Fórum témák
» Több friss téma |
Igen.
Szia! Az ESP kapcsoláshoz nem kell stabil táp.
Elment.
Ne riasszon el, hogy túl egyszerű. Pár hetet elszórakoztam vele, az értékek és alkatrésztípusok miatt. A Canamp klónt nagyon elveri.
Szia reloop!
Köszönöm válaszod! Üdv.: Zoli
Sziasztok!
Szeretnék egy olyan fülhallgató eszközt, amibe bármilyen eszközből csatlakoztathatok fülhallgató kimenetet és külön tudok hangerőt állítani. MIlyen eszkötz keressek? Fülhallgató erősítő? vagy keverő?
Szia! Keverőre akkor van szükséged, ha két vagy több jelforrást egy időben szeretnél hallgatni.
Hopp, ezt nem írtam. Egyszerre szeretném hallagatni a több jelforrást, aminek a hangerőt külön-külön lehetne állítani. Mert ha csak egybekötöm őket, akkor az úgy nem jó persze...
Szóval keverő kellene? Sima hétköznapi keverő jó, vagy valami spec kell a fülhallgató miatt?
Egy sima keverőnek a végére kell egy parányi erősítő, ami a fejhallgató impedanciájához illeszkedik. Keverő témája.
Szia! Ez az áramkör kivonja a két csatorna közös jeleinek egy részét, és az ellentétes csatornából valamennyit hozzá kever.
Matematikai közelítése: IC1 kimenete X+Y, BFY33 emitter a*(X-Y), kollektor a*(Y-X). Az "a" a poti segítségével ~2-5 között állítható. Mikor a poti 0 ohm a=2, X'=(X+Y)+2*(X-Y)=3X-Y. Ez a legkisebb kivonási arány. A másik végállásban X'=6X-4Y. Érdekes effekt, a térérzet a közös jelek elnyomása miatt megnő, az áthallás viszont a realitás rovására megy.
Akkor hallgatod helyesen a fejhallgatóval, ha nem kötsz elé ilyen áramkört.
Sajnos a csatornák közös jeleinek elnyomása azzal jár, hogy az ellentétes csatorna egyedi jele fordított fázisban áthallatszik bizonyos mértékben. Ez egy effekt, semmi több.
Szia! Esteleg ha valami olyan áramkört építenél ami az egyik oldal jelét késlelteti a másikhoz képest? Csak nano secundumos nagyságrendben. Egyik ismerősömnek volt ilyen a Hi-FI tornyában ,ott szabályozható volt az érték azt hiszem 0 - 120 ns -ig. Nekem amikor kicsit "tekertünk rajta olyan érzés volt ,hogy nől a stereo távolság és nem is volt zavaró olyan 50 ns-ig.
Itt van egy ic adatlapja pdf -ben. Nézd meg a 4. oldalt. Talán az jó lehet.
Igen tényleg visszhang ic csak erre találtam rá delay -re keresve. Viszont kösz ,hogy felraktad amit találtál ez nekem is jól jöhet.
A Rádiótechnika évkönyvek 1991 253. és 254. oldalon is van megoldás
Pedig ezt megépítettem és nem is volt rossz! Igaz, az akkori cájgom nem volt egy csoda...
Sziasztok!
Még elég kezdő vagyok elektronikai építésekben, de szeretnék elkészíteni egy fejhallgató erősítőt. Vettem egy hpa-01-es kit-et. Lenne róla egy pár kérdésem: Laptop usb portjáról szeretném táplálni. Melyik lábra kell kötni a tápot? Vettem hozzá egy logaritmikus 50k-s sztereó potit. Azt hova kell bekötnöm? Esetleg ha a mellékelt képen valaki be tudná nekem jelölni nagyon megköszönném. Köszönettel: István
Szia! Az USB-ről nem tudod közvetlenül táplálni, mert ennek az áramkörnek szimmetrikus (+/- 12V) feszültség kell. A bolt ahonnan vetted ezt árul hozzávaló tápegység kitet is (DPS01, DPS02).
Köszi a rajzot! Sehogy nem tudnám valamilyen módon megoldani laptopról a tápellátást? Azokat a tápokat én is láttam csak abban az esetben nem lenne hordozható mert kéne neki a 230.
Nem tudom, hogy lehetne egyszerűen megoldani külön táp nélkül. Talán step-up meg step-down konverterekkel, de azokhoz én nem értek. Egyébként érdemes jó tápot csinálni hozzá mert az nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy stabil legyen, és jó hangminőséget nyújtson a kapcsolás. Nem hajtja meg rendesen a fejhallgatót a laptop kimenete azért szeretnél ilyet csinálni hozzá? Ebben az esetben lehet, hogy jobban jártál volna egy gyári külső usb-s hangkártyával.
Szia! Ha USB-ről adsz neki tápot akkor a hang tele lesz digitális zajjal. Van ilyenem hangszórós változatban - szörnyű
Miért nem elégít ki a laptop fülhallgató kimenete?
Lehet venni hordozható fejhallgató erősítőket. Ezeknek sokkal jobb hangjuk vannak, mint amit építenél.
Köszi az infót. Sajnos nagyon gyenge a laptop kimenete, erre pedig az ár miatt gondoltam ( valamint ugye a leírásban 3-18V szerepelt, én meg azt hittem elég lesz neki a sima 5v) , meg szerelni is szeretek. Hordozhatókat én is néztem , csak mint ugye mondtam az ár
Ha szeretsz szerelni, akkor bele kell vágni. Némi átalakítást igényel a csak +5V-ról üzemeltetés. Valami rajzot adtak a KIT-hez?
Sziasztok!
Valoban nem fogok talalni A osztalyu opa-t? Diszkret elemekbol mar talaltam Bővebben: Link Amugy az osztaly a muveleti erosito eseteben nem a kapcsolastol fugg, hanem magatol a felepitesbol ered? A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2012
Szia!
Vannak (voltak) nyitott kollektoros kimenetű opampok, például a TAA761.
Megkerhetlek, hogy kicsit bovebben fejtsd ki nekem a kerdeskort?
Vagy valami megfelelo lenyegretoro olvasvanyt ajanlanal? Sajnos nagyon nem vagyok mar tisztaban konkretan ezekkel, iszonyu sokat felejtettem. Ez szegyen...
Mit szeretnél tudni konkrétan a fejhallgató erősítőkről?
Igazad van, ez már inkább az opamp-okról szól.
Akkor majd ott kérdezősködök. Köszöntem
Valami azért mégis eszembe jutott.
Olvasgattam visszább, igaz bő egy évvel ezelőttről, voltak itt lelkes opa tesztelők, akik fajinul leírták az opa-k hangzásbeli tulajdonságait. Ha valakinek lenne kedve, van rá kereslet/érdeklődés és jól meg tudja fogalmazni a hangzást, annak szívesen küldenék egy opa2111KP-t kölcsönbe tesztelni. A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2012
Ezt a két rajzot adták hozzá.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |