Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Jó a hőelem? Solomon pákát használsz? Nézd meg, hogy a hőelem ad e változó jelet. Ha nem, ott a baj. Ha igen, akkor a komparátor részt kell átvizsgálni. Próbálj a hőelem helyett néhány mV feszt adni a bemenetre, majd a hőmérséklet állító potit tekergetve vizsgálni, mit csinál az áramkör.
S mivel taplalod? AC vagy DC-vel?
Ugyanis egyenfeszultsegnel a TRIAK csak begyujt de nem tud kikapcsolni.
Azért nem jó, mert most így simán rákötve a weller termisztora fesz. osztót képez R2-vel. Illetve lehet jó is, a komparátornál kell egy hasonló fesz. osztó és akkor jó lehet, de nézni kell a weller termisztorán folyó áramot is, mert azt hiszem csak mA nagyságrendet bír, nehogy elszálljon.
Szerintem készíts egy új fesz. osztót, viszont akkora poti kéne bele, mint a weller termisztora, ami elég kicsi (20-50 ohm körüli). Idézet: „megépítettem a forrasztó állomást de folyamatosan fűt” Melyiket is építetted meg?
Solomon pákát használok már 2-őt is ráraktam de semmi. minden alkatrész új amiket tudtam kimértem íc-n a fesz ott van...nincs több ötletem.
Szia!
Az IC 9. és 10. lábán mérj feszültséget a testhez képest. (és írd meg az eredményt)
9-es láb 1,2v 10 láb0v
Mondjuk én csak az optocsatolót néztem eddig.
Potméter két szélső lábán is mérj feszültséget.
OK. De azért a működés elvét érted?
Szemrevételezéssel: LED2 is világít folyamatosan? Ha igen, R13 bontásával megszűnik a fűtés? Ha így nem fűt tovább, akkor legalább a triakos rész rendben. Hőelem mennyi feszt ad? Persze hidegen (szoba hőmérsékleten) is kellene mérni, meg kb. 2 perc fűtés után is. Hidegen 1mV körüli kell legyen, 2 perc után szerintem eléri a 300 fokot, de legalábbis megközelíti, ekkor 10mV körül, inkább 12mV-ot kellene leadni a K típusú hőelemnek. A felfűtési idő sok mindentől függ, jobb lenne persze mérni a hőfokot, ha van mivel. Én sem használt alkatrészekből építettem, mégis a nem pont azonos alkatrész paraméterekből, szórásból adódóan más értékre kellett cseréljek 1-2 ellenállást. A kapcsolás teljesen rendben van. Ha továbbra sem lenne ötleted, csak kérdezz, ötletünk biztos lesz Igaz, a viccben az öreg pásztor birkái megdöglöttek egy idő után, de a kíbicnek ötlete lett volna még...
A forrasztóállomás IIvel eljutottam odáig, hogy pl beálítom 200fokra a kijelzőt és a pákát is akkor a 200fokot tudja tartani. De ha feljebb tekerem akkor már a páka hőfoka nem az lessz ami a beálított. Az R8as ellenállás jelenleg 1 poti amivel beálítottam a 200fokot (ha azt álítom akkor tudom a kijelzőn állítani, hogy mit mutasson). Csatolok egy mérési jegyzőkönyvet amit mértem. 3 mérés van benne, az elsőbe az állomás kijelzőjén mutatott érték, a másodikon multiméterrel mért hőfok a harmadik meg a páka hőérzékelőjén mért ellenállás. A kérdésem az lenne, hogy mit kell alakítani még, hogy azt mérje az állomás ami valós érték.
Szia Zoli! Bedobozoltam amit láttál állomást nálam. A probléma nincs hisztézise, folyamatosan kapcsolgat ha eléri a kívánt hőfokot. Felső határt nem lehet beállítani, nem reagál. Negyed állásban a p3 -páka már közel 450 fokos, teljesen letekerve 150 fok ami normális lenne, de a 450 fok 1/4 állásba kicsit sok.
Az hogy nincs hiszterézise az normális. Lehetne, de minek ingadozzon a hőmérséklet, ha pontos is lehet.
A másik már nagyobb probléma, mi lenne, ha jövő hét vége körül-után megnézném, mert nincs most így ötletem.
Akkor ok, holnap ha lesz időm átnézem az egészet, valami nagyon nincs rendben, valami el lehet ültetve. Köszönöm hogy megnézed, Péteré lesz a cncart tulajdonosáé.
Hello. Aztszeertném kérdezni amit Attilla86 épített és tervezett állomást annak a hőmérő része és aza része ami a hőmérő modulnak csinálja a -5Vot az menne-e egyenfeszültségről? itt a 79L05-ös IC-re gondolok És a másik pedig az hogy a BE jelet azt az LM324N IC 1-es lábára kell kötni? A választ előre is köszönöm
Sziasztok!
Megépítettem az Attila féle forrasztóállomás2-t. Egy apró gond van csak. Nem tudom beállítani. Az IC1A kimenete, ha a hőelem helyén átkötés van, akkor 6,8V-on van és így nem is fog 0-t mutatni a műszer. Az IC1A két bemenetén 4,7mV mérhető. Betettem az R8-al párhuzamosan egy 47K-s ellenállást, akkor javult a helyzet, de így sem mutat nullát sehogy. Ilyenkor már szépen megy felfelé az érték, amikor melegítem a hőelemet, de beállítani így sem lehet. Mindent szépen csinál, csak a beállításnál nem stimmel valami.
Kicseréltem az IC1-et, most nincs 6,8V-on a kimenet, de még mindig nem jó. Bemenet lekötve testre. IC1 3-as láb 0V, 2-es láb 1,5mV, 1-es láb 1,3V.
Látom kihalt a téma és jól elvagyok magammal. Nos újabb eredmény, vagyis inkább semmi változás. Mértem párat. Beállítottam az IC1A részen az erősítést kereken 100-ra, a visszacsatoló ellenállás 130k-ra való csökkentésével, hogy így jobban látom a hőelem jelét. A francokat! 25°C-nál 3V körüli fesz van az erősítő kimenetén! De hogyan? Erősítés 100, Hőelemen elvileg 1mV jön létre, ez bárhogy számolom 100mV lenne a kimeneten. De hogy lesz ebből 3V? Több IC-t kipróbáltam mindegyikkel ilyen hülyeséget csinál. Lassan fogom és megtaposom az egészet. Sehogy sem létezik, hogy közel 30szor több fesz van a kimeneten, mint aminek lennie kellene.
Megoldódott már a probléma? Miért csak az erősítés után mérsz? Előtte is kellene! Ha már ott sem 1mV van, akkor gond lehet vele. Vagy az erősítés lett elszámolva, átvezetés van, vagy az erősítő után levő alkatrészek is tudják befolyásolni az erősített feszültséget.
Részben megoldódott. A bemeneten jó a jel, igaz a műszer nem tud ilyen pontosan mérni szerintem, de pár mV eltérés van csak. Ha a bemenetet testre kötöttem, akkor is mértem a kimeneten 1,3V-ot, ami elég érdekes. Ha a bemenet testen van, akkor a kimeneten nem lehetne ekkora fesz. A vége az lett, hogy lecsökkentettem az erősítést elég jelentősen és így nagyjából jó. Alsó tartományban pontatlan(100 fok alatt), felette hétvégén lesz bemérve. Eddig forrásban lévő vízben beállítottam a 100 fokot, hétvégén magasabb hőmérsékleten is kipróbálom, hogy mit mutat.
Én gerjedésre gondolok, attól lehetett 1,3V a kimeneten.
megepitettem Vzoole forrasztoallomasat amejik a cikekben is benne van mar regota hasznalom es most csinaltam hozza egy kijelzot de mikor rakotottem allandoan 10-20 fokot ugral le fel nem tudom mi lehet a gond vegig mertem az lm labait de ottis ugyanugy ugral a fesz mint a kijelzon a segitseget elore is koszonom!
Szia!
Az ICL7107-hez csillagpontosan kötötted be a tápfeszültséget? Ha nem, akkor úgy kösd be, hogy közvetlenül a stabkocka lábától húzol egy vezetéket az ICL7107 tápfeszültséglábához, és a kijelzőkhöz is külön húzol egy vezetéket. A LED szegmensek áramfelvétele megrángathatja a referenciafeszültséget. Üdv, mate_x A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2012
Sziasztok!
Építek egy forr. állomást a JLT-hez. Jól látom, hogy ez az aljzat kell neki?
Egészen pontosan ez. Én már bánom, hogy átalakítottam hirschman csatlakozóvá, mert ha valami gond van a pákával, akkor a tartalék páka csatlakozóját is át kell alakítani. Jobb ennél az ötpólusú tuchel aljzatnál maradni szerintem.
Köszönöm szépen az információt! Holnap meg is veszem !
Szép estét!
Köszi Köbi, holnap lesz utam Szegedre, megveszek 1db-ot, 110forintért.
Szia!
Ezt irja Idézet: „...vegig mertem az lm labait de ottis ugyanugy ugral ...” Tehat az LM labain is ugral a mért érték, s nem a kijelzo referenciajanak ugralasa jelenik meg a kijelzon. Nekem is hasonlo a gondom, de nekem csak a futes alatt jelentkezik.\ Amig fűt ugral, utanna stabilizalodik. A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2012
de kijelzo nelkul is ugyanugy ugral a fesz az Lm labain mint kijelzovel mindenfele beallitast probaltam mar nem lehet valahogy stabilizalni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |