Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Egyenáramon miért kell szerepet játszania a két ellenállásnak, ha ez 230-as hálózati feszt kap?
Akkor csak a kondi kisütése a cél.
Sziasztok!
Scart kábelt mekkora hosszúságban építhetek jelveszteség nélkül?
Valamint riasztókábelt hasnzálhatok-e a videójel/hang átviteléhez?
És a kondi mint feszültségcsökkentő, van szerepe?
A hang még csak elmegy rajta, de a videó jel zajosodni fog. Ebből hosszú kábelt nem építhetsz. Szabványos koaxot tartalmazó videó kábel is csak pár méterre jó.
Persze. Kapacitív ellenállás.
Koaxon azért az a 4-5MHz sávszélességű videó jel jó messzire elküldhető.
Csavart érpáron is elmegy a net jó 150 méterre, pedig az 100MHz. Igaz digitális.
A kompozit videó jel szerintem 20m-re sem. Már pár méter után látszik a képen a zajosodás. Az analóg jel kissé másképp viselkedik.
CATV rendszerhez hasznalnak UTP kabelt video atvitelehez. 2-300 metert at lehet vele vinni jelentosebb veszteseg nelkul. Viszont szukseges hozza a ket vegponton egy-egy balun trafo. A CATV uzletekben beszerezheto. De mondjuk nem HD minoseget ad.
Sziasztok!
12V váltó feszültséget szeretnék szabályozni.N em kell 0-12V-ig, olyan 6-7 voltig szeretném levinni minimum, és maximum pedig 12V egy trimmel potméterrel gondoltam megoldani a dolgot jó ötlet szerintetek? Vagy milyen módszerrel lehetne kivitelezni legegyszerűbben? A válaszotokat előre is köszönöm!
Ez így kevés információ. Mekkora teljesítményre, áramerősségre van szükséged? Mire szeretnéd használni?
Két egymás felé mutató háromszög közte egy függőleges vonal minek a jele?
Olyan mint 2 dióda jel lenne egymás felé fordítva és közös a függőleges vonaluk.
1.2A-es áramerősség a teljesítmény elenyésző körülbelül 40VA lehet.
Csak egy sima mezei VU kivezérlésmérő műszernek a megvilágítására szolgálna fényerőt szabályozni a késöbbiekben.
Az egy normál potméternek túl sok. Ha nem muszáj fokozat nélkül szabályoznod akkor iktass be soros ellenállásokat és kapcsolóval szabályozd a fényerőt.
Jó ötlet az ellenállások lehetnek 0.6W-osak igaz?
Vagy inkább szupresszor-dióda lesz: Tranziens-szupresszor
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2012
És az miért jobb mint egy sima ellenállás?
Ha 12V ról 6V ra szeretnéd csökkenteni a feszt és 1,2A megy át rajta akkor 6*1,2=7,2Wos ellenállás kellene szerintem.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2012
Igen Diak lesz mert Triak mellet van
Hmm csak tranziens szupresszor lesz. Egyvonalban vannak a háromszögek nem egymás mellet.
Pedig maga a cucc pont úgy néz ki a mit a diak a képen... A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2012
Ha a triak gyújtóelektródájára van kötve, akkor diak lesz a megfejtés. De ha megmutattad volna a rajzot, akkor könnyen eldönthettük volna az alkatrész fajtáját.
Jó néhány éve nem építettem áramkört, eltűntek az eszközeim a költözés alatt és drága lenne egy áramkör miatt mindent újra beszerezni. Szeretnék egy LED-villogtatót készíteni, amihez megvan a nyákterv is, csak el kellene készíteni. Van esetleg valaki, aki mostanában készít valamit és betársulhatnék hozzá? Tudom, kicsit 'szemét' kérés, de így olcsóbban kijönnék belőle. Csak egy marásról lenne szó.
Sziasztok!
Ötletet szeretnék valakitől, hogy hogyan tudnék egy relét meghúzatni egy pár másodpercre negatív indító impulzussal? Az a gond, hogy nagyon rövid az impulzus .
Monostabil multivibrátorral.
A távolság nem több 20-25 méternél
Gondolkodtam már valami RF modulátoron is, de nembiztos, hogy annyit költenék is a dologra... Igazság szerint egy sat receiver jelét szeretném egy másik szobában lévő tv-re is átvinni, a távirányítást pedig egy infrajel átlövővel megoldani. Ebből is létezik, amely a koax kábelen lövi át a jelet. Mondjuk egy ilyen+rf mdulátor összeállítás lehet működőképes is lehetne (?) Kérdés persze, hogy a befektetett összeg mennyire értelmes...vagy inkább költeni egy másik receiverre
Itt van egy javas szimulator progi. Van benne monostabil multivibrator 555el. Nagyon jól lehet látni a működését.
Lehet közvetlen linket csinálni is Kattins a H betűre akkor az alacsony lesz a kimenet meg magas a földre kötött kondi nagyságával tudod szabályozni mennyi ideig maradjon magas a kimenet.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2012
Szóval sejtem (kisebb veszteség lép fel rajta? miért?), de mivel tapasztalatlan vagyok e téren, nem tudom mikor lehet ezt használni és mikor nem. Tippem az, hogy kis teljesítményfelvételnél ez jó lehet.
A gondot az okozza, hogy nem látom át az ilyen működését. |
Bejelentkezés
Hirdetés |