Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Hi.
280X306X673 belső méret jobb lenne.Ha ez mellett döntesz akkor próbáljad minél pontosabban tartani a belső méreteket. Válassz zárt kosaras közepet hozzá ,mert annak nem kell külön teret leválasztani.Van több féle a H2000-nél.
üdv! én csak azt szeretném megkérdezni, hogy müködik a kétutas hangfal? van nekem egy 100w -os, egy mélyközéppel és eg magastölcsérrel, de ezek hangfalon beül össze vannak kötve, és csak egy input van, illetve egy output, amit nem igazán értek..
Szia!
A helyzet a következő: jól látod, a kétutas hangsugárzó (nem hangfal!) két hangszórót tartalmaz, jobb esetben még egy hangzást javító eszközt is, azaz hangváltót. Egy mély vagy mély-közép hangszórót és egy közép-magas vagy magas hangszórót kötnek a hangváltóra (rosszabb esetben csak egymáshoz párhuzamosan). A hangsugárzó dobozán van egy bemenet és esetleg (mint nálad is) egy kimenet. A kimenettel lehet továbbfűzni még egy hangsugárzóhoz a jelet. Ez rendszerint párhuzamos kötést jelent, így ha a hangsugárzód 8Ohm, akkor a kimenetre kötött másik 8Ohm-os hangsugárzóval 4Ohm lesz az impedancia. A teljesítmény (azonos hangsugárzók esetén) duplázódik. A hangváltó bontja szét a bejövő jelet úgy, hogy nagyjából minden hangszórónak csak az általa lesugározni tudott frekvenciát kelljen megszólaltatnia. (sajna sok hangsugárzóban csak mímelt hangválót szerelnek be)
Hali.
Rendben, észben tartom. Viszont az a baj, hogy akinek a két hangsugárzó épül, ő nem akar sokat költeni rá. Ez ellen én semmit nem tehetek. Kétutas autós ovált akar bele középnek és magasnak. Ez még viccnek is rossz, de mit lehet tenni. Megprobálom valahogyan rábeszélni, hogy ne az legyen , hanem valami jobb féle közép és magas. Na de térjünk vissza a dobozokra. A reflexcső elhelyezése hova történjen? Előlapra kell mindenképp, vagy mehet a hátlapra is? Hova érdemes? Alulra, vagy középtájt, vagy felülre?
Üdv mindenkinek!
Lehet , hogy hülye kérdés de polisztirol álmennyezettel ki lehet párnázni egy 100 w-os mélynyomót?
Az térfogatcsökkentésre lenne jó ,de amúgy alkalmatlan.
Mélynyomóba meg amúgy sem kell.
Üdv! Köszi a választ , amúgy csak azért kérdeztem mert eléggé elnyeli a doboz a basszust és valahogy eléggé furcsán szól, ám haveromnak meg ki van párnázva a mélynyomója és szépen szól
üdv! no igen én is emígy gondoltam, csak mikor leszedtem hátlapot,(mert nem volt speakon csatim, és rc-t forrasztottam oda), akkor láttam hogy csak össze van forrasztva a, de úgy, hogy a bemenet a kimenettel, a bemenet a mélyközéppel, és a kimenet a magastölcsérrel. ebben nincs hangváltó, mert csak 16 rúgó volt, és nem is írták. de mindegy, szól ez, csak nem értettem hogy rendeltetésszerüen e. köszi
Sziasztok.
Lehetséges, hogy hozzátudok jutni 4db JBL GTO1014 mélyhangszóróhoz. Szobába szeretném őket használni egy 2, vagy 3 utas dobozban. 2-2db mély lenne egy dobozban plusz egy közép meg egy magas. Soros kötéssel lenne, hogy ne 4 Ohm legyen hanem 8. Jók lennének szobai használatra igy ahogy leirtam? Csatoltam az adatlapot. És igy kb mekkora doboz kellene nekik? JBL GTO1014
Igazad van tényleg nem kell kipárnázni , mert kipróbátam az egyiket megcsináltam , és nem nyomta a mélyet mint a másik amit nem párnáztam ki
Az adatlap másról sem szól , mit arról hogy mekkora dobozba kell építeni.
Jó oké, de az csak 1 hangszóróhoz irja. Lehet, hogy hülye kérdés lesz, de akkor ha pl reflex dobozt csinálok 2db hangszóróval akkor dupla akkora doboz kell igaz? Nem 35 liter hanem 70? A reflexcsőből is 2db kell, vagy elég 1db csak legyen nagyobb?
Ne tedd egy térbe , hanem az a jobb megoldás ha elválasztod egymástól .
Sziasztok!
Szeretnék itthoni használatra egy jó kis hangfalat* építeni de nem tudom hogy kezdjek hozzá és milyen hangszórókat vegyek (kb 30-40watt-os legyen a hangfal). Esetleg ha tudnátok segíteni hogy milyet válasszak és ládatervet hozzá azt megköszönném! Biztos hogy hangfal tipusú hangsugárzóra gondolsz, vagy ismét csak nem olvasol, értelmezel?
Hali!
Van egy 60x60x100-as mély ládám, át szeretném rajta a szövet huzatot cserélni. Az anyag már meg van. Mi ennek a pontos menete? (ragasztó, szabás stb.) Köszi!
Köszi. Akkor a dobozon belül kelle kialakitani 2db 35 literes kamrát. És miért nem jó ha egy légtérben vannak a mélyek?
Lenne egy másik kérdésem is itt a forumozókhoz. Kettő tipus van amiket kinéztem azok pedig a már emlitett JBL GTO1014 (25cm) és a JBL GT5-12 (30cm). A nagyobbat olcsobban megtudom venni csak kérdés, hogy mennyire jó az a hangszóró. Valakinek van személyes tapasztalata valamelyik tipussal? Mindenképpen 2-2 db-ot szeretnék egy dobozba. Csatoltam a GT5 adatlapját.
Sziasztok!
Van nekem 2db pioneer TS-W252F 4 ohmos,400Watt Max music power,120 watt nom power Free AIR Type subwoofer-em.Több adatot sajnos nem tudok nem találtam hozzá semmi leírást. Ezekből szeretnék készíteni hangsugárzót.Kérdésem a következő:Mekkora dobozt (nyitott vagy zárt)-at építsek hozzá? Magasat és közép sugárzót* tegyek e bele és milyent? És még egy hangváltót milyet ajánlotok hozzá ha kell hozzá? A felhasználási terület többnyire lakáson belül de néha szabad téren lenne. Előre is köszönöm a segítséget! *Hangszórókra gondolsz szerintem, és nem sugárzóra.
Igen igen arra gondoltam köszönöm a helyesbítést.
Hi Mesterek!
Álló hangfalat? akarok csinálni, lassan de haladok. Köszönöm a segítséget Ptesza-nak!!!!!! Most az mélynyomónak keresem a hsz-t. Ezt a kettőt találtam, HA22 -0599 HA18-620 Tapasztalatokra lennék, kíváncsi hogy kinek volt vele dolga és hogy esetleg épített neki dobozt, ha igen akkor milyet, doboz stb lennék kíváncsi. Segítséget előre is köszönöm.
Olyan magas legyen ha leülsz hallgatni , pont jó legyen neked. Legyen jó nehéz, és ha van lehetőséged akkor tegyél alá tüskéket. Láttam már PVC csőböl is, középen homokkal töltve. Csak a fantáziádon múlik.
A free air azt jelenti nem alkalmas dobozba. "szabad levegő " vagy kalaptartó.
Szia! Ezek szerint amilyen hangsugárzót szerettem volna építeni,ezt ebből nem lehet. Köszönöm szépen a segítséget!
Nem tehetsz sót a kávéba. A megfelelőt a megfelelő helyen.
Sziasztok. Szeretnék egy mély ládát csinálni. Ebben kérnék segítséget/tanácsot, mert hogy van 2db mély hangszóróm egy SalSb2020 és egy MNC-NoirII 160mm.A hangszórók fikázását kérem kihagyni.Azzal kell "főzni" ami van... :S TDA2050-el lenne hajtva és párhuzamosan szeretném kötni őket a nagyobb teljesítmény leadása érdekében. A gondolatom az lenne hogy a kettő hangszóró egy hangfal?ban lenne, viszont a SAL egy zárt rendszerben, az MNC pedig egy bandpass rendszerben.
Mivel a Sal-ról nem találok semmilyen paramétert,az mnc-ről pedig gyanúsakat ezért ha valaki lenne szíves csinálni egy tervet róluk akkor azt megköszönném. (Persze csak ha nem egy hatalmas ökörség a gondolatom).A mellékelt rajz csak a gondolatom képi megnyilvánulása...Kb. 2perces munka.Köszönöm hogy elolvastatok.
Sziasztok.
Eldöntöttem végre, hogy milyen hangszórót fogok venni. A JBl GT5-12 mellet döntöttem, mivel olcsóbb mint a 25cm-es GTO1014. 4 db-ot rendeltem. Szóval ezekből szeretnék 1-1 hangsugárzót épiteni kiegészitve egy zárt kosaras közép és egy dóm magassal. Adatlapja irja, hogy 49.55 liter doboz kell egy hangszórónak. Ptesza irta, hogy külön kamrákat alakitsak ki a dobozon belül a hangszóróknak. Az mitől jobb, mintha csak egy kamra lenne ami 110 literes? A reflex cső 104mm-es és 254mm hosszú. Nos akkor, hogyan lenne a legjobb?
Sziasztok!
Szert tetem tegnap 2 darab hangszoróra 25cm ehez kelene valami láda tervBővebben: LinkIlyen hangszoró
Szeretnék egy mély ládát csinálni autoba Méret: 15"/380mm
Impedancia: 4 ohm Teljesítmény: 350 W Frekvencia: 25Hz-2kHz Mágnes méret: 85 oz Érzékenység: 92 dB Impregnált papír membrán Impregnált vászon membrán felfüggesztés Öntvény alumínium kávás Auto HI-FI sub bassus célokra kifejlesztve Mekora láda szükséges ehez a hangszorohoz milyen méretü ha valaki tud tervet nagyon megköszöném
Ezek az adatok teljesen feleslegesek a doboz megtervezéséhez.
Amire szükség van, azok a TS paraméterek (Vas: Qts:Re:stb) impedanciagörbe, vagy legalább egy típus szám, hátha megvannak a hozzávaló (közeli) értékek.
Sziasztok!
Nem tudja valaki véletlenül megmondani a SAL SQP 2540 hangszóró T-S paramétereit? Sajnos sehol sem találom. Van egy SAL WRC 10-es ládám, nem tudom, hogy a reflexcső hosszával tudnák-e javítani a hangján. WinISD-vel akarok számolni, csak ehhez kellene legalább a jósági tényező és a Vas. Előre is köszönöm!
Üdvözlök mindenkit!
Kicsit OFF a kérdésem ,de mégiscsak hangsugárzóról lenne szó. A feladat:folyadékot kell kezelni ultrahanggal (20kHz) levegőn keresztül kb.5-10 cm távolságból.Generátor,erősítő,konverter már megvan.A konverter egy piezós kütyü (ultrahangos - hegesztő vagy -mosó volt valaha) ami ugye nem kifejezetten a levegő rezgetésére van kitalálva ezért hiába a nagy teljesítmény a hatásfok még nem megfelelő.A konverter egy kb. 2cm átmérőjű fém rúdban végződik ami 20kHz-el rezeg.Ezt kellene illeszteni a levegőhöz.Első gondolat, kellene valami membrán meg egy akusztikus tölcsér.Ezeket gondolom méretezni kell.Na ez már akusztika, ehhez én nem értek.Ezért kérném a hozzáértők segítségét.Miért és hogyan... Előre is köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |