Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Függvénygenerátor építése
Lapozás: OK   24 / 61
(#) _vl_ válasza mrbini hozzászólására (») Okt 8, 2012 /

Pár ötlet:
MC33272A: 24MHz, 10V/us, 2x18V (~200 Ft @ RET)
OP37G: 40-63MHz, 17V/us, 2x22V (~500 Ft @ RET)
LM6181: 60-100MHz, 1000-2000V/us, 2x18V (~500-600 Ft @ RET)
(#) mrbini válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 8, 2012 /

Valóban igazad van elsiklottam az erősítés felett.
Az átalíkító sem rossz ötlet, de nekem csak az soic jó.
(#) mrbini válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 8, 2012 /

Köszi az ötletet szerintem az LM6181 lessz az áldozat.
(#) Jáger László hozzászólása Okt 8, 2012 /

Helló mindenki! Egy függvénygenerátor építését tervezem, de gondban vagyok a kimenőjel nagyságának mérésével. Egy olyan voltmérő kapcsolását keresem amelyik a V p-p -t tudnám mérni. Sima ICL7107 szerintem nem alkalmas rá, vagy mégis? Ebben kérnék segítséget.
(#) pinyó39 válasza Jáger László hozzászólására (») Okt 8, 2012 /

.Aztán nem mindegy a frekvenciaszélesség, valamint a mV-os tartományba eső jelek sem. Erről írhatnál bővebben is.
(#) pucuka válasza Jáger László hozzászólására (») Okt 8, 2012 /

Esetleg egy oszcilloszkóp? Azzal megmérheted, mással nemigen.
(#) FordPrefect válasza Jáger László hozzászólására (») Okt 8, 2012 /

1 Hz-100kHz között jól működő függvénygenerátort lehet építeni fiókban lévő alkatrészekből. A ráadás a lineáris skála, nem kell frekimérő. 1 db555, egy lineáris, lehetőleg huzal poti, pár db BC tranzisztor. Sajnos a kapcsolást ma kölcsönadtam, de ha érdekel valakit 1-2 nap múlva felteszem.
(#) Jáger László válasza pinyó39 hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Helló! Hát pont ez az! Egy 1Hz től 10 MHz -ig működő eszközre gondoltam. Ez vagy MAX038 vagy AD9833 lenne. Oszcilloszkópom van, de egy önállóan is használható, "olcsó" műszerre gondoltam. A gyári modern több százezer forintos gépekben egy oszcilloszkóp van építve, ahogy a képeket nézem. A régi HT-s műszerben volt ilyen, de az csak 20-30 kHZ-es volt.
Én ennél egy sokoldalúbb eszközre gondoltam. Találtam egy ilyet: Bővebben: Link
Elég bizalomgerjesztő, de ennek is kicsi a sávszélessége.
(#) Laslie válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Szia!

Ennek a 4049-el épített generátornak meg van neked a kapcsolási rajza/leírása?

Üdv
Laslie
(#) (Felhasználó 5823) válasza Laslie hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Szia!

A régi linkek nem igazán működnek, sajna!

Újra csatoltam!
(#) Laslie válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Köszönöm.
(#) bgibgi hozzászólása Okt 16, 2012 /

Sziasztok!

Maradva a pic-vezérelt függvénygenerátornál, amit mrbini is megépített.
Folyamatban van a TL082 cseréje egy OP037-re, de közben újabb gondom akadt: rákötöttem a kijövetet (a max038-ét) egy erősítőre és azt tapasztaltam, hogy másodpercenkét (ha egy másodperces mintavételre van állítva a frekvenciamérés), vagy 10 másodpercenként (ha 10-re) egy kattanás szerűség hallatszik, lehúzgáltam minden kábelt, amit lehetett, kiszedtem a TL082-t is, de nem szűnt meg a probléma.
Amikor szkópon néztem a jelalakot (még régebben) nem látszott semmi ilyesféle zaj rajta.
Van-e ötlete valakinek, hogy mi lehet a gond?
Esetleg a PIC nem tudja a MAX038-at vezérelni, amikor frekit számol és ilyenkor egy pillanatra valami alapbeállítás félének megfelelő jelet generál a MAX?

Előre is köszi,
Robi
(#) jdani hozzászólása Nov 1, 2012 /

Szevasztok. Van itt egy jó kapcsolás, csak az lenne a kérdésem, hogy meg-e tervezhetem ezt, SMD kivitelben. Az LM324, és az ellenállások lennének SMD-k, egy teliföld nyákon.
(#) kaqkk válasza jdani hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Ez nem kérdés , úgy tervezed ahogy neked jó
(#) jdani válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Csak azért kérdem, hogy nem-e befolyásolja a pontosságát magas frekvencián, hogy SMD alkatrészek vannak benne. Esetleg egy tipp, mire figyeljek oda tervezéskor? (hogy pontos legyen, ne legyen zavar, vagy mondjuk a táp közel legyen az IChez, vagy a kimenet minél rövidebb vezetéken legyen az IChez kötve, stb)
(#) ativagyok hozzászólása Nov 3, 2012 /

Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy van-e valakinek NYÁK-terve a kapcsolások között található, deguss fórumtárs kapcsolásához. (Bővebben: Link)
Köszönöm előre is.
(#) ptesza válasza ativagyok hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Estetleg Deguss fórumtársat kérdezted? Úgy nézem a rajzai eagle formátumban vannak. Akkor lesz nála nyák is. Érdekes , hogy kimaradt a cikkből.
(#) ativagyok válasza ptesza hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Még nem kérdeztem.
(#) Gránátalma hozzászólása Nov 9, 2012 /

Sziasztok!
Szeretném első függvény generátoromat megépíteni.
Erre gondoltam első körben: Bővebben: Link

De sajnos nincsen mellékelve,hogy melyik alkatrésznek mi a pontos értéke.
Nincs esetleg valakinek erről valami információja?
A két potméteres változatról találtam sok mindent, de erről nem.
(#) _vl_ válasza Gránátalma hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

XR2206-od honnan lesz hozzá? Mert tudtommal már nem forgalmazzák...
(#) Pioneer válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

(#) Gránátalma válasza Pioneer hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

Pontosan innen gondoltam én is.Tegnap kerestem is,hogy van-e
(#) Gránátalma válasza Gránátalma hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

Sikerült összeszednem az alkatrészeket, majd írok ha sikerült összerakni és jól működik.
Egy kérdés, ha kiveszek 2 tetszőleges 12V-os adapterből egy-egy trafót, azokat összekötöm, hogy szimmetrikus szekunderük legyen és szépen megszűröm, akkor jó lesz tápnak?
(#) shield válasza Gránátalma hozzászólására (») Nov 10, 2012 /

Amint néztem a rajzot, ki lehet találgatni melyik alkatrész milyen értékű.
Én is fogok építeni, ezzel az IC-vel, de a Doncso féle kapcsolást. Ha akarsz teljesítményt is tudni a jelalakok mögött akkor ez megfelelőbb. A barátom már elkészítette, pengén működik.
Szerintem érdemes átgondolnod.
Bővebben: Doncso kapcsolása
(#) Gránátalma válasza shield hozzászólására (») Nov 10, 2012 /

Igen már ki is találta mi micsoda lesz rajta.
Ezt a kapcsolást én is láttam,meg a nyáktervet is. De nekem nincs szükségem csak magára a jelalakra, ami pont ugyan olyan ebben is, mivel ugyan azzal az IC vel épül, meg a feszültségre, amiből kb 2-3 V szintén elég.De azért köszönöm, még az is lehet, hogy ez lesz belőle
(#) Doncso válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 10, 2012 /

A max038-as ic-t nem forgalmazzák. Az exar gyártja még az XR-t.
(#) Doncso válasza Gránátalma hozzászólására (») Nov 10, 2012 /

Nem kell neki szimmetrikus táp, elég sima 12v, viszont a szűrés önmagában kevés, illik stabilizálni egy 7812-vel.
(#) Gránátalma válasza Doncso hozzászólására (») Nov 10, 2012 /

Ja igen, bocsánat, egy másik kapcsolást is néztem közben, aminek szimmetrikus táp kellett, ezért kevertem ide.
A stabilizálás pedig alapértelmezett, majdnem minden tápot stabilizálok, de itt extra szűrésre gondoltam Azért köszi a figyelmeztetést!
(#) pinyó39 válasza shield hozzászólására (») Nov 10, 2012 /

Jó kis kapcsolás, gyorsan és olcsón elkészül, elsőre indul annak idején az elektornál valahogy sikerült összehozni egyszerű áramkört is.
(#) shield válasza pinyó39 hozzászólására (») Nov 10, 2012 /

Amennyire egyszerű annyira nagyszerű.
Következő: »»   24 / 61
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem