Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Programozó kábel készítése rádiókhoz
Lapozás: OK   2 / 4
(#) laszlo29 válasza dokidoki hozzászólására (») Aug 22, 2012 /
 
Nekem tökéletes! Ha jól gondolom, akkor, ez felhúzza 5voltra a vonalat, amit a telefon valamiért nem igényelt, mivel gyári kábel, tuti, hogy ez is hiányzik (nem gond, a töltés plusz egy 78l05). Alakul ez, de mára már tényleg csak az elmélet marad. Mégegyszer köszi!
(#) dokidoki válasza laszlo29 hozzászólására (») Aug 22, 2012 /
 
Igazán nincs mit, Nem olyan nagy baj ha beöntött, csak kell csinálnod egy közdarabot, hogy az átkötéseket meg tudd csinálni...
Mérni gép nélkül kell, mert a txd-rxd vonalakat nem tudod úgy billegtetni mint a többit. Értelemszerűen az alapállapot azaz, hogy a ptt vonalon 5 volt mérhető, ezt húzza a txd vonal gnd-re. Ez pedig jelváltozásként jelentkezik az rxd vonalon. Valami ilyesmiképp kell kimérni. A rádió is adatküldéskor 5 voltot húzgálja le..
A mikrofon vonal az egyben a ptt is, ez bonyolíthatja a helyzetet, mert kétfunkciós a dolog, ha egy elektret betétek kötsz rá és adásba megy, akkor sorosan kell a ptt nyomógombot kötni.
Ha nem vált adásba, de rövidzárlatnál igen, akkor pedig a mikrofon betéttel párhuzamosan kell a nyomógomb de a gombbal sorosan egy 1-2.2kohm körüli ellenállás. Értéke attól függ, hogy stabil legyen a ptt adásra váltása a rádiónak, de ne söntölje a mikrofon jelét számottevően, így a modulációt is lehet állítani...
(#) laszlo29 válasza dokidoki hozzászólására (») Aug 22, 2012 /
 
Na most kereshetek papa- mama dugót, de nem probléma, biztos van. Amúgy olyan 600 ohm körüli dina mikire gondoltam (cb rádiójé, tetszik, meg már megszokta a kezem), nem tudtam, hogy csak két polusú az ajzat, majd veszek mono csatit, de előbb a kábel legyen jó. Üdv:Laci!
(#) dokidoki válasza laszlo29 hozzászólására (») Aug 22, 2012 /
 
A dinamikus mikrofon nem lesz jó, csak átalakítással. Kell kondenzátoros leválasztás, meg kisebb átalakítás. Mert az elektret mikrofonra van tervezve, a dinamikus meg nem tolerálja a tekercsén a feszültséget.
A rádió ptt-vonala egyben a mikrofon vonal is, így táplálja az elektronikus betétet. Alap 5 volt feszültség van ezen a vonalon, amit a mikrofon betét pár milliamperrel lesöntöl 2.5 volt alá, ekkor vált a rádió adásra, a maradék feszültséget modulálja a mikrofon jele.
(#) laszlo29 válasza dokidoki hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Szia! Nem biztos, hogy van ilyen mikrofonom, de ez még várhat. Gondolom, akkor a ptt gomb meg egy soros ellenállás, közös gnd és egy kondival becsatolt dinamiki jele édeskevés? Van erősítővel rendelkező kondi mikim, ami illeszkedne az 5 voltos táphoz, igenám, csak az képes meghajtani egy kishangszórót. Mekkora jelszintet "vár" itt a rádió? Üdv:Laci!
(#) laszlo29 hozzászólása Aug 23, 2012 /
 
Szia! Nem működik, úgy látszik, hogy oka van annak, hogy hiányoznak a felhúzóellenállások, és az átkötések, lehet, hogy a telcsi másképp kommunikál, jó lenne belelátni a csatiba. Nem foglalkozom tovább vele, nehogy kárt tegyek a rádióban. Most ezzel a tranyós megoldással foglalkozok. Bármilyen npn, pnp tranyó jó ebbe a kapcsolásba, illetve zénerem nincs itthon, használhatok helette 78l05-öt? Megcsinálta már valaki, jó az én rádiómhoz? Üdv:Laci!
(#) dokidoki válasza laszlo29 hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Helló.
Az elképzelés jó, a jelszint meg mikrofon és rádiófüggő.
Nem tudom megmondani mekkora a jelszint igénye, talán 10-100miliVolteff, lehet. Nagyobb jelszintet meg le lehet osztani.
(#) dokidoki válasza laszlo29 hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
A kapcsolás jónak tűnik, könnyen lehet igazítani rajta ha nem menne jól. A Z-dióda összerakható több darab alacsonyabb értékűből, de a 78L05 is működhet, ha a com-portod valós 12Volt értékkel operál.
Régebben én is tranzisztorosat használtam, valami orosz kapcsolás volt több tranyóval. Pontos típusra nem kényesek itt a dolgok.
(#) laszlo29 válasza dokidoki hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Szia!
Köszi, a zénert azért kérdeztem, mert csak nagyobbak vannak, írtam már, hogy nem akarok futárt rendelni egy alkatrészért, ehhez a kapcsoláshoz meg minden van itthon. A miki meg majd kialakul, de az tényleg másodlagos. Más kérdés, hogy kizárjam a rádió hibáját: Ha progizó kábel nélkül be van kapcsolva a rádió és szervíz módban van ,akkor az aktuális frekvenciát írja ki (adási, vagy vételi?), és 1megán belül lehet léptetni fel, vagy le, normális ez, elméletileg a rádió készen áll a programozásra, csak bennem van a hiba? Üdv:Laci!
(#) dokidoki válasza laszlo29 hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Ahogy írod, úgy kell lennie. A vételi frekit írja ki, az elején meg nincs kiírva a 4-es.
A 2.5 csatlakozód az sztereó vagy csak kétpólusú mono? Mert sztereónál van az a gond, hogy nem jut el a GND a progizóhoz. Ha rövidre zárod akkor kiírja LOAD utána ERR, ez esetben minden oké.
(#) laszlo29 válasza dokidoki hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Kezdek megnyugodni..... Sajnos csak sztereo van itthon, ezt a rövidrezárást még nem próbáltam, gombnyomásra igen kiirja a loadot, majd egy idő után a hibát... naná nem kapja meg, amit várna, kiolvasásnál gombnyomásra, pedig felvillan a led. Szigorúan mindent úgycsinálva, ahogy a leírásban van csak a jack csatlakoztatása nélkül.
Akkor ezek után már ki lehet jelenteni, hogy a rádióval nincs gond, csak én vagyok balf....? Üdv:Laci!
(#) dokidoki válasza laszlo29 hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Működik a sztereó csatival is, csak a nyakát és a középső gyűrűt össze kell kötni, és mono lesz belőle. Szerintem a rádió az oké. A többi már csak kínlódás kérdése, például szívathat még az, hogy a programban fordítva van a adat le-fel töltés..., Nem magyar agynak találták ki...
(#) laszlo29 válasza dokidoki hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Na akkor tisztázzuk a dolgot, a francba, hogy szétkaptam mérgemben a kábelt! Most nincs előttem a program, de ha jól emlékszem: f5 kiolvasás, f6 írás? (ez már sok sörömbe fog kerülni egy személyet találkozásnál)
(#) dokidoki válasza laszlo29 hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Nos, nekem is másik gépen van, fejből nem is emlékszem jól. De amit a download jelentene, hogy letöltjük a rádióból az adatokat, az éppen a feltöltést jelenti a program nézetéből.
Lehet, hogy én gondolom fordítva, de ezzel sokat szívtam míg jó magyar módszer szerint meg kell próbálni fordítva is, ha valami nem megy. És lőn csoda ment.
(#) dokidoki válasza dokidoki hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
No már megkeverlek, sőt magamat is, amit írtam nem kimondottan a ce2-re vonatkozik... ce29-nél már igaz.
(#) laszlo29 válasza dokidoki hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Ce2- ben úgy írja hogy write rom, írás, és read rom (bocs ha nem helyes az angolom,de beszélni is így beszélem, amikor a csehekkel nyomtam angolul, akkor nem volt gond, de, egy angol már azt mondaná, hogy nem értem, de paraszt vagy!) a magyar leírás, is ezeket az f betűket. adja meg.( ja igen a rom miatt nem lehet félreérteni, de a le- fel töltésnél már kérdéses, hogy a rádiófelől, vagy a gép felől nézzük, bizony lehet fordítva is, mint a dátum, név ,stb írásmódja.)
(#) Doky586 hozzászólása Jún 10, 2013 /
 
Sziasztok!
Egy univerzális programozót építek Yaesu és Kenwood rádiókhoz.
A Kenwood egyszerű mert külön RXD külön TXD-je van, de a Yaesu közösített.

A mellékelt rajz szerintetek jó lessz? Vagy ti változtatnátok az ellenállások értékén?
(láttam rajzot ahol a diódát is rövidzárral helyettesítették, de akkor szerintem a rádió küzd a max232 kimenete ellen)

A VX2R rádió rajzát nézve van benne diódás túlfesz-védelem és 100k testre húzás, txd esetén egy pnp tranyó huzigatja fel 3V-ra.
Az FT8900R esetén viszont semmi sincs, egy 220ohmon keresztül közvetlen a százlábúra megy a jel.

A MAX232-ben 400k van beépítve felhúzónak 5V-ra.
(#) Doky586 válasza Doky586 hozzászólására (») Jún 12, 2013 /
 
Úgy gondoltam a programozóba mégsem kell mindent beletenni, inkább a kábelbe mennek az egyedi alkatrészek. Vélemény ?
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2013
(#) Doky586 hozzászólása Jún 13, 2013 /
 
Senki nem ért itt a rádiókhoz ???
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Jún 13, 2013 /
 
Mégis mit vársz? Hogy bólogassunk? Van egy ötleted, valósítsd meg, ha beválik, örülsz, örülünk, ha nem, jöhet a B változat.
Egyébként is ezeknél a készülékeknél nincs általános, vagy szabványos eljárás, ha mégis egyformán kell programmozni valamelyikeket, az szinte a véletlen műve, vagy nincs több lehetséges variáció.
Nomeg az amatőr oldalakon több segítségre számíthatsz, ha szükséged lenne rá.
(#) gcsaba válasza Doky586 hozzászólására (») Jún 13, 2013 /
 
Lehet csak nem akarnak olyan kérdéshez hozzászólni amit nem tudnak biztosra. Egyébként az én 857esem az nem mbusos henem fbusos. A TE rajzod viszont mbust jelöl.
Én azt csinálnám, hogy utána néznék, hogy a kívánt rádióknál milyen jelszintekkel lehet programozni és ahhoz készítenék szintillesztőt.
Esetleg nézz rá a gp300 programozóra, hogy ott hogy oldották meg a közösítést. Az a kapcsolás biztos, hogy működik, mert azt csináltam meg én is.
Bővebben: Link
(Még valami.. ebayről olcsóbban lehet rendelni illesztőt mintha magadnak raknád össze.)
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2013
(#) Doky586 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 13, 2013 /
 
Idézet:
„Mégis mit vársz? Hogy bólogassunk?”
Inkább hibákra figyelmeztetést vártam volna, pl: -hiányzik a felhúzó ellenállás / -hiányzik a lehúzó ellenállás / -nem oda kell a dióda hanem így, stbstb

eBay-ről csak annyit hogy van egypár belőlük nekem (usb és soros is). Teljesen használhatatlan vackok, ámbár régebben még működött eggyik-másik. Ezután kényszerültem a saját építésre.
(#) Doky586 válasza gcsaba hozzászólására (») Jún 13, 2013 /
 
Utána néztem volt: a yaesu mobilrádió 5V-os cpu-val dolgozik, és van 4k7 felhúzó ellenállás a bemenetén. A kézi rádió 3V-os cpu-val dolgozik, de van diódás túlfesz védelme, felhúzó ellenállás nincs, a lehúzó ellenállása furcsán nagy értékű, vezérlése felfele huzigat tranyóval.

Sajnos a linken nincs kapcsolási rajz.
(#) gcsaba válasza Doky586 hozzászólására (») Jún 13, 2013 /
 
Amit én rendeltem az még megy. De kétségtelen... van pár kínai lomom már ami kimúlt. Ezek közé tartozik pl egy usb->soros átalakító is.
Igazából én azt gondolnám a felhúzó/lehúzó ellenállásokról, hogy attól, hogy van a rádióba is, nem baj, ha van a programozóba. Azon meg szerintem ne csodálkozz, hogy nagy értékűek, szerintem a kis áramok miatt van így. A diódás védelem meg jó, de én azért nem kísérteném a dolgot. Na meg mi van akkor ha olyan rádió kerül a kezedbe amibe nincs ez a védelem.
A közösítést meg a 7407-es ICvel oldották meg. Ha megnézed a "beültetési" rajzot a MAX IC T2IN R2OUT lábai mennek a 7407-re és ott "egyesülnek". Persze lehet megoldható ez a dolog IC nélkül is, de sajna azt én nem ismerem.
(#) Doky586 válasza gcsaba hozzászólására (») Jún 13, 2013 /
 
Amit én rendeltem az sem hibásodott meg, ma is mennének, nem ezzel van gond.
Hanem azzal hogy a soros cucc nem szabványos (hanem tranzisztoros felépítésű), így csak alaplapi soros cuccal működőképes, az usb-s pedig kizárólag winXP-vel kompatibilis a hamisított chip miatt. Se alaplapi portom, se XP-m nincs már.

A védódiódáról annyit hogy a gyár (pl yaesu) is egyfajta programozót gyártott az egyvonalon programozható rádióihoz, ezért eleve számoltak ezzel, szerintem az open-colectoros tipusú vezérléshez azon 1db dióda elég, felesleges a 7407 (villogó led díszek se kellenek).

A soros port DB9 csatin eleve egy kis dróttal zárom a 4-6 és 7-8 lábakat.
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Jún 13, 2013 / 1
 
Pont ilyen célra van egy P1 -es gép az ágy alatt, win98 al.
(#) gcsaba válasza Doky586 hozzászólására (») Jún 14, 2013 /
 
Próbáld ki a diódás dolgot, lehet bőven elég az hozzá. Amúgy nekem is egy régebbi gép szolgál a programozásra.
(#) Doky586 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 14, 2013 /
 
Hát az nagyon ciki, főleg ha mindenki másnak laptopja van Win7/8-al és nem otthon kell(lene) programoznod. Aztán buszozhatsz egyik hónaljadnál egy nagy gép, másikon a monitor.

Szerintem van optimálisabb megoldás: ezért építek magamnak egy ilyen programozót.
Így én csak beteszem a táskába a W7/8-as netbookot, a gyufásdoboznyi programozót és a kábeleket zsebrevágom és goo.. Vagy csak pendrivevon viszem a progit, mert van ott akármilyen gép, és zsebben elfér minden szükséges.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2013
(#) gcsaba válasza Doky586 hozzászólására (») Jún 14, 2013 /
 
Ezzel csak az a baj, hogy jó pár régi rádióhoz (amik minőségben magasan verik a most elterjedt woxu/bao féléket) nincs program, csak olyan ami soros porttal hajlandó működni. Nem jó neki se az usb-s kábel se az usb/rs232 átalakítós dolog. Arról már nem is beszélve, hogy sok program dos alatt fut, mert nem kompatibilisek a winnel. Persze minden attól függ, hogy ki milyen rádiót szeretne programozni.
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Jún 14, 2013 /
 
Ja, és van még egy Compaq LTE5000 laptop is, ha netán hordozni kéne. Mai szemmel elég gyengusz, a 24 MB ramjával, de ilyen dolgokra jó.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2013
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem