha még +100-150mA-ral emeled az anód áramot, az sem baj.
Csak azon gondolkodom ,hogyan kössem be a 2*350-et
Egy szó. Sorba.
Azt tudom de nem fog áthúzni a tekercs?
700V -nál?
Kicsi az esélye, mivel a feltekercselt rétegekben kisfeszültség van(kb.20-30V/réteg).
Sziasztok!
Megépítettem Skori Mini Tesla tekercsét. Ment is szépen amíg nem nyúltam hozzá a T1, T2 hűtőbordájához megnézni, hogy menyire melegszik. Akkor azonnal leállt. T2-t kicseréltem, mert az nem volt csillámmal elválasztva, de nem megy továbbra sem. Tudna valaki segíteni? Kicsit félkész még, de teszek fel pár képet hátha segít valamit.
Üdv!Megérkezett a trafó a napokban.(Köszönet freeboys-nak)
Megcsináltam a csőhöz a bóvli foglalatot (remélem elég lesz) Készen van a Szekunder is. 0.224-es huzalból 50mm-es PVC csőre 1000 Menet került hamarosan megszárad a lakk is. Most már csak a 100 nF/2 kV-os kondi illetve a 3.3k Ohm /10 Watt beszerzése a fejtörés.Nincs se Hestore-ban LOMEX - ban és sem az elektroart -ban.
Szerintem 2kV-nál nagyobbat tegyél be. Többet össze kell kötni ellenállásból és kész.
Miért legyen nagyobb mint 2 kV csak 1000 V van ott
Idézet: „csak 1000 V van ott” Rezonancián? Komolyan ezt hiszed? ![]() (A kialakuló feszültség a tápfesz/rájutó fesz Q-szorosa - Q a jóság, és többnyire jóval nagyobb, mint 1...) Amúgy meg a nagyobb üzemi feszültség a nagyfrekvenciás veszteséggel szemben is jobban véd. Több anyag nehezebben melegszik... Megahertz környékén nem kicsit számít!
A foglalat megfelel amit csináltam?
Tökéletes barkácsmunka
![]() ![]() Nem ezen fog múlni a jó működés. Hanem, tekintve a kicsi teljesítménytartalékot, pontos hangolás kell a jó eredményhez. És a (kis)csöves aranyszabály: több menet, kevesebb kapacitás ![]()
Üdv.
Már régóta olvasgatom a fórumot és gondoltam összedobok egy kissebb szikraközös Tesla tekercset. Tápegység: 6Kv 40ma Neon trafó Primer kondi: 20kv 2,2nf Statikus szikraköz Primer tekercs: 7 menet (d=3mm) Szekunder tekercs: kb 700 menet 0,38-as huzalból. Nem túl profi, de még egy kis hangolást igényel. Videó
Elég jól megy statikus szikraközzel is, próbáltál már rátenni tetőkapacitást? Valami kapacitást mindenképp érdemes rátenni, már a táp paramétereiből adódóan is (primerkondi lehet szerintem bőven 10nF is), meg úgy nagyobb szekunderfeszültség tud kialakulni.
Keresek majd valami tetőkapacitást. Rendeltem 2kv 47nF-os mkp kondikat azokból összerakok egy kondi-bankot.
De milyen MKP? A 10-es 2kV-os változat nagyjából 600V-ot bír 100kHz körül. Igazából teslához FKP kellene, azok jól bírják ezeket a frekvenciákat.
Kapott egy tetőkapacitást (Karácsonyfagömb alufóliába bugyolálva) + beraktam az új kondikat. Eredmény: 20cm-es szikrák pattognak belőle
![]()
Ja meg itt egy videó is. MŰKÖDÉS KÖZBEN
Próbálj többféle nagyságú kapacitást, illetve tedd a kapacitást teljesen a szekunder tekercselés tetejére, ne legyen légrés a legutolsó menet és a kapacitás között.
Ahogy láttam a videón ott van az a kapacitás, csak le van szigszallagozva.
Valóban az üres rész a pvc csövön csak le lett szigetelve. Akkor a felesleget levágom.
Üdv!
Sokat agyaltam és van egy elképzelésem. Szeretném ha megmondanátok mennyire életképes az ötlet, ill., hogy érdemes-e vele egyáltalán foglalkozni. Egyenlőre csak nagy vonalakban az elképzelés: Egy tesla "meghajtó" kapcsoláson gondolkodtam. Egy 555- ös kapcsolással állítanék elő négyszögjelet (ha jól tudom ezeknél a frekvencia és a kitöltési tényező is állítható), ezzel hajtanék egy fet-et, ezt a jelet egy opto csatolóval leválasztanám, és ezzel a jellel egy másik áramkört vezérelnék amelyben az egyenirányított hálózati feszültséget(leválasztó trafóval) "szaggatná" egy megfelelő teljesítményű fet. Ez lenne a primer tekercs meghajtása. Lehet, hogy baromság amit írok akkor bocsi, nem vagyok szaki az elektronikában csak próbálkozok ezzel azzal és szeretném kikérni a véleményeteket.
Hát ez egy sstc lenne akkor, de amit említesz az csak az elve az egésznek.
A félvezetős tesla összetettebb mint ahogyan azt sokan gondolják.
Az 555-s + fet kombináció nem jó, mert rossz hatásfokkal menne. Googliban keres rá az SSTC-re, és tanulmányozd a kapcsolásokat.
Úgy látom hogy neked valami HE-fórumos 6. érzéked van, vagy mi. Mert majdnem mindig te tudsz reagálni az új hozzászólásra.
Szerintetek milyen távolságba lehetne eljuttatni energiát vezetékmentesen egy GU81-es VTTC-vel? Azon gondolkodom, hogy rárakok egy nagyobb tetőkapacitást, és ráhangolok egy rezgőkört tőle egy pár méterre. Lehetséges hogy ez működne?
Több száz méter, de lehet ennél is több, a hatásfokról semmit nem írtál, de már közelre is nagyon rossz a hatásfoka.
Én olyasmire gondoltam, hogy mondjuk 5m-ről ledet meg lehessen róla hajtani.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |