Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   97 / 276
(#) Hetope válasza Galadam hozzászólására (») Aug 30, 2012 /

Ha igazán jót akarsz építeni akkor azt ajánlom hogy keríts 1 kb 100 V/A - os trafót amelynek van 2 szekundere . 1 a 12 voltos résznek (elektronika ) 1 pedig a motor tápnak . Szabályzás pedig csakis PWM legyen az áteresztő tranyó mondjuk IRFZ 44.
(#) mpisti válasza Galadam hozzászólására (») Aug 30, 2012 /

Jó is lehetne, de ez nem a teljes rajz.
(#) szendi001 válasza Galadam hozzászólására (») Aug 31, 2012 /

Akkor sorba kell vele kötni néhány diódát nyitó ágban. Minden diódán esik a feszültség 0,6 voltot. 10 diódával 6 volt esik, ami már jelentős (és arányos!) fordulat csökkenést ad. Ennél egyszerűbben nehéz megoldani.
(#) csabee hozzászólása Szept 11, 2012 /

Üdv mindenkinek!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy... Adott egy COMPACT MIG 300-as hegesztő. Van benne egy segédtranszformátornak nevezett trafó, ami megadta magát. Primer oldal:0V-230V-400V, Szekunder:0V-27V-42V Gondolom ezt ismeritek, mert más co-k ban is meglelhető evvel kiosztással. Na... Nekem az lenne a kérdésem, hogy mi a fenétől különleges ez a trafó hogy 80-eft-t kérnek érte??? A tekercselő meg valami árnyékolás miatt vacillált...
De most komolya, van benne valami extra???
(#) kissadam válasza csabee hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Nem lehet, hogy a főtrafóra gondoltak és arra mondtak 80ezres árat? Am dobj már egy képet, mert én is kíváncsi lettem mitől különleges ez a trafó!
(#) csabee válasza kissadam hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Hát igen, Én is ezen akadtam föl... Konkrét fotót jelenleg nem tudok küldeni de a kapcsit azt igen. A TR2 lenne a az a bizonyos trafócska... Szerintem csak be akarják palizni, vagy tényleg a főtrafóra gondoltak...

MIG300-1.JPG

(#) erbe válasza csabee hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Bemész bármelyik komolyabb villanyszerelési szaküzletbe, megrendeled a feltüntetett adatok alapján, néhány nap és megkapod. 7-8 e-nél nem lesz több. Ezt az "árnyékolást" honnan vetted?
(#) csabee válasza erbe hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Nem Én találtam ki, hidd el... Nekem is leesett az állam mikor mondták, hogy mi a "kifogás" vagyis a tényező ami megdrágíthatja a trafócskát. Szerintem esetleg a szigetelés a primer&szekunder között lehet valamivel az átlagosnál erősebb a 400V primer miatt... Oszt ennyi...
(#) kissadam válasza erbe hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Próbáljátok meg magatoknak újratekerni, lebontjátok a régi huzalokat és ugyanúgy visszatekeritek az új huzalt, figyelve a menetszámokra és tekercselési irányokra, na meg a szigetelésre. Ha tekercselő is van a közelben akkor esetleg tudtok huzalt venni tőle.
(#) csabee hozzászólása Szept 11, 2012 /

Köszönöm mindenkinek a megerősítést és a segítséget! Jól sejtettem a dolgot, hogy snassz trafóról van szó...
Azt nem tudom hogyan dönt az illetékes kolléga, de mindenképp javasolni fogom neki, hogy alaposan járjon utána és ne hagyja magát bepalizni...
Még egyszer köszönöm a segítséget...
(#) Hetope válasza csabee hozzászólására (») Szept 12, 2012 /

Szia
Ezt a trafót az ELSIM gyártja a típus jele TR9401/1-100VA az ára nem haladhatja meg a 22 eurót !
(#) csabee válasza Hetope hozzászólására (») Szept 13, 2012 /

Üdv! Szerintem se egy nagy durranás... De akkor miért félnek tőle ennyire a tekercselők? Mint ha harapna Elvileg holnap mondja meg a tekercselő, hogy mit kóstál... Kíváncsi vagyok mire jut... Köszi az infót...
(#) buburobi hozzászólása Szept 29, 2012 /

Üdv! Ismeri valaki a Weld-Impex Weldi mig 420SW előtolójában lévő elektronika (MME MHT3.0) bekötését?
(#) Phile80 válasza buburobi hozzászólására (») Szept 29, 2012 /

1-2 hőkapcsoló
3-4 indító (pisztoly)
5-6 AC 24V
7-8 motor
9 mágneskapcsoló vezérlés
10 gázrelé vezérlés
11 táp a gázrelének és mágneskapcsolónak
(#) apa71 hozzászólása Szept 29, 2012 /

Sziasztok !
Egy kis segítség kellene.
Kaptam ajándékba egy hegesztőtrafónak látszó tárgyat.
Semmilyen kimenetre nincs ráírva hogy mit kell odakötni.
Hová kell a 220, és hogy tudok erősséget váltani ?
Köszi a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2012
(#) buburobi válasza Phile80 hozzászólására (») Szept 29, 2012 /

Köszi.
Azt láttam, hogy rá van írva, hogy 24V de az előtoló adattábláján van 42V is és a mágnesszelep is talán 42V-os benne. A motor csak 24V-os?
(#) buburobi válasza apa71 hozzászólására (») Szept 30, 2012 /

Ami biztos, hogy a 2 nagy csavar a hegesztőfeszültség kivezetése. A hálózati feszültséget pedig a kis csavarokra kell kötni és úgy tudsz "erősséget váltani", hogy a "220"-at egyik csavarról a másikra teszed. Van 1 kezdet és 1 vég kivezetés, ott a leggyengébb, és vannak a megcsapolások amikre átpakolgatva a hálózatot egyre erősebb lesz. Szerintem így próbáld bekötni: 0-ra a 220 egyik vezetéke, 1, 2, 3 vagy 4-re a másik. 1-gyenge, 4-erős.

CIMG2207.JPG

(#) Phile80 válasza buburobi hozzászólására (») Szept 30, 2012 /

Feljegyzéseimből mondtam az adatokat. Most nincs itthon ilyen vezérlésem. De ha 24V-ot jegyeztem fel, akkor biztos hogy annyi.
(#) apa71 válasza buburobi hozzászólására (») Szept 30, 2012 /

Köszi a jótanácsot, délután kipróbálom.
(#) GAtesz hozzászólása Okt 9, 2012 /

Üdv nektek!

Elsősorban a sokat látott és sokat segítő szakiktól kérdeznék. Vajon miért csinálja a CO hegesztőm azt a jelenséget, hogy mikor megnyomom a pisztoly gombját el kezd durrogni a drót. Addig durrog amíg nyomom. Ha egy pillanatra elengedem a gombot, és újra megnyomom, utána elhagyja, és szépen hegeszt. Ez főleg összeállításnál gáz, mikor csak kicsi csöppentésekre lenne szükség. Nem tudom mire vélni. Olyan mintha a toló motor nem folyamatosan tolná a drótot, hanem löködné. De ez nem igaz. Teljesen fém tiszta vasnál is csinálja.

Valamint van még egy hülyesége. Mikor rendesen ég az ív az ömledék nem csak a munkadarab felé megy hanem a fúvókára is felrakódik egyre nagyobb golyó formájában míg nem összezárja a fúvókát a gázterelővel. Olyankor nem vagyok boldog.
Vajon ha pasztát használnák spray helyett ez megoldódna?

Erről van szó: A gépem.
(#) Hetope válasza GAtesz hozzászólására (») Okt 10, 2012 / 1

Próbáld kicserélni a dűznit a pisztolyod hegyén. Szerintem a szprej hatásosabb a zsírnál csak sűrűbben kell használni .
(#) Phile80 válasza GAtesz hozzászólására (») Okt 10, 2012 /

Ahogy nevezted a random "durrogást" több minden okozhatja.
-Mágneskapcsoló hiba (egyik fázis néha kimarad)
-A görgő megcsúszik a huzalon
-Bowdenben megakad a huzal
Valamint diódahíd is okozhat ilyen problémát, de akkor folyamatosan pattogna.

A kis golyók a gázterelő és az áramátadó között azért keletkeznek, mert fröcsköl a gép. Feltételezem hogy nem tökéletes a fojtó méretezése.
A golyók egy szervízfogóval könnyen eltávolíthatók.
Használj Corgont CO2 helyett, akkor kevésbé fog fröcskölni.
(#) GAtesz válasza Phile80 hozzászólására (») Okt 10, 2012 /

Köszi a válaszokat. (Hetope-nak is)

Mágneskapcsoló kilőve. Mert állandóan áram alatt a főtrafó.
A görgő nem csúszik meg, mert jó a szorítása. (4 görgős)
A huzal lehet, hogy akad. Erre már gondoltam. Holnap megnézem.
A diódahíd, nem tudom milyen állapotban van.
Olyan az ív hangja mint egy nagyfrekvenciás gépnek. Nem olyan hagyományos "CO hegesztős" hangja van. Nem olyan "CSCSCSCS" hanem olyan "BZZZzzzzzzzz" Gondolom ez a 3 fázis miatt van.
A fojtó nem nagyon lett méretezve. Nem is tudom hogyan kellene. Az van bent ami volt itthon.
A golyókkal az a gond, hogy szinte minden második csöppentésnél gondot okoz.

Működött ez a gép valaha normálisan?

Igen. Kilakatoltam vele egy két autót. Úgy gondolod, hogy dobjam ki?

Hát ha működött akkor, meg lehet javítani. 160A-ig a fojtó 45×45mm-es magon 35 menet jó szokott lenni.
Szkóppal nézd meg jelalakot egy terhelésre kötve, abból kiderül minden.
Ilyennek kell lenni mint a legalsó ábrán:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2012

Rendben, holnap ránézek.
Ellenálláshuzalból készített műterhelés jó lesz? Kb 26Ohm-os.

Idézet:
„a fojtó 45×45mm-es magon 35 menet”

És milyen hosszú a mag?

Nem jó. 1ohm alatt kell lennie. A mag kb 20cm hosszú. Amúgy miért nincs benne mágneskapcsoló?

1ohm alatt?? Az rövidzár. Megsül a hegesztő. Úgy mérjek? Kizárt.

Van bent mágnes kapcsoló. De az bekapcsoláskor azonnal felkapcsolja a főtrafót. Ez nem kifejezetten hegesztőbe való trafó. Bekapcsoláskor hajlamos leverni a 10A-os automatát.
De ha már felmágneseződött, utána vígan lehet vele hegeszteni.
Következő: »»   97 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem