Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Sziasztok! Új vagyok ebben a témában,szeretnék építeni egy csöves erősítőt ittoni zenehallgatás céljából. Nagyon sok minden zavaros számomra,hogy mi miért és miért pont úgy van,de igyekszem minnél többet olvasni a témában.
Kaptam egy 'építőszettet',ami szerintem hibádzik. 4 db ECC82 illetve 2 db GU50 valamint egy PY88 egyenirányító. Egyik kedves fórumtársunk, Tóth Attila segítségével kiderítettük,hogy a kép jobb szélén az első sorban látható táptrafó igen soványka a feladathoz. Ráadásul a feszültségek sincsenek teljesen rendben. A középen illetve bal szélen látható két kimenőt is hozzájuk kaptam,jó lenne kideríteni,hogy ezek használhatóak-e ehhez a csövekhez? 4 Ohmra szeretném illeszteni őket. Kapcsolásnak az elektroncso.hu oldalon talált egyszerű kapcsolásra gondoltam,hangerő és egyéb szabályzók nélkül,csak a végfokozat. Mivel az egyenirányító cső teljesítményben kevés,tápnak elsőre graetz hidas egyenirányítás lenne, CRC tagos szűréssel. A kérdésem : a bal hátsó sarokban látható mikrótrafó áttekerése után alkalmas lenne egy hálózati trafónak? Szétszedni nem egyszerű a heggesztés miatt...A kép középső sorában pedig 2 db 50 VA-es ,21 V-os trafó látszik,esetleges kimenőnek való áttekerés céljából. Tehát a kérdéseim összefoglalva a 'rövid' bevezető után : A jobb oldali hálózati trafó teljesítménye kevés a sztereó rendszerhez? Ha igen,mikrótrafóból lehetne megfelelő hálózatit készíteni? A kimenők alkalmasak teljesítményben a feladathoz? Valami gyári orosz trafóknak tűnnek. Köszönöm szépen!
Szia! Ilyen kis szovjet trafóm nekem is van.. 230-ból csinál 13,3V-ot illetve 34V? Kimenőnek szerintem nem jó,de majd megmondják akik jobban tudják. Üdv:Sok sikert az építéshez! Elsőre szép feladat lesz..
Szia! Megmondom őszintén,én ezt a GU50-ekhez való kimenőtrafónak kaptam. Hálózatra nem kötöttem még. De valóban van egy primer tekercs és secunder..ami 3 kivezetéses.
Köszönöm szépen,igyekszem!
Pedig csak becsüljétek meg azokat a ruszki kis vasakat (65-ösnek nézem ezeket is).
Nálam nagyon szépen muzsikálnak kimenőként. Sol bulgár meg lengyel készülékben ilyenek voltak, kár hogy már rég leselejtezték őket.
Közzéteszem a 6E5P SE erősítőm végső kapcsolását. A rojzon a kimenőtrafó légrésmentes 110 V/ 8 ohm-os kis illesztőtrafó. Légréses kimenőtrafó esetén természetesen nem kell bele az offszet áramkör (pirossal bekerített rész komplett). A 6E5P-k rácsához a 220 pF-os kondik azért kellettek, mert hangszóró nélkül az üres oldal gerjedt nélkülük. (A kapcsolás végeredményben a légrésmenetes kimenőtrafó felmágneseződésének megakadályozását szemlélteti egyfajta szokatlan módon.)
Akkor jó eséllyel ezek kimenőknek vannak megtekerve?
A primer tekercs 258 Ohm,a szekunder - ahova elvileg a hangszórót kellene kötnöm két kivezetés - pedig 2.9 Ohm. Én méretre kicsit kevesellem,mondom úgy,hogy csöves erősítőt nem építettem,láttam még. Csak képek alapján,amit neten nézegettem...
Nem azt mondtam hogy úgy ahogy van alkalmas illesztett kimenőnek, én csak a vasról beszéltem. Ettől függetlenül megszólalhat a jelenlegi állapotában is valamilyen szinten, de ha valamilyen minőséget szeretnél, nem lehet megúszni a tekercselést. Ha SE-nek készül, akkor még a légréssel is játszadozni kell.
Hacsak sturbi előbb mutatott megoldását nem alkalmazod. Szerintem 8-10 W-ig bőven elég az a vas. De majd a tapasztaltabbak még úgyis megmondják.
Ügyes megoldásnak tűnik. Majd azért a megszólalását illetően is megoszthatnád a tapasztalataidat.
Az a vas ránézésre nagyon kicsi, kb. 2-3 cm2-es magkeresztmetszettel. Igazán még egy pcl86 SE-nek is kevés. Egy GU50-nek 10 cm2 feletti vas illene, mondjuk egy SM85B méretű.
A mikrotrafót (ha jól látom koreai), ha szétszeded, kerítesz hozzá csévét és megtekered, jó lesz hálózati trafónak sztereóban is. Kimenőnek szerintem nem lesznek jók a vasaid, nagyon kicsik, még parafeed-be is (a menetszám a primer váltófesztől, és a magkeresztmetszettől függ (magyarul a magkeresztmetszettől függ a voltonkénti menetszám, amit tulajdonképpen csak a vasra megengedett mágneses indukció befolyásol), a huzalátmérő, amit alkalmazni kell, pedig az áramtól és a hűlési lehetőségtől. Azokra a vasakra megfelelő vastagságú huzallal nem fér fel a szükséges menetszám. Sajnos a Mayky által javasolt vasakra lesz szükséged, vagy SU75-re, vagy EI130-ra...
Pedig ha egyről beszélünk Kicsával, akkor az több mint 6 ncm-es vas, most mértem egy külsőre ugyanilyent- és a feszek ezen is 2x13,5 körüliek. Monitorokban volt eltérítő meghajtó ha jól emlékszem.
Attól persze lehet hogy a GU50-hez nem ártana mégnagyobb...
Vasárnap vettem egy öreg csöves rádiót a zsibin.
Azt hittem nem jól látok: nem találtam a kimenőt elsőre! Olyan pici hogy alig vettem észre a belső részen. Ha lesz időm teszek fel képet, hihetetlen - kb. 3 cm a vas magassága. A mélyhangok meg eszméletlenül szólnak mégis. Na jó, nem hifinek készült, de meglepő akkor is. Azt is ecl86 hajtja.
Ha ilyenek (philips amúgy), akkor a legkényesebb igényeket is kielégítik 3 W alatti hi-fi-ben. :yes:
Jól látod a kérdést, azok a vágott szalagmagok 7,3 cm2-esek (nem is tul vastag szalagból), de GU 50 SE-nek sajnos nem lesznek jók. Képtelenség feltekerni rá a szükséges mentszámot megfelelő huzallal (kicsi az ablak) még egyenáram nélkül is. Alacsonyra illesztett 6SZ19P-hez, vagy más rövid karakterisztikán is jól működő triódához lenne jó...
Namégegyszer a 6E5P SE kapcsolása, mert az előbb meg el volt csúszva a lap a szkennerbe, és fele rajz lemaradt.
Amindenit, nekem van egy-két ilyen trafóm, fogalmam nem volt, mire készítették. Azonnal hozzálátok a megbecsülésükhöz.
Köszönöm Zoli, most már jó. Én szúrtam el a szkennelést, nincs miért mentegetőznöd.
Javaslom, hogy ehhez az egyszerű kapcsoláshoz ragaszkodj, lábtól-lábig légszereléssel. Kifejezetten ezekhez a kimenőkhöz fejlesztettem ki. Nagyon gyors, részletes, gyönyörűek a mélyei, közepei magasai.
Mikrótrafó szétszedése még csak-csak,csévét pedig az oldalon található videótárban lévő hálózati transzformátor készítés videó alapján gondoltam kivitelezni. Nem hiszem,hogy kész megoldás volna rá...nem tudom,szabványos-e maga a trafó.
A konkrét adatokat a vasakra nézve köszönöm szépen,el tudok indulni. Első körben nézek Vatera meg hasonló oldalakon,aztán addigra talán majd tudok feladni hirdetést itt az apróban is. (Bosszantó ez az aktivitás dolog)
Nagyon köszi, az irodalmat máris elhelyeztem a kincstárba.
"Csöves cucc" mappa. Érdemes kipróbálni CCCP gyártmányú csővel? Jobbára azok vannak egyelőre nekem.
No, aki keres...meg aki nem tudja, miket kukázott eddig össze:
Abból a pirinkó trafóból 2-ő is van. Találtam 2 db bontatlan Tungsram EL84 csövet és 3 db nagyobb kimenőnek kinézőt. Remélem van helyes megfejtő a Csapatba, aki tudja, mire és hogyan...
No, akkor érdemes volt mégiscsak mexólalnom :hide: :vigyor5: Ki fogom próbálni én is ezt a kapcsit. Volt még ugyanilyen rádió egy ezresért, vasárnap hozom a másikat!
A képen látható sajnos korántsem olyan trafó, mint amit mutattam (Philips 108 WA). A tied szerintem talán a tünde (vagy tudomisén mi volt a neve kistévé) TV -ből való, egészen más kategória. :no:
A másik meg talán ugyanebbe a kis TV-be való képkimenő...
Ó, be sajnálás van... Annyit látok a kicsin, hogy 1-1 (primer-szekunder) tekerccsel rendelkezik, nagyon vékony a felső és vastagabb az alsó tekercs, valamint a vasmag nem zárt, van egy prespán darabka a C magok közt. A másikat nem akarom idő előtt szétverni, de hasonló a kialakítás, esetleg a lemez szorító levételével még nem bomlik meg és ha ez is "légréses" akkor csak kimenő lehet,l nem? Mármint audio.
Mit méricskéljek esetleg rajta, hogy beljebb legyünk eggyel?
No, a kicsi 220/9V hálózatról próbálva, és 1 cm2 a vas.
0.9k Ohm a primer. A nagyobbik is légréses, 220/15V 2 cm2 a vas és 1.62k Ohm. Mondjatok valami biztatót, felemelőt. [OFF]Azt ne, hogy gyí te és daru...
A kisebbik 16 ohmos hangkimenő, a nagyobbik ugyanebbe a TV-be (talán Tünde...?) képkimenő. Szerintem pont ugyanilyenek...
Megerőltettem magam, és leolvastam a trafók feliratait.
A kisebbik: AA-TU 24/13 0,5W/11Kohm/15 ohm. A nagyobbik: AB-TM 42/15 11Kohm/30 ohm.
Azért majd kipróbálom alkalomadtán 1 csővel őket.
Köszönöm a segítséget!
Szia mindenki.
Ennek a nyákrajznak szeretném elkérni a kapcsolási rajzát ,köszönöm szépen . |
Bejelentkezés
Hirdetés |