Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   436 / 731
(#) szamóca válasza Honda130 hozzászólására (») Okt 5, 2012 /

A Berner ker. is forgalmazza idehaza többek között. De Van Fideka néven is itt. Hűtés, élelmiszeripar, pneumatika, autógyártás, s az ipar számos más területén fellelhető.
(#) Honda130 hozzászólása Okt 6, 2012 /

Uraim! Végülis elkövettem a napokban egy általam oly sokszor elkövetett hibát, hogy egyszerre több kérdést tettem fel és mindegyikre vártam választ. Persze csak az egyikre sikerült választ kapnom, mert szerintem elkerülte a banda figyelmét, hogy az előző kérdésem még nyitott maradt.
Szóval? Ha a 16-os szövetes szélű hangszóró szélét szivacsos membránszélűre cserélnénk, akkor vajon lehetne-e jobb? Vagy esetleg mélyebb a hangja? Vagy egyáltalán szerintetek milyen változás érné a hangszórót?
Köszönöm,ha válaszoltok.
(#) Honda130 válasza szamóca hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Hű ez a honlap viszont tetszik. Szerintem rendelek tőlük olyan fidekát. Lehet hogy erre gondoltam. Ha ezt teszik a Videoton hangszórók alá, akkor ez tök jó anyag. Jó lenne.

Ne haragudjatok, de annyi kérdésem lenne. Ez a hangszóró szerintetek milyen lenne kocsiba? Csak annyi vna róla, hogy Sony mélysugárzó, 165mm-es, és árnyékolt mágneskörrel.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2012

321.jpg

(#) ptesza válasza Honda130 hozzászólására (») Okt 7, 2012 /

A doboz nem optimális neki. Egy 14-15 centis hangszórótól ne nagyon várj olyan mélyeket mint amit egy 30 centis tud. A szövetes membránszél szerintem jobb. A szivacsos nem szereti a napfényt.
(#) Honda130 válasza ptesza hozzászólására (») Okt 7, 2012 /

Napfény egyáltalán nem érné egyik hangszórót sem. Nem olyan mélyet szeretnék, mint egy 30 cm-es mélynyomótól. De lagalább olyat, ami nem rontja le a hangzást, mikor megtámogatom méllyel. Ha alapból zavaró egy bármilyen kicsi vagy nagy hangszórónak a hangja, akkor hiába teszek hátra mélyládát, vagy akármit. Sosem lesz normális zene a kocsiban, mert a rossz hangokat nem lehet teljesen lefedni. Hallani lehet hogy egy idő után nem fogom, de hogy beleszól a hangzásba az biztos. Na mindegy. Ma hozzájutottam két más kategóriájú hangszóróhoz. Pioneer TS-A2511. Szerintetek milyen cucc ez?
(#) Honda130 válasza ptesza hozzászólására (») Okt 7, 2012 /

Gondolkodtam azon is, hogy a kocsiban a gyári hely hátul lehet hogy azért nem ideális a mélyhangok szempontjából, mert a belső műanyag burkolatok mögé szól a nélkül, hogy egy kis zárt teret alkosson. Csak simán a burkolat mögé a kaszni és a burkolat közé. De az végül is egy majdnem végtelen nagy tér, mert körbe összefüggő tér. Jó, elméletileg. Ha valahogy a hangszóró mögötti részt meg tudnám csinálni egy néhány literes zárt térré, akkor nem lehet hogy jobban működne a hangszóróm? Mondjuk alég kicsi tér lenne, meg alaktalan, de nem az a cél, hogy ez a hang fújja le a kalapot a fejemről, hanem hogy ne legyen ronda mélye a zenének, mert ez lerontja a hangzást, amit meg szeretnék támogatni ládával. Nem tudom hogy kellene megcsinálni ezt a teret zárttá, mert elég alaktalan térről van szó. Esetleg a távolra nyúló réseket kitömhetném, és ami megmarad, azt vékonyan kibélelve üveg szálazhatnám.
Az a baj, hogy nagyon álmos a topik. Gyakorlatilag csak közvetítem az olvasóknak a gondolataimat. Nincs valami pörgősebb hely erre a témára?
(#) Honda130 hozzászólása Okt 8, 2012 /

Sziasztok! Már nincs jelentősége, hogy a szivacsszéllel jobb lehetne-e a Clarion hangszóróm hangja. Ma belepróbáltam egy Ultimate R600-C szettet és minden eldőlt. Megint megettem ezeket a Clarionokat. Nem lett volna szabad megvennem. Botrány, hogy milyen külömbség van a két szett között. Ki is szereltem végleg a kocsimból a Clarionokat. Nem hangszóró ez.
(#) PH-User válasza Honda130 hozzászólására (») Okt 8, 2012 /

Nekem 2db ilyen van 1-1 ládában (tehát 1 ládában 1 hangszóró).
Kétutas hang(falak)sugárzók voltak, de a magasat kikötöttem belőlük és csak mélysugárzóként használom őket, hát mit mondjak... Brutálisan szépen, lágyan szólnak és hangerejük is van bőven. Bár nekem kombi Trabiban vannak, nincs kalaptartó, tehát olyan, mintha egyterűben lenne. Nekem beváltak.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2012
(#) Honda130 válasza PH-User hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Bocsi! De melyik hangszóróról beszélsz? És mekkora ládákkal használod?
(#) szamóca hozzászólása Okt 9, 2012 /

(#) PH-User válasza Honda130 hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Szerintem látszik melyik hozzászólásra válaszoltam.
A Sony-ról beszélek, amiről feljebb kép van.
(#) PH-User válasza PH-User hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Hangfalak voltak, nem sugárzók.
Tudom mi a hangfal és tudom mi a hangsugárzó.
Tehát nem egy kétutas (pl. autós) hangszóróról beszélek, hanem egy hangfalról, amiben 2 hangszóró volt; 1 magas, 1 mély. Így gondoltam, hogy kétutas hangfalról beszélek.
Magasat kikötöttem és így használom.
(#) szamóca válasza PH-User hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Szerintem meg nem tudod, mert hangfalas mélysugárzóként akkora kiterjedésű lapba kellene beépítened a hangszórót, ami nem férne el egy autóban. Ugye nem kell mondanom hogy, lambda = C/f
(#) PH-User válasza szamóca hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Most tényleg ennyire szőrszálhasogatónak kell lenni?
Hangszóró (vagy hangsugárzó) és hangDOBOZ közötti különbségről beszéltem.
Mivel páran alapból hangFAL-nak neveznek egy hangszórót, így úgy gondolom nem olyan nagy különbség van egy hangfal és egy hangdoboz között, mint egy hangszóró és egy hangfal között. Nem tudom átmegy-e a lényeg.
Igen, szóban könnyebb lenne.
De igen, én is tévedtem, hogy nem hangDOBOZ-t írtam, hanem hangfalat (ami egyébként elterjedtebb, mint a hangdoboz; legalábbis errefelé, igaz, hogy tévesen de így van.)
Na nem OFF-olok tovább, lényeg, hogy 2db kétutas hangDOBOZ van a kocsiban, de csak a mélyek szólnak benne. S ahogy már írtam, igen szépen szól, lágy, telt basszus van.
Akartam már terveztetni egy dobozt (amiben együtt van a két hangszóró) hozzájuk, mert így a két doboz sok helyet elvesz a csomagtartóból.
(#) szamóca válasza PH-User hozzászólására (») Okt 10, 2012 /

A gond az, hogy még mindig nem érted az elnevezések fogalmát, annak ellenére, hogy itt van kiemelve a fejlécben. Ráadásul ha visszaolvasol a témában látható, hogy volt már pár csörte a "Józsi bácsi a bótban is így hijja, oszt ő mán csak tudja" hozzáállású emberekkel. A hangdoboz az csak egy hanglesugárzást javító eszköz, amiben nincs benne a hangszóró, és a feladata az akusztikai rövidzár megszüntetése. Ha beépíted a hangszórót a hangdobozba, vagy sík geometriájú un. falba, akkor válik hangsugárzóvá. És ez nem szőrszálhasogatás, hanem a helyes szakmai elnevezések használata, a többség által használt helytelen szakzsargon helyett.
(#) PH-User válasza szamóca hozzászólására (») Okt 10, 2012 /

Rendben, köszönöm az útbaigazítást!
(#) szamóca válasza PH-User hozzászólására (») Okt 10, 2012 /

Én köszönöm, hogy meghallgattál.
(#) Lacko12 hozzászólása Okt 10, 2012 /

Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék hogy a mindenki által ismert kis téglalap alakú tv-s hangszórókról lenne szó kis 5W-osok hogy nekik mekkora hangládára lenne szükségük 4 darab lenne egy ládában aminek a belsejében lenne megtalálható az erősítő elektronikája is és ezért kérdeztem hogy körülbelül hány litert igényelnek vagy ekkora méretekben nem is kell vele foglalkoznom? Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) Lacko12 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 10, 2012 /

Szia!
Természetesen nem várok tőlük sokat csak fiók mélyén találtam őket és gondoltam kint műhelybe ahol szikrák repkednek folyamatos a por nincs tisztaság nem szükséges ennél komolyabb hangszóró beszerzése.
Köszönöm a gyors választ!
(#) Honda130 hozzászólása Okt 10, 2012 / 1

Végül is ...... Ne haragudjatok meg, de azon kívül, hogy sikerült egy rangsorvita jellegű hangfal, vagy hangdoboz típusú vitát végigolvasnom, nem tudtam meg semmit... Szinte semmit arról, amit kérdezgettem. Arra esetleg tud valaki válaszolni nekem? A Sony hangszóróról feltett kérdésemre a választ vettem és köszönöm!
(#) Lacko12 válasza Honda130 hozzászólására (») Okt 10, 2012 /

Szia!
Kicsit nyomon követtem a kérdéseidet és látom hogy egyik pillanatban még mély ládáról beszélsz Sony hangszórókkal aztán Pioneer 3 utasakat említesz és a végén meg már komplett szetteket.
Először döntsd el hogy pontosan mit is szeretnél szettet az utastérben vagy mély ládát esetleg a csomagtérben vagy hogy szeretnéd kivitelezni az egész dolgot.
Mekkora teljesítményben gondolkozol lenne-e külön erősítő a rendszerben vagy a fejegységtől várod el az erősítés szerepét és ha ezek mind megvannak akkor a keresőbe beírva megtalálod a megfelelő topic-ot ahol lehet hogy el is hangzott már amire neked szükséged van.
A "normális zene" fogalma mindenkinek más és más sokat említetted hogy ne legyen ronda mély hangzás zenehallgatás közben az hogy 2 darab 16cm-es szobai hangszórót a kalaptartóba akár gyári helyre raksz azzal nagy eséllyel pont azt éred el, főleg ha több 100W-os erősítővel akarod meghajtani nem erre találták ki bár nem is vagyok a kalaptartós megoldásoknak a híve.
Először is tervezd el hogy mit szeretnél újítani a mostani rendszereden és hogy mekkora keret áll rendelkezésedre ezek alapján el lehet indulni a megoldás felé és egy-egy témának a saját topicjában feltenni a kérdést ahol nagyobb valószínűséggel kapsz megfelelő választ vagy útbaigazítást.
(#) Honda130 válasza Lacko12 hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Köszönöm a válaszod!
Értem én hogy mit akarsz mondani. De a kérdéseim nem arról szóltak, hogy milyen rendszert kellene építeni a kocsimba. Az elképzelésem már megvan, a pénzem az úgy folyamatában oldódik meg. Nem mondom, hogy szép lassan összerakok a kocsimba egy méregdrága rendszert, mert nem igaz. A lehetőségeimhez mérten próbálom a legjobbat összehozni.
Végül is sokat és szépen válaszoltál nekem, de nem hiszem hogy sikerült megértened a kérdéseim lényegét. Elmondom a szitut és szépen kérlek, ha értesz hozzá, akkor válaszolj nekem.
Pillanatnyilag van egy Alpine MP3-mas autó rádióm, aminek van 4*50 wattos végfoka. Ezt azért írom, mert állítólag nem ez tartozik a "fejegység" kategóriába, hanem azok a rádiók, amiknek nincs ilyen erős végfoka. Mindegy, nekem ez van de nagyon jól szól.
A régebben vásárolt Alpine 16-os szettet és Alpine ovált kiszedtem,mert nem szólt valami jól. Lehet hogy meg is toltam kicsit a rádióról, nem tudom. Innen indult a variálás. Ezt nem mesélem el, mert 13:00-kor megy a buszom dolgozni. A lényeg, hogy van elképzelésem, de untatni nem akartam senkit vele. Az elképzelésem, hogy erősítőről meghajtsam a gyári helyekre beszerelt 16-os szetteket és egy másik erősítőről megtámogassam egy jó ládával. Semmi esetre sem dübörögni akarok, csak nagyon szép telt mélyet, ami részt vesz a hangzásban. Persze hogy néha hangosabban is szeretném hallgatni, de nem ezért épülne.
Most van két pár 16-os szett Clarion, az olcsó kategóriából. A Paradox-tól rendeltem. Valamilyen irányba el kellett indulnom. Szövetes szélük van. Beszereltem a gyári helyekre és meghallgattam. Nem szólnak szépen és sajnálom a pénzem, mert előre látom itt nem lesz zenehallgatás. Az első kérdésem erre irányult. Nem tudom hogy kidobjam a bánatba a két szettet, vagy lehet esetleg velük kezdeni valamit? Mondjuk a szövetes szélét ami szemmel láthatólag sem csinál ott semmit mert olyan gyenge gönc, kicserélni szivacsos membránszélre, ami rugalmas és esetleg hozhatna némi mélyet a hangszóróba. A kérdés az volt, hogy lehetséges-e és lehetne-e ettől jobb a hangja?
A Sony hangszóró, amit kérdeztem milyen lehet, az azért volt, mert közben unalmamban böngésztem a neten és kiváló áron láttam láttam hogy 16-os amit akár könnyen is be lehetne tenni a kocsimba. Hisz pont 16-os helyeket alakítottam ki. Nem hiszem hogy megveszem, csak egy kérdés volt ismeri-e valaki. Mindenképp először a rádióm végfokáról szeretnék egy olyan hangot elérni, amivel én is megbékélek. Ezt a hangot utána érdemes lesz erősítővel megtáplálni. Addig nem ruházok be erősítőre, míg nem tudom van hozzá szépen szóló hangszóró.
A ládát, amivel kapcsolatban kérdezgettem, a rendszer részeként tervezem. Egy előző elképzelésem kapcsán pár ládát pár hangszóróval már leteszteltem a kocsimban, de nem tetszettek. Mindegyik csak dübörögni jó, zenét hallgatni nem. Viszont egy sokkal korábbi zene építéses időszakomból emlékeztem, hogy a legelső Magnat Xpress ládám nagyon szép mélyet adott. Gondoltam, hogy olyan kéne nekem. Sajnos nem lehet már olyat kapni, a régi meg nincs már meg. Viszont utána jártam a méreteinek és megterveztem az élethű mását. Bízom benne, hogy nem lesz rossz. A lapokat leszabattam lapszabászaton. Nagyon precízre sikerült és az összerakást is a lehető legprecízebben szeretném elvégezni. Ha kell megveszem a leg odaillőbb ragasztót, letömítem a hangszóró alatt, stb. Közben összeragasztottam bútorragasztóval, mert az is nagyon jó ragasztó. Mára már az összeszerelt lapok nem számítanak különálló lapoknak, hanem egy elemet alkotnak. Dupla előlapos lesz a láda, be fog süllyedni a hangszóró, ahogy kell. Egyenlőre nem hangolom csillapító anyaggal, mert így is meg akarom hallgatni. Természetesen ha kell akkor teszek bele vattát, vagy ami kell. Gondolom a következő kérdésem majd ez lesz, hogy mit kell beletenni, amit szépen szét lehet húzni ritkára, de ezzel még ráérek szerintem. Egyenlőre ma kapok 3db erősítőt, (Crunch, Hifonics, és egy harmadik márka) amiket megpróbálok a kocsimban. Kelleni is fog, a mély ládát kipróbálni. Aztán majd meglátjuk a továbbiakat.
A keresőre reagálva: Sajnos én azzal még itt soha semmire nem mentem. Valószínű, hogy bennem van a hiba. Lehet hogy rossz szisztémával keresek, lehet hogy nem találom meg a megfelelő keresési kulcsszót, nem tudom. Próbáltam már adott topikban is rákeresni adott témára, de hosszú idejű keresés után nem az adott témában talál hasonló dolgokat, hanem az egész fórumban. Ez nekem így nem felel meg. Egyébként, ha találok is bármit, nem tartom értelmét egy olyan topikban olvasgatni 200 oldalat, amiről nem tudom hogy épp találni fogok-e egy olyan beszélgetést, ami 100%-ban engem érdekel.
Ezért ne is haragugjon meg senki rám. Én előnyben részesítem az időszerű beszélgetéseket, amikben megvitathatjuk a dolgokat. ...Gyakorlatilag el lehet mondani, szeretek fórumozgatni. Megismerni szakembereket, volt hogy én is adtam másnak tanácsot. Használhatót. Mert ne feledjük: Ha valaki kérdez, nem biztos hogy teljesen tudatlan. Én azt szoktam mondani, nem az a hülye, aki kérdez, hanem aki azt hiszi hogy okos, közben rosszul tudja a dolgokat.
(#) Lacko12 válasza Honda130 hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Szia!
Szerintem a gyár nem véletlenül adott olyan felfüggesztést a membránnak és egy házi csere elég macerás ha mindenképpen neki szeretnél állni először próbáld meg egy másik hangszórón amit nem sajnálsz ha nem lesz 100%-os az eredmény, de természetesen üzletekben ki is cserélik neked ha beviszed őket de véleményem szerint nem véletlenül épül fel így az egész szerkezet. Ebben ebbe a témában vagy az általad már felkeresett Hangszórójavítás topicban jóval nagyobb szakik vannak nálam sokkal több tudással és gyakorlati tapasztalatokkal is, ott megtudják mondani hogy érdemes-e ezzel foglalkoznod vagy csak felesleges pénzkidobás és kínlódás.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2012
(#) pinyó39 válasza Honda130 hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Az Index Autóhifi topicban az irányvonalat vázolják neked (magyar bajnokok, bírók, és beszerelők is sokat hozzászólnak). Ha semmilyen hangzás nem tetszik az autódban, akkor egy zajcsillapítással kezdd a dolgot, vagy igényesebb komponenseket kell venned. A házilag átperemezett hangszóró nem biztos, hogy jó irányba visz, csak ha tudod is hogy mit csinálsz.
(#) szamóca válasza pinyó39 hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Sőt, minden bizonnyal felesleges is az újraperemezés, hiszen a mély átvitelt nem ez (membrán szélfelfüggesztés) fogja elsősorban befolyásolni, hanem a központosító membrán (pille) hajlékonysága. Hacsak nem szélsőségesen kemény gumiperemet használ, az azonban még inkább nehezíti a lengőrendszer mozgását.
(#) skero hozzászólása Okt 13, 2012 /

Idézet:
„Hacsak nem szélsőségesen kemény gumiperemet használ, az azonban még inkább nehezíti a lengőrendszer mozgását.”

Szamócának igaza van!

Amikor rá megy a nagy jel,így nem csak a hatásfoka romlana azzal ,hogy a membrán a deformálódáskor csillapítaná a középponthoz képest a membránszélig a jelet ,hanem egyéb nem lesugározni kívánt hullámok is benne lennének a hangképben. Szerintem a nagyon erős membránszél kihat a membrán "merevségére".
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2012
(#) szamóca válasza skero hozzászólására (») Okt 13, 2012 /

Ugyanezt írom...
(#) skero válasza szamóca hozzászólására (») Okt 13, 2012 /

Bocsánat azt hittem egyértelmű lesz ,hogy a hozzászólásommal azt fejezem ki ,hogy egyet értek veled. Újraolvastam és talán tényleg nem egyértelmű. Ezért javítottam és beszúrtam egy mondatot .
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2012
(#) szamóca válasza skero hozzászólására (») Okt 13, 2012 /

Muty-muty!
(#) andras99 hozzászólása Okt 13, 2012 1 /

Sziasztok! Nemrég érdeklődtem itt egy aktív hangsugárzó ügyében. Végül arra jutottam, hogy Pioneer TS-G1712i szélessávút szeretnék használni. Ennek mekkora dobozt csináljak? Mert végülis egy autós hsz.. Vagy jó lesz egy akármekkora jó nagy lyukkal? Inkább zártat szeretnék a kivitelezés miatt.

andras99
Következő: »»   436 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem