Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás
 
Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   48 / 180
(#) alux hozzászólása Aug 8, 2012 /
 
Tisztelt Fórumtagok.
Amiben várom a segítségeteket, ötleteket. A házon belül a közlekedő részben, lépcsőház, folyosó, öntapadós, ledsoros világítás. Ahogy képzeltem, akkuról üzemelne, napelem töltéssel, és a napelem vezérelné a szürkületi világítást - mint a napelemes kerti lámpa. De szürkületkor energiatakarékossági okokból csak "derengő" fénnyel - PWM szabályozóval állítható - világítana, villanykapcsolóval lehetne teljes fényerőre váltani. A napelem vezérelné a derengő fényt és nappal töltené az akkut. Amennyiben a nappali töltés nem lenne elegendő, esetlegesen felhős napokon, egy akkumulátor figyelő, védő áramkör besegítene a világításhoz, és akkutöltéshez. Azt a problémát is meg kellene oldani, amennyiben túltöltés lépne fel a napelemnél az akku felé.
Remélem érthető volt a leírás, várom az ötleteket.
(#) szili83 hozzászólása Aug 24, 2012 /
 
Egy motorlámpát szeretnék kiváltani LED-ekkel.
Mennyi mcd felel meg 1w izzó teljesítménynek?
Köszönöm!
(#) jucsaba hozzászólása Aug 29, 2012 /
 
a ledes világításról ma nyilatkozott valami főmufti a kossuthon, nem kevés hülyeséget elhintve a nem szakmai rádió hallgatóknak,sajnos nem volt akit bekapcsoltak volna , hogy pontosítsa a "szagember" által elmondott ökörségeket.
ha valakit érdekel 16-30 16-45 között hangzott el.
össze kéne számolni a műszaki pontatlanságokat , csak felvétel volt és úgyse lenne semmi hatása , úgyse pontosítanák az igazságnak megfelelően.
na meg ha a nyilatkozóról kiderülne hogy 10 ből 5 ször
valótlant állított , milyen szavahihetősége lenne ezután az igazi és hozzáértő valódi szakembernek...
(#) madesign83 hozzászólása Aug 29, 2012 /
 
Sziasztok!
Az autóelektronika fórumba jártam egy kérdéssel, de még nem kaptam rá választ. Végülis ide is vág a téma mert az autómba akarom kicserélni a szofita izzót szofita foglalatú led-re, és az autóm általában otthon van Szóval az a problémám, hogy kikapcsolt állapotban is világít halványan a led. A kérdésem az, hogy milyen kapcsolással tudom meghekkelni, hogy ne hunyorogjon a led. (opel corsa c, belsőtér világítás).
(#) atiotezer hozzászólása Aug 29, 2012 /
 
Köss próbaképpen párhuzamosan egy 4.7Kohm-os ellenállást az izzóval.
(#) madesign83 válasza atiotezer hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
Mármint a led-el?
(#) atiotezer válasza madesign83 hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
Igen a LED-el. Csak elírtam.
(#) madesign83 válasza atiotezer hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
Köszi, kipbróbálom!
(#) fordkapcs válasza szili83 hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
A LED hatásfoka miatt kb. az ötöde teljesítmény kell. Tehát egy 5W-os izzó fényerejét egy 1W körüli led tudja biztosítani (azt pedig már illik hűteni). Viszont a LED fénye más szögben vetítődik ki, tehát csak optikailag megfelelő környezetben nyújtja ugyanazt, egyébként nagy lesz a fényveszteség, és kicsivel nagyobb teljesítmény kellhet.
Ha szines búrába teszed (borostyánsárga, piros) akkor megfelelő színű LED kell, mert fehér LED esetén nagy lesz a fényveszteség. Az első fényszóró kiváltását kezdésnek, tapasztalat hijján nem javaslom, mert sok buktatója van a dolognak.
(#) vladcepes hozzászólása Szept 10, 2012 /
 
Sziasztok! Meg van a 3 résznek is a fele mármint a világításnak, lassan haladok mert nincs idő . A többiről nem rakok fel képet mert följebb vannak az oldalon.Az lenne a kérdésem hogy van valami fényerőszabályzó 12V-ra? Vagy lehet rosszul teszem fel a kérdést.,a lényeg hogy ha meglesz már most látom hogy erős lesz. Mivel tudnám szabályozni a fényerőt? A kapcsolója az egésznek a második képen látható egy ilyen zsinóros megrántom felkapcsol megint megrántom lekapcsol. Tök jó lenne hogyha le tudnám hozni oda valami potméteres megoldásra. A válaszokat előre is köszönöm. Üdv.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2012

3.jpg

4.jpg
   
(#) vladcepes válasza vladcepes hozzászólására (») Szept 10, 2012 /
 
Találtam egy ilyet fényerőszabályzó ,vagy pedig egy ilyen: fényerő szabályzó 2 gondolom ennyi pénzből nem tudnám megépíteni. De akkor inkább a második ugye? Az elsőnek a videóját megnézve nem valami kecsegtető.
(#) csapeter válasza vladcepes hozzászólására (») Szept 11, 2012 /
 
Szia!
Körül nézhetsz akár itt is.
Nekem a 7-es van meg, igaz kicsit drágább az általad linkeltnél, de ez rádiós, kültéren akár 20 m-ről vagy bent falon keresztül is vezérelhető. Nekem már majd egy éve hibátlanul működik.
(#) vladcepes válasza csapeter hozzászólására (») Szept 11, 2012 /
 
Szia! Köszi a választ. Igen néztem tegnap ezt is amit te linkeltél,látom picit drágább 1 ezressel de W-ba is nagyobb. Most azt nem tudom hogy nekem mekkora kell. De szerintem az enyém se lesz több 70W-nál.
(#) vladcepes hozzászólása Szept 11, 2012 /
 
Néztem a gyári szalagot amin 1M-en van 30 db 3528-as led az fogyaszt 2,4W- ot. Én ugyan ilyenekből csináltam és ha kész lesz az 19M kb. Az ha minden igaz 19x2,4W = 45,6W. Gondolom hogy a 48W-os Tápegység táp az épp csak jó neki vagyis nehéz neki cipelni a zsákot. Ez a 48W-os az hány A-es lehet? Mert van másfajta Táp is pl: ilyen :táp melyiket ajánljátok inkább? az előbbit vagy inkább ezt? táp Köszönöm a válaszokat.
(#) csapeter válasza vladcepes hozzászólására (») Szept 11, 2012 /
 
Valamit elnéztél, a belinkelt tápegység nem 48W, hanem 100W, 8,3A. I=P/U ha jól emlékszem a képletre, tehát a Te 19m szalagod 46W kerekítve eszik 3,83A. Ebből kiindulva szerintem bármelyik tápegység bőven elegendő, ha az árát is nézed akkor az Anrost ajánlom, mert az kicsivel több áramot tud és majd egy ezressel olcsóbb.
(#) vladcepes válasza csapeter hozzászólására (») Szept 11, 2012 /
 
Köszönöm az észrevételt,! Jót néztem csak rosszul linkeltem. Több oldal volt megnyitva
Közbe néztem egy Pesti boltot mivel én oda vagyok közelebb egy ilyen tápot táp akkor ez biztos jó lesz. (csak abba nem voltam biztos hogy melyik fajta jobb az ilyen vagy az a fekete adapteres mint a Laptopoké szokott lenni.) annyi hogy az kisebb helyet foglal.
(#) csapeter válasza vladcepes hozzászólására (») Szept 11, 2012 /
 
Szívem szerint ezeket jobban szeretem, mert nyitottak így jobb a szellőzésük, nem utolsó sorban ha javítani kell, nem kell szét törni a burkolatot.
(#) vladcepes válasza csapeter hozzászólására (») Szept 11, 2012 /
 
Köszöntem a segítséget. Még egy kérdés. Ezek mivel különbek mint egy 12V-os 350W-os PC táp?
(#) vladcepes válasza csapeter hozzászólására (») Szept 12, 2012 /
 
Szia! Na megvettem a 75W-os nyitott tápot meg a dimmert.Kíváncsi vagyok este be is üzemelem. Üdv.
(#) vladcepes hozzászólása Szept 15, 2012 /
 
Bekötöttem,nagyon szuper lett. Most már csak a csík többi részét kell befejeznem. Üdv.
(#) lac08 hozzászólása Szept 16, 2012 /
 
Én ebben az egész LED-diódás világítás dologban csak az egyet tartom nagyon furcsának, hogy miért olyan drága? Az olcsón előállított tömegcikk-diódák meg hozzá egy sima áramgenerátoros táp - trafóval, egyenirányítóval, pufferelkókkal és valami stabilizáló félvezető-kütyüvel - s máris tizen-ezerbe van.
Sokallom nagyon!

Annyival több és jobb fényt nem ad, mint egy hagyományos izzó, mégis az eladói oldalon annyira odavannak érte.
Jó, jó, én megértem - a fogyasztása, az élettartama, a melegedése - illetve nem melegedése, s ezzel a hatásfoka ....
na de akkor is.
Egyszerűen nem ér annyit, amennyiért a boltokban lehet látni vagy megvenni.
Elég sokat nyomhat a latban, hogy most ez a divatos, azaz nagyon trendi, de háááát akkor is.

Még emlékszem a kék LED-ekre, az mekkora sztár volt és 2-300 forint darabja. Aztán megjelentek egy százasért az eldobható gázöngyújtók, beléjük épített kékledes világítással. ...
(#) nedudgi válasza lac08 hozzászólására (») Szept 16, 2012 /
 
Sajnos a sötétzöld társaság megfűzött valami EU-s górét - betiltják a hagyományos izzókat. Ezt - gondolom- hallottad, olvastad már valahol. A rendszer életbelépése előtt szeretné minden gyártó/kereskedő elhelyezni magát a piacon, ezért nyomják annyira. Megfelelő forrás és alkalmazás esetén tényleg nagyon jó a LED világítás. Nekem a munkaasztalt világítja meg tíz darab 1W LED. A rendszer távvezérlővel, tápegységgel volt 2500Ft.
A műszaki ismeretek teljes hiánya miatt kipécéztek maguknak egy gumicsontot. Ugyanakkor a háztartások tele vannak készenléti vagy kikapcsolt állapotban is fogyasztó készülékekkel, akár havi egy kW körüli fogyasztással. Másik példa: a NiCd akkumulátor. Kikiáltották ördögtől valónak, holott súly/teljesítmény/strapabírás szempontjából nem éppen a legrosszabbak.
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2012
(#) tomikapc válasza lac08 hozzászólására (») Szept 16, 2012 /
 
Pontosan Minden trafikban olyan öngyújtót keresgettem. Szuperfényes LED-ként árulták a híradástechnikában. Aztán néztek is hülyének, amikor sorra vettem az öngyújtókat. Persze ha odaadták, mert akkor még nem voltam 18. Amúgy ma már nem nagyon látok olyant, pedig mindig keresgetem.
(#) Tranzisztor mester hozzászólása Szept 20, 2012 /
 
Sziasztok!

Hogy oldjam meg, hogy kb. 6-8 db LED-et működtessek az USB portról (5V)?
Már egyszer próbáltam,de gyorsan elkezdtek melegedni e LED-ek.
Milyen ellenállást rakjak elé?
Fehér színű LED-ekről van szó.

LED, USB és társai mind rövidítésekből felépülő mozaikszó, tehát nagy betűvel írjuk. Action2K
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2012
(#) reloop válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Szept 20, 2012 /
 
(#) lac08 válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Szept 23, 2012 /
 
+5 voltnál próbáld meg a LED-eket sorbakötni - először egy 560 ohm-os ellenállással, aztán jöhetsz lejjebb is az értékekekkel egészen addig, míg a LED-ek nem kezdenek el "nagyon" világítani, vagy az ellenállás nagyon melegedni.
Ezt viszont mindenképpen árammérővel figyeld, a diódákon átfolyó áram nagyjából 12-15 mA-re kell kijöjjön. Alább ne próbáld, mert nagyon terheli az 5 V-ot, és ha számítógéphez gondoltad, nem tesz jót a tápegységnek.
Egyébként 6-8 darabot sehogyan sem fogsz tudni egy sorban meghajtani 5 V-ról, mert úgy tudom, a fehér LED nyitófeszültsége 1,25 volt! Legfeljebb 2 db mehet együtt + az ellenállás ami LED szalagok esetében 120 ohm.
(#) laszlokunstar válasza lac08 hozzászólására (») Szept 23, 2012 /
 
Idézet:
„a fehér LED nyitófeszültsége 1,25 volt!”
Kicsi több, 3.0-3,6 V.
(#) skero hozzászólása Okt 1, 2012 /
 
Sziasztok! Szükségem lenne áramgenerátorra 10 db 2 V os 20 mA -es led (infra) táplálásához Alacsony feszültségen (12 - 18 V A ledek csoportokban lennének ,hogy a kellő feszültség meglegyen). Akinek van bevált terve annak megköszönném a segítséget.
(#) David 3g hozzászólása Okt 1, 2012 /
 
Sziasztok. Igazából fogalmam sincs hogy hova írjam a kérdésemet ,de mivel led-is van a kérdésembe ezért itt felteszem Mivel hogyan lehetne mgoladni egy vezérlést ledes világításnak vagyis. Ha én töltök a lednek egy 3-4V aksipakkot és az ugye lemerül 3 V alá akkor az aksik töltöje kapcsoljon be illetve ha már megvan a 4V fölötti fesz kapcsoljon ki automatán. Szerintetek?
(#) proli007 válasza skero hozzászólására (») Okt 1, 2012 / 1
 
Hello!
Ha több soros Led-ág van, akkor nem áramgenerátor a jobb, hanem a feszültség stabilizálás. Ekkor egy-egy ágon egy ellenállással beállítható az áram. De két tranyóból és két ellenállásból elkészíthető az áramgenerátor. Csak akkor Led-soronként kell egy-egy. Pld.
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2012
Következő: »»   48 / 180
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem