Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   72 / 240
(#) DC4eva válasza dan92 hozzászólására (») Aug 25, 2012 /
 
Én tudok adni *

Én is tudok adni figyelmeztetést ! A felületen nem üzletelünk !
(#) GPeti1977 hozzászólása Aug 25, 2012 /
 
Mondjuk szeretnék választani egy 1kW-os melegvíz előállításhoz a két rendszer közül.

Akkor 200000Ft-ból megvan a napelem (és az áramot máshová is használhatom ha meleg a víz), kell még vezeték megy egy mppt áramkör ami illeszti a napelemet a fűtőszálhoz, talán ilyen áramkört nem is gyártanak de meg tudom csinálni vagy 10000Ft, ból, vezeték, szerelés kb. 10000Ft.

Viszont egy komlett napkollektoros rendszer 1-3 fő részére -ez is 1kW lehet- 260000Ft egy webáruházban, plussz a szakértelmet igénylő csőrendszer kiépítése, meg a háziállatokra mérgező fagyálló.
(#) Apec válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 25, 2012 /
 
Alapvető dolgokról feledkeztek meg.
Szerinted egy ilyen meleg napon mint a mai hány wattot szolgáltat egy 1 kWp teljesítményű rendszer ?
(#) GPeti1977 válasza Apec hozzászólására (») Aug 25, 2012 /
 
Nem tudom, mennyit?
(#) Barret válasza Apec hozzászólására (») Aug 25, 2012 /
 
Ilyenkor alapból 35 fokos a melegíteni szánt víz...
(#) DC4eva válasza Apec hozzászólására (») Aug 25, 2012 /
 
Ilyen melegben egy napkollektoros rendszer iszonyat sok "energiát" azaz hőt termel. Annyit is ami tönkre teszi a rendszert. Szóval valahova el kell vezetni. 2 dolgot szoktak ilyenkor csinálni. 1. megy egy medence melegítésére. 2. éjszaka is keringtetik a vizet és az a kollektorokon keresztül visszahűl, hogy holnap kaphassa a meleget megint és ne forrjon fel.
De amin ment a vita eddig is. Szerintem ennek már semmi értelme. A kollektorok ilyen időben iszonyat energiát szednek össze, de nem tudunk vele mit kezdeni... télen meg nem érnek semmit sem. A napelemekből termelt energiát meg ugye télen simán elhasználjuk egy visszatáplálós rendszernél.
(#) Apec válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 25, 2012 /
 
A napelemek teljesítményét szabványos körülmények között állapítják meg:
Ezek a következők:
- hőmérséklet: 25 C
- besugárzás: 1.000 Watt
- fényspektrum: 1.5 AM
Ezt tüntetik fel az adattáblán.
A kristályos Si napelemek teljesítménye a hőmérséklet emelkedésével C fokonként kb. 0,5 %-ot romlik !
Ilyen melegben (pl. ma) ~ 65 C-ra melegszenek a táblák. Tehát a hőmérséklet miatt csak 80%-ot termel.
További veszteségek keletkeznek a vezetékeken és az inverterben vagy töltésszabályozóban.
A fentiek miatt kb. 60 %-ra lehet számítani.
(Én ennyit is mérek.)
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy hideg időben, erős napsütésben viszont jelentősen nő a napelem teljesítménye. Sajnos ez igen ritka.
(#) Apec válasza DC4eva hozzászólására (») Aug 25, 2012 /
 
Igen ez így igaz.
Ezért kell jól méretezni a napkollektoros rendszert.
Sokan nem képesek erre.
Előfordul persze felesleges meleg ilyenkor, de arra vannak okosabb megoldások is az éjszakai, kollektoron keresztül történő visszahűtésnél.
A napelemes (!) melegvíz-termelés azért luxus.
Meleget kollektorral, áramot napelemmel szabad termelni.
(#) kameleon2 válasza DC4eva hozzászólására (») Aug 26, 2012 /
 
Ellent kell mondjak! Nekem 2 éve megy a rendszer. Igaz, hogy ilyen melegben adja le a legtöbb energiát, de: Nekem van egy puffertartályom, ami majd a fűtésre lesz kötve, de most semmi nincs rajta és egy 200l-es bojler. március óta abszolút nincs villamosenergia felhasználás. Télen sem igaz, hogy nem megy, mert akkor is termel meleget és kevesebbet megy jóval a fűtőszál. Télen is 36-37 fokot simán csinál a kollektor. Nekem összesen 30 cső van fent és 200l melegvízhez ez elegendő is. Egyáltalán nem igaz, hogy nem ér semmit. Hozzáteszem, hogy a német vezérlés nem ér egy fabatkát sem, mert hőközpont elven vezérelgetne. Azaz dobj fel jó sok kollektort, majd gazdálkodok vele. Na ez nálam megbukott . Amióta egy kis PLC-s segítséggel kiegészítettem, egész jól gazdálkodik a 30 csővel is. Összesen 500l vizet képes nyáron maximum 86 fokra felnyomni. Télen pedig fele a villanyszámla. Amikor az első kalkulációkat csináltam, még 10 év köről számítottam a megtérülést. Mivel azonban az energiaárak elindultak felfelé, 3-3,5 évre csökkent. Ez tapasztalat - nem reklám. Jó a napelemes visszatáplálás, de az átvett energiaár..... Ráadásul akármennyire is lement a napelemes rendszerek ára, még mindig rosszabb az ár/teljesítmény mutatója + a pufferelése is fajlagosan drága, vagy a visszatáplálós rendszernél az átvett energiaár alacsony.
(#) DC4eva válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 26, 2012 /
 
Ez egy napelemes fórum és a kollektorokról vitatkozunk... Hát legyen. Hasonlítsuk össze a két rendszert. Mindkettőt úgy hogy a forgalmazótól vesszük kivitelezéssel papírokkal együtt. Sajnos én a kollektoros dolgokban nem vagyok otthon, de azt elmondhatjuk, hogy egy 1m forint az amit el kell költeni egy olyan rendszerre amiben van rendes hőcserélő, normális puffer, vezérlés és a nagyon drága csövezés. A 22 rézcső ára most kb. nettó 2e Ft. Na ebből nálam kellene kb. 2x 20m. + egy csomó idom. Ez magában már több mint 100e Ft. Szóval egy normális rendszer 2 kollektorral kb. valahol 1m körül lehet. Van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban? Csináltak valakinek ilyet mostanában?
Ha jól tudom egy ilyen rendszer kb. olyan 70-80%-ban váltja ki a meleg víz igényünket ami mondjuk átlagban havi kb. 8e Ft. Emellett a folyamatos szivattyú és elektronika havi 1-2e Ft áramot és fogyaszt. Tehát kb. havi 5e Ft-ot spóroltunk. És akkor nem számoltunk a karbantartással a fagyálló cserével és szerintem felejtsük el a 10 évnél hosszabb élettartamot...
Itt ami pozitívum az az állami támogatás ami most ugye 40%. Ezzel már van benne fantázia, de egyébként nincs értelme elvenni a jó tetőfelületet a napelemektől..

Nézzük a napelemeket. Ez szerencsére nagyon egyszerűen kiszámítható. Egy komplett kb. 1,5 Kw-os rendszer 1,15m Ft bruttóban. Ez kb. havi 7.000 Ft villanyszámlát fedez nekünk most. Igaz nem ez a rendszer a megtérülések királya, de ez sem olyan mint régen. Szóval 5% áremelkedés mellett ez is megtérül már 11 év alatt. Mindenféle szerviz és karbantartás nélkül. És még működik nagyon sok évig. Ha egy 3kW-os rendszert nézünk ott a megtérülés már 9 év körül van. Én ezek alapján azt mondom, hogy nem érdemes a kollektorokkal foglalkozni. Ha lesz napelemes támogatás akkor meg tényleg minden más felejtős.

Nagyon sokan össze vissza írogatnak azzal kapcsolatban, hogy milyenek a szolgáltatók és, hogy mennyi az átvételi ár stb. stb..

Ha valakit érdekel nagyon szívesen leírom, hogy jelen pillanatban, hogy működik a dolog. Mi kell, hogy elfogadják.. mi nem felel meg.. kb. mi mennyibe kerül.. (mindenféle reklám nélkül) és mit kapunk a végén. Nem egy ördögtől való dolog ez. Minden szolgáltató engedi, mert rá van kényszerítve és ez a jövő. A kollektorok pedig a múlt.
(#) DC4eva válasza Apec hozzászólására (») Aug 26, 2012 /
 
Nem tudom, hogy ezeket a dolgokat honnan veszed, de egy mai inverter hatásfoka akár 98%-is lehet, de a legrosszabb sem megy 95% alá. van még 1-1 százalék veszteség a kábeleken, kapcsolókon megszakítókon, de így egy komplett rendszer vesztesége sincs több 8-10%-nál. Persze a hőmérséklet az gond. És itt kb. 0,4%-ról beszélünk C fokonként. Hozzáteszem ha hideg van akkor meg besugárzás nincs akkora. Ezért lehet a legjobb adatokat egy hideg késő tavaszi napon mérni. De nem hozamban.. hanem teljesítmény csúcsban. Viszont ezek a veszteségek bele vannak kalkulálva mindenféle számításba. Nincs semmilyen átverés..
Ma Magyarországon egy 1 kW-os rendszer ideális tájolás esetén kb. 1100-1150 kWh-t termel. Ha nem számítanánk a hőmérséklet veszteségeket akkor ez akkor ez kb. 1300 kWh lenne...
(#) szsrobert hozzászólása Aug 26, 2012 /
 
Lehet, hogy a nem is távoli jövőben vízhűtéses napelemeket fogunk használni?
(#) kameleon2 hozzászólása Aug 26, 2012 /
 
Sziasztok! Eszem ágában sincs vitatkozni, hiszen a villamos energia primer energia, azonnal felhasználható. Ha figyeltél kicsit arról volt szó, hogy a kollektor jobb ár/teljesítménnyel rendelkezik, amikor meleg víz előállítás a cél. A napelem persze, hogy jobb - de egyben drágább is. Nem mindegy, hogy ugyanannyi hőenergia neked 1MFt-ba vagy 5MFt-ba kerül. Azonban a villamos energiát hogyan tárolod? : Akkumulátorban. A víztartály fajlagosan olcsóbb mint az akku. - Ennyi.
(#) DC4eva válasza szsrobert hozzászólására (») Aug 26, 2012 /
 
Mellékeltem egy nagyon jó cikket ezzel kapcsolatban. Érdemes elolvasni. És itt nem véleményekről hanem tényekről beszélnek. Szóval az az igazság, hogy a hűtésnek sincs sok értelme..
(#) DC4eva válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 26, 2012 /
 
Szia,
Nem tudom, hogy valaki észrevette-e, hogy beszéltem-e egyáltalán akkumulátorokról.. ha akksikhoz kell nyúlni akkor nincs értelme megtérülésről és spórolásról beszélni.
Olcsóbb kollektorral meleget vizet csinálni mint napelemmel áramot majd azzal meleg vizet.. de spórolás szempontjából egy lakás áramfogyasztását szerintem könnyebben csökkenthetjük egy visszatáplálós napelemes rendszerrel mint egy napkollektorossal. Én erről beszélek és nem arról, hogy a napelem olcsóbban melegíti a vizet.
(#) szsrobert válasza DC4eva hozzászólására (») Aug 26, 2012 /
 
Miért ne lenne? Nő a hatásfoka. Értelemszerű, hogy a vizet nem pazaroljuk, hanem zárt rendszerben keringetjük.
(#) DC4eva válasza szsrobert hozzászólására (») Aug 26, 2012 /
 
Nagyon sok lenne a rendszerben a vesztesége. Mármint a víz vesztesége. Nekem a medencéből hetente 1 köbméter simán elpárolog és ha így folyatod végig a napelemeken egész nap akkor ott lehet, hogy napi 1 köbméter lesz ez a párolgás. Zárt rendszerben nem tudod hűteni ilyen megoldással, mert az nagyon drága lenne. És éves szinten nem is lehet vele számolni így csak nagy melegben. Szóval szerintem éves szinten nem hoz többet 10%-nál. Ezt a 10%-ot pedig legolcsóbban +10%-nyi napelem felhelyezésével tudjuk megvalósítani. És nem beszéltünk megint a karbantartásról.. esetleg arról, hogy télen megfagy.. vagy egyszerűen tiszta vízkő lesz 1-2 minden modul év múlva. Ha végig gondol mindent az ember akkor kiderül, hogy ennek sincs értelme. Ha lenne bármi is akkor minden erőművet hűtenének.
(#) szsrobert válasza DC4eva hozzászólására (») Aug 26, 2012 /
 
Napelemek hátuljára szerelném+ használt hűtőradiátorok lágyított vízzel. Új alkatrészekből valszeg anyira drága lenne, hogy nem térülne meg.
Én is észleltem amorf napelemnél a teljesítménycsökkenést. A kezem nem állta a hőmérsékletét.
(#) gaspa válasza végyé hozzászólására (») Aug 26, 2012 /
 
Az én tevékenységemben nagy szerepet játszik a hobbi,amit meg akarok csinálni,azt mindentől függetlenül megcsinálom.Azért nullából nem lehet megcsinálni egy jó forgatót,nekem a képen lévő 8x230w-os 150e forintba került.(1.kép)Ez anyagár, a többi az én munkám,azért változatok vannak,mert ebből a tűzihorganyzás kb 50e,ezt el lehet hagyni,aki szeret folyton magasban festeni.Mivel nem vagyok kizárólagosan a forgatás híve a tető másik oldalán fix napelemek.(2.kép).A forgató még nincs egészen kész,egy nap néhány alkalommal csak vízszintesen irányba állítottam,a termelt adatok (3.kép)a zöld grafikon a fix,a sárga a forgató+egy fix sor.A különbség jól látható,ha megcsináltam a vezérlést már pontosabb adataim lesznek.Engem azért leginkább az összes panel napi termelési összege,a piros vonal(kb 36kWh)érdekel.
(#) Apec válasza DC4eva hozzászólására (») Aug 26, 2012 /
 
Honnan veszem? Mérem.
Igaz, nem a megfizethetetlen 2000-3000 Eurós invertert használom jelenleg.
Te honnan veszed az állításaidat? (Amik mellesleg tele vannak csúsztatásokkal.)
Azt írod, hogy hogy egy 1 kW-os rendszer kb. 1100-1150 kWh-t termel. Ez kb. reális is, de azt elfelejtetted leírni, hogy Magyarországon átlagosan évi 2000 napsütéses órával lehet számolni. A megtermelt 1100-1150 kWh-t visszaosztjuk a 2000 órával, már ki is jön a 550-575 W-os átlagteljesítmény az 1kWp teljesítményű rendszerre.
Ezt tovább rontja az a tény, hogy ha nem süt a nap, akkor is van némi termelés.
Hogy is van ez akkor?
(#) fobq válasza gaspa hozzászólására (») Aug 27, 2012 /
 
Szia, gaspa!
Jelenleg én is építek egy napelemes forgatót. Megtennéd hogy átjössz ebbe a fórumba, lenne néhány kérdésem, mert én is csinálok jelenleg egyet.
(#) DC4eva válasza Apec hozzászólására (») Aug 27, 2012 /
 
1. dolog 95%-os hatásfokú 1,5kW-os inverter jelen pillanatban bőven 1000 EUR-alatt van árban és elfogadja minden szolgáltató.
Az állításaimat saját több éves tapasztalataimból veszem és nálam okosabb emberek írásait olvasva és előadásait hallgatva próbálok kicsit fejlődni a témában.
Nem értem mért nem fogadod el ezt az évi 1100 kWh-át és hogy egy 1 kWp-s rendszer AC oldalú teljesítménye akár lehet több is mint 1kW, de csak csúcsokban. És azt sem értem, hogy mi értelme van kiszámolni ezt az 550W-ot. Átlagban lehet, hogy ennyi. De ugye a forgató nélküli rendszer mint tudjuk reggel 7kor nem tud annyit termelni mint délben.
De ez szerintem normális...
De zárjuk le ezt a vitát kérlek. Igazad van.. más véleménye és esetleges mérései nem valósak, nincs alapjuk és biztos nem is pontosak..
(#) fobq hozzászólása Aug 29, 2012 /
 
Szeretném megkérdezni, aki tényleg hivatásszerűen foglalkozik visszatáplálós rr-ek telepítésével, vagy már rendelkezik ilyennel: az műszakilag megoldható, hogy a napelemes és szélgenerátoros rendszert egyesítjük, és a kettő párhuzamosan működik?
(#) kameleon2 válasza fobq hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
Igen megoldható, csak nem sok értelme Magyarországon. Akinél csak jártam eddig azt mondta - felesleges pénzkidobás volt a szélgenerátor. Volt olyan aki azt mondta többet mászott az oszlopra, mint a feleségére, mégsem érte meg. Persze ez nagyon adottságfüggő. Ráadásul a szolgáltató sem igen szereti, mert nem kiszámítható - legalábbis nem annyira mint a nap. Technika van hozzá.
(#) DC4eva válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
Teljesen egyetértek a dologgal. Magyarországon szélgenerátort nem éri meg üzemeltetni háztartási méretekben. Ha már megvan és nem házi tákolmány akkor megoldható, de lehet, hogy a szélgenerátor csatlakozására költött összegen inkább annyival több napelemet kell felszerelni és jobban jár az ember.
(#) gaspa válasza fobq hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
Egyetértek az előttem szólókkal,annál is inkább,mert nekem elég régóta mindkettő van(a 1286637 számon kép is van)és mindkettő termelési adatai kb.egy éve rögzítve.
Amíg 3 napelemem volt,egyetlen inverterrel táplált be a napelem és a szélgenerátor,csak kis technikai kérdés.A szélgenerátor nekem csak hobbi,azt szoktam mondani,hogy aki Magyarországon háztartási célra szélgenerátort árul,az már a" megélhetési bűnözés"kategóriába tartozik.Gyakorlatilag a szélgenerátor töredékét termeli azonos teljesítményű napelemhez képest.
(#) Barret válasza fobq hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
Én például szeretem nézni ahogy forog!(ritka pillanatok)
Egy spirálfüzet méretű napelem többet termel átlagosan
(#) elhungaro hozzászólása Aug 29, 2012 / 1
 
Sziasztok! Üdv Szenegälbol, na vegre van internetem! Sziget üzemü napelemes rendszert, es napelemes lämpäkat ällitunk nagyon szegeny, eldugott helyeken! Ime a fotok:
(#) DC4eva válasza elhungaro hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
Én csak gratulálni tudok a dologhoz! Csak így tovább!
Egyszer ha sok pénzem lesz én is nagyon szívesen csinálnék valami hasonlót. Reméljük sor kerülhet majd rá valamikor. Milyen projekt keretében végzitek eme nemes cselekedetet?
(#) cimopata válasza elhungaro hozzászólására (») Aug 31, 2012 /
 
Szintén csak gratulálni tudok. Ahogy említetted is ilyen helyeken az tényleg hatalmas dolog!
Csak így tovább!
Következő: »»   72 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem