Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   659 / 1274
(#) dobosjeno85 hozzászólása Aug 24, 2012 /

sziasztok a kezembe került 1 grunding amira 64 cm lcd tévé és az a gond vele hogy 10 percig tökéletesen müködig de utána fügöleges csikok és elfehéredik a kép!de ha kikapcsolom és várok vele akkor ujra üzemkész de csak megint kb 10 percig!!emiat szeretnék segitséget hogy hol és milyen hiba okoza eszt a jelenséget?elöre is köszönöm a segitséget!!!GRUNDING amira 26LW 68-9410
(#) sargarigo válasza dobosjeno85 hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

Próbáld meg megnézegetni a kondikat, lehet hogy kezdik megadni magukat, és ahogy melegszenek, úgy veszítik a kapacitásukat. Így hirtelen erre gondolnék..
(#) dobosjeno85 válasza sargarigo hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

köszönöm a tanácsot ám szerinted a táp részlegnél kezdjem a kutagodást?vagy a szkiler nél?
(#) Gery78 válasza dobosjeno85 hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

Igen ezekben az LCD TV-kben, monitorokban általában két fő modul van: az egyik a képfeldolgozó egység, a másik a táp. A tápegységben szokott lenni a hiba oka, mert ez egy kis kapcsolóüzemű táp, amelyben a kondikat odarakják a melegedő alkatrészek mellé. A kondik a nagy melegtől kiszáradnak, és ilyenkor keletkeznek mindenféle csodálatos hibák. A kondik teteje felpúposodik, elemelkedik a paneltól, vagy az elektrolit ki is folyik belőle. Nézd át a paneleket, és ahol ilyet látsz akkor csere és jó lesz. Ne erőltesd a TV-t, mert elszáll a tápban a meghajtó IC. Szedd szét és állj neki a javításnak.
(#) dobosjeno85 válasza Gery78 hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

szia már szétszettem de pupos kondinak semmi jelétsem találtam...(:
(#) dobosjeno85 válasza Gery78 hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

de valami melegedés az tuti hogy van mert 1 kiss ventit tettem a táphoz és ugy meg kb 1 órán keresztül ment és semmi baja sem volt...
(#) konam válasza dobosjeno85 hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

Szia szerezz be hiba kereső /fagyasztó/ spray-t. Sok esetben eredményre vezet.

Kapcsolási rajzod van? ha nincs tölts le a nettről. Fontos lehet.
(#) kovacsj76 válasza vidfred hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

az baj lehet, mert azt hiszem 85 fokost raktam be.
de majd hétfőn rendelek valahonnan,
105 fokosat csak nem tudom még hogy honnan.
(#) dobosjeno85 válasza konam hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

sajna ilyen sprém nincsen...(:...ŕm honan tudok leszekni rajzot hozzŕ?amugy akkor a kondis dolog kieset vagy atol még valamelyik kilehet szŕradva?még ha kivülröl nem lŕtszik semisem....

Nem zárható ki a kondenzátor hiba, de így mérés nélkül felelőtlenség lenne ilyet kijelenteni.Spray-t autós boltban lehet venni elég húzós kb. 1800Ft.

Itt egy kis infó a spray-ről http://www.hqelektronik.hu/info/hu/spray_kalte_300.html üdv.
(#) vidfred válasza kovacsj76 hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

Átmenetileg az is jó, csak Neked lesz vele plusz munkád, mert hamarabb tönkre fog menni ismét. Javítás szempontjából most oké, hogy haladj vele, de ha sikerül megjavítani, érdemes kicserélni majd. Sok sikert.
(#) fredike8 hozzászólása Aug 24, 2012 /

Hello, sziasztok !
Van egy Alien CTV 7282 ST TXT tipusu tv-m. Az a baja, hogy a kép szélét levágja, szoval mintha rá lenne nagyitva a közepére, a két szélét levágja, kb ugy hogy nem látszik a csatorna neve a sarokban csak félig. Szerintetek mi lehet a probléma ?

SDC10049.JPG

(#) kadarist válasza fredike8 hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

Szia!
Tehát a vízszintes képméret nagy, ezért kilóg a kép a képernyőről. Az alaplapi forraszásokat nézd át először.
(#) fredike8 hozzászólása Aug 25, 2012 /

Igy van !
Köszi, de ahoz én nem értek inkább megmutatom egy szerelőnek !
(#) szalkagyuri hozzászólása Aug 25, 2012 /

Sziasztok!
Van egy ALIEN CTV-5131 es típusú tv most kaptam állítólag leesett,hang van kép csak akkor ha megdöntöm valamelyik irányba vagy egy darab kartonpapírt aláteszek de hullámzik gyengén szerintetek hol kezdjem a hibát keresni? a műanyag eleje meg van pattanva gondolom az eséstől.
Előzőleg szó volt egy Recor típusú tv -ről az sorvégtranzisztoros volt, hála nektek megtudtam javítani
de még egy problémám van, van egy ellenállás ami megvan égve és nem tudom azonosítani csak a panelon van egy szám R346 létezik erre valami kódtábla hogy,belehessen simán azonosítani? segítségeteket előre köszönöm!
üdvözlettel:
Szalkagyuri
(#) mikoszabolcs válasza szalkagyuri hozzászólására (») Aug 25, 2012 /

Szerintem az eséstől megpattanhatott, kilazulhatott egy forrasztás, esetleg elpattant valahol a nyomtatott áramköri lap és nincs rendes átvezetése csak amikor fizikailag nyomódik össze a döntés hatására. Aprólékos munka, alul nézd át a fő panelen az összes forrasztást, természetesen kihúzott készüléknél. Csavarhúzóval nyomkodd meg a gyanús forrasztásokat, de nagy bajod nem lesz, ha átmelegíted a forrasztásokat.

Nézd meg jó alaposan, hogy a képcső elektronágyújára rá van-e húzva rendesen a panel, nem szakadt e el egy vezeték, esetleg ott is ellenőrizd a forrasztásokat. Ügyelj rá, hogy nehogy fel legyen töltve a képcső, vagy ha nem vagy biztos benne ne érintsd meg a nagyfeszültségű kábelt vagy a képcső csatlakozóját és a keretet vagy a földhöz kapcsolódó részeket egyszerre mert megcsaphat..

Létezni létezik rajt ilyen tv-hez is csak nehéz hozzájutni, mert attól, hogy ALIEN a tv, szinte biztos, hogy ilyen gyártó nincs! Olyan van, hogy Thomson, LG, ilyesmi de ALIEN nincs. Ez csak egy "generikum" tv, a nagy gyártó többet gyártott mint akart, és nem tudta Thomson meg ilyesmi néven eladni így lett egy olcsó ALIEN. Nézd meg a fő panelen kell lennie egy kódszámnak, rajszámnak. Betű és szám keveréke pl. IMG-1540 vagy ilyesmi. Erre keress rá a google-ban, hogy beírod a típust, vagy beírod a panel számát + a citcuit (áramkör) szót és rámégy a google-ban a képkeresés-re ! Hátha ad ki valamit. Akkor azon megkeresed a R346-ot és az értékének megfelelőt teszel bele.

Függően attól, hol található a tv-ben okozhatja a hullámzást de akár a hibajelenséget is. Az, hogy
el van égve, utalhat arra, hogy az esés után megszakadt egy másik áramkör, ami hatására ez az ellenállás túlfeszültséget és/vagy túlterhelést kapott. Ez pedig azt jelenti, hogy a többi áramkör sincs biztonságban. Elsőként kezd el a fizikai hibákat (forrasztás kötéshibák, nyomtatott áramkör esetleges sérülése) javítani, forrasztásokat átmelegíteni, és ez után lehetne másban is gondolkodni.

Nem vagyok tv szerelő, de én így kezdenék neki (ha nekikezdenék egyáltalán).

Bekapcsolt vagy áram alatt lévő készülékkel nagyon óvatosan, ezek a készülékek bárhol rejthetnek nagyfeszültséget, láttam már olyan amatőr tv szerelőt aki hajszál híján ottmaradt. Volt a régi tv-kben egy felirat ami már nincs, a készülék javítását csak 1:1 áttételű leválasztó transzformátorral táplálva szabad megkezdeni ! NEm véletlenül, a fázis itt is olyan veszélyes mint a konnektorban, és még nagy is a feszültség...

Hátha egy parányit segítettem !!

Köszönöm a gyors választ! vigyázok magamra van még egy dolog a multiméterem kézikönyve angol a fordító programok meg rosszul fordítanak most végül egy dolgot szeretnék megtudni úgynevezett szakadásvizsgálattal van ellátva a multiméterem a kérdés most az mikor van gondja pl egy ellenállásnak ha sípol a műszer vagy ha csöndbe van?
korábbi multimon nem volt ilyen funkció nemrég rátettem 2 különböző ellenállásra az egyiken világított a led és sípolt valamint egy rakás nulla volt a kijelzőn a másikon mérve csöndbe volt és egy szám jött ki 943!
multim típusa DT9205A+
itt egy link róla:
Bővebben: Link
köszönöm a segítségeteket!
(#) kadarist válasza szalkagyuri hozzászólására (») Aug 25, 2012 /

Szia!
Nem jó a gondolatmenet. Ellenállást ellenállásmérés állásban kell vizsgálni, vezetéket, vezetősávot (nyáklapon) pedig szakadásvizsgálattal. És értelemszerűen ha a vezeték folytonos, akkor sípol.

Igen értem én ellenállást mindég is ellenállásmérésre kapcsoltam csak az volt furcsa hogy az egyik ellenálláson szakadásvizsgálatra kapcsolva sípolt a műszer a mások meg már nem!
(#) kadarist válasza szalkagyuri hozzászólására (») Aug 25, 2012 /

A legtöbb műszer szakadásvizsgáló állásban 100 ohm alatti ellenállásnál kezd sípolni, ennél nagyobbnál csöndben marad, és csak egy értékkijelzést végez a műszer. De ezt a sípolásos funkciót egy 1 kiloohmos potenciométerrel ki is próbálhadod.
(#) dobosjeno85 válasza konam hozzászólására (») Aug 25, 2012 /

szia sajna nem kaptam ilyen spray!!!!!de 1 ventit tettem a tápra és úgy meg megy vagy 2 órán át járattam.....
(#) dobosjeno85 válasza dobosjeno85 hozzászólására (») Aug 25, 2012 /

ám lenne 1 JVC-LT-32S60BU 82 lcd tévém sajnos kilyelzös lett amugy tökéletesen müködik még igy is!!!nem tudsz valakit akinek lenne kilyelzöje bele?

Az előzőleg feltett kérdésemhez az Alien tv vel kapcsolatban
tettem fel képet egy nagyfesz kondi fel volt lazulva benne azt visszaforrasztottam de a hibajelenség mindég fennáll!
(#) quaranta hozzászólása Aug 25, 2012 /

Üdvözlöm az Urakat!

Van egy hagyományos Thomson tv-m, ami alapjában véve nem akkora tragédia. Az viszont igen, amit művel: bekapcsolás után egy jó 1,5 óráig szépen működik. Utána jön egy frankó búgás 98%-ban a 16:9-es képarányú csatornáknál, illetve csatorna váltásnál. A normál 4:3-as képaránynál meg se nyikkan. Ti, mint szakamberek nyilván tudjátok mi lehet a gond. Én már röhögök rajta. Nem akarom elhinni, hogy ilyen van. Most vagy rossz valami, vagy nem. De hogy képarányok változásánál búgjon egy tv...
Urak mi lehet a baj, érdemes-e javíttatni, illetve nagyságrendileg mibe fájna az embör fiának?
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) mikoszabolcs válasza szalkagyuri hozzászólására (») Aug 25, 2012 /

Szia ismét! Ha megtaláltad, hogy volt ellenállás, lesz másik alkatrész is ami laza. Elképzelhető, hogy kompletten valami zárlatot okoz, esetleg összeér két "süniláb" valahol.

Ha van olyan műanyag esetleg gumi pálcád, ami alaposan szigetel, akkor levett burkolattal, ALIEN tv esetében jól kitámasztva, olyan asztalra ami garantáltan NEM VEZETŐ még 25.000 volton sem, meg lehet próbálni bekapcsolni és az alkatrészeket piszkálgatni.

Én szerintem, az is elképzelhető, hogy a főkapcsoló környékén lesz valami, de még az is lehet hogy a biztosíték tartó kései lazák és hol van táp hol nincs. Vagy a főkapcsoló esett áldozatul. Készenléti tápfesz mindig van ? A kis piros elől mindig világít ??

Mivel nem vagy tv szerelő, ezért intelek ekkora extra biztonságra, mert ha az lennél tudnád hová nem szabad nyúlni. De inkább féltselek mint megsülj a nagyfeszültségtől !! :-o

Aprólékosan, jó alaposan megvilágított környezettel (a lámpa ha fém a búrája se érjen de még ne is közelítse a készüléket és ne a szemedbe hanem a panelre világítson !! )

Egyelőre ennyi jut eszembe, én se vagyok tv szerelő, nekem a mikroelektronika főképp a szakterületem, de végülis a tv az egy tv, ma már nem visszük szervizbe hanem otthon javítjuk ! Ki ki, maga.

Értesíts mi a folytatás !
Sok sikert !!
(#) kovacsj76 válasza vidfred hozzászólására (») Aug 25, 2012 /

Szia úgy néz ki, azok a kondik voltak a tv baja,
csak azt jó lenne tudni hol tudnék,
méretarányos kondikat beszerezni?
mert abba a tápba kivan használva minden hej,
680mikros/35 voltos, és 105 fokos, 10X20mm-es,
elkók kellenének.
(#) mikoszabolcs válasza quaranta hozzászólására (») Aug 25, 2012 /

Ez még a hagyományos képcsöves, de már az "okos" rendszerrel ellátott tv ?
Nem lehet, hogy valamiért 16:9-ben aktiválódik az AV bemenet és arra vagy nincs, vagy búgó jel kerül ?

Én a helyedben mindent kihúznék a tv-ből, és átváltanám úgy a képarányt. MÉG AZ ANTENNÁT IS ! Hogy ne nézz teljesen hülyének, tudom hogy hangyaháború alatt aktív a zajzár, emiatt esetleg egy olyan DVD-t köss rá amit csak sima komponens (sárga RCA) dugóval viszel a tv-be, és semmi mást, tehát a hang dugóit SEM csatlakoztatod ! Ebben az esetben is húzd ki az antennát !

Sok kábelhálózatot mostanában földfüggetlenítenek, pedig tudtommal kötelező lenne földelni. Szinte kivétel nélkül, számtalan ismerősöm jelezte, hogy a földelt LCD, plazma tv-i a kábelhálózat csatlakoztatásakor brummot vagy a képben zajt okoznak, még DVD játszás közben is. Sokan ezért DVD nézés közben kihúzzák az antennát. Már, aki még hagyományos antennát dug a tv-be.

Számtalan más oka is lehet ez egy elképzelés.
(#) vidfred válasza kovacsj76 hozzászólására (») Aug 25, 2012 /

Ha a környékeden nincs szaküzlet, használd a guglit, jó pár áruházat fölhoz. Ezekkel az a bibi, hogy sokszor a postaköltség több, mint amit az alkatrészekért kell fizetned. Nézz szét, hátha tudsz mást is vásárolni és akor már megéri.
Következő: »»   659 / 1274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem