Fórum témák
» Több friss téma |
Valóban igazad van elsiklottam az erősítés felett.
Az átalíkító sem rossz ötlet, de nekem csak az soic jó.
Köszi az ötletet szerintem az LM6181 lessz az áldozat.
Helló mindenki! Egy függvénygenerátor építését tervezem, de gondban vagyok a kimenőjel nagyságának mérésével. Egy olyan voltmérő kapcsolását keresem amelyik a V p-p -t tudnám mérni. Sima ICL7107 szerintem nem alkalmas rá, vagy mégis? Ebben kérnék segítséget.
.Aztán nem mindegy a frekvenciaszélesség, valamint a mV-os tartományba eső jelek sem. Erről írhatnál bővebben is.
Esetleg egy oszcilloszkóp? Azzal megmérheted, mással nemigen.
1 Hz-100kHz között jól működő függvénygenerátort lehet építeni fiókban lévő alkatrészekből. A ráadás a lineáris skála, nem kell frekimérő. 1 db555, egy lineáris, lehetőleg huzal poti, pár db BC tranzisztor. Sajnos a kapcsolást ma kölcsönadtam, de ha érdekel valakit 1-2 nap múlva felteszem.
Helló! Hát pont ez az! Egy 1Hz től 10 MHz -ig működő eszközre gondoltam. Ez vagy MAX038 vagy AD9833 lenne. Oszcilloszkópom van, de egy önállóan is használható, "olcsó" műszerre gondoltam. A gyári modern több százezer forintos gépekben egy oszcilloszkóp van építve, ahogy a képeket nézem. A régi HT-s műszerben volt ilyen, de az csak 20-30 kHZ-es volt.
Én ennél egy sokoldalúbb eszközre gondoltam. Találtam egy ilyet: Bővebben: Link Elég bizalomgerjesztő, de ennek is kicsi a sávszélessége.
Szia!
Ennek a 4049-el épített generátornak meg van neked a kapcsolási rajza/leírása? Üdv Laslie
Szia!
A régi linkek nem igazán működnek, sajna! Újra csatoltam!
Sziasztok!
Maradva a pic-vezérelt függvénygenerátornál, amit mrbini is megépített. Folyamatban van a TL082 cseréje egy OP037-re, de közben újabb gondom akadt: rákötöttem a kijövetet (a max038-ét) egy erősítőre és azt tapasztaltam, hogy másodpercenkét (ha egy másodperces mintavételre van állítva a frekvenciamérés), vagy 10 másodpercenként (ha 10-re) egy kattanás szerűség hallatszik, lehúzgáltam minden kábelt, amit lehetett, kiszedtem a TL082-t is, de nem szűnt meg a probléma. Amikor szkópon néztem a jelalakot (még régebben) nem látszott semmi ilyesféle zaj rajta. Van-e ötlete valakinek, hogy mi lehet a gond? Esetleg a PIC nem tudja a MAX038-at vezérelni, amikor frekit számol és ilyenkor egy pillanatra valami alapbeállítás félének megfelelő jelet generál a MAX? Előre is köszi, Robi
Szevasztok. Van itt egy jó kapcsolás, csak az lenne a kérdésem, hogy meg-e tervezhetem ezt, SMD kivitelben. Az LM324, és az ellenállások lennének SMD-k, egy teliföld nyákon.
Ez nem kérdés , úgy tervezed ahogy neked jó
Csak azért kérdem, hogy nem-e befolyásolja a pontosságát magas frekvencián, hogy SMD alkatrészek vannak benne. Esetleg egy tipp, mire figyeljek oda tervezéskor? (hogy pontos legyen, ne legyen zavar, vagy mondjuk a táp közel legyen az IChez, vagy a kimenet minél rövidebb vezetéken legyen az IChez kötve, stb)
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy van-e valakinek NYÁK-terve a kapcsolások között található, deguss fórumtárs kapcsolásához. (Bővebben: Link) Köszönöm előre is.
Estetleg Deguss fórumtársat kérdezted? Úgy nézem a rajzai eagle formátumban vannak. Akkor lesz nála nyák is. Érdekes , hogy kimaradt a cikkből.
Sziasztok!
Szeretném első függvény generátoromat megépíteni. Erre gondoltam első körben: Bővebben: Link De sajnos nincsen mellékelve,hogy melyik alkatrésznek mi a pontos értéke. Nincs esetleg valakinek erről valami információja? A két potméteres változatról találtam sok mindent, de erről nem.
XR2206-od honnan lesz hozzá? Mert tudtommal már nem forgalmazzák...
Pontosan innen gondoltam én is.Tegnap kerestem is,hogy van-e
Sikerült összeszednem az alkatrészeket, majd írok ha sikerült összerakni és jól működik.
Egy kérdés, ha kiveszek 2 tetszőleges 12V-os adapterből egy-egy trafót, azokat összekötöm, hogy szimmetrikus szekunderük legyen és szépen megszűröm, akkor jó lesz tápnak?
Amint néztem a rajzot, ki lehet találgatni melyik alkatrész milyen értékű.
Én is fogok építeni, ezzel az IC-vel, de a Doncso féle kapcsolást. Ha akarsz teljesítményt is tudni a jelalakok mögött akkor ez megfelelőbb. A barátom már elkészítette, pengén működik. Szerintem érdemes átgondolnod. Bővebben: Doncso kapcsolása
Igen már ki is találta mi micsoda lesz rajta.
Ezt a kapcsolást én is láttam,meg a nyáktervet is. De nekem nincs szükségem csak magára a jelalakra, ami pont ugyan olyan ebben is, mivel ugyan azzal az IC vel épül, meg a feszültségre, amiből kb 2-3 V szintén elég.De azért köszönöm, még az is lehet, hogy ez lesz belőle
A max038-as ic-t nem forgalmazzák. Az exar gyártja még az XR-t.
Nem kell neki szimmetrikus táp, elég sima 12v, viszont a szűrés önmagában kevés, illik stabilizálni egy 7812-vel.
Ja igen, bocsánat, egy másik kapcsolást is néztem közben, aminek szimmetrikus táp kellett, ezért kevertem ide.
A stabilizálás pedig alapértelmezett, majdnem minden tápot stabilizálok, de itt extra szűrésre gondoltam Azért köszi a figyelmeztetést!
Jó kis kapcsolás, gyorsan és olcsón elkészül, elsőre indul annak idején az elektornál valahogy sikerült összehozni egyszerű áramkört is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |