Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő trafó

Témaindító: hili13éves, idő: Máj 5, 2007
Lapozás: OK   44 / 74
(#) AccessDenied hozzászólása Jún 6, 2012 /

Tegnap láttam kinn az ócskavas telepen egy egész csomag alumínium elektródát szétázva
(#) illesoszkar válasza AccessDenied hozzászólására (») Jún 6, 2012 /

Hali az az aluelektróda ha van még rajta salak akkor nagyon jó még autógénhez abba a bevonatba minden benne van,és nem kell port használni
(#) AccessDenied hozzászólása Jún 22, 2012 /

Ma vettem egy jó kis hetra magot, a barbárok levágták róla a tekercset, és elkeverték a söntöt, csak ennyi volt kinn.

Azt tervezem d=2,13-as huzalból 160-170 menet lesz a primer, ehhez 61m huzal kell, 1900g.

Szekunder 25mm^2-es légkábel warniscsővel újraszigetelve, 13,3m 879g.

1,5T gerjesztéssel 4000kW lesz a trafó, ami olyan 150-170A hegesztő áram, 18A a primerben.

16kg a mag, 1600Ft volt. A huzalok kb 4500Ft-ba kerülnek, összesen 3kg. Lesz vagy 25-30kg dobozzal.

Nem tudom csináljak-e hozzá söntöt meg szerkezetet, ami mozgatja, vagy legyen egy szerkezet amivel a tekercseket össze lehet tolni, és úgy CO-hoz jó lenne, széthúzva meg MMA, és fázishasítással szabályozni, primer, vagy szekunder oldalon.
(#) Mályi László válasza AccessDenied hozzászólására (») Jún 22, 2012 /

Gondolom rájöttél hogy nehézkes a tekercselés, erre a vasmagra. Ez a széthúzom összetolom az ív húzó feszültségen nem változtat, csak a hegesztő áramon. A szekunder tekercs készüljön úgy hogy mind a két fajtának megfeleljen. A szabályzás csak ez után jön, legyen az bármilyen megoldás is.
(#) AccessDenied válasza Mályi László hozzászólására (») Jún 22, 2012 /

Még nem tekertem rá a huzalt, de szerintem meg fogom oldani. 160+35, azaz kb 200 menet erre a magra egyszerű lesz, ahhoz képest, amikor toroid magra tekerek 1250 menetet kézzel... Lassan össze kéne dobni az illesoszkar féle hegesztőmet, már csak a szekunder hiányzik.

Amúgy teljesen igazad van. A tekercsek széthúzása csak a karakterisztikát befolyásolja, a karakterisztika meg a CO vagy MMA célra alkalmasságot. Persze a karakterisztikán túl kellene valami átkapcsoló 50V-25V között.
(#) Pety_ válasza AccessDenied hozzászólására (») Jún 23, 2012 /

Sarokköszörűvel szétvágni a hegeszést, utánna megtekerni, és végül összehegeszteni kevesebb idő mint áttdugdosni a vasmag ablakán azt a sok drótot(és még vigyázní sem kell a szigetelésre) .
(#) AccessDenied válasza Pety_ hozzászólására (») Jún 23, 2012 /

Én is így gondoltam. De lehet nem hegesztem össze a magot, hanem fából készült szerkezettel összefogatom.
(#) monati hozzászólása Júl 21, 2012 /

Sziasztok!

Tulajdonomba került egy Hetra 130 hegesztőtrafó,de a legkisebb teljesítményre kapcsolva is leveri a 16 A-es kismegszakítót.
Belekukkantottam,de semmilyen hiba,égés,elszíneződés nem látszik benne.
Mi lehet a gond egy ilyen trafónál? Le tud égni? Ki tudom mérni? Drágán javítják?
Van egy olcsó TIP trafóm,az hibátlanul működik,de csak 80 A-t tud. Ha meg tudnám gazdaságosan javíttatni a Hetrát ,azt tartanám meg.
(#) AccessDenied válasza monati hozzászólására (») Júl 21, 2012 /

Mérd meg a trafó primerjének ellenállását.

Lehet hogy a biztosíték nagyon régi már, és kisebb áramra is kiold. Ha eljátszod párszor, hogy trafó bekapcsol, biztosíték lever, biztosíték visszakapcsol, trafó felkapcsol... minden alkalommal leveri?

Próbáld ki a szomszédnál!

Meg pár kép jól jönne a gépről (belsejéről) (minél több kép).
(#) granpa válasza monati hozzászólására (») Júl 23, 2012 /

Szia! Tégy elé egy egyszerű lágy indítót, ha akkor sem megy, menetzárlat (javítás- nem nagy kunszt, csak szét kell szedni).
(#) adapter hozzászólása Júl 25, 2012 /

Hello Mindenki!

Nem szeretnék senkit megbotránkoztatni kérdésemmel, de tavaly kapott apám egy házi gyártmányú hegesztőtrafót és:
Hogyan lehet a primer kört valahogyan változtatni valami egyszerű triakos kapcsolással?
(Kérdezem ezt azért, mert a trafónak van egy sima primer köre és egy sima szekunder köre -semmi megcsapolás vagy ilyesmi..- és kész. A gond ezzel az, hogy nem tudom az áramerősséget szabályozni, vékony anyagnál éget nagyon, gyakorlatilag csak vastagabb anyagot tudunk hegeszteni vele... Amúgy egy masszív jól összerakott vas megbontani nemigen szeretném...Semmilyen adat nincs róla de a 10A-es körbe rakott kismegszakítót minden második ívfogáskor leveri,ha a 16A körbe rakom akkor hegeszt rendesen...)
Ötletek?
(A gugli barátom, de a sok részletes és a mégtöbb nem részletes segítség közt elvesztem teljesen...)
Előre is köszönöm:
L
(#) AccessDenied válasza adapter hozzászólására (») Júl 25, 2012 /

Ha nem gáz, hogy egy 100W-os égőt is be kell építeni, akkor egyből 2db kapcsolást is tudok javasolni, ha nem gáz, hogy öklömnyi fojtótekercset is be kell építeni, akkor 3 kapcsolást tudok javasolni. A kapcsolást, amibe semmi extra nem kell, csak egy kis vezérlő elektronika meg két kis tirisztor/egy triak éppen fejlesztek, de még nincs kész.

Ha nem gond, hogy batár nagy tirisztorból kell 2db, akkor tudok javasolni szekunder oldali kapcsolást.

Melyik érdekel?
(#) adapter válasza AccessDenied hozzászólására (») Júl 25, 2012 /

Háát, tulajdonképpen mindegyik érdekel, a kapcsolásokból már el tudom dönteni (remélem!) melyik lenne testhez állóbb! Van néhány alkatrészem itthon talán még azokat is felhasználhatnám. A "batár nagy tirisztorból kell 2db" talán a legkevésbé érdekes, mert olyanom nincs itthon az tuti! (Beruházni + nem sokat szeretnék most...)
...
Arra meg már nem is merek gondolni, hogy esetleg a kész kapcsolást is megosztanád velünk amit készítesz!

A többit előre is köszönöm.
Üdv: L
(#) monati válasza AccessDenied hozzászólására (») Júl 25, 2012 /

Köszönöm a segítséged!
Elvittem a Faternál,neki 25 A-es kismegszakítón kap áramot a műhely. Tökéletesen lehet vele hegeszteni!
Úgyhogy kicseréltem az én 16 A-es megszakítómat 25 A-re és a hiba megszűnt.

Még egyszer köszönöm!
(#) AccessDenied válasza monati hozzászólására (») Júl 26, 2012 /

Egyébként elég lett volna valami lágyindítót belerakni szerintem. Nekem is van egy ilyen trafóm, 175A, és 25A-es biztosítékot írnak neki, de beleépítettem egy melegszendvics sütő fűtőszálat (40 ohm), meg egy fehér fűnyíró kapcsolót, és bekapcsoláskor előbb felnyomom a fűtőszálon keresztül a trafót, majd rákapcsolom egyből a rendes kapcsolót, így simán indul. Az alatt a 0,5-1mp alatt meg nem melegszik fel a fűtőszál, és nem kell *, hogy 25A-es relét keressek rendes lágyindítós kapcsoláshoz.

Már persze jó a nagyobb biztosíték is, de ha nem otthon kell hegeszteni, akkor valahogy nem árt, ha elindul 16-osról is.

adapter: A hegesztő transzformátor szabályozása témában ott vannak a kapcsolások, be is linkelgethetem, vagy esetleg msn-en ha fel tudjuk venni egymást, gyorsan behúzom a rajzokat, meg elmondom, hogy melyik hogy működik.

A nagy tirisztorokkal a szabályzás közbe ám egyen is irányítunk... És 1500 körül már meg lehet kapni darabját vaterán. Én nemrég vettem két 600A-es tárcsatirisztort 1Ft-ért, mert nem licitált rá senki.
(#) adapter válasza AccessDenied hozzászólására (») Júl 26, 2012 /

MSN-en sajnos már nem vagyok fennn...
De az emilcímemre irhatsz nyugodtan, sok Mb is tudok fogadni ha esetleg nagyok az állományok....
Egyébként szívesen fogadok minden észrevételt a kapcsolásokkal kapcsolatban, ilyen jellegűt még nem építettem. Épp ezért is informálódok itt, a tapasztaltabbaktól.
(A tirisztoros megoldással kapcsolatban elgondolkodtattál még abból is lehet valami... Bár első körben valmi egyszerű de nagyszerű megoldást keresek..)
Üdv:
L :yes:
(#) qartzika hozzászólása Aug 9, 2012 /

Sziasztok!
Volna nekem egy nagy dög trafóm ami mai napig működik!
Szeretném egy kicsit felújítani. Valami kapcsoló félét is jó lenne bekötni amivel az áramerősséget tudom állítani.
Mivel kezdjek?
(#) TRACONIC válasza szulek hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

Üdv.
A legjobb ha nem ragad le a pálca,persze ezt a trafója is válogatja.Nagy üresjárati feszültség kellene 50-60V,de ez is a trafótól függ.
Nagyfrekvenciás ívgyújtás,stb.
Ezekhez alkatrészek,kellenek.
A mégjobb hegesztőpálca típust cserélni!
(#) Pety_ válasza TRACONIC hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

Bocsi de lehet hogy már megoldotta - 2008 Márc 4,- óta.
(#) Pety_ válasza qartzika hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

Helló!
Van prímer, és van szekunder oldali szabályzásra is példa itt a hegesztőfórumokon. A választás csak rajtad múlik. Tanácsokkal sokan tudunk segíteni.
(#) AccessDenied hozzászólása Aug 16, 2012 /

illesoszkar jóvoltából ma elkészültem a bitang nagy trafómmal. Több, mint 7kg réz van összesen a 26kg-os vasmagba. 56cm^2-es a vasmag. A primer 125+93 menet 6,26+3,56mm^2-es huzalokból 230+170V-ra.

Viszont! A szekundert 2x16mm^2-es kábelből tekertem, (középleágazásos egyenirányításhoz, amit két 600A-es tárcsa tirisztorral tervezek) 2x10m ment fel, de sajnos csak 38V-ot kaptam üresjáratban, és a csévetestre nem is fér fel több. Betolt sönttel pedig csak 31,2V.

Mit javasolnátok, tekerjem le a drága huzalt, és keressek 25mm^2-est egy sima szekundernek, hogy beférjen vagy 45-50V, vagy hagyjam így, és építsek hozzá valami ívgyújtás segítő kapcsolást? Maximum fokozatban úgy gondolom, hogy 300A körül kellene tudni hegeszteni vele 230V 32A-es biztosítékról.

És egyébként a telepakolt fa asztalon olyan hangja van, hogy egy benzines fűnyíróval vagy rotációs kapával vetekszik.
(#) Freedomocska válasza AccessDenied hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

Én mint laikus ( mivel tirisztoros egyenirányításod van - azaz a szekunder oldal szabályozott ) azt javasolnám , hogy a sönt helyére is tekercseljél fel még pár szekunder menetet . 48 V-al már lehetne ívet fogni + még pár komoly kondenzátorral meg még több lenne ez a feszültség .
(#) AccessDenied válasza Freedomocska hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

A titisztoros dolog még nincs megépítve, csak a trafó. Egyébként a tirisztoros dologgal nem pont elrontja az ember, amit az egyenirányítással nyerünk, azaz a folyamatos ív égést? Ha meg nagy kondik vannak, akkor a kondik lesznek nagyon terhelve, mert mondjuk egy negyed szinusz egy jó nagyot beletölt a kondiba, aztán a kondi energiájából ég az ív.

Azon gondolkoztam, hogy egy sima feszültség kétszerező kapcsolással két jó nagy kondival oldanám meg, mert a minimum váltó 31V-ból 82V-ra töltene a feszültség kétszerező, 38V-ból meg 101V-ra, ami még éppen beleférne.
(#) Freedomocska válasza AccessDenied hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

Amennyiben komoly hegesztőgép gyártóknak megfelelt anno a tirisztoros szekunder oldali szabályozás akkor nem tudom neked miért nem jó ? ... Akkor tekercseld újra a trafód .
(#) AccessDenied válasza Freedomocska hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

Szabályzásnak teljesen jó, de a bázikus pálcák mit fognak szólni a fázishasított egyenirányított szinusz és szűrés kombóhoz?
(#) Freedomocska válasza AccessDenied hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

A bázikust felejtős ennél a trafónál . Rettenetesen gyenge a szekunder tekercsed méretezése - este majd lesz időm és leírom szerintem miért .
(#) Mályi László válasza AccessDenied hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Ez a megoldás azért inkább vicces mint jó. Azt hittem számolsz előbb aztán tekercselsz.
(#) AccessDenied válasza Mályi László hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Számoltam, és nagyjából ki is jött, hogy a huzal csak 44-45V-ra lesz elég, elvileg a huzal 800mm^2, a tekercselési tér meg közel 2000mm^2, de a sodrott kábel meg a szigetelés, a kábel merevsége, és rugalmassága miatt nem ment be. Amit számoltam, nagyjából még 2-3 menet hiányzott volna, ami 10% hiba, szóval annyira rossz nem volt az a számolás. Azért várom, hogy Freedomocska leírja, hogy miért rettenetesen gyenge a méretezés.

A megoldás lehet vicces, akárcsak egy mágneses erősítő
(#) Freedomocska válasza AccessDenied hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Qrva egyszerű - még számolnom sem kell . Mivel eső jelgörbe még rézből tekercselve is a szekunder tekercs többet kell , hogy elfoglaljon mint a primer . A menet számot a gyújtó feszre kell méretezni (cca. 50 V) a huzalkeresztmetszetet pedig durván fele annyi feszültséghez tartozó áramhoz - így adott teljesítménynél és feltételezve , hogy jó a primer tekercs és a vasmag együtt jól van megtervezve . Eze kután ha még rávetíted , hogy nem is rezet használtál a tekercseléshez hanem műanyag bevonatú alumíniumot - így garantáltan nem lesz jó ! De mivel nem bírod a kritikát - inkább módosítom a hozzászólásom : biztosan nagyon jó így is .
(#) Freedomocska válasza Freedomocska hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Azért még valamit elfelejtettem írni - megint minden számolás nélkül de keveslem a primer 125 menetét 230 V-ra de val.sz.eg megint tévedek . Mostanában gyakran előfordul .
Következő: »»   44 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem