Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ICL7106/ICL7107
 
Témaindító: Zoli007, idő: Ápr 10, 2006
Lapozás: OK   55 / 93
(#) Norberto válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Idézet:
„Példaképp az eddigi összes PIC-es áramkörömben volt 7805 és a PIC táplábain ott csüngött a 100uF. Soha nem okozott még gondot.”


Kiváló és örülök neki.

Felhívnám a figyelmeteket arra, hogy a kérdező nem én voltam a topikban, engem ezek a dolgok nem hatnak meg.

Tessék parancsolni: Bővebben: Link
(#) Attila86 válasza Norberto hozzászólására (») Okt 12, 2012 1 /
 
Felhívnám a figyelmedet arra, hogy ezt az állítást te tetted:
Idézet:
„a 7805 kimenetére tett ilyen nagy értékű kondi egyszerűen "megbénítja" a szabályzó részt”

Én (és Alkotó) ezért válaszoltunk neked.
(#) proba válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 12, 2012 / 1
 
Valahol azt olvastam ,a túl nagy kondenzátor azért káros,mert ha leveszed a tápot a bemenetéről ,és a stabilizátor bemenetén lévő kondi hamarabb kiürül ,akkor a stab ic fordított tápot kap.Persze ehhez az kell hogy az ic előtt is legyen fogyasztás, de ezt nem lehet kizárni.(a gyári ajánlásban körbe van rakva diódákkal,de ezeket szerintem senki nem szokta beépíteni,ezért a kisülési időkre érdemes figyelni.)
(#) Tonybacsi válasza Norberto hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Szia!

Természetesen kipróbáltam 100u nélkül is, csak 100n-val, de az eredményen nem változtatott semmit.

Viszont ma volt egy kis időm méregetni.

A panelműszer bemeneteit rövidre zárva a kijelzett érték "-0.003" (...hmm).
Ekkor átforrasztottam a bemeneti GND vezetékét (ami eddig közvetlenül a stab IC-re volt kötve) a nyák egy másik részére (ha jól emlékszem a többi panelre is ide csatlakozik).

Annyit elértem, hogy most már az "alap" kijelzett érték "0.001", egyenletes, akkor is ha minden alkatrész bent van a tervezett helyén (tehát már nincs külön táplálva a kijelző tápja, és feszültség alatt van a "fő" trafó is).
Ha ekkor rákötök egy akkut, a kijelzett feszültség értéke helyesen jelenik meg, nem ugrál.
Amint elkezd tölteni a töltő azonnal megbolondul, úgy a Volt, mint az Amper mérő rész (no nem nagyon, de azért nem mindegy, hogy 13.43V vagy 13.82V és 1.85A vagy 2.24A)

Megpróbáltam szűrni a "fő" táp kimenetét (4700u/63V) ekkor némi feszültség emelkedést leszámítva továbbra is fent állt a kijelzés ugrálása töltés közben.

-Csengő trafó puffer fesz bekapcsolt DVM-nél 9...10V között változik (plusz 4700µF sem segített).
-A 78S05 (2A-es szab) kimenetén 4.95V van, stabil.
-A negatív tápot egy CD4049 állítja elő, ez elméletileg -3.0V (csakúgy mint a másik három DVM-nél), ez mérve a 26-os lábon a GND-hez képest, -3.36V, stabil.



Külső digit műszerrel mérve a "HI" bemeneten stabil a fesz.
A 36-os "REF HI" lábon jelenleg 97.4mV van, stabil.

Sajnos az eredeti kapcsolást nem találom már (kb. '96 ban készültek a panelek), és helyesbítenék: nem Elektor, hanem az ELV Journal- ból van a "projekt", viszont kb. az a kapcsolás amit találtam neten nagyon hasonló -kivéve persze a hőmérő részt.
Az alapkapcsolásban az IC-be írtam (a teljesség igénye nélkül) a mért feszültség értékeket a GND-hez képest.
Mellékeltem néhány képet is (elnézést a minőségért, csak a telefonom volt nálam a műhelyben).

(#) Tonybacsi hozzászólása Okt 12, 2012 /
 
Ja...és jelenleg ebben a kapcsolásban üzemel.
(#) Gabó válasza Tonybacsi hozzászólására (») Okt 13, 2012 /
 
A kapcsolás szerint +-5V kell neki a te rajzodon csak +5V van. A -5Vot honnan adod neki?
(#) Sebi válasza Tonybacsi hozzászólására (») Okt 13, 2012 / 1
 
Már többször megemlítettem, most is ideírom: ha a DMM tápegysége egyszerű (50Hz-es) trafó+puffer+stab és a mérendő feszültség a hálózatbból származik (trafóról vagy közvetlenül), akkor a trafó(k) kapacitásain átjövő feszültség megbolondítja - akár tönkre is teszi - az IC-t.
Ilyen alkalmazásoknál - mivel + és - táp is van - összekötendő a refLO-COM- INLO-GND, ezáltal a mérőbemenet a GND-hez képest mér.
A negatív táp is elég kevésnek tűnik, de ilyen hibát nem okoz. Ennek ellenére javaslom, hogy azt is nyerd a csengőreduktorról és fogd meg egy 4,7-es zenerrel.
(#) Tonybacsi válasza Gabó hozzászólására (») Okt 13, 2012 /
 
Szia!

A negatív tápot a 4049 állítja elő a +5V-ból. Ez nálam -3.36V.
(#) Tonybacsi válasza Sebi hozzászólására (») Okt 13, 2012 /
 
Szia!

Jelen kapcsolásban úgy van ahogy írtad (sajna ez nem jól látszik a képen...), a mérőbemenet a GND-hez képest mér ( refLO-COM- INLO-GND egy potenciálon van).

A zeneres megoldás jónak tűnik, kipróbálom. Köszi.
(#) Csupasz válasza Tonybacsi hozzászólására (») Okt 13, 2012 /
 
Szia
A -3,36V is elég kevés, de általában már 3V fölött elég szokott lenni.
Üdv,Csupasz
(#) Alkotó válasza Tonybacsi hozzászólására (») Okt 13, 2012 /
 
Ha nem akarsz külön -5V-ot előállítani, akkor javaslomaz itt lévő rajzot használni.
Illetve ha van egy csengőreduktorod, akkor arról éppen ideális lehet az itt található kapcsolás, ami a váltó feszültségből megcsinálja magának az összes szükséges feszkót.
Szerintem Sebi arra gondolt, hogy a 21,30,32 és 35 lábakat össze kell kötni. Ezt Én egyébként is meg szoktam tenni, és éppen a tiédhez hasonló helyen és formában is hibátlanul működik a mérés/kijelzés. Nálam annyi különbség volt, hogy nem külön trafóról ment a műszer, hanem a töltőtrafón volt egy külön tekercs.
Inkább az volt nekem a furcsa a töltővel kapcsolatban -ebben nem volt puffer, csak 4 jó nagy dióda-, hogy aksi nélkül kb. 13V-ot mutatott, aksival meg 16,V-ot. Az értékekre már nem emlékszem pontosan, de egyértelműen "kapacitásként" viselkedett az akkumulátor.
(#) vicsys válasza proba hozzászólására (») Okt 13, 2012 /
 
Idézet:
„a gyári ajánlásban körbe van rakva diódákkal,de ezeket szerintem senki nem szokta beépíteni,”

De igen.
(#) Tonybacsi válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 13, 2012 /
 
Az ICL7660-ból nagyon gyorsan kiszerettem (brutálisan nagy a szórt nagyfrekis tere), nem nagyon erőltetném, ha nem muszáj.
Már arra is gondoltam, mivel elég régóta (több mint 10év) porosodik a szobában a kész panel, kezdene kiszáradni egy-két kondi? (Tantál, styro, kerámia...melyik hajlamos erre?!) Nem értem. A többi panel azóta aktívan teszi a dolgát, napi szinten, még sincs azokkal semmi gond. Csont egyformák az alkatrészek is.
Elsősorban arra lettem volna kíváncsi, milyenek az általam mért fesz értékek a 7107 lábain. Normálisak? Melyiknek szabad változni, mennyit és mikor (mérés alatt vagy anélkül).
Valamelyik kondira esetleg "rászór" a töltő trafó mágneses tere?
(#) Tonybacsi válasza Tonybacsi hozzászólására (») Okt 18, 2012 /
 
Azt tudtam, hogy "háklis" ez az IC, a viszonylag nagy, impulzus szerű áramfelvételű kijelzőjével együtt, de hogy ennyire...

A dolog nem hagyott nyugodni, tovább kutakodtam az áramkörön, és úgy néz ki jelentősen javult a kijelző bizonytalansága.

Mivel-látszólag- minden rendben volt ( a fő táp bekapcsolásáig nem is ugrált a kijelző), gondoltam egyet, és a panelműszer negatív mérő vezetékét átraktam közvetlenül a töltendő akku negatív kapcsára. (eddig a készüléken belül egy sorkapocsba csatlakozott, a trafó közös kivezetésére volt forrasztva)

Így a feszültség mérő rész +/- 1-2 digit pontossággal tartja a mért értéket. Az árammérő rész is javult, olyan +/- 2-3 digit. Biztos lehetne még javítani rajta. Gondoltam még a bemeneti osztó 1M/10K értékeinek a módosítására, lehet hogy onnan szed össze valamit.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2012
(#) lac- válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 24, 2012 /
 
Üdv Attila, megépítettem az általad feltett ("kisebb") tápegységet link és nekem is az utolsó digit ugrálása a problémám... Meg tudnád mondani, hogy kb mekkora minimum áramra van szüksége a panelmérő résznek? És azt szeretném még megkérdezni, hogy ha nem ugyan arról a trafóról (külső áramforrásról) akarom üzemeltetni a panelmérő részt mint a másik két tápot a kapcsolásban, akkor miért nem működik rendesen? És valóban, hogy Alkotó kolléga válaszával egyetértsek a referencia feszültségem ingadozik ... Mondjuk érdekes, mert a tápon semmiféle ingadozás, vagy hullámzás, AC összetevő nincs (szkóppal mérve) de a referencián már nagy (40mV-os) 50Hz-es tüskék vannak... Szóval nem teljesen értem, olyan mintha a tápellátás áramával nem lenne gond...
Előre is köszönöm!
(#) Attila86 válasza lac- hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Szia!

Pontosan hogyan is van megtáplálva az áramkör? A három tápbemenet hogyan, milyen trafókról van ellátva? Ezek galvanikusan függetlenek egymástól?
(#) lac- válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Hali, a táplálás egy darab transzformátorról történik, aminek 3 szekunder tekercse van, szóval galvanikusan függetlenek egymástól. Amit nem egészen értek az az, hogy ha lekötöm az egyik szekunder tekercset(jelen esetben a panelmérő részét) és a helyére kötök egy másik külső transzformátorról feszültséget, akkor a panelmérőn a kijelző világít ugyan, de 00.0-át ír... Ha viszont a lekötött szekunder tekercs egyik drótját a külső táp egyik drótjához kapcsolom, akkor már minden tökéletes... Nem egészen értem az összefüggést. Elvileg pedig úgy tűnik, hogy a probléma megoldódott, mert a nagyobb áramú (külső) tápról nincs olyan nagy ugrándozás, csak egy-egy rándulás, az is csak ritkán. Legközelebb ha hazautazom, akkor áttekerem a panelmérő tekercsét nagyobb áramúra. Mekkora áramot ajánlasz kb?? 700mA?
Köszönöm az eddigi és előre is köszönöm a további segítséget!
(#) Attila86 válasza lac- hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Ez elég érdekes jelenség. A panelmérő áramfelvétele durván mondjuk 10mA-es LED árammal számolva ugyebár maximum 240mA lehet.
(#) SKY hozzászólása Okt 28, 2012 /
 
Sziasztok!
Hőmérőt építenék az ICL7107 köré, de a hőmérő szenzor 500 Ohmos 0 fokon. Hogy a hőmérés nulláról induljon, ahhoz elég magasabbra emelni az "IN LO" lábat és a referencia feszültségnek pedig a földtől mérhetőnek lennie, vagy a referencia alacsony bemenetét is meg kell emelni a nulla fokhoz tartozó feszültségre?
A kijelzett érték csakis a jelbemeneten és a referencia bemeneten lévő feszültségek arányától függ, függetlenül hogy a földhöz képest hol van a kettő?
(#) proli007 válasza SKY hozzászólására (») Okt 28, 2012 /
 
Hello!
Az utolsó mondat az igaz. Nézd meg a 7107 belsejét, ott egy hídáramkör kapcsolja hol a bemenő jelet, hol a referencia feszültséget az integrátorra. Nézd meg, az adatlapon, hogy mér ellenálláshidat az IC. (17. ábra) Persze a feszültség tartományoknak, bele kell férni (bőven) a tápfesz tartományokba.
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2012
(#) SKY válasza proli007 hozzászólására (») Okt 28, 2012 /
 
Ha az utolsó mondat érvényes, akkor nem tudom hogyan oldható meg a "0" kijelzés valamekkora bemenő érték mellett az IC körüli megfelelő bekötéssel. Még arra gondoltam, hogy úgyis kell negatív tápfesz a rendszerben, így a KTY84-et a + és - közé kötésével előállítható a virtuális 0.
(#) proli007 válasza SKY hozzászólására (») Okt 28, 2012 /
 
Hello!
"Hogy a hőmérés nulláról induljon, ahhoz elég magasabbra emelni az "IN LO" lábat"
Azt hittem érted amit írtál.. Ez így van. Vagy is a hőmérőt egy hídba kell kapcsolni, ahol a hídátlót méred. Mi itt a gond. De a híd tápfeszültségét is stabilizálni kell, vagy az egészet pont úgy megoldani, ahogy a 17-es ábrán van.
Egyébként miért nem használsz egy LM35-öt. Az nem megfelelő? Nem kel vele kűzdeni, szinte ugyan annyiba kerül. stb.
üdv! proli007
(#) SKY válasza proli007 hozzászólására (») Okt 28, 2012 /
 
