Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Hát, ez nem kimondottan csillagpontos földelés, bár szerintem nem ez lesz a probléma. A Zobel tag kondijának a lábai véletlen nem érnek össze? Esetleg a kondi nem zárlatos? Ezt ellenőrizheted egy multival. A többi alkatrész értéke megfelelő?
Azokkal az ellenállásokkal 1000x-es volt a végfok erősítése, természetes volt az a visekedés.
Igen, a többi alkatrészt már leellenőriztem. Mi a csillagpontos földelés???
A kondi lábai nem érnek össze, bár mint mondtam most nincs benne az ellenállás. Egyébként pont ezt a kapcsolást már megépítettem ugyan így 2x és ott is ez volt a gond. Akkor azt szétszedtem. Régen volt. Ezek teljesen és új alkatrészek, 1-től 1-ig! Az összes ellenállás és kondi értékét most leellenőriztem méréssel és OK. A Zobel kondik nem zárlatosak.
A végfok IC-k mennyire melegednek? Jel nélkül van-e melegedés?
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2012
Akkor lehetséges, hogy maga a panel nem tetszik neki, összeszed valami zavart, és ezt erősíti, ezért gerjed. Esetleg nem kicsi az ellenállás watt száma? Csillagpontos földelés - Google segít.
Szerintem normális mértékben, jel nélkül még kevésbé melegszik.
Hát adatlap szerint elégnek kellene lenni a negyed wattosnak. Érdekes. gondolom szkóppal nem tudsz ránézni a kimenetre. Ha dc-t mérsz a kimeneten mutat valamit? Esetleg pár mV?
Én is pont az adatlapot bóklászom, hol találod ezt az infót?
Zobel tag-ban gondolkodom. Nem akarok sületlenségeket írni, de szerinted(tek) hány KHz-nél kéne ennek a tagnak "működésbe lépnie"? Jól gondolom, hogy a Zobel-tag arról szól, hogy "x" freki felett átenged a kondi s attól felfelé végülis párhuzamosan a hangszóróval ráköti a 2,2Ohm-os ellenállást is, így simítva az impedanciamenetet?
Hát őszintén szólva fogalmam sincs hol kellene vágnia. adatlap Mérést meg tudod csinálni?
Valami más hiba lesz. A 0,47µF kondenzátor reaktanciája 20kHz-en 17 ohm. Feltéve, de meg nem engedve ez 10V-os maximális kimenő jelnél 0,27W disszipációt okoz a 2,2 ohm ellenálláson.
Ha gerjedésed lenne, akkor az IC is feltűnő melegedést mutatna. A nyomtatott áramkör alul és felülnézeti fotója alapján lehetne kibogozni mi fűti fel a 2,2 ohm ellenállásaidat.
Szia még az egyenfeszt a kimeneten orvosolom ellen állás cserékkel,mivel nincs trimerem 1 se.Szerinted mekkora lépésenként próbáljam?2.7k az alap
Úgy emlékszem csökkentened kell az értékét, köss vele párhuzamosan 47k-tól felezgetve (22k, 10k, 4,7k...stb.)
Olvasom a hozzászólásában(első) hogy melegszik, nem lehet hogy üzemszerűen? Más erősítőknél (STK 30w) 1w-os 4R7 van, itt a hangsúly az1w-on lenne, nem elképzelhető, hogy üzemszerű csak nagyobb teljesítményű ellenállás kellene oda?
Oké köszönöm,bár úgy gondoltam hogy 2.5k,2.2k stb ezek vannak, de a Te megoldásod gyorsabb nem kell kiszedni legalább.
A végén érdemes lesz visszamérni és fixre cserélni. Ilyen próbáknál két szál dróttal ki szoktam jönni a "sűrejéből" és a végükön lévő csipeszek közé teszem a segédellenállást.
Hááá Nincs itt semmiféle nyomtatott áramkör. Lehet ez a baj. Itt csak egy undorító próbanyákos valami van átkötésekkel. De büszke vagyok rá. Azért küldöm.
Szia! Úgy kalkulálom, hogy az 1W már szélsőséges esetek elviselésére van méretezve.
Jó ötlet megint tanultam valamit,lassan már értek is hozzá hála az itt levő szakiknak
Az nem lehet probléma (földhurok), hogy a szimm.táp negatívja a nyákon is közösítve van a két kapcsolás között, illetve a hűtőbordán is megtörténik ez? Mivel az ic-k háta a 3-as lábukkal azonos, azaz a negatívval.
Látom az R4-ek jól megizzadtak. Ha a 470nF érték és zárlat szempontjából gyanún felül áll, akkor ez az erősítő több tíz kHz-en oszcillált. Egyik levelező partnerem az IC-k 3-5 lábaira, közvetlen közelbe forrasztott be 100µF tápszűrést, így mászott ki a csávából. Nálad is valószínűsítem a két végfok összegerjedését.
Lehetne az egyik véget leválasztani a tápról, és friss 2,2 ohm-mal lepróbálni, de úgy vélem ott nem jelentkezne a melegedés.
Holnap ki is próbálom mindkettőt. Nagyon köszönöm!
De egy kis pontosítás.. Azt mondod, hogy lehet az én esetemben, ha leválasztom az egyik oldalról a negatív tápot (s marad csak a hűtőbordán a közösítés), akkor lehet rendbejönne? Vagy teljesen válasszam le az egyiket a tápról?
Inkább hagyd a félmegoldást amit ajánlottam. Az adatlap minden egyes IC tápágaiba 220µF és 100nF kondenzátorokat rendel. Ez teljesen független a táp puffertől!
A hozzávezetések mohm nagyságrendű ellenállásaival ez kielégítő szűrést képez. Természetesen a negatív táp hűtőzászlókon keresztüli összekötését fel kell számolni. Ezt amúgy is átértékelted volna első alkalommal, mikor a hűtőborda és az RCA aljzat GND közé fémtárgy kerül
Figyeld, hátha beesik valami! Bővebben: Link
Mivel a tripla darlingtont sikerült úgy behangolnom a megválasztott félvezetőkkel, hogy az rendesen "maga mögé utasította" elődjét, -így kénytelen voltam a prototípus nyák után egy mérethelyes nyákot készíteni a dobozolásos hibridbe is...
Mostanra már mindkét oldala kész. A hangja az káprázatos.., már nincs olyan érzésem, hogy lehetne "jobb?" is. A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |