Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Harmadik lehetőség azt csinálni, hogy csak akkor kapcsolni be az osztót, amikor mérni akarsz. Akkor kis értékű ellenállások is megfelelőek, mert csak rövid ideig mérsz. Pl. egy P és egy N csatornás mosfettel megoldható lenne a dolog. A műveleti erősítős dolog nekem nem szimpatikus, műveleti erősítőnek is van némi tápárama. Akkor már inkább a nagy ellenállás és kondenzátor.
Szerintem nagyobb ellenállással is jó lesz az, csak sokáig kell hagyni a bemeneti kondit tölteni. Mivel ritkán akarsz mérni, ezért nem fog gondot okozni egy 1 másodperces mintavételezés. Ha raksz a bemenet elé egy 100nF-os kondit is, akkor pláne nem lehet gond.
Helló!
Egy nem szép megoldás lehet, de minden ki és bekapcsolás után az LCD inicializáló rutint le kellene futtatni.
Nem is kellene sokat keresni: Bővebben: Link
Értem!
Mindenkinek köszönöm!!!!! :worship: Megpróbálkozom mindennel!
Röviden elmondom a véleményemet offban, mert ez egyrészt nem PIC téma, másrészt nem lehet megoldani fórumon keresztül, ha nem vagy tisztában a nyáktervezés, huzalozás alapjaival. Fontos még a tápszűrés, hidegítés, azaz a tápellátási áramkörök kialakítására. Nekem 3 motort vezérel egy "LCD-s PIC" áramkör a fűtésrendszeremnél és soha nem állt le az LCD, vagy a vezérlés, pedig semilyen zavarszűrés nincs a motorokon. Egy jól megtervezett áramkör esetében nincs szükség ilyesmire. Más kérdés, ha nagyon nagyok a zavarok, akkor azt más megfontolásból érdemes szűrni, de ha csak az LCD-t bolondítják meg, akkor biztosan annak a tápellátásával, illetve a hosszú vezetékezéssel van a baj. Ha a PIC nincs jól szűrve, tőle is származhat olyan jel az adatvezetéken, ami átkonfigurálja az LCD-t, utána már minden lesz rajta, csak nem értelmes szöveg. Földhurok, illetve olyan vezetékbe kapcsolódó tápellátás, amin feszültség esik a rajta másfelé is folyó áramtól, stb...
Köszönöm, ez nem is rossz ötlet! Holnap meggondolom a konkrét bekötést és lehet, hogy kérdezek.
Köszönöm!
Lehet, hogy ez marad akkor, de még átgondolom a FETes kapcsolást is kis R-ekkel (hsz #1288493)
Sziasztok!
Egy hasonló problémával küzdök én is. Egy Dspic33EP / MCPWM->L298->stepper motor vezérlést csináltam. A gond az, hogy ha a pwm max kitöltését 30% fölé engedem akkor resetbe viszi a pic-et, de csak akkor ha a motor is rá van dugva. Itt kb 0.8A az áram. A táp úgy van bekötve hogy az l298 kap 24V-ot külső labor tápról, 1000 µF kondival párhuzamosan. Ebből van kivéve a pic tápja egy lm 2576 táp ic-vel. Ezután szintén 1000uF+több 100 nF kondi + soros 100 uH induktivitás. Van valami ötlettetek hogy lehet ezt megoldani? Üdv kszabi
Így gondoltad?
Azt írod "egy P és egy N csatornás mosfettel megoldható". Miért kell ehhez két tranzisztor? Valami kis FETnél (aminek nyilván a gate charge-a is kisebb) nem kell semmi bűvészkedés a gate-nyitogatáshoz, ugye? Vagy azért egy ellenállást nem árt rakni sorban a gate drive vonallal? Elvégre áram kéne neki, hogy a kondenzátor feltöltődjön... Gate-et 10k-val földre húzni a lebegés elkerülése végett reális, igaz? Kösz!
Mondjuk egy ilyennel:
http://www.nxp.com/documents/data_sheet/2N7002F.pdf
Az N FET felül nem lesz jó, mert nem tudsz a +9v-hoz képest még +1-2-3-4V-ot ráadni a Gate-re, mert ugye az neked nincs. Vagy alulra rakod az N FET-et (én ezt tenném), vagy P FET-et kell használnod.
A Gate-et nyugodtan húzhatod 100k-val is le, és tényleg nem árt egy 10-100 ohm a Gate-tel sorba.
Mondjuk nem ertem minek tulbonyolitani az egeszet. Siman csinalsz egy osztot 10k/5k1 ellenallassal, igy 9 volt telepfesz eseten 3 volt lesz az AD-re juto fesz. az oszto felvetele kb 600 uA. az also taggal parhuzamosan illik tenni egy 100 nF kondit, es kesz.
Alapvetően én úgy tudom, hogy akkor a leghatékonyabb ez a védelem, ha közvetlen a keletkezés helyére tesszük az EMC védelmet.
Tehát ha a relé egy magnesszelepet kapcsol akkor a szelep kapcsaihoz kell az ellenállás kondi páros nem jól tudom? Illetve ha a relé kontaktal párhuzamosan teszi be az EMC védelmet és a relé fázist kapcsol, akkor a relé kikapcsolt állapotában is átmehet valamekkora fesz a fogyasztói oldalra. Tehát érintésvédelmi szempontból én megkérdőjelezném a relé kontaktra történő szűrést. Vagy rosszul látom?
Nem latod rosszul, de pl ebben az esetben a motornal nehezebb elhelyezni a csillapitast, viszont a relenel a PCB tervezesenel egyszeru elhelyezni.
Idézet: Egy 22 nF kondenzator nem fog sokat zavarni. De rakhatod a kontakt es a fazis koze is. De viszont igy nem vedi a kontaktot a beegestol. Erintesvedelmi szempontbol minden keszulek feszultseg allatti alapotban van, mig garantaltan le nem valasztottuk a halozattol, tehat NE PISZKAPETI!!„Illetve ha a relé kontaktal párhuzamosan teszi be az EMC védelmet és a relé fázist kapcsol, akkor a relé kikapcsolt állapotában is átmehet valamekkora fesz a fogyasztói oldalra.” Ja ez ebben a topikban talan mar off.
Ebben igazad van, de 600 uA az egy 1000mAh-s elemet (ha CSAK a fesz-osztó fogyasztását nézem) 70 nap alatt lezabál, és a készüléknek el kéne mennie egy hónapig, és akkor még ott a PIC fogyasztása, meg néha az op-amp-é, de az csak akkor, amikor ADzni kell, tehát nem állandó. Szóval (korábban említve lett) vagy ~MOhm-os fesz osztó és kondi (valószínűleg ez lesz), vagy FET... ezt próbaképp szeretném, mert még nem tudom melyik az optimálisabb megoldás.
Nem kötekedni akarok, csak nem értem. A MOSFET source-a két ellenálláson keresztül a földön van, és a nyitáshoz fel kell tölteni a gate charge-ot, amihez VGS feszültség kell, azaz a gate-jére kell mondjuk 3V-ot kapcsolni a source-hoz képest, nem? És hogy a Drain-en 9 vagy 10000 V van az hol számít ebben? Tényleg érdekel.
Köszönöm!
Szia!
600uA osztóáram 9 V -on 24 óra alatt már 0.129 Wh, 10 napra 1.296Wh... Szerintem egy IRF7309, IRF7317 -tel megoldható, ahogy a rajzot is belinkeltem már. Ha a SOIC8 tok nem megfelelő BS170 - BS250 párral is megépíthető. (Anyagköltség 150 - 200 Ft, kb. egy elem ára.) - P-fet kapcsolja az osztóra a telepet a mérés ideje alatt. Lezárását a G -S ellenállása biztosítja a mérések között. - Az N-fet és a P-fet G - S ellenállása konvertálja a kontroller CMOS vezérlési szintjét a P fet igényéhez. Így a mérések között csak szivárgási áramok folyhatnak... Rajz linkje az előző hozzászólásomban. Idézet: „A MOSFET source-a két ellenálláson keresztül a földön van.” A MOSFET nyitott állapotában pár ohm ellenállást képvisel. Azaz a Drain és a Source kb. azonos feszültségen lesz.
Ha az osztóra kapcsoódik a P-fet S -je, a telepre a D -je, akkor a Gate -re adott 5V os kontroller kimeneti szint hatására a S kivezetésen a feszültség addig emelkedik, amíg a terhelőáram az osztón a telep feszültsége - Ugs feszültséget el nem éri. Ez a feszültség az osztásviszonnyal leosztava menne a kontroller bemenetére. Szerintem nem ezt szeretnéd mérni.
Értem. Magyarul alulra érdemes tenni, ha ki akarom próbálni ezt a verziót. Ugyanígy, csak a fesz.osztó. "alsó" ellenállása és a föld közé..
Kössz!
NE! Kikapcsolt esetben az osztó közepe magasabb potenciálra kerül, mint a kontroller tápja (amit általában nem szeretnek). A kivezetés belső védődiódáján keresztül áram fog folyni a Vdd felé, ami ugyanúgy kisüti a telepet.
Akkor így kellene, ahogy a képen rajzoltam?
A te módszeredet jobbnak látom, mert biztos a szűrés. Az enyémnél (fogyasztónál elhelyezet védelem) az a baj, hogy a végfelhasználó nem biztos, hogy (sőt bitos hogy nem) tesz védelmet az induktív fogyasztóira és ez okozhat gondot a pic-nek. Bár nem volt jellemző, de jobb az óvatosság. Legutób egy futószalag vezérlőt csináltam egy cégnek és ott volt néha, hogy egyszerüen meghülyült, de nem mindíg. Az iomodulok rs485-re vannak felfűzve és a főpanelre mennek, ami egy usb-kábellel van rádugva aszerverre. Aztán a szekrényben lévő összes mágneskapcsolóra tettem EMC-védelmet.(a panelem reléi a mágneskapcsolók tekercseit kapcsolják). A helyzet nem változot, majd kicseréltük a kínai usb kábelt egy árnyékolt minőségi kábelre és azóta is hibátlanul megy a nap 24 órájában a hét 6 napján keresztül folyamatosan. Csak azért írtam le, mert egy webshopnál kicsit kínos, ha a csomagolás nem halad. Ugyhogy a dolog nem türt halasztást.
Ja igen, mert nem lesz földpont az osztóban és a kiágazás is felmegy tápra.
Az előző hozzászólásod szerint fentre kellene tenni, csak éppen P csatornásat, ha jól értem. Akkor viszont ahhoz, hogy NE legyen nyitva a FET (tehát a fesz-osztó ne fogyasszon), folyamatosan kimenetet kell adni a gate-re, ami viszont le van húzva mondjuk 100k-n földre és akkor az eszi a delejt Azt hiszem maradok a MOhm-os fesz-osztónál, kondenzátorral. De azért ha van még hozzáfűzendőd a MOSFET-es kapcsoláshoz, szívesen veszem! Köszönöm! Idézet: „NE legyen nyitva a FET (tehát a fesz-osztó ne fogyasszon), folyamatosan kimenetet kell adni a gate-re, ami viszont le van húzva mondjuk 100k-n földre és akkor az eszi a delejt” Nem ez a jó koncepció. A 100k-val bezárod (mindig a Gate és a Source közé rakod, N és P esetén egyaránt), és a nyitáshoz vezérled (földre kötöd a Gate-et). Esetünkben egy nyitott kollektoros meghajtás fog kelleni, amit lehet egy N FET-tel csinálni (lásd Hp41C linkjét lentebb), vagy egy NPN tranzisztorral.
Vegulis igazatok van egy elem az nem a paksi atomeromu. Sajnos a PIC AD nem szereti a nagy forrasellenallast.
Sajnos az a kapcsolás elkerülte a figyelmem, de most kielemeztem. Széthúztam némileg, hogy az agyam fel bírja fogni és a következőre jutottam (ábra mellékelve):
Alap esetben a PIC nem ad ki semmit, tehát az N FET zárva, így a P FET bemenetén feszültség van, azaz nem nyit, azaz nem történik semmi. Amikor a PIC az IO lábán kiadja az infót, az N FET kinyit, a P FET gate-jét leföldeli, azaz az is kinyit és megy az AD-zés. Ez oké. Azt nem értem, hogy a P csatornás FET-nek miért a source-án van a táp és a drain-jén az osztó? Nem fordítva kennelen ennek lenni? Nem DS irányban szeret folyni az áram a FETeken?
De most neked azért kell a mérés, hogy ha merül az elem, akkor kilődd a pic-et mielőtt meghülyülne?
Esetleg egy komparátor amit bekapcsolsz az io lábbal? Vagy tényleg más okból tudni akarod az elem folyamatos feszültségét? Mert akkor nem szóltam, nincs jobb ötlet. vilmosd: (#1289044) számú hozzászólásomról vélemény? (kicsit lecsúszott). Idézet: „Azt nem értem, hogy a P csatornás FET-nek miért a source-án van a táp és a drain-jén az osztó? Nem fordítva kennelen ennek lenni? Nem DS irányban szeret folyni az áram a FETeken?” Mert az egy P FET. Ott minden fordítva van. Amúgy javaslataim a rajzodhoz: R1 = 100k R2 = 0 R15 = 100k PIC kimenetére sorba 47 ohm |
Bejelentkezés
Hirdetés |