Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   140 / 289
(#) exorcist válasza orifab hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Az eredeti felbontású képen minden szöveg olvasható, abból a működés tökéletesen érthető. A kapcsolást én is megépítettem, kiválóan működik.
(#) Epeti hozzászólása Aug 23, 2012 /
 
Sziasztok!
A minap találkoztam valami régi pásztorral, és mivel elég jól üt (2,5cm szikraközön simán áthúz), és egyszerű is, gondoltam klónozni kéne! Viszont az alkatrész beszerzésnél elakadtam, mert van valami amit nem tudtam beazonosítani! Viszont Ti hátha már találkoztatok vele! Gyors összedobtam róla egy rajzot, meg van agy kicsit gyatra fotóm is róla, hátha az segít! Bekarikáztam az ismeretlent! Valami halvány írás látszik az oldalán, ennyit lehet kivenni belőle: ...ST4... Találkozott valaki már vele?(Goggle nem ismeri) Vagy mivel lehetne helyettesíteni?
(#) gorzoll válasza Epeti hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Esetleg a kapcsolást is megmutatod ?
Hátha többet látnánk belőle .
(#) Swedhart válasza Epeti hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Szia ez 12v ról megy?
egyébként amit bekarikáztál az egy régi japán tranyó
valami 2Sb típus csak dióda ként használlja
(#) elektroton válasza Epeti hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Ha jól látom a teljesítmény kapcsoló egy TIC... triak, enneka a gate körébe szokás használni a diakot, tehát ez egy diak lehet.
(#) mex válasza Swedhart hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Sima diak, csak a tokozása hasonlit a japán tranyókra...

ST4.pdf
    
(#) Epeti válasza Epeti hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Még egyszer a rajz, talán most nem feketedik be:

* A rajz eltávolításra került.
(#) frank tibor válasza Epeti hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Szia
Egész egyszerű kapcsolás. A diak bármelyik 30Volt körülivel helyettesíthető. A most készült kapcsolásom ehez képest egy alkatrésztemető. A rajzot valahol a neten találtam.
(#) Swedhart válasza Epeti hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Szia egy jótanács ez elé tenni kell leválasztó trafót mert a fázis kint van a kapcson.
Ugyanis a gy trafó test pontja közös a szekunder és primer nél.
Valami 220/220 as kicsi levállaszto vagy ősszeforgatott 2 db 12v os trafó íme pár kép róla
(#) Epeti válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 25, 2012 /
 
Jó, oké! Kösz!
Más rajzot nem tudok berakni, mert ezt is a "kész" kapcsolásról rajzoltam. Ez ilyen! Egy öreg bácsitól vette az ismerősöm! Semmi más nincs a dobozban csak ez, meg egy autótrafó lett belerakva az eredeti helyett, mert az döglött volt! Azóta így használták! Ennyit tudok róla! De akkor lehet hogy amit Swedhart is mond -az autótrafó közös pontjáról-, hogy amiatt kell bele valami leválasztás! Ezen nem gondolkodtam, mert az eddig ismeretlen alkatrész beazonosítása várt megoldásra. De gondolom akkor leválasztva már használható lenne, illetve nem lenne életveszélyes!
(#) Swedhart válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 25, 2012 /
 
Szia ígérem lefogom értékekkel együtt a hétvégén rajzolni .
Sőt van egy ujitásom is mépedig a szabályozhatóság potméterrel a kimeneti teljesitményét.
(#) Epeti válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 25, 2012 /
 
Köszi a választ Neked ill. a Többieknek is!
(#) normoo hozzászólása Aug 31, 2012 /
 
Üdv!
Én Oldman kutyapásztorát építettem meg.
Abban tudna-e valaki segíteni, hogy miért van, hogy nagyon szép szikrákat gyárt a készülék, viszont csak kb percenként egyet.
(#) czibereg hozzászólása Aug 31, 2012 /
 
Sziasztok!
Építettem egy villanypásztort, trabant gyújtótrafóval működik. Az a problémám, hogy túl sűrűn adja a szikrát, úgy szeretném ha a két szikra között legalább 1-2 sec szünet lenne (úgy szerintem nagyobbat ütne). Másik villanypásztoromban van egy nagy kondi és úgy van megoldva, hogy ritkán és nagyot csapjon.
Valahogy meglehet oldani ezt is?
itt a kapcsolási rajz:Bővebben: Link
(#) csaboka21 válasza czibereg hozzászólására (») Aug 31, 2012 /
 
Szia!
Le tudod lassítani a kapcsoláson lévő trimmer poti tekergetésével. Ha a leglassabb üzem is túl gyors, akkor e-szerint ki tudod kalkulálni, melyik alkatrészen kell módosítanod. Bár szerintem nem fog számottevően nagyobbat ütni a szerkezet. Ha a primer tekercs kiépítette a mágneses mezejét, (ennek ideje a tekercs menetszámától, keresztmetszetétől, ellenállásától, blablabla függ) akkor utána hiába folyatod rajta az áramot, csak melegebb lesz a gy.trafó. Én saccra kb fél másodpercre mondanám.. bár az én szerkentyűm trafója is tán melegszik kicsit. (nekem Simson gy.trafóm van)
(#) hkarcsi hozzászólása Szept 1, 2012 /
 
Joval rovidebb ido alatt kialakul a magneses mezo, peldaul egy 6000ford./perc negyutemu motornal masodpercenkent 50 szikrat kell adjon es mukodik.
(#) vargalaszlo0405 hozzászólása Szept 4, 2012 /
 
Üdv!
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Építettem egy egyszerű pásztort (itt találtam a fórumon, sokkoló néven az első oldalonhttp://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=1915) és volt vele egy kis gond. Melegedett a táp amiről hajtottam. Szintén itt megtaláltam a megoldást is, egy plusz dióda kellett bele és a gond megszűnt. A baj csak az, hogy ezt a szerkezetet elajándékoztam, és most, hogy újra építettem ezt a kiegészítést nem találom... én meg voltam olyan setét, hogy nem mentettem el magamnak a módosított rajzot. Szóval kérlek segítsetek, hová kell a plusz dióda?
Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2012
(#) vargalaszlo0405 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 5, 2012 /
 
Köszönöm! Most berajzolom és elmentem .
(#) kábé hozzászólása Szept 7, 2012 /
 
Sziasztok!
Javítanák egy alfa laval agri által forgalmazott, svéd gyártmányú villanypásztort. Van benne 2 db s2514nh jelű scr tirisztor, amiknek zárlat van a katód és a gate lábai között.
Erről az alkatrészről adatlapot ugyan le lehet tölteni, de nem látom, honnét lehetne beszerezni.
Ha van valaki aki nagyobb spíler nálam és ránézne, hogy milyen beszerezhető helyettesítőt tudnák berakni helyette megköszönném.

Üdv, Gyula
(#) kila hozzászólása Szept 7, 2012 / 1
 
Szia Gyula!
Javítottam ilyen alkatrész hibával Alfa Laval-t, jobb híján BTB25/800 triac-ot tettem helyette, mindkettőt erre cseréltem.Évek óta hibátlanul működik, a tokozás, bekötés ugyanaz.
Megkockáztathatod a lényegesen olcsóbb BTB16/800 - is, ilyen is működik, és még nem jött vissza.De van elérhető áron tirisztor is -2N6509-https://www.hqelektronik.hu/pr?srch=25a%20800v&sm=2&ls=20&ag=7100#list
Üdv!kila
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2012
(#) kábé válasza kila hozzászólására (») Szept 7, 2012 /
 
Köszi!

Megpróbálom a jövő héten.
Rá van írva, hogy ne kössék dugasztápra -ennél megpróbálták és nem tudom nem-e ez küldte el- tehét csak aksiról mehet?
(#) kila válasza kábé hozzászólására (») Szept 8, 2012 /
 
Szia!Nem tudom mi tette tönkre, szerintem nem feltétlenül a dugasztápos gyakorlat, ha csak nem túl nagy kimenőfeszültségű stabilizálatlan táp volt... A dugasztápokkal (Trafós, stabilizálatlan) vigyázni, illetve mérni kell. Ami például 12V-os az 13V-tól akár 18V-ot is adhat ki terheletlenül, és a gép nem biztos hogy szereti. A gép rövid ideig tartó, de viszonylag nagy áramokat vesz fel, mialatt tölti az energiát tároló kondenzátort, ezt a tápnak ki kell bírnia, nem túl nagy feszültség eséssel. A kapcsolóüzemű tápokkal nem szokott szerencsém lenni előbb-utóbb kinyírják a tápra visszajutó nagyfeszültségű tüskék, -vagy a pulzáló terhelés?
Amivel én találkoztam, azt a karámvezetéket ért nagyobb feszültség, talán villámcsapás, vagy egy másik villanypásztor párhuzamosan kötve tehette tönkre.
Üdv.kila
(#) erdgab válasza kábé hozzászólására (») Szept 8, 2012 /
 
Szinte biztosra veszem,hogy a dugasztáp küldte el.kila fejtegetése helyes.Én mindig megmondom a tulajnak,hogy mielőtt ilyet cselekedne,kérdezzen meg,megmérem,kialakítom neki a helyes megoldást és nem lesz gondja.
(#) szebik hozzászólása Szept 28, 2012 /
 
Sziasztok!
Egy gyakorlati megvalósítás során felmerült kérdésem lenne, amivel nem tudok megbirkózni. Összeraktam egy villanypásztort, a pdf szerinti kapcsolási rajz alapján. Annyit változtattam rajta hogy BUT56A tranzisztorral raktam össze és 6V-os Simson trafó van hozzá.
A problémám ott van, hogy mikor rákapcsolom az aksira, egy szikra van, aztán semmi. Ekkor az áramfelvétel felugrik a multiméter szerint kb 8A-ra, aztán utána semmi, nulla.
Tudom a nyáklap elég kókler munka, de ez még csak a második szerzeményem amivel próbálkozom.
(#) erdgab válasza szebik hozzászólására (») Szept 28, 2012 /
 
Szerintem nem megy az 555,mérj a 3. lábán.Én csak egyszer "kínlódtam" ezzel a kapcsolással,nekem nem jött be se fogyasztásra se egyébként.
(#) szebik válasza erdgab hozzászólására (») Szept 29, 2012 /
 
Próbáltam cserélni is, úgy sem javult. Cseréltem több alkatrészt is de eredményt nem adott. Még azt megfigyeltem ha a 1 és 2-es lábat összezárom csavarhúzóval és mikor elveszem, akkor ad megint szikrát. Viszont azt hiszem egyenlőre ezzel én is befejezem. Eléggé összeforrasztgattam alapot, már esélyes egy zárlat is rajta. Egyszerű kapcsolásnak tűnt, gyakorolni akartam a nyáktervezést, készítés, a forrasztást és bíztam benne, hogy több hasznos dolog "sül" ki belőle....bár most is tanultam, azt hiszem inkább egy már összerakott kapcsolást keresek, és azt rakom össze. A segítségért köszönet.
(#) elektroton válasza szebik hozzászólására (») Szept 30, 2012 /
 
A jelenség leírása alapján az 555 IC jó, meg kellene mérni a R1, P1, P2, C3 alkatrészek értékeit, lehet, hogy valamelyik rossz, de valószínübb, hogy valmi elkötés van a NYÁK-ban. Esetleg a 7-es láb nem süti ki P2-vel a C3 kondit. Alaposan és nyugodtan át kell vizsgálni a beültetést, fóliázást, esetleg egy független személy aki nem esik folymatosan ugyan abba a keresési hiába mint önmagad. Mérni kell az IC lábain a feszültségeket. Nem adnám fel, külömben sosem érted meg a müködését, kivitelezési hibalehetőségeket. Kész elektronikával nem lehet "kiszenvedni" a tudást. Maga a kapcsolás az jó.
(#) elektroton válasza erdgab hozzászólására (») Szept 30, 2012 /
 
Mindig a kályhától kell elindulni, tehát inkábba bemeneti oldali jeleket mérném, azaz 2,6,7 lábakon meg a tápfeszeket 4. és 8. lábon. Relatív a fogyasztás nagysága, egy CMOS áramához képest tényleg sok. Az igazi baj inkább az, hogy a lábkiosztása nem tervezőbarát, nehéz jó alkatrész elhelyezést kialakítani köréje.
(#) vargalaszlo0405 válasza szebik hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
Üdv! Én sajnos nem tudom megmondani mi a gond a kapcsolásoddal, de tudok adni egy garantáltan jó nyák tervet.(express pcb kell hozzá, ingyenes program asszem)
Én ugyanazt a kapcsolást építettem meg amit te és nálam minden működött, kivéve némi melegedést, amire itt kaptam választ/megoldást. Egy plusz dióda kell az ic 7-es és 2 es lába közé.(1N4148) Ez nincs az eredeti kapcsoláson, de tuti, hogy kell. Még annyit, hogy én egy irf740-es fetet használtam tranzisztor helyett, 10 ohm körüli előtéttel asszem. Nekem rendesen megy tartós üzemben is. Remélem tudod valamire használni.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2012
(#) vilamvili hozzászólása Okt 3, 2012 /
 
Uraim öreg vilszer vagyok,én is építettem egy pár villanypásztort ha igazán komoly kel az öreg csöves rádió trafót ajánlom. Azt megmérni hogy a primer és a szekuder ne legyen közös, lead 6v és 230v felet, a szekuder sem közös, ez 5-10cm szikrát képes adni,
Következő: »»   140 / 289
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem