Fórum témák
» Több friss téma |
Most fordítottam le IAR-ral MSP430G2553-hoz a gyári demó forrását, és kiolvastam az MSP430Flasher.exe programmal, hogy a korábban belinkelt útmutató szerint vissza tudd írni.
A forráson az alábbiakat módosítani kellett: g2231 helyett g2553 TIMERA0_VECTOR helyett TIMER0_A0_VECTOR TIMERA1_VECTOR helyett TIMER0_A1_VECTOR
Azzal még nem volt időm kipróbálni, de majd megpróbálom.
Az USCI_B0-on van az eeprom meg az RTC, félig meddig már működik a hardveres i2c, de még nem 100 as. Azért nem ide raktam a kijelzőt is mert már így is elég zsúfolt, meg mert eddig szoftveresen ment az i2c. RTC-nek Ti BQ32000-est használok! Egyébként mióta van ez az új design hol lehet fellelni icserny cikkeit? A google megtalálja az oldalon de én nem
Használta már valaki az IAR view menüben lévő LCD display-t? Hol találok róla valami dokumentációt, hogy kell beállítani? A EW430_UserGuide-ba nem találtam róla semmit.
Balux33. Kb egy hete van az új design. Icserny cikkei, pedig a cikkek között vannak. Legalábbis nálam.
MSP30 vagy Launchpad kulcsszóval könnyen megtalálhatók a a Launchpad cikkek. Sajnos, az első cikk 6. oldala eltűnt az átalakításkor. Majd újraszerkesztem, addig itt olvashatjátok.
Nagyon köszönöm mindkettőt! A cikk is nagyon profi, jól elmagyarázod!
Sziasztok
Ismét mint mindig kezdö kérdés. A bemenetet hogy kötöm ha sima analog (ellenállás fel-lehuzás)? ADC-t szintén illetve milyen bemenö feszültséget bir ki az ic? Itt is van alap követelmény mint tápláb közé kondi? Szerintem ezek lényeges kérdések csak nem találtam semmi konkrét leirást. Üdv Kovács
Nem kell húzni sehová, viszont kis belsőellenállású forrásról kell táplálni a bemenetet. Ha ellenállásosztón leosztott feszültséget akarsz mérni, akkor nagyon javallott egy kondenzátor berakása az osztási pontra.
Idézet: 0 - 3,6 V (adatlapban nézd meg pontosabban!) „milyen bemenö feszültséget bir ki az ic?”
Sziasztok!
No csak nem akar sikerülni a demo visszavarázsolása A flasher mappájába bemásoltam a firmware_g2553.txt-t, majd cmd és beírtam hogy a következőt: MSP430Flasher.exe -n MSP430G2553 -w "firmware_g2553.txt" -v Megi is csinálta, minden done, no error. Viszont nem csinál semmit a launcpad. Nem megy hyper terminallal sem (hyper terminal private edition, oprsz: Win7 x64 Ult. SP1), sem pedig a launcpad gui programmal, próbáltam mindenhogy. Javat is frissítettem, utána sem jó. Bemásoltam a flasher mappájába az MSP430_demo_prog_v1.5.txt-t is és az előzőhöz hasonlóan parancssorba beírtam a parancsot, ez is lement hasonlóan hiba nélkül, de semmi, se hyper terminal, se launchpad temp, hiába nyomogatom az S2 kapcsolót, meg tartom a kezemet a chipen/procin vagy a ledek jumpereim, semmi, nem világitanak a ledek. Próbáltam a villogtatós mintaprogrammal a cikkből, az jó. Gondoltam a projektet megnyitom, és törlöm a flasht. Meg is tettem. Újra végigjátszottam a parancssoros feltöltést, de ugyanúgy semmi. Tudtok segíteni? Vagy icserny, ha megkérlek rá, megtennéd hogy a gyári hőmérő progit elmented, rendesen project-ként, és úgy felrakod nekem mappástul? Üdv
Mellékelem a hőmérő projektet. Én az IAR mappában levő projektet szabtam át. Az .eww kiterjesztésű fájlra duplán kattintva töltődik be (ha már telepítve van az IAR EW). Nálam az IAR Embedded Workbench for MSP430 v5.30.1 Kickstart Edition van telepítve. Fordításkor egy figyelmeztetést (warning) kiír, nem kell vele törődni.
Nálam a soros kapcsolattal megy a kínlódás: Win7 alatt a 2400 bit/s-ra nem igazán szeret beállni a Launchpad USB-soros átalakítója. XP alatt nem volt ilyen gondom vele.
Sziasztok.
Elkészült. Ígéretemhez híven felrakom az RS5C372A óra ic vezérlését. Némi segítséggel, köszönet érte icserny fórumtársunknak, egész jóra sikerült (szerintem). Egy kis komment hozzá, de a program fel van kommentezve elég jó: A "control 1-2" függvények, az RTC beállítására szolgálnak, ahol csak a beállítani kívánt bitet-biteket kell megadni. A "set_time" függvénnyel lehet beállítani az órát, napot, hónapot. Azzal viszont nem foglalkoztam, hogy a beírásra kerülő értéket átkonvertálja BCD-be! A kiolvasásnál, viszont átkonvertálja az értéket BCD-ből. Javítottam a nokia lcd hardveres SPI driver-ét, ahogy balux33 javasolta, köszi, és a megjelenítéshez ezt használom. Ezért az SPI SDA, és az I2C SDA egy kivezetésre került, úgyhogy ha valaki használja, átírja a programot, erre figyeljen oda. Nem a teljes projek, csak a szükséges fájlok!
Jövőhét kedden rendelünk Launchpadokat (430-at, NEM Stellarist), ha esetleg érdekel valakit pesti átvétellel (VIII. Tavaszmező u.) írjon privátot. Úgy gondoltam, hogy 1000 forint nem áll most messze a $4,30-tól, ezt előre utalva szívesen hozatok bárkinek.
Köszi szépen!
Nálam az IAR Embedded Workbench for MSP430 IDE, including complete build chain and debugger 5.50.1, valamint a commom components 6.4.1.2317 van feltelepítve,innen szedtem le a kickstart verziót. Viszont, valahogy szerintem beleégettem a ledflash projectet a launcpadba, mert ha ezt rátöltöm és elindítom, a ledflash indúl el, vagyis látszólag, mert villognak felváltva a ledek - kicsi átírtam, így néz ki a kód: #include "io430.h" #include "intrinsics.h" void main(void) { WDTCTL = WDTPW + WDTHOLD; //Letiltjuk a watchdog időzítőt P1DIR |= BIT0; //P1.0 legyen digitális kimenet P1DIR |= BIT6; //P1.6 legyen digitális kimenet P1OUT ^= BIT0; while(1) { P1OUT ^= BIT0; //P1.0 állapotának átbillentése P1OUT ^= BIT6; //P1.6 állapotának átbillentése __delay_cycles(200000); //Várakozás kb. 250 ms ideig } } Hogyan tudom véglegesen törölni a launchparól a rajta lévő kódokat? Ha beleírtam véletlenül a ROM részbe, akkor onnan hogy szedjem ki? Mert szerintem ez lesz, mert ha rádugom a gépre, egyből elkezdenek felváltva villogni a ledek, tehát az biztos, hogy nem felejtő részbe raktam bele a kódot valahogy. Bocs ha láma kérdésekért, még nem vagyok tisztában az IAR és a pad használatával, de meg akarom tanulni.
Egyébként amikor megnyiottam a projectet, kérte az átkonvertálást az újabb verzióra, eww-re, megengedtem, project szépen be is jön, igen van 1 warning.
Most a project -> download-> erase memory opciót próbáltam ki, az egész flast töröltettem elvileg, de nem lett jó, le és visszadugva a padot, download and debug -> go után megint a felváltva villogó ledek fogadnak. Valamint, megint csak az van, hogy megy ez a program a padon magától, ha IAR-t bezárom és lehúzom majd visszadugom a padot, akkor is. Szóval kérlek segítsetek, hogyan töröljem ki ezt a kódot a memóriából? RXD, TXD jumpert leszedtem, a többi rajta van. A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2012
A gyári hőmérő program is a LED-ek villogtatásával indul, ami abbamarad, ha megnyomod az S2 gombot. Nem ez zavart meg?
IAR EW projekt opcióknál meg kell nézni, hogy az MCU típusa be van-e állítva, s hogy a Debug eszköz az USB-FET-re van állítva, vagy a Szimulátorra.
Igen, ez zavart meg!
Az MCU típusa nem jól volt, beállítottam! Viszont hiába tapogatom a 20 lábú chipet, nem villog és nem is világít a egyik LED sem. A chipben van a hőmérő szenzor, nem? Vagy tartsam ott a kezem sokáig? Közben újraolvastam a cikked, igen a mikrovezérlőban van a szenzor. Nálam viszont nem világít egyik LED sem, hiába tartom az IC-n 2 percig az ujjam, picit rá is nyomva. A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2012
A program úgy fest szépen fut, rádugom a gépre, villog felváltva a piros és zöld LED, mad S2-t megnyomva, kialszanak. Resetre pedig újra villognak. Eddig OK lenne, de nem működik a hőmérsékletmérés, próbáltam hyper terminallal és a launchpad_temp_GUI-val is. Utóbbi érdekes módon nem megy a laptopomon, semelyik változata, csak elindúl a javaw.exe processz, de semmi nem történik. Ugyanez a win7 64bit SP1 van a PC-men, arra rádugva, egyedül a 32bites launchpad_temp_GUI megy, de csak addig míg bejön a COM port választós ablak, ott hiába nyomok bármit vagy kattintok, semmi. Az 1-es + entert is próbáltam. Hyper terminálnál ezen a gépen sem működik, hiába resetelem vagy nyomogatom az S2-t.
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2012
Hyperterminálon vagy putty.exe-vel is mennie kell. A soros portot 2400 bit/s, 8,N,1 -re kell konfigurálni, s nincs átvitelvezérlés. Amíg ez nem megy, ne szenvedj fölöslegesen a launchpad_temp_GUI-val!
Értem. Ha nem megy a hyper terminal, pedig mindent úgy állítottam be ahogyan írtad, mi lehet a gond, van ötleted? Win7-et nem szereti?
Megpróbálom putty-val is, hát ha. Ha az sem megy, akkor meg XP-n.
Nálam ment win7 alatt, mind a két, ill. három programmal.
A launchpad-en jól vannak a jumperek?
Mind a 7 jumper a kártya hosszabbik oldalával megegyező irányban van, vagyis merőlegesen a kártyán lévő felső szaggatott vonalra ami a power LED alatt húzódik.
Puttyval nem engedi lenyomni az opent ha beállítom a megfelelő paramétereket serial kapcsolatra.
Wááá most jó lett hyper terminallal! Az igazat megvallva eddig nem volt rajta az RXD és TDX jumper, ezek szerint ez volt a baj.
(Hmm de vajon miért szedtem le? Mintha azt olvastam volna a cikkben az egyik mintaprojectnél hogy le kell őket húzni, de most nem találom...) Köszi a tippet szitko! Letesztelem, mér-e rendesen, illetve megy-e másként is az adatkiolvasás! Apropó, milyen "felbontású" a hőszenzora? 1 C fokos változást már tud érzékelni? Oké semmi, közben kiszámoltam, 0,56 C fokonként mér. A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2012
Hiába illesztettem be a msp430g2553.h-ba a megadott hőmérsékleti kalibrációs adatokat, sajnos nem ismerte fel a kalibrációs változókat a fordító. Én CCS V5.2-t használok.
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2012
Idézet: Én meg IAR EW 5.30-at haszmálok. CCS-nél valószínűleg más a szintaxis. Nézd meg, hogy annál hogyan definiálják a regisztereket!„Én CCS V5.2-t használok.” Azt a triviális hibát, remélem, nem követted el, hogy az msp430g2553.h-t szerkesztetted át, s közben az io430.h-t csatoltad be (én általában azt szoktam).
Hmm eddig nagyon szépen teszi a dolgát!
Még nem olvastam végig a topicot, de lenne egy olyan kérdésem, hogy erre ugye rá tudok dugni több külső hőszenzort? Tudja valaki, hogy mennyit kezel, melyik tüskékre kell ezeket rádugni, és egyáltalán honnan tudok beszerezni ilyesmit, kábellel együtt, a végére ilyen kis műanyag, a tüskére illeszkedő négyszögletes csatlakozóval meg mindennel ahhoz hogy rádugom és tudjam egyből használni? Debrecen, hobbyelektronika szóba jöhet?
Ebay.com-ról szinte minden beszerezhető. A házilagos elkészítéshez a HESTORE kínálatából
NDR-T krimp érintkező és NSR-01 csatlakozó ház kell hozzá, nomeg a drót és egy HT-225D krimpelő fogó Idézet: Akármennyit kezel, de mind a szoftvert, mint az elektronikus illesztést neked kell megoldani (gyk.: a mikrovezérlő általános célú, tehát semmit sem tud magától, de mindenre kiokosítható).„Tudja valaki, hogy mennyit kezel, melyik tüskékre kell ezeket rádugni” Van analóg hőmérő (pl. TC1047A), I2C illesztőfelületű digitális hőmérő (pl.LM75A, DS1631), SPI illesztőfelületű digitális hőmérő (pl. DS1722), one-wire digitális hőmérő (DS18B20). Lehet választani... A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2012
Köszi!
Ha jól értem, az érintkezőt belerakom a csatlakozó házba, belenyomom a leblankolt kábelt és összeszorítom a fogóval (mint UTP kábelre rj45 csatit krimpelni, csak 1 dróttal), igaz? Ezt mind két végén a drótnak, és akkor rá tudom dugni a pad tüskéjére és a hőmérő tüskéjére. Na most, kell-e közé ellenállás, vagy az csak a külső áramforrásnál kell? Illetve, melyik hőmérővel jobb dolgozni, analóg vagy digitális? Én másodpercenként vennék több mintát, pl. 5-öt, és abból átlagolnék ki egy értéket, tizedes pontossággal. Házban/lakásban lenne mérés, tehát ha 0 és 50 celsius fok között tud mérni a hőmérő, az nekem elég bőven.
Legyártod nekem ennyiért, vagy mire gondoltál?
Nem. Rendelj egyet. Szerintem olcsóbb mint otthon barkácsolni, és ahogy a képen is mutatja, csak egy "dugipanel" és már lehet is kísérletezni, füstgépet építeni.
Idézet: Nem, hanem a krimpelés után kell belerakni a házba.„Ha jól értem, az érintkezőt belerakom a csatlakozó házba, belenyomom a leblankolt kábelt és összeszorítom a fogóval” Idézet: Ez elég értelmetlen kérdés volt, mivel még azt sem tisztáztuk, hogy milyen hőmérőt kívánsz használni. Keress egy szimpatikus hőmérőt (találsz az Interneten rengeteg hőmérő mintaprojektet) és olvasd el az adatlapi ajánlásokat! „Na most, kell-e közé ellenállás, vagy az csak a külső áramforrásnál kell?” |
Bejelentkezés
Hirdetés |