Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MSP430 mikrovezérlők

Témaindító: gomzito, idő: Ápr 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   73 / 139
(#) moderboy válasza Kovabe hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Lehetséges átírni, de ha 30-40 sornál több a program szerintem jobb ha újraírod, főleg ha perifériákat is használ.
(#) Kovabe hozzászólása Szept 11, 2012 /

Ha megendelem a gyártó honlapjárol az kezdö készletet azért valoban csak 4,30$ kell fizetni, nincs plusz költség??
(#) szitko válasza Kovabe hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Nem szokott lenni.
(#) Kovabe válasza szitko hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Akkor ezekszerint te már többet is rendeltél?? Akkor most rendelek egyet én is, nehogy kimaradjak a fejlödésben mert igy is kihagytam 17évet és sok a lemaradásom. Különben nektek menyire egyszerü a dolog mind progamozás mind hardware részröl? Esetleg van még ez itteni cikkeken kivül más magyrnyelvü website ahol meg lehet tanulni tolla néhány esetleg itt ki nem tárgyalt dolgot? Nem rossz ez a c nyelv de idáig a grafikus programszerkesztövel sikerült programozni (PIC) de ez a C nekem egy kicsit magas.
(#) moderboy válasza Kovabe hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Nem szokott plusz költség lenni rajta és elég gyorsan szállítanak (a rekord eddig 4 nap). Esetleg az Energia (Arduino) környezettel probálgatva elég gyorsan meg lehet tanulni a C-t, nem túl bonyolult nyelv.
(#) balux33 válasza szitko hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Szia.
Egész jó lett, ki is fogom próbálni azzal a nem működő kijelzővel!
Én annyit módosítanák rajta, hogy minden karakter után rakjon egy üres oszlopot elválasztásnak, mert így eléggé összefolynak a karakterek.
(#) szitko válasza Kovabe hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Idézet:
„Akkor ezekszerint te már többet is rendeltél??”

Egyszerűen válaszolva, sokat. Mivel ezen vezérlők beszerzése néha körülményes, és a gyártótól sem lehet állandóan mintát rendelni, ezért egyszerűbb ha rendelek egy pár LP-t. Neked is azt ajánlom, ha rendelsz, rögtön 2-őt vagy 3-at, de a 3 a max.

Szerintem, a kezdéshez Icserny fórumtársunk kiváló cikkei tökéletesek.
Idézet:
„néhány esetleg itt ki nem tárgyalt dolgot?”

Azért van ez a topik.
Idézet:
„de ez a C nekem egy kicsit magas.”

Tedd az asztal alá
Viccet félretéve, Eleinte én is azt hittem, hogy nehéz, de mint fentebb írtam azért van ez a topik, hogy segítsünk egymásnak, ha tudunk. Pl. én sok segítséget kaptam a kezdeteknél, amit mindenkinek köszönök.
(#) Kovabe válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Ezt most nem értem. Ok hogy nem nézitek programozásnak a flowcode-ot de mint luser-user nekem már ez is programozás föleg a szenvedések után. Én mint ép.gépész eléggé messze állok a digit cuccoktol de egyre több szükségem van rá és ezért is van szükségem a tanulásra és (nullárol) fejlödésre.
(#) szitko válasza balux33 hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Ezt én is csak ma vettem észre, de hogy miért lett ilyen nem tudom. Már szétkaptam a kapcsolást, de ha lesz időm, összedobom és javítani fogom.
Ami tetszik benne, hogy sokkal gyorsabb mint a szoftveres kivitel, és 8-16MHz-en is tökéletes.

Szerintem így kellene módosítani a kiíratást, hogy minden karakter után rakjon egy elválasztó üres oszlopot.
  1. // ------------------- lcd karakter írás -----------------------------------------------------------
  2. void lcd_write_char(unsigned char c){
  3.      
  4.      unsigned char line;
  5.      
  6.      c -= 32;
  7.      
  8.      for (line = 0; line < 5; line++)
  9.       {
  10.           lcd_write_byte(font[c][line], 1);
  11.       }
  12.     lcd_write_byte(0x00, 1);
  13. }
  14. // ------------------- lcd ékezetek ----------------------------------------------------------------
  15. void ek(char e){
  16.      char i,ii=5*e;
  17.      for(i=0;i<5;i++)
  18.      {
  19.           lcd_write_byte(ekezet[ii+i],1);
  20.       }
  21. lcd_write_byte(0x00, 1);
  22. }

Ez is egy megoldás lehet, de most, hogy nézem, lehet hogy a karakterkészlet lesz a ludas. Ugyanis az eredeti vezérlőprogramban 6x8-as karakterek vannak, és mind 0x00-val kezdődnek, ezért nem mossa össze a karaktereket. Én meg csak előkaptam valahonnan ezt a karakterkészletet és nem figyeltem a kiírásra. Egyszerűbbnek tűnik, ha a karakterkészletben, minden karakter elé egy 0x00-át írni, és a "for" ciklust javítani.
Pl.: Font=
  1. const char font[][6] = {                // basic font
  2.          {0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00} // 20
  3.         ,{0x00, 0x00, 0x00, 0x5f, 0x00, 0x00} // 21 !
  4.         ,{0x00, 0x00, 0x07, 0x00, 0x07, 0x00} // 22 "
  5.          ...............

Kód:
  1. .....
  2.  for (line = 0; line < 6; line++)
  3.       {
  4.           lcd_write_byte(font[c][line], 1);
  5.       }
  6. .....
  7. char i,ii=6*e;
  8.      for(i=0;i<6;i++)

De szerintem az is jó amit Te írtál.
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2012

Az is megoldás lehet, de úgy jóval több helyet foglal a program!
Amit én használok driver-t abban így van megoldva azért mertem ajánlani.

Azon gondolkodom éppen, hogy vajon mennyi energiát tudnék megspórolni hogyha én is hardveres spi-t használnék a kijelzőhöz? Egy cr2032-es elemről működtetem a kijelzőt egy rtc-t meg egy 24lc256 eepromot és így 250-500 uA között ugrál a fogyasztás.

Idézet:
„de úgy jóval több helyet foglal a program!”

Látod, erre nem is gondoltam! Akkor marad a Te megoldásod, időben ugyan annyi.

Nálam az lcd szoftveres vezérléssel 300-350 uA-t zabál. A VOUT = 8.55V (3410 lcd). Azt még hozzáteszem, hogy a kontraszt fel van tolva elég jól, ami lehet, hogy sokat számít.
  1. lcd_write_byte (0x21, 0);    //
  2.      lcd_write_byte (0xbf, 0);    // kontraszt
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2012
(#) moderboy válasza szitko hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Olcsóbb LP-t venni mint magát a vezérlőket? Elég komoly vezérlőket is lehet vele programozni, mi már az összes támogatott szériát megprobáltuk vele és működik, akkor legalább az "olcsóság" korlátaival nem kell küzdeni.
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Szept 12, 2012 / 1

Idézet:
„A g2..3 vezérlőben az i2c "repeated start"-ot hogy kell megcsinálni?”
A restart (vagy repeated start) ugyanolyan, mint a start, csak az állapotdiagramban elfoglalt helye más: nem STOP után következik. A G2xx3 gyári mintapéldák közül az uscib0_i2c_02.c használja.

A restart jelentősége az (ez elsősorban a multi-master környezetben érdekes, ahol egynél több master verseng a buszvezérlés jogáért), hogy nem szakítja meg a tranzakciót, nem szabadítja fel a buszt a stop kiadásával.

A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2012
(#) icserny válasza moderboy hozzászólására (») Szept 12, 2012 /

Idézet:
„Olcsóbb LP-t venni mint magát a vezérlőket?”
A Launchpad-ot most jelképes összegért és szállítási költség nélkül megkaphatod. Így lehet akár olcsóbb is, mint a normál körülmények közötti alkatrészvásárlás.
(#) s3toraph hozzászólása Szept 12, 2012 /

Sziasztok!

Most kezdek ismerkedni az MSP430G2553-al, éppen icserny cikkét tanulmányozom. Viszont csináltam egy hülyeséget kapásból: code composert próbálgatva feltöltöttem rá egy kódot a mintákból, de a gyárit meg nem mentettem ki! Az oldalán megtaláltam, de nem értem, hogyan tudnám belerakni a composerbe, hogy rendesen projektként benn legyen és vissza tudjam tenni a launchpadra. (Egyébként a cikk miatt inkább az IAR-t fogom használni).
Tud valaki segíteni?

Üdv
(#) balux33 válasza szitko hozzászólására (») Szept 12, 2012 /

Átírtam az én driver-emet az USCI_A0 ra, amit majd az uart-hoz is használok, persze nem egyszerre. Remélem megtudom oldani úgy mint te az i2c/spi-t.
A lényeg az, hogy tényleg sokkal gyorsabb lett, és ez a fogyasztásban is meglátszik (250-350 uA) mert a maradék időben LPM4-ben van. (1 másodpercenként frissítem a kijelzőt az RTC megszakításával)
Még az i2c-t akarom átírni hardveresre, de soha nem használtam még.

(#) Szárnyas válasza s3toraph hozzászólására (») Szept 12, 2012 /

Szia!
Itt le van írva hogyan tudod.
(#) icserny válasza Szárnyas hozzászólására (») Szept 12, 2012 /

Idézet:
„Itt le van írva hogyan tudod.”

Ezzel már elkésett, mivel felülírta.
(#) Szárnyas válasza icserny hozzászólására (») Szept 12, 2012 /

De ezt is írod a linkelt hozzászólásban:

Idézet:
„A kiolvasott kód később az alábbi módon tölthető vissza:
MSP430Flasher.exe -n MSP430G2231 -w "firmware.txt" -v”

A gyári programot meg letöltötte a TI honlapjáról, abban meg megtalálható a lefordított hex állomány, ha jól emlékszem.
(#) icserny válasza Szárnyas hozzászólására (») Szept 12, 2012 /

Nem tudom. Én csak forrást találtam, az is még a 14 lábú G2231-hez készült.
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Szept 12, 2012 /

Jó lett! Köszönöm, nagyon köszönöm.
Szépen olvassa az rs5c372a-t. Még meg kell írnom a körítést, és közzéteszem az egész progit.
Így oldottam meg a restartot:
  1. UCB0CTL1 |= UCTR + UCTXSTT;            // adat küldés, i2c tx, plusz start plusz slave cím
  2.      while (!(IFG2 & UCNACKIFG));             // ACK várás
  3.      UCB0TXBUF = 0x00;                      // idő dátum írás
  4.      while (!(IFG2 & UCNACKIFG));         // ACK várás
  5.      UCB0CTL1 &= ~UCTR;                      // I2C RX
  6.      UCB0CTL1 |= UCTXSTT;                    // I2C restart !!!!  
  7.  
  8.      for(char i=0; i<7; i++){                 // nyolc adat olvasása
  9.          rxtemp[i] = UCB0RXBUF;
  10.          delay_ms(1);
  11.      }
  12.      UCB0CTL1 |= UCTXSTP;                   // I2C stop
  13.      while (UCB0CTL1 & UCTXSTP);            // Stop kész?

Még egyszer köszönöm!!
(#) s3toraph válasza Szárnyas hozzászólására (») Szept 12, 2012 /

Igen ez a gond hogy elkezdetem próbálgatni (felülírtam), mivel egyrészt nem tudtam hogy nem üres, másrészt ide erre a hasznos kis oldalra csak nem rég találtam rá.
Esetleg, akinek ki van mentve, el tudná küldeni a fájlt? Mert akkor elviekben a kimentési útmutatóban (amit szárnyas kolléga linkelt) használt módszerrel vissza is tudom rakni rá.
E-mail: s3toraph@gmail.com
Please! Már eljutottam oda is hogy a harmadik módszerrel, az icserny kolléga által megírt kóddal (launchpad temp GUI), portot kell választani, csak hát a többi mintaprogramból nem tudom kiolvas-e valamit is, mert nem történik semmi (a hőmérőset próbáltam az example-kből).

Amúgy eddig érdekesnek találom az eszközt.
Akit érdekel: hőmérséklet mérés lenne vele első körben, szenzorokkal (legalább 4-el), majd ezt kéne monitorozni, majd elérni/manuálisan beállítani PC-ről, majd akár webről, majd mondjuk vezeték nélkülivé tenni a kapcsolatot (ha a szenzorok és a pad között nem is, de a pad és a vezérlő/programozó egysége (pl. PC) között jó lenne, az meg pláne jó lenne, ha bluetooth is menne, mert akkor a mobilról való vezérlés/monitorozás is megvalósítható lenne, legalábbis elvileg).
(#) szitko válasza balux33 hozzászólására (») Szept 12, 2012 /

Működik a "nem működő" lcd vele? Miért nem rakod az USCI_B0-ra az SPI-t ésazI2C-t? Nálam szépen megy. Most egy g2553-as UART--jára, egy HC-05 bluetooth-t, az USCI_B0-ra, egy SPI-s lcd, és egy I2C-s eepromot raktam. Minden gond nélkül kezeli az összes eszközt. Milyen RTC-t használsz, ha nem titok?
(#) Kovabe hozzászólása Szept 12, 2012 /

Sziasztok mennyi idő megtanulni ilyen csunyán beszélni mert nagyon tetszik de távol állok tölle de nagyon. Van esetleg valami magyarnyelvü online könyv ami segit megtanulni a C-t?
(#) szitko válasza Kovabe hozzászólására (») Szept 12, 2012 /

Icserny fórumtársunk III. MSP-s cikkében, a 10. oldalon, az ajánlott irodalmak között keresgélj !
(#) Szárnyas válasza icserny hozzászólására (») Szept 12, 2012 /

Igaz, valóban arról megfeledkeztem, hogy a demóprogram még a G2231-el szerelt változathoz készült.
(#) putr4 hozzászólása Szept 12, 2012 /

Épp az usi-vel összehozott spi-s kommunikációt próbálom bütykölni, megérteni, javítgatni és hogy jobban átlássam mit csinál a uc, az usi megszakításban egy ledet is megvillantok. Na a gondom az; ha közeledek az adat vagy a sclk vezetékéhez akkor elkezd hülyeségeket írni lcd-re és a led is elkezd vad módon villogni. Van erre valami gyógymód? Mert ha rövid ha hosszú a kábel akkor is csinálja. Még poénból az adc-vel feszültséget is mérek (ezt próbálom a másik uc-n lcd-re kiíratni). Megpróbáltam csak az lcd-t vezérlő uc usi-jét kiolvasni anélkül, hogy a másik küldene bármit is, de az órajel bemenetére nagyon érzékeny.
(#) Szárnyas válasza s3toraph hozzászólására (») Szept 12, 2012 /

Szerencséd van, kiolvastam és elmentettem annak idején a Launchpad 1.5-ös, g2553 kontrollerrel szerelt változathoz készült demóprogramot.
Következő: »»   73 / 139
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem