Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Építettem egy pic-vezérelt függvénygenerátort MAX038-al, ezt a projektet megvalósítva. Az építés során és a működéssel kapcsolatos tapasztalataimat szeretném megosztani. Mellékelek néhány képet is. Különbségek az eredetihez képest: - ahol szükséges volt árnyékolt kábelt használtam - a banán hüvelyeknek az előlapon nem jutott hely, ezért a hátlapra kerültek - az előlapon elhelyeztem két RCA csatlakozót bemenetnek és kimenetnek - a hátlapon elhelyeztem egy DC csatlakozót, hogy külső tápról is működjön, ne csak aksiról, illetve az aksi töltésére - az előlapon helyet kapott egy kapcsoló az LCD háttérvilágításának be/kikapcsolásához (feliratokkal mégy nincs ellátva - dehát én tudom mi micsoda rajta ). Az áramkör 90-100 mA-t vesz fel (háttérvilágítás nélkül). Az áramkör elsőre beindult, de a frekvenciát össze-vissza mérte. A 74HC132-t kicseréltem (arra gondolva, hogy hazavágtam), de a probléma továbbra is fennállt. A megoldás (félmegoldás-lásd lejjebb) az lett, hogy a frekimérés nem a MAX038 kimenetéről történik (ami 1V amplitúdójú), hanem a TL082-es kimenetéről (ez kb. 4V). Annak ellenére, hogy árnyékolt kábelt használtam, igen érdekes zajok jelentek meg a kimenő jeleken (szkóppal nézegettem). Ezek a torzulások megszűntek, ha a frekvenciamérést kiiktattam, illetve a TL082-t kiszedtem. Az ic szépen hozta mind a három fajta jelet különösebb torzulás nélkül 10MHz-ig. A TL082 kb 300kHz fölött mind a három jeltípusból szinuszhoz hasonlót csinál, és kb 1,5MHz fölött a jelszint elkezd csökkenni (annyira, hogy már nem alkalmas a frekvenciamérésre. Kipróbáltam TL072-vel is, hasonló eredménnyel, illetve egy egyszerű BF240-es kapcsolással (még rosszabbal). A hátlapon levő banánhüvelyek egy részét ki kellett kössem, mert még tovább torzítottak a jelen. Jelenleg tehát úgy működik, hogy: a MAX038 kimenete van kivezetve, 300kHz-ig használható frekvenciamérővel, a fölött frekimérés nélkül, illetve a frekvenciamérés kb. 1,5MHz-ig nevezhető többé-kevésbé pontosnak. A TL082 helyett előbb-utóbb valamit ki kellene találjak (ha valakinek van ötlete, köszönettel veszem). És még egy megjegyzés a kapcsolással kapcsolatosan: ha a tervező gondot fordított a frekvencia tartomány PIC-es vezérlésű kiválasztásához, a frekvenciamérés bemenetének a kiválasztását is megoldhatta volna hasonló módon, úgy, hogy ne kelljen annyi vezetéken keresztülvinni a jelet, így sok zaj kiküszöbölhető lett volna. Itt is szeretném köszönetemet kifejezni a segítségért lhanzi-nak és vicsys-nek. Bagosi Róbert
Szia!
Ne várj egy 3MHz, 13V/us paraméterekkel rendeklező erősítőtől túl sokat. MCP660-669: 60MHz, 32V/us - de csak 0 .. 5V között használható (ChipCad) AD847: 50MHz, 200..300V/us, +/-5V .. +/-15V. (FDH)
Hali!
Most már nem várok túl sokat . Én úgy gondoltam, hogy a kapcsolás, amit egy neves lap egyik cikkében megjelentetnek az úgy működik, ahogy az le van írva, és ahogy az ember elvárja. Miután tapasztaltam a gubancot utánanéztem én is az ic-nek (tl082) és tény, hogy nem való 10MHz környékére sem. Ami érdekelne egy olyan, viszonylag olcsó megoldás, ami tudná hozni a cikkbeli értékeket. Az op-amp ic frekvencia korlátain túli problémák azonban továbbra is fennállnának: minden kábel, kapcsoló, még maga az op-amp is olyan zajt visz be, ami nekem már nem fér bele (figyelembe véve, hogy az egész cucc eddig kb. 15-17 eFt-ba került). Ami még eszembe jutott, az egy optocsatolós leválasztása a kimenetnek a frekimérő részről, de ennek még nem jártam utána, hogy hogyan lehetne kivitelezhető. De mindenképp köszönöm a potenciális ic jelölteket (sokat keresgéltem én is - nem túl sok eredménnyel). Még látom, hogy hogyan lesz tovább, de az biztos, hogy nem hagyom így.
Az MCP662 talán nyerő lehet (és nem is annyira drága).
Köszi a tippet.
És tényleg. Egy minimális terhelés esetén már a névleges -5 V-ot adja le. Azért furcsa, mert a másik három ic terhelés nélkül is a névleges feszültséget produkálja. Ezt a kapcsolást építettem meg, a kondik megvannak.
A deguss féle fügvénygenerátor erősítő részében van az offset potméter. Ez a potméter végállásaiban csúnya füstöt eredményezett nekem. Mit rontottam el?
Gyanúsan rossz a rajz ott, hiszen +/-15V-t kötöd GND-re. Hiába ott a kondi, ki van söntölve. Szerintem az a sönt (/rövidzár) nem kell oda.
Sziasztok! Egy diszkrét függvénygenerátort vizsgálok egyelőre csak szimulációval. Elvileg 4 MHz-ig működik, 2.5 MHz-en még szép a jelalak. Mennyire lehet jó ez a kapcsolás a valóságban is? (Amatőr mérőkészülékek építése 88. oldal).
Puding próbája az evés.
Sok félvezető sok paraméter sok szórás. Sok változási lehetőség. Jobb esetben a kapcsolás technika kiejti ezeket a szórásokat megfelelő trükkökkel. Rosszabb esetben válogatott alkatrészekkel teljesíti a specifikációt. Analóg világ azmár csak ilyen.
Szia!
Épp most terveztem meg a nyomtatott áramkörét ennek és még egy diszkrét elemekből álló sinus generátornak és még néhány apróságnak. Egy diszkrét elemekből épített függvénygenerátort tervezek összehozni. A panelterv készen van most a frissen vásárolt dry fóliával küzdök, úgy tűnik sikerült a technológiát eltalálnom. így kb 1 héten belül, ahogy időm engedi, lesz nyomtatott áramköröm, az alkatrészeket már beszereztem. Onnan már csak 1-2 hónap és talán működésre tudom bírni (szabadidőmtől függően), akkor majd beszámolok róla. üdv Hegman
Szia! Nagyon érdekelne hogyan működik a valóságban. Én a szimulátorban már módosítgattam de mit tudom én az mennyit ér ha ott jobb egy kicsit.
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni tőletek. Miként lehetne megoldani hogy a képen csatolt jelgenerátor külső eszközről kapja a parancsokat. Amit el szeretnék érni a következő: generáljon egymás után több frekvenciát meghatározható ideig és ezeket a memóriába tudja tárolni. pl.: Program01 100Hz, 200Hz, 300Hz... szinusz (5perc frekvenciánként) Program02 150Hz, 250Hz, 350Hz... négyszög (2perc frekvenciánként) stb. kb. 500 programsor lenne amiben 5db frekvencia értéket kellene tárolni. Esetleg teljesen külön egység építése is szóba jöhetne. Köszönettel: Norbert
Nagyon "egyszerű". Ahogy nézem, a kimenő jeleket amúgy is mikrovezérlő állítja elő. Olyan programot írsz bele, ami azt csinálja amit szeretnél.
Köszönöm a válaszod!
Ha jól értem ki kell venni belőle az IC-t majd felprogramozva visszarakni? Nekem nem olyan "egyszerű" ez lenne az első ilyen feladatom. Kösz Norbi
Ne aggódj, nekem sem lenne egyszerű, ezért tettem idézőjelbe. Azonban aki jártas a mikrovezérlők programozásában, annak egyszerű. De a megoldást ilyen irányban keresném.
Jól látom, hogy van soros csatlakozó rajta? Nem hiába van az ott, bizonyára vezérelhető onnan is, így Lehet, hogy megúszod "csak" PC-programmal.
Erős a gyanúm, hogy be van minden forrasztva, le kell választani a DDS adatvonalait, és kívülről kell vezérelned őket. Vagy PC-ről, vagy egy mikrokontrollerről. Ha AD9833 a DDS, akkor tudok ötletet adni ehhez. Amúgy te egy vobblert szeretnél?
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2012
Minden forrasztva van rajta, elviekben lehet PC-ről programozni de sajnos nem kaptam hozzá az eladótól semmilyen támogatást. Van Vcc, TxD, GND, Rxd, kimenete. Készítettem egy közelebbi fotót róla.
Egy olyan jelgenerátort szeretnék összehozni, ami 1Hz-től - 1Mhz-ig tud előre beprogramozott négyszög jeleket generálni egymás után, előre meghatározott ideig. A generálás alatt írja ki a kijelzőre az aktuális frekvenciát és egy visszaszámláló jelezze folyamatosan a visszalevő időt. Nagyjából ennyi lenne. A PIC programozás elég új terület nekem, van némi programozói ismeretem Basic, Pascal és Delphi nyelven. Most meg szeretném tanulnia a PIC nyelvét is. Ehhez most beszereztem egy QL-200-Development Board-ot, jelenleg ezen kísérletezgetek. Minden segítséget köszönettel fogadok. Kösz. Norbi
Ezért vagyunk, várjuk a kérdéseket. Ezek szerint először ASM tanfolyam...
Amúgy a fotó alapján én inkább valami ARM procit sejtek az áramkörben... mintha az ST felirat látszana az FPGA melletti ic-n ami meg alul van az se pic szerintem, bár azt nem látom, hogy mi , de eléggé a panel szélén van lehet az valamilyen logikai IC?
Ha esetleg azóta sem sikerült megoldani a problémákat a generátorral, akkor a frekiméréshez van egy ötletem:
Mi van akkor, ha a frekvenciát úgy méred, hogy a műverősítő kimenetét négyszögesíted egy scmitt triggerrel, így a megfelelő jelszint is meglesz valószínűleg a méréshez, és a pic akár négyszöget csinál belőle saját belső komparátorral, akár a/d-vel méri esetleg, ha mindig négyszöget kap attól baja nincs... A nagyobb frekivel kapcsolatos problémákra lett valami megoldás?
STM8S103K3 lesz az, az nem ARM-alapú, hanem az STM-nek valami saját 8-bites cucca. Bővebben: Link
A készülék gyártójának segítsége nélkül amúgy nem hangzik reálisnak, hogy valaki átírja a programot benne. Azt talán meg lehet fejteni, hogy az Rx/Tx vonalakon milyen parancsokat lehet neki adni, nyilván valami TTL soros port lesz az ott, jobb esetben egy szöveges konzol.
Igen, úgy tűnik, nem DDS dolgozik benne, illetve az, csak az az Alteraban van. Sajnos a témaindító nem segít nekünk tájékozódni a panelen
Szia!
Köszi az ötletet. Még nem történt semmi előrelépés a dologban. Folyamatban van egy olyan műveleti erősítő beszerzése, ami elmegy 60MHz-ig. Ha meglesz, beszámolok az eredményről.
Sajnos nem jutottam előrébb a jelgenerátor mahinálásával. Közben beszereztem egy másik fajta DDS generátort amiből kivehető az IC. Gondoltam hátha könnyebb dolgom lesz, de sajnos nem tudom kiolvasni a tartalmát. A QL-PROg-ban nem szerepel ez az IC (AT89C51RC). Merre induljak el? Esetleg lehet ezt helyettesíteni egy másik fajta IC vel?
Bármilyen MCU megteszi, csak legyen elegendő kivezetése és ...2k programmemóriája
(Vagy ha ebbe a nyákba akarod használni, akkor ugye a lábkompatibilitás is kell. Ezt bevállalod? A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2012
Kösz a válaszod. Van itthon 16F877A-am nem tudom kompatibilis-e a lába. Igazából nem vagyok eldőlve ettől a jelgenerátortól, csúnyák a négyszög hullámai. Jobban szeretnék építeni egy sajátot, de sajnos nem találtam olyan rajzot ami megfelelne nekem.
Véleményem szerint, egy DDS négyszög és háromszög jele alapból "szép", az eszköz felépítéséből következően, csak az illesztés rontja azt el.
Sziasztok!
Én is ezt a kapcsolást építettem meg és pontosan az előbb leírtakat tapasztalom. A frekvenciát nekem is össze-vissza méri kivétel négyszögnél. Hp41C írta, hogy a TL082 cseréje szükséges lenne. Én a következőket találtam elérhető áron (500Ft alatt FDH-nál) TLE2071, 35V/us +/-19V LM318 70V/us +/-20V TSH71 100V/us +/-5V
A tle2071 egyszeres erősítéshez tartozó sávszélessége az adatlap szerint tipikusan 10Mhz min 8MHz. A kapcsolásban ahogy nézem 2x-es az erősítés, így valamivel még ettől is kevesebb az eredő sávszélesség, a másik viszont amúgy jónak tűnik, viszont a Farnellnél csak SMD tokozásban látom, így a kolléga által épített kapcsolásba közvetlenül nem rakható be, bár ha más nem egy smd-dip átalakító nyákkal berakható...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |