Fórum témák
» Több friss téma |
Egyáltalán nem a legdrágábbik,sőt!
A mélykék 445nm-es jelenleg a legolcsóbb sugárforrás,ár/teljesitmény-t figyelembe véve. De szerintem Te a 473nm-es DPSS-re gondoltál,naná. Itt kapni kristály párost,már csak a megfelelő infra dióda és optikai lencsék kellenek és mehet a buli. Részemről maradok a 445-nél prizmákkal korrektorozva. Majd ha olcsóbb és erősebb lesz a 450nm-es pontsugárzó dióda,akkor átállok arra.
A kérdést feltetted már!
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_1221578.html#1221578 Válaszoltam is rá! http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_1221585.html#1221585
Na ennek a kristálynak van ára de tök jó hogy nem írják oda mekkora infrasugárral kell megvilágítani és mekkora kék jön ki belőle így aztán megint nem tudom az árat behatároni.Én egy mw kéket szeretnék de ahogy néztem az 5 mw osnak is horribilis ára van kb 60e ft miközbe a zöldekben is ennyi kristály van és azok csak pl 2e ft egy 5 mw os. Viszont az a 100mw os 450 pont lézer amiről nem is tudtam lehet hogy megfelel 1 mw 473 kéknek és az csak 15eft nem de bár?
Hogy mekkora kék jön ki belőle a besugárzott infra (lézer)fény függvénye.A ND krisó nagyon sokat elbir(minél nagyobb annál többet,akár 100-200W infra energiát is))de valóan nem tudni semmit a SHG kristályról,zsákbamacsek lenne a vétel.
A DPSS kék pointerek ára nem emberbarát.Feljetsd is el. Az,hogy 450nm hullámhosz hogyan-s,mikén kelel meg a 473-nak,nem tudom,nem is érdekel.(Minden esetre 100mW optikai teljesitménnyell jóval erősebb fényű,mint 1mW 473nm.)A lényeg,hogy pontsugázó,csakúgy,mint a DVD vörös diódák,nem kell nekik különleges optika. 100mW 450nm már nagyon is szép fényű,mitöbb,sőt,veszélyes is!Ha kell,valóban akarsz egy kék lézer sugárforrást,akkor az Osram gyártmányú 450nm-est ajánlom.igaz,ez 3,8mm-es karimájú dióda,tehát nem a szokásos 5,6mm TO-18,fel kell készülni a befogadására.
Kerestem és nem találtam gyártót akkora kirstályhoz ami elbír ekkora teljesítményt és hűtés mellett sem ég el. Ezért is kérdeztem, hogyan lehetne megoldani. Már vettem több kristályt is de mind olyan picike, hogy rendesen hűthető házat szinte nem lehet hozzá építeni.
Ebay-en árulnak nagyméretű,tehát nagy energiát elnyelő vanadátot és KTP-t is.Bár a ND:Yag célszerűbb,ekkora diódához.Sőt vizhűtésű kristály foglalat is van,vagy melegitő-hőfokstabilizáló rendszer is.
Csak ezek nagyon drágák már,még használtan is. ~5*5*3mm-es Nd:YVO4 már lekezeli az 5W-os infrát. A KTP meg minél hosszabb,annál jobb.10-15mm hossz már megfelel,keresztmetszet meg ~3mm-ig legalább. A gyári 1W-os (jobb féle kinai)zöldeket ekkora kristályokkal szerelik. EBay-en,Snoctony felhasználónak van nagyjából 3W-5W infra fényre kristálypárosa,nekem tökéletesen üzemel.Ha bemelegszik szerintem simán kijön 500mW a lencséből a 3W-os infrával.Épiteni ezekkel nem nehéz,csak a megfelelő hőfokot kell beállitani,és ezt stabilan tartani.
Ja közben rájöttem nekem sehogy sem jó a 450nm mivel én egy kb 5mw fehér lézert akartam csinálni csakhogy ha ezzel a diodával fehér papíron beállítom hogy fehér legyen az csak ott lesz fehér és minden más felületen vagy sárga vagy ordító kék ibolya lesz. Van egy 1w os csík 445 modulom és úgy foszforeszkál a fénye hogy használhatatlan nézhetetlen meg túl erős.A 650-300mw pirost elnyomja de a 420mw zölddel fehér falon ciánt alkot mint valami hegesztő ív és nézhetetlen.Úgy hogy most várok az olcsulásra kéknél, az 532 és 635-10 mw már megvan szuper üveg lencsével,szinte nincs is széttartása.
5mW fehér?Ezt felejtsd is el.Fehér lézer csak ion-ban létezik,de az is többwattos(krypton gázas)
Diódákkal meg nem lehet összerakni ilyen kis teljesitményben.minimálisan 2-300mW,ha a három szinből kevered ki. 635/10mWhoz 10mW zöld és 15mW 445 kell,nagyjából.Az a baj,a kék(445nm) 15mW kimenő teljesitménynél nem viselkedik kifejezetten lézerként,inkább csak világit..Próbálkozz meg helyette a BR diódával,a 405nm-vel!Ez pontsugárzó és kis teljesitményen is lézersugárzik. Szuper üveg lencse?11-12 ezer forint.Ilyet vettél?Olyan nincs,hogy nincs széttartása,csak nagyon rövid távon nézed/méred.A dióda lézerek optikai lencsével mindig széttartóak lesznek. ITT van a széttartást(divergenciát) számoló progi/script,remélem nem okoz fejtörést a használata.Minél alacsonyabb érték lesz a jobb.
Nem látom akadályát miért ne lehetne 5mw ban megcsinálni ha szabályos a három szín . De pont azt mondom hogy nekem nem uv kék kell mert az sehol nem lesz fehér csak azon a fehér anyagon amin beállítom fehérre minthogy én nem lézersót akartam csinálni mer ott valóban jó lenne ha mindig egy ernyőre vetítik.
Bővebben: Link
Házi készítésű fehér lézerpointer.
Hello,sziasztok,azért erre válaszolok,mert itt említetted a piros lézert,nekem kéne 1 ember,aki tud segíteni,vagy össze rakni 1 lg dvd íróbol piros lézert.Ha jól tudom,több,mint 16X-os,azthiszem 20X-os,ha nem tévedek.Tok már van,egy 50mw-os zöld laser pointer gyári tokja,amibe 2db ceruzaelem fér bele.Előre is köszönöm bárki segítségét.
Zöld pointer modulja nem lesz jó a vörös diódádhoz, illetve csak akkor ha azt úgy szétszeded, hogy utána zöldhöz már nem lehet használni.
Én csak azt írtam,hogy 1 zöld lézernek a gyári tokja,vagyis csak maga a borítása,nincs benne semmi.Abban kérnék segítséget,hogy hogyan lehetne a leg olcsóbban bele kreálni a dvd íróból kiszedett lézerdiódát áram,vagy feszültség generátorral?Csak 1 kisebb tudással rendelkezem,ezért szükségem lenne 1 "jobb kézre" ,akivel össze tudnám ezt hozni.Ha valaki tud ebben segteni,az írjon,megköszönném.
A legolcsóbban úgy lehetne, hogy nekem adod azt a zöld tokot, és adok neked helyette a dvd írós diódádhoz jó modul házat. Persze csak ha működik a zöld.
Az "áramgenerátor" meg annyi, hogy szerzel 2 db ceruzaelemet sorba kötöd egy 20 ohmos ellenállással és a lézer diódával, aztán világít és örül Természetesen ez nem áramgenerátor, de bárki meg tudja csinálni.
Értem,de a tokba,ami nekem van,abba nincs semmi.Akkor is kell?Azért írtam,hogy csak maga a tok.Amit te adnál,az is csak 1 ház,és más semmi? A te általad képzelt "áramgenerátor" -tol nem megy szét idővel a lézerdióda?Csak mert tudom,hogy nagyon kényes arra,hogy hány mA-ert kap,illetve hány voltot,mert pillanatok alatt elszáll.Amúgy hogy kell be kötni?Nincs még 1 belőle,csak 1
Igen , de mivel az elemek csak gyengülni fognak ezért vadonat új elemmel kikíséreletezed, hogy mekkora ellenállás kell elé és utána soha nem megy tönkre, mert az elemek kapacitásának csökkenésével kisebb áramot fog kapni a dióda. Az áramgenerátor akkor kell feltétlenül, ha tápegységről vagy akkumulátorról hajtod.
Én egyébként így szoktam megkeresni a dvd fejben, hogy melyik dióda a piros. 2 db kissé merült akku, sorba és a két végét meg a dióda lábaihoz érintem, amelyik nem világít az infra, míg a másik piros
Értem,nagyon köszi a választ Hát én ceruza aksikrol fogom hajtani,ha elég neki a 2db, ahogy írtad.Lényeg,hogy erős legyen.De kell valami lencse hozzá,hogy sugárba világítson,ezt hogy oldjam meg?Érdekelnének a kivitelezési lehetőségek.Még valahogy kapcsolót is bele kell szerelnem,valami nyomógombosat,azt a mikro méretűt,csak az fér bele.
Láttam 1W-os zöld dióda lézert. A fehér papírt nem is, de egy sötétebb papírt 5 méterről is meggyújtott pillanatok alatt.
A fénye tényleg többszöröse volt a 200 mW körüli teljesítményűnek. Nappali fénynél is látszik a sugara és kb. 6-szor vastagabb a pointeres fénysugárnál, továbbá a vetített fénye egy 100 m-re lévő magas fára olyan erős volt mint amikor egy 200-as pointerrel a fehér falra világítok 2 méterről. A fán a 200-as csak egy halvány pötty volt az 1000-es képest. Az ára kb. 300 e Ft volt vámmal együtt. Szép szép, de ennyit én nem adtam volna érte.
Csak nem a pico-projectoros Corning G-1000 530nm-esre gondolsz?
Azt nem tudom milyen, ez egy önálló modul és egy tápegység a kettő együtt vagy 3 kg.
Értem.
Bizonyára ilyesmi volt. 570 pár dollárért lehet kapni,(CNI OEM 1W-os)de ha nincs az embernek szerencséje,akkor valóban rákerül a vám és az áfa. De inkább megkockáztatom a kinaitól...
Igen, ilyesmi, de ettől nagyobb volt az aluminium és 2 ventilátor rajta, és még így is melegedettt az alja kb. 30 fokosra. Nem én vettem, így a vámot sem én fizettem, én ennyit nem adnék ezért.
De tényleg jól világított, és kisebbségi érzésem támadt az eddigi legjobb 200 mW-os pointerrel a kezemben Tele volt ragasztva mindenhol garancia cimkékkel, így nem tudtam szétszedni, pedig érdekelt volna hogyan, s miből építették meg, mert aki ezt megvette akar még ilyeneket és mennyivel jobb lenne ha nem a kínainak meg a vámnak fizetné....
Pedig,az ekkora sugárforrás,már elég komoly,nem csoda hogy a "200mW" pointered elszégyellte magát....
Ha látnám -jelenleg- értelmét,nem haboznék összegyűjteni 1W zöldre.De meg vagyok elégedve a tuning zöldemmel.
Szerintetek milyen színű és milyen teljesítményűnek kell lenni egy olyan lézernek, ami üvegfelületről visszaverődve jól befogható? (Lézermikrofonhoz kellene)
Egy sima pointer is jó? Köszi előre!
Ha fotoellenálással használod akkor dvd piros lézer a jó , de nem biztos hogy nagy teljesítmény kell ez a környezettől függ meg a távolságtól.fMár 10 mw elég amúgy de zöld az zajos olyat ne használj.
Működik 405 ,470 nm esell is . de az veszélyes mert nem látod nappal és kiégeti a szemed ha belenézel.
Fototranzisztoros lesz a kapcsolás. És egy egyszerű lm386-os erősítővel.
Akkor ez a lézer nem is jó? Bővebben: Link
Ha nincs más jó de nálam volt egy mellékzúgása ,ellenben a piros diodánál úgymond síri csend volt ha nem mozgattam azért sztem azzal tisztább közvetíteni a hangot.
Szóval te már építettél ilyet? Esetleg megmutatod, hogy melyik kapcsolás alapján?
Ja * és milyen lézert használtál, azon kívül, hogy vörös?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |