Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása

Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   45 / 119
(#) krisztianAMG válasza peter1995 hozzászólására (») Aug 11, 2012 /

Szia!

Most próbáltam ki egy kis fejhallgató erősítőn, amiben mindössze három műveleti erősítő van és még így is lekapcsol.
(#) peter1995 válasza krisztianAMG hozzászólására (») Aug 11, 2012 /

Ja hogy annak szimmetrikus táp kell. Akkor én megnézném a - ág kondiját, diódáját. Jártam már úgy táppal hogy mérésre mindnen jó volt mégse indult. Kicseréltem a kondikat és azóta is jó.
(#) zoli0078 válasza zoli0078 hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Sziasztok,

Újra foglakoztam kicsit a tápegységgel, a furcsa hangot az aktív PFC okzta mivel nem volt meg randessen a kimeneti fesz és próbálta szinten tartani. Az aktív PFC kiiktatása után a furcsa hang megszünt. A kimeneti oldalon kicseréltem a SMD (tele van SMD alkatrésszel a táp) ellenállásokat de nem lett jobb. Viszont, ha nem teszek a kimenetre ellenálásokat (kiforrasztom azokat) a táp bizonytalanul, de elindul kb 2-3 indutás után elindul. Ekkor a 3.3V olyan 2.9V az 5V az ok és a 12V is meg van, de mindháromfesz nagyon ingadozik. Abban az esetben, ha megpróbáltam terhelést rakni a kimeneti oldalra akkor nem idndult el a táp még többszöri próbára sem még egy sima 12V-os ventit sem bírt el.
Lehet valami gond a vezérléssel ami miatt nagyon ingadozik a fesz és nehezen indul?

Segítségeteket előre is köszi.
(#) mrrack hozzászólása Aug 21, 2012 /

Sziasztok!

Kíváncsiságból / tanulási céllal begyűjtöttem néhány tönkrement pc tápot.
Mindjárt az első kérdésem: a főtápnak (a nagy trafó) a primer oldalán a lábai között mért 1ohm ellenállás gondolom nem a "legfrankóbb"
Mekkora ellenállás a normál. Persze tudom, h. erősen típus és főleg teljesítmény függő, de ennél azért gondolom többnek kellene lennie.

köszi
(#) mugab válasza mrrack hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Primer kb.40 menet, szekunder általában 4+7 menet.
Szóval ellenállást nem nagyon fogsz mérni sima multival...
(#) mrrack válasza mugab hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Igen, közben méregettem több táp trafóját. Viszont így valószínűsíthető, hogy nem ez a hiba. A trafót 2db e13007 tranyo kapcsolgatja, kimértem, elvileg azok is jók. Akkor a hiba "beljebb"lesz...

köszi
(#) zoli0078 hozzászólása Aug 30, 2012 /

Sziasztok,

Az ATX táp terhelése érdekelne, mivel van egy 550W-os tápegység aminek elméletileg az a hibája, hogy nagyobb terhelésnél (erősebb konfigot nem hajtott meg de ezt a konfigot egy kisebb táp még simán elbírt hajtani) nem indul a gép. Ami olvastam itt is a fórumban, hogy auto izzóval lehetséges a terhelés. Összeszedtem az össze használható izzót (3 db 55W-os 12V-os izzót) és megpróbáltam a terhelést szimulálni. Alap terhelést két CD rom és egy régi vinyó adta és utánna egyenként kötöttem rá az izzókat a 12V-os ágra. Egy izzóval gond nélkül indult a rendszer még a kettő sem volt gond neki, de amikor rátettem a harmadikat akkor már csak 2-3 indítgatás után indult be (a próbaindítások során csak éppen megmozdult a venti) és a 12V-os ágban 11V-ot mértem. Viszont ha kikapcsolat a tápot és azonnal a venti leálása után visszakapcsolat mazonnal elindult. 3 izzóval a 12V leesett 11V-ra. Ez normális jelenség vagy esetleg a kimeneti kondik ki vannak száradva, vagy telejesn más hiba lehetséges? Hogyan lenne lehetséges a táp teljes terhelésének a vizsgálata (mennyi 12V-os izzó kellene és hova kellene kötni 5V, 12V)?

Segítségeteket előre is köszi
(#) Inhouse válasza zoli0078 hozzászólására (») Aug 30, 2012 /

A 12V nem a legstabilabb, az 5V, 3,3V ami az. 11V simán jó ilyen terhelésnél.

Üdv
Inhouse
(#) zoli0078 válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 30, 2012 /

ÍÉrtem, szóval azért olyan nagy gáz nincs, és a kiszáradt kondik okozhatnak olyan hibát, hogy nem indul elsőre?
Az 5V és a 3.3V az stabil volt.

Üdv
(#) Inhouse válasza zoli0078 hozzászólására (») Aug 30, 2012 /

Terheld meg az 5V-ot is!

Üdv
Inhouse
(#) sanyabacsi hozzászólása Aug 31, 2012 /

Adott egy BeQuiet 550W táp (standard FSP aktív PFC belsővel, PS223+CM6800+DM0265 IC szet). A primer és PFC körben voltak gondok, az egyik nagy FET elszállt, biztosíték szakadt, a FET-től jövő 2 smd tranyó (egy pnp, egy npn) is ment egy smd 10 ohmos ellenállással együtt. OK, csere minden említett rossz alkatrész, a táp elindul, DE: +5Vsb, +5V és +12V rendben van, a +3,3V viszont kicsit magas, 3,5-3,6V-ot mérek és így a PG is Highban áll. A táp teszter is csipog miatta. +5 és +12 ágra izzó terhelést téve sem változik semmi. Gépbe téve felpörög, elindul a táp, de a gép, nyilván a PG hiánya miatt nem indul. A PS223-at a kis panelon cseréltem egy bontottra, de fogalmam nincs, hogy az jó-e. A kondik a szekunder oldalon jól néznek ki, kimérve is jók.
Esetleg valaki tud segíteni, hol kutakodjak?
(#) Szikra91 hozzászólása Szept 4, 2012 /

Sziasztok!

Egy pc tápot konkrétan 235 wattos pan star nevezetű tápomnak az a baja, hogy ha feszültség alá helyezem, akkor a ventilátor picit megmozdul egyébként nem. A power on kábelt mikor le testelem akkor, mozdul picit a ventilátor de ugyanakkor ingadozik rajta a feszültség és még így rendesen sajnos ki se tudtam mérni esetleg valami ötlet lenne nektek? mert labor tápegység lenne és sajnos jól jönne minden ötlet hozzá, hogy esetleg mit is csináljak vele, mert még a képet se találtam a tápról eddig a neten.
(#) mugab válasza Szikra91 hozzászólására (») Szept 5, 2012 /

Szekunder körben kondi, dióda , esetleg ha van védődióda, elsőre.
(#) zoli0078 hozzászólása Szept 27, 2012 /

Sziasztok,

Nekem is hasonló gondom van mint Szikra91 fórumtársnak, csak nekem egy 420W-os Trust táp csinál ilyet. Régebben már találkoztam ilyen esettel egy Codegen tápnál, ott elég komoly forrasztási bibák volt. A forrasztási hibák kijavítása után a táp rendessen elindul. Jelen esetben nem látható forrasztási hiba (ettől tüggetlenül szinte mindent végig forrasztottam) dea táp mégse indul. Egyik tesztnél összezárva maradt a PS-on és a fölt amikor a tápot a hálózathoz csatlakoztatam és így elindult. Így is látni lehetett, hogy kezdéskor kicsit ingadozik a feszültség de utánna meinden beállta rendes értékre. A vezérlő IC (KA7500) 10.3V-os feszültséget kap alapban a 8-as és a 11-es lábon pedig 2,4V mérhető. Abban az esetben, ha az előbb leírt módon elindul a táp akkor A VCC lábon 11.8V mérhető a 8-as és a 11-es lábon pedig 1.7V. A Primer oldalon a hídnál a kis elkók ki lettek csrélve de ez sem segített. Látszólag a szekunder oldalon a kondik nem púposak és zárlat sem mérhető.
Itt is lehet ettől függetetlenül Elkó hiba, vagy esetleg valameiky skothy dióda adta meg magát vagy esetleg az IC-nél a feszültségek nem jók (VCC 10.3V, másik hasonló tápban ezen a lábon 15V-ot mértem)?

(#) mugab válasza zoli0078 hozzászólására (») Szept 27, 2012 /

Én körülnéznék a készenléti táprészen is. Alapból gyanús ha hűtőborda vagy nagyobb ellenállás közelében van a kondi. Dupla shottkyt meg csak kiforrasztva fogsz tudni kimérni szakadásra.
(#) lithium hozzászólása Okt 2, 2012 /

Sziasztok!
Adott egy sirtec 360w os táp.(sajna rossz,elég jó kis tápnak tűnik, kár lenne leselejtezni... így kaptam) nem megy...ill. hangosan sípol...szétnéztem benne az 5v os készenléti ágon (lilakábel) rövidzár. egy 6,2 es zéner elszállt. más rövidzárt nem találtam puffadt, kifolyt kondi nincs. zéner és melette lévő kondi csere, majd próba...ugyanaz, zéner elszállt.
Tudnátok segíteni, mi okzhatja, ill. merre is keressem a hibát?!
Köszi
(#) WesTM hozzászólása Okt 3, 2012 /

Sziasztok!!!

Segítséget szeretnék kérni.

Adott egy fsp belsős mode com 400as táp. Múltkor egy hibás vinyó miatt valószínűleg zárlatos lett. Ha a táp áram alatt van, akkor világít az alaplapon a led, de nem kapcsol be a gép. Ventik meg sem mozdulnak. Ha egy másik tápnak csak a 20pines csatiját dugom rá az alaplapra, és a többi a hardware "rossz" tápra van kötve, elindul a "rossz" táp is, és a gép működni kezd. Nem tudom mi lehet a baj, kérlek segítsetek, találkozott e már valaki ilyennel? Merre induljak el a hiba felderítésénél?

Előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Péter
(#) martin96 hozzászólása Okt 6, 2012 /

Sziasztok!
Van egy Codegen 300W-os tápom. Az lenne a baj, hogy nem kapcsol be. Hiába érintem össze a zöld vezetéket és a feketét. Az 5VSB az megvan. Ilyenkor mik lehetnek a hibák?
(#) martin96 válasza martin96 hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Na mindegy. Kicseréltem a primer oldali tranzisztorokat és már jó.
(#) kadarist válasza martin96 hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Törölve
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2012
(#) sanyabacsi válasza lithium hozzászólására (») Okt 7, 2012 /

Tipikus Sirtec/Chieftec 360-as hiba. A primer körben keress két darab 10-22-47 µF körüli 50V-os kondit. Ezek a kis értékű kondik nem pukkadnak fel, csak kiszáradnak. Csere mindkettő. Persze a 6,2-es zener is csere és mellette néha el szokott menni egy ellenállás is, nem emlékszem, hogy mekkora.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2012
(#) sanyabacsi válasza sanyabacsi hozzászólására (») Okt 7, 2012 /

Válaszolok magamnak is.

"Adott egy BeQuiet 550W táp....."

Újra előszedtem ezt a tápot, nem is értem miért nem gondoltam erre a múltkor...Primer körben, az első hűtőborda mögött: 22µF/50 és 100µF/25 kondik csere. Indul, terhelve szépen muzsikál. Hirtelen nekifutásból egy ugyanilyen felépítésű 450-es BeQuiet és egy FSP 600-as táp is megjavult. Mindegyiknek ez volt a baja. Jobban mondva a 450-e BeQ és FSP 600 csak +5VSB -t generált, de nem ment tovább. Ezeknél nem volt akkora pusztulás (FET, SMD tranyók).

A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2012
(#) Poostmaster hozzászólása Okt 13, 2012 /

Sziasztok.
Azt szeretném megtudni, hogy a pc táp vezetékeit meg lehet-e hosszabbítani?
Terveztem egy saját házat a gépemnek, de nem elég hosszúak a vezetékek. Ha mindbe beletoldok, az nem zavarja meg a működését?
(#) Ge Lee válasza Poostmaster hozzászólására (») Okt 13, 2012 /

Meghosszabbíthatod, semmi baja nem lesz.
(#) zoli0078 hozzászólása Okt 15, 2012 /

Sziasztok,

Sikerült megoldani a 410W-os Trust tápot. Az 5V-os kimeneten lévő ellenállással volta gond, cseréje után a táp rendessen elindult.
Viszont adodott egy újabb hibás táp ez egy Ednet 350W-os táp. A 5VSB az oké, de a táp mégre aakr elindulni. Szétszedés után ltható volt, hogy a primer oldalon a nagy tranzisztorok Base körében két kis ellenálls kiégett. A kiégett ellenállsok és a két tranzisztor ki lett cserélve, de még ezek után sem indul a táp. A vezérlő IC (KA7500B) megkapja a 15V a 12-es lábán, a 8-as és 11-es lábán alapból mérhető 1.4V PS-ON állsban 2,14V.
Mi lehet a gond? a Vezérlő IC, esetleg a kis tranzisztorok (kiforrsztás után mérve jónak tünnek) vagy valami még a primer oldalon?

(#) sean hozzászólása Okt 15, 2012 /

Sziasztok!
Tegnap használat közben egyszer csak kikapcsolt a gépem. A tápom szép csendesen elment a másvilágra, szerencsére nem rántotta magával az egész gépet. M-Tech 450W-os tápegységről van szó. Mikor bekapcsolnám akkor a ventilátor mozdul egyet és semmi nem történik. 1 éves a táp, nem tudom mi érhette. Por nem lepte el, égésnyomok sem látszódnak, kondik sincsenek felpúposodva, biztosíték sem ment ki, nem is melegedett. Lehet esély a javítására?
Üdv!
(#) Levelente hozzászólása Okt 15, 2012 /

Sziasztok!
Van egy Cisco tűzfalam (PIX 506E), a képeken látható táppal, ami sajnos megadta magát. A hiba, hogy a tápon terhelés nélkül megvannak a kellő feszültségek, azonban ha csatlakoztatom a tűzfalhoz, a feszültségek leesnek és a tűzfal nem indul el. (A tűzfalat PC táppal kipróbáltam, azzal nincs gond.)
Nem vagyok ebben szakértő, mit javasltok mivel kezdjem a hibakeresést/javítást?
Előre is köszi a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2012
(#) erbe válasza Levelente hozzászólására (») Okt 15, 2012 /

A hibajelenség legyengült kondira utal. Bár nem látni felpúposodott kondit, de át kell nézni jobban! Elsősorban a hálózati pufferen kellene megmérni terhelés alatt a feszültséget.
(#) Ge Lee hozzászólása Okt 16, 2012 /

A PC táp javítást mindig azzal kell kezdeni, hogy ESR mérővel végigszaladunk a kondikon. Utána jön a standby, stb. persze nem közvetlenül a hálózatról indítva. De le lettek ezek már többször írva.
(#) Levelente hozzászólása Okt 16, 2012 /

Köszönöm a javaslatokat! Akkor először építek egy ESR mérőt, aztán kimérem a kondikat.
Következő: »»   45 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem