Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Úgy döntöttem, hogy én is bele vágok egy kicsi(kb A5 méretű) cnc építésébe. Először az elektronikát szeretném megépíteni, mert ha az nem jó, akkor lenne egy mechanikám feleslegesen . Szeretném tisztázni, hogy biztos jól gondolom-e a dolgokat, inkább megkérdezem, mint hogy elrontsak valamit. Amiket építenem kell nekem: -3 darab ilyet: Bővebben: Link Ezzel kapcsolatban különösebb kérdésem nincs, talán csak az, hogy mikor érdemes a féllépéses, és mikor az egész lépéses üzemmódot használni? -1 darab ilyet: Bővebben: Link Ezzel kapcsolatban a kérdéseim pedig: Ha jól értelmezem ezen azért van USB port is, hogy az 5V-ot azon keresztül kapja meg az áramkör, én ezt kihagynám, inkább egy külön tápról hajtanám meg 5V-tal. A másik kérdésem pedig, hogy mire jó a 2 db 8-as tüskesor a panelon? Ezek a párhuzamos porthoz csatlakoznak, de miket kell hozzá kötni? Az Aux1, és az Aux2-höz miket kell kötni? Ezt sem tudom sajnos. Az utolsó kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy erre négy tengelyt lehetne kötni, de én az A tengelyt nem fogom használni, de attól még használható 3 tengelyes géphez igaz? -Be kell szereznem még a Kcad nevű programot, a honlapon azt írták, hogy ezzel működik. Ebben a programban kell majd gondolom az LPT port lábait konfigurálnom, de valamit még nem értek. A léptető motor lépésszögét is itt kell majd beállítani és azt is, hogy a léptető motor egy körülfordulására hány millimétert megy előre a szerszám? Vagy csak egy fajta motorral és áttétellel lehet használni a gépet? Ha valaki válaszolna a kérdéseimre, akkor nagyon hálás lennék. Üdv, mate_x
Először is sok sikert és még több kitartást kívánok a terveidhez.
- Az USB-t bátran lehagyhatod, azt csak költségkímélés miatt szokták beletervezni. Bár én ellenzem, mert az új PC-k, akkor is kint hagyják a feszültséget, amikor ki vannak kapcsolva. - A leválasztó kártyádnak nem kötelező minden tengelyét használni. - az AUX kimenetekkel a főorsót és a szivattyút tudod vezérelni. - A fél lépéssel a géped felbontását tudod növelni, és a motorod is simábban fog járni. - Az 1 mm-hez tartozó lépésszámot majd a szoftverben kell beállítani, ha már mozog a rendszer.
Köszönöm szépen a válaszod. Az Aux kimenet csak ki-be tudja kapcsolni a főorsót, vagy fordulatszámot is tud szabályozni(PWM-mel)? A kapcsolási rajzon elég furcsán van ez a kimenet kivezetve, mert nem így szoktak tranzisztorral kapcsolni, hogy a C és E közé tesszük amit kapcsolni akarunk, hanem például a kapcsolandó dolog negatív részét a C-re a pozitív részét pedig tápfeszültségre.
Azt még nem tudod véletlenül, hogy mi a szerepe a 6 kivezetéses és 8 kivezetéses tüskesoroknak(mindegyikből 2 is van)?
Ez csak kapcsolni tud. A fordulatszám szabályzáshoz további áramkör kell.
A tüskesorok az inputok, ide tudod a végállásokat, e-stopot kötni. Az elinduláskor nélkülözhető eszközök.
Értem köszi. Már arra is rájöttem, hogy miért úgy van kivezetve(hogy a gnd-t lehessen közösíteni) csak fáradt vagyok most egy kicsit . Ezekre az e-stopokkra, végállásokra akkor még rá kell, hogy jöjjek, így elsőre elég bonyolultnak tűnik ez az összesen 28 kivezetés.
Már egyre jobban értem ezt a kártyát . Azért van olyan sok kivezetés, mert egyszerre lehet kötni tüskesorra és sorkapocsra is, hogy azzal kössük be, amivel jobban szeretjük.
A pin10 és a pin11-es kivezetések bemenetek, ahová azt köthetünk, amit akarunk. A pin16 és a pin17-es kivezetések pedig kimenetek, ide is azt köthetünk, amit akarunk. A pin12-es láb a HOME, a pin13 a -LIMIT, a pin15 pedig a +LIMIT. Ez három funkció pontosan mire jó?
Ja és az IRFZ44N-esek egyáltalán nem melegednek. Az nem baj? Mások hűtőbordát használnak, az enyém meg hideg.
Nem nagyon fognak melegedni. 50A -t bírnak neked meg talán 2A-t kapcsolnak.
A HOME pozíció azt a cél szolgálja, hogy amennyiben beállítod a gép munkaterületét a szoftverben, akkor nem megy a falnak.
A -LIMIT és a +LIMIT , a tengely két végén lévő kapcsoló, csak a védelem miatt kellhet, hogy amennyiben lépésvesztésed lesz, akkor se történhessen baj. Nagyon sok gép ezek nélkül megy, pl. nálam a kisebbik is. Kényelmi funkciók, ami nélkül kis odafigyeléssel (és megbízható géppel) el lehet élni.
Sziasztok!
Valaki tudna nekem segíteni a jedicut beállításánál? Beállítottam mindent, kb 20cm vágási területet szeretnék vágni, a MAXCOM_XP.dll-t állítottam be a kommunikációnál... Hiba: Az lpt portra rákötöttem egy kis kártyát, amin a port bitjei ledekre vannak kötve( bc547 tranzisztorral). Amikor rákattintok a vágásra, majd ok, akor minden led felvillan, kis szünet, majd újra felvillannak, utána pár pillanat és lemegy a progressbar a vágásnál a programban, azomban minden led fekete... Gyakorlatilag nem jut ki az lpt-re semmilyen használható jel... Mi lehet ezzel a hiba? Egyébként egy "HOMEMADE" habvágóhoz kellene, amihez majd saját megem építem az elektronikát(mechanika már kész), de sajnos itt elakadtam a jedikcuttal... Valaki tudna segíteni? Előre is köszönet! Zoltán
Köszönöm, így már értem. Az előző hozzászólásodban ezt írtad:
Idézet: „A tüskesorok az inputok, ide tudod a végállásokat, e-stopot kötni. Az elinduláskor nélkülözhető eszközök.” Ezek szerint, akkor mégsem olyan nélkülözhetetlenek? Az e-stopot miért kell bekötni? Annak nem az a lényege, hogy megkerüli a szoftvert? Köszi az eddigi segítséged, nagyon sokat segítettek
Akkor mégsem teljesen tiszta, de majd ha megismerkedsz a gépvezérlő szoftverrel akkor "megvilágosodsz".
- Az NC gépeknek van egy gépi, tehát abszolút 0 pontja, -ez adja meg a maximálisan bejárható területet- és van egy a munkadarabon felvehető nullpontja. Ha a gép által bejárható területen kívülre nem próbálod küldeni akkor nincs szükséged a LIMIT kapcsolókra. - Az E-STOP nem kerüli meg a szoftvert. A leválasztó kártyádon keresztül jelzést küld a LPT porton át a szoftvernek, ami felfüggeszti a motorok vezérlését és leállítja a főorsó forgását. Ugyanezt a hatást elérő ikon lesz a monitorodon is. Tölts le a Mach3 nevű programot, -regisztrálás nélkül 500 soros G kódot enged kezelni- és ismerkedj vele. Az alap beállításaiban ezek a funkciók be sincsenek állítva.
Rendben köszi. Ezt a szoftver megkerülést innen szedtem: Bővebben: Link
Akkor úgy a helyes, ha megszüntetem a motorok tápfeszültségét és ezzel egy időben jelet küldök a szoftvernek, hogy megnyomtam a gombot, vagy elég csak a szoftvernek jelet küldeni?
Valóban, az ipari gépekben szokás a teljes biztonság, ott a vezérlők tápellátását is elveszik, tehát jót írtál.
Viszont a teljes biztonsághoz az is hozzátartozik, hogy az E-stop áramkör alapból zárt, mert egy hibás gép inkább ne induljon el, mint hogy ne álljon meg! Tehát nem jelzést küldesz, hanem elveszel!
Köszönöm a segítséget, majd ha még valami nem megy, akkor írok.
Hi Mesterek!
Ismerősöm szeretne belekezdeni a cnc építésbe, és össze szedet pár cuccot hozzá a gond hogy neki ULN2003 IC-je van. Ezt az ic-t akarná LPT porton keresztül meghajtani és rákötni a végére 3,3V 1,5A léptető motort. Mivel a az ic 0,5A tud, ezért gondolom kellene valamilyen erősítő a végére. De egyáltalán működne ez így? Főleg 3 tengelyt képes az LPT-é meghajtani? Nem vagyok járatos egyáltalán a hobby cnc-é világában főleg a léptető motorokéban. Ha "Veszett fejsze nyele" stilusu az ügy akkor ha tudtok más olcsó 1 IC-és megoldást ajánlani, annak nagyon örülnék. Válaszokat előre is köszönöm. Erre gondolt a srác, de ez mivel 12v van a végén gondolom kell egy 3,3v stab ic is a motorhoz azaz ahogy a képen van a 12v a helyére.
Hellóka!
Egy kérdés: Kb. mi pénzbe jön ki egy egyszerű CNC szerkezet, motorok nélkül? Van egy nagy mechanikás haverom, akivel mindig viccelődünk, hogy építünk egyet, ő a mechanikát, én az elektronikát.. Üdv!
Hello!
Ez a kapcsolas nem alkalmas CNC gepekhez, mivel a vezerlo programok mindegyik step/dir jelet hasznal es a leadott aram sem a legmegfelelobb. Ehhez meg kell egy elktronika ami ezt atalakitja a motorhoz szukseges jelle. Az egyik legegyszerubben megepitheto kapcsolas a Tachus 42 fele vezerlo, ezenkivul van mas megoldas is pl. szamlalokkal. Tapfeszutsegnek nagyobbat szoktak hasznalni, mint a nevleges, igy nagyobb teljesitmeny tud leadni a motor.
Ha nem kell "nagy" pontosság akkor akár fiók sin vezetők és menetes szárak mint mozgató orsók felhasználásával. Így olcsó pénzből építhető egy egyszerű szerkezet.
Köszi, de én konkrét árra gondoltam, pl ennyi meg ennyi minimum, de ennyi meg ennyiből már elég jót lehet építeni, viszonylag olcsón..
Hi!
Valaki tudna nekem egy jó MŰKÖDŐ cnc vágó szoftwert ajánlani? Mert eddigiek nem igazán működtek, rákötöttem 8 ledet az lpt re de nem villogott semmi, csak folyamatosan világított minden led. A gépet már megépítettem(jelenleg habvágó), de átalakítom valszleg maróvá.... Az hogy mennyiből lehet jó cnc gépet építeni? Vateráról veszel 3 motort, + otthoni mgmaradt bűtorlapokból megcsinálod a vázat, elmész obiba pár sínért és hosszú menetes szárért + pár anyáért. Ha kis áramú motorjaid bipolárisak, akkor L293D ből építed a H hidat és írsz egy AVR -re egy programot ami ebben a step/dir rendszerben dolgozik és akár 10-15k ből is kijön a gép. Én itt akadtam el, sajnos nem találtam működő progit, és amit én írtam az eléggé gagyi és használhatatlan... Szóval ha valaki tudna működő progit amiért nem kell fizetni, életet mentene! Előre is hálás köszönet! Üdv.: Zoltán
Konkrétan itt találsz árakat fióksinre a menetes szár is néhány száz forint .
Most már csak megtervezed mekkora gépet szeretnél és már konkrétan tudod is mennyibe kerül a mechanika :yes: .
De én nem erre voltam csak kíváncsi, hanem elektronika, meg úgy minden, cakkum pakk .
Valahol azt olvastam volt aki 30ezerből már használható gépet épített. Ezt kérlek ne kérd számon rajtam ha belevágsz az építésbe. Magam a golyós orsókért ennél sokkal többet fizettem.
Van egy másik CNC topic is inkább ott érdeklődj az sokkal átfogóbb mint ez ami kimondottan csak a vezérléssel foglalkozik.Bővebben: Link
Hi, köszönöm a választ!
Akkor ezt az lpt porton és a vezérlőn keresztül meglehet hajtani 3db léptető motort. Amit mondjuk a mach3-ammal lehet irányítani? Köszi a segítséget még egyszer.
Sziasztok!
Ez a motor: Bővebben: Link alkalmas lehet egy kisebb max A4-es méretű gép mozgatásához? Valaki nem tudja véletlenül az adatait(nyomaték stb.), sehol nem találtam adatlapot hozzá sajnos. A választ előre is köszi. Üdv, mate_x
Szia!
Igazából az, hogy mekkora lesz a megmunkálási méret nem fontos, lényeges az, hogy mekkora nyomatéka van a motornak, mivel el kell mozdítani a marófejet a fában...
Sziasztok!
Kcam4 nevű programot szeretném majd használni cnc vezérlésre, de nem teljesen értem hogyan kezeli a program a végállás kapcsolókat. A kezelési leírásban erről szóló részt csatoltam (google fordító nem segített nekem sajnos). Ha valakinek kellene csatoltam az egész kezelési leírást is. Valaki ez alapján el tudná nekem mondani, hogy mit csinál a program? Fizikailag minden tengelyhez két kapcsoló tartozik, de nem értem, hogy ez alapján hogy tud majd a home pozícióba menni. A választ előre is köszönöm. Üdv, mate_x |
Bejelentkezés
Hirdetés |