Igen igen, tényleg rájöttem már a megoldásra csak közben el is felejtettem...
Valóban hídban lesz a hőmérő szenzor, csak nem úgy gondolkodom, tehát akkor két feszültségosztó potméter kell csak, amikkel a min és max. hőmérséklet értékek állíthatóak be a szenzorhoz.
Ahogy látom az LM35 még negatív tartományban is mér, de most egy laminátort alakítanék át, így esett a választás a 300 fokig mérő KTY84-re, az egyetlen baj, hogy 100 fok felett már nem annyira lineáris, az lesz a megoldás, ha pl. 100 és 300 fokhoz lenne kalibrálva majd a műszer.
Kösz a választ.
(#) proli007 válasza SKY hozzászólására (») Okt 29, 2012 /
 
Hello!
A minimumot a hídátló kiegyenlítésével, a maximumot a referencia feszültség állításával érdemes állítani. Ekkor el lehet érni a kettő közötti függetlenséget. De beállítani mindig minimum-maximum sorrendben kell.
üdv! proli007
(#) SKY válasza proli007 hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
A COMMON láb mehet a referencia negatívjára? Van ennek a lábnak szerepe az IC tápellátásában vagy csak a mérésekhez egy kiegészítő?
(#) proli007 válasza SKY hozzászólására (») Okt 31, 2012 /
 
Hello!
Meg kell nézni az adatlap 3. ábráját. A Common láb, a belső referencia feszültség negatív pontja. Ha nincs valahova kötve, akkor 2,8V referencia feszültség mérhető a plusztápfeszültség és a Common láb között. Ezt lehet használni.
Ha a Common lábat a táp GND-jére kötjük, ahogy a 12-es ábra szaggatott vonalai is mutatják, akkor gyakorlatilag megszűnik a belső 2,8V-os referencia, és maga az +5V táp lesz a referencia feszültség. Ekkor természetesen külső referencia áramkör alkalmazása célszerű, ahogy a 13-as ábra is mutatja..
A 17. ábra híderősítő kapcsolásánál, gyakorlatilag nincs belső referencia használva, vagy is az, a +5V-os táp lenne. De nincs jelentősége a refrencia pontosságnak, mert az IC gyakorlatilag ellenállás változás arányt mér. Vagy is ha a hídtáp változik, akkor a hídátló feszültsége is arányosan változik, de hibát ez nem okoz, mert ezzel arányosan változik a Ref-Hi és Ref-Lo pontok közötti feszültség is.
Gondolom ez lett volna a kérdés.
üdv! proli007
(#) SKY válasza proli007 hozzászólására (») Okt 31, 2012 /
 
Így már minden érthető. Megtévesztő volt az a feszültségkövető is... Akkor a COMM lábat csak a referenciához fogom használni és a hőszenzor híd megy a táp közé.
Köszönöm a választ.
Már csak az a probléma, hogy a hőmérséklet végértékekhez tartozó kiszámított referencia eléggé eltérő, a használni kívánt tartományban is 20fok eltérés adódhat és hőmérő nélkül még pontosabban be sem lehet állítani sajnos.
(#) proli007 válasza SKY hozzászólására (») Okt 31, 2012 /
 
Hello!
Ha a tápot használod hídtáp gyanánt, akkor sokkal célszerűbb a 17. ábra, mert neked úgy is erre van szükséged. Ha a referenciához hasonlítod a tápos hidat, még rosszabb az eredmény.
Olcsó húsnak, híg a leve. (A drágát, meg nem érdemes lekozmálni..) De a gyakorlatban a mérés stabilitása sokkal fontosabb, mint a mért érték abszolút pontossága. Nem mindegy hogy mennyit mutat? Lényeg, hogy ha tudod hogy 250-en jó, akkor arra be tudd állítani.
(Ne tégy úgy, mint hajdan a gépészek: "Szerintünk ott 256 fok a gőz hőmérséklete!" - beállítottam nekik, had legyen igazuk..)
üdv! proli007
(#) DJmike hozzászólása Nov 4, 2012 /
 
Jó estét mindenkinek!

Megépítettem ezt a hőkapcsolót hőkapcsoló, kinéztem hozzá egy digitális kijelzést hőmérő, a kérdésem az lenne, hogy a hőmérőn lévő "be" ellenállást hova kell kötnöm a hőkapcsolón, hogy lássam az értékeket.
(#) SKY válasza DJmike hozzászólására (») Nov 5, 2012 /
 
A PTC-ről le tudod venni a jelet, azaz az IC1 3-as lábáról.
Következő: »»   55 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem