Fórum témák
» Több friss téma |
Elképesztően nagy teljesítményt lehet kivenni. Wattot nehéz megbecsüljem, mert kérdés mekkora áramerősségig lehet/ésszerű a végtranzisztort terhelni. Például 15A megengedése esetén nincs akadálya a 400W/4ohm leadásának.
Járhatóbb útnak tartom a TDA7293 párhuzamos kapcsolását (árban ott van), megmarad az áramkorlátozás, és nem csökkenti a jelet a tranzisztoron eső feszültség.
A 2x100k potenciométert állítsd abba az állásba ahol i, j, k pontok között ~0 ohm van. Helyes bekötés esetén ez megoldható. Előfordulhat, hogy az i, vagy k bekötést a poti túlsó végére kell áthelyezned.
Elképzelhető: állandóan nagyon mélyen vágott a szűrőd és a forrás jelből nem volt mit átengedni
Rendben, holnap megpróbálom és jelentkezem!
Addig is ideteszem ezt a képet. Jelenleg így vannak a nyákon bekötve a potik. Lehet hogy a sztereo potit végül röszul kötöttem be.
Ezen a rajzon sokkal szemléletesebb a sztereo poti bekötése, R5-R7 jelzi. El kell vágnod a fólia sávot és átkötni az egyik potit. Abban az állásban lesz a magasabb szűrési frekvencia ahol a poti ellenállása a kisebb. Az "i" pontot tenném át.
Ezt a hibát hol a subwoofer szűrő, hol a NYÁK ellenőrzés témában szoktam javítani Úgy vélem ezzel meg is oldódik a problémád.
Esetleg amit küldtem rajzot azon be tudnád nekem rajzolni a helyes poti bekötést?
Akkor holnap módosítom a nyákot, és megpróbálom így a J-K pont az maradhat igaz?
Még 1 kérdésem lenne, esetleg egy egyszerű, működő koppanásgátló kapcsolást tudnál nekem ajánlani?
Picit kikapcsoláskor rendszeresen koppanik a hangfal.
Ez a probléma kezelhető az IC szintjén is, kezdjük azzal.
Mérd meg hány volt a végfok pozitív tápfeszültsége. Megkíséreljük az R8-on eső feszültséget 4V közelébe állítani, akkor szépen fog elhalkulni. Nézz szét melyik szimpatikus.
Van választék bőséggel.
Ha jól emlékszem akkor akkor +/-36V a tápfeszültség. De holnap délután megtudom mérni mennyi pontosan.
Hello!Megépítettem egy tda7294-es kapcsolást de valami nem jó pontosabban nem szól.Új IC-t tettem bele de amikor a szimmetrikus tápra rámérek a csatlakoztatás után teljes tápfeszt mérek a GND-n
Nézd meg van ez szakadás a -Vs és GND között, mert az IC hűtőzászlajára gyárilag -Vs van kötve és a dobozon nem szabad legyen gnd, vagy elkel szigetelni az IC-t a hűtőbordától.
Mi között mérsz teljes tápfeszt?
A + és - közt 26V
a + és GND közt a rácsatlakoztatás előtt 13V a+ és GND rácsatlakoztatás után 26V
Szia!
Azt hiszem, hogy nekem is hasonló problémám lehet. Én ezt a kapcsolást használtam előerősítőnek basszusgitárhoz, illetve végfoknak a TDA7294 adatlapjában vázolt kapcsolást. (Ahogy méregettem, talán feltételezhetem, hogy az előfok jól működik.) A végfokkal az a problémám, hogy nincs a kimeneten semmi. Ez azt jelenti, hogy konstans AC 50mV-ot mérek rajta, függetlenül az előfok kimeneti jelszintjétől. Azt vettem még észre, hogy miután rákötöm az előfokot a végfokra, akkor az előfok kimeneti jelszintje konstans 25mV-ra beáll és nem változik, függetlenül a bemenettől. Ez összefüggésben lehet a végfok szintén konstans kimenetével. Segítséget szeretnék kérni a probléma elhárításában.
Szia nekem nem egészen ilyen jellegű problémám volt, nálam volt a kimeneten hang csak nagyon tompán szólt.
Aztán ahogyan itt is a kollégák javasolták elkezdtem visszafelé elindulni a hibakeresésben, és végül kiderül hogy én a pótmétereket nem kötöttem be helyesen. Igaz én nem is a gyári TDA7294 való kapcsolást építettem meg, hanem amit Alkotó fórumtársunk közölt itt még régebben.
Miután elküldtem a hozzászólást vettem észre, hogy végül más problémád volt. Már nem tudtam módosítani.
Kérdésem a következő amit megtekertem trafót eléggé furán jött ki a lányeg hogy lett egy 27 voltos kimenetem és egy 19 voltos váltóba. Ha így kötöm rá az erősítőre mit gondoltok mi lesz az eredmény ?
Szia! Mit jelent az, hogy rácsatlakozás előtt és után mért feszültség a GND-n? A szimmetrikus tápot csak feszültség mentes kondenzátorokkal szabad rákötni az erősítőre. Az első bekapcsolásnál feltétlen ajánlott legalább egy primer köri izzóval korlátozni az áramot.
Reloop szeretném megkérdezni tőled, hogy tegnap említetted, hogy az R8 ellenállás ugye ami a feszültségosztót alkot R7 ellenállással ide betehetek-e 2.2K értéket? Sajnos jelenleg csak ilyen van itthon. így elvileg 3.2V kell kapjak a 9.lábon.
Az eredmény az lesz, hogy újra kell tekerned a trafót.
Ha középcsapolást készítesz a tekercsekből, akkor csak a 27V-os fog dolgozni. Brummos, gyengén terhelhető tápod lesz. Ha külön egyenirányítasz, akkor csak a kisebb tápoldal szintjéig tudod majd kivezérelni az erősítőt. Amennyiben megoldható, feltekernék még 8V-ot és hozzákötném a 19V-oshoz.
Szia! (A hangmintád nálam csak 2s csendből áll.)
Az R8-on 3,6V a minimum, akkor kapcsol ki a készenléti állapot és a némítás, azaz szól az erősítő. Valamennyit rá kell hagyni, hogy a hálózati feszültség ingadozásakor is kapcsoljon. Szerencsés esetben elérhető ezzel, hogy kikapcsoláskor korábban némítson. A 4,7k-val párhuzamos 10k-t ajánlottam volna.
Még tudok változtatni rajta. Közben bekötöttem a potit úgy ahogy írtad, valamit javult de még mindig ha behelyezem a TL074 Ic-t akkor is tompán szól, így akkor tovább folytatom a keresést.
A kapcsolás lényege, hogy csak a mély tartományt engedje át. Élesen semmi estre sem szólhat, csak ha a TL074 helyét áthidalod.
Most minden esetre megpróbálom még egyszer a mérőcsúcsos módszert.
Áthidalva a TL074-et megpróbáltam a nagy 170W Jamo hangfalamon, ezen már tényleg gyönyörű hangja van, szép tisztán szól, csak ha visszahelyzem az IC-t, akkor már gondok vannak még mindig, de most már azért nem adom fel.
Üdv.
Építettem 2 db TDA7294-es hidat (összesen 4 db IC van benne). Az lenne a kérdésem hogy a 2 külön hidat (2 külön panelből áll, mind 2 magában is megállja a helyét egy sztereo erősítőt képezve.) Szóval az lenne a kérdésem hogy ezt a 2 hidat hogyan tudnám bridge kapcsolásban is használni? Vannak olyan erősítők (gyári) aminek a hátulján meg a leírásukban is ott szerepel az, hogy bridge módban is használhatóak. Ugye van az egyik oldal "L" és van a másik "R". Én úgy gondolom hogy ez a két erősítő valamiféleképp össze van kötve úgy hogy oldalanként működjön normál üzemben és ha bridge-be akarjuk használni akkor pedig mind 2 erősítő modul teljesítménye összeadódik. Hogyan lehetne ezt megoldani 2 ilyen TDA7294-es IC-vel ellátott híddal? Azt tudom hogy ez a 2 híd is önmagában is egy bridge kapcsolás (az az híd kapcsolás).
A két hidat nem tudod már tovább hidalni. TDA7293-al tudsz csinálni olyant hogy 2-2 íct páruzamosítasz, és azt kötöd utána hídba.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |