Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1817 / 3999
(#) gordonfreemN válasza pjg hozzászólására (») Okt 16, 2012 /

Egyenáramon miért kell szerepet játszania a két ellenállásnak, ha ez 230-as hálózati feszt kap?
(#) pjg válasza gordonfreemN hozzászólására (») Okt 16, 2012 /

Akkor csak a kondi kisütése a cél.
(#) kareszka1984 hozzászólása Okt 16, 2012 /

Sziasztok!
Scart kábelt mekkora hosszúságban építhetek jelveszteség nélkül?
(#) kareszka1984 válasza kareszka1984 hozzászólására (») Okt 16, 2012 /

Valamint riasztókábelt hasnzálhatok-e a videójel/hang átviteléhez?

02018.jpg

És a kondi mint feszültségcsökkentő, van szerepe?
(#) zolika60 válasza kareszka1984 hozzászólására (») Okt 16, 2012 /

A hang még csak elmegy rajta, de a videó jel zajosodni fog. Ebből hosszú kábelt nem építhetsz. Szabványos koaxot tartalmazó videó kábel is csak pár méterre jó.
(#) pjg válasza gordonfreemN hozzászólására (») Okt 16, 2012 /

Persze. Kapacitív ellenállás.
(#) pjg válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 16, 2012 /

Koaxon azért az a 4-5MHz sávszélességű videó jel jó messzire elküldhető.
Csavart érpáron is elmegy a net jó 150 méterre, pedig az 100MHz. Igaz digitális.
(#) zolika60 válasza pjg hozzászólására (») Okt 16, 2012 /

A kompozit videó jel szerintem 20m-re sem. Már pár méter után látszik a képen a zajosodás. Az analóg jel kissé másképp viselkedik.
(#) vilmosd válasza kareszka1984 hozzászólására (») Okt 16, 2012 /

CATV rendszerhez hasznalnak UTP kabelt video atvitelehez. 2-300 metert at lehet vele vinni jelentosebb veszteseg nelkul. Viszont szukseges hozza a ket vegponton egy-egy balun trafo. A CATV uzletekben beszerezheto. De mondjuk nem HD minoseget ad.
(#) Lacko12 hozzászólása Okt 16, 2012 /

Sziasztok!
12V váltó feszültséget szeretnék szabályozni.N em kell 0-12V-ig, olyan 6-7 voltig szeretném levinni minimum, és maximum pedig 12V egy trimmel potméterrel gondoltam megoldani a dolgot jó ötlet szerintetek? Vagy milyen módszerrel lehetne kivitelezni legegyszerűbben?
A válaszotokat előre is köszönöm!
(#) zolika60 válasza Lacko12 hozzászólására (») Okt 16, 2012 /

Ez így kevés információ. Mekkora teljesítményre, áramerősségre van szükséged? Mire szeretnéd használni?
(#) Gezaba hozzászólása Okt 16, 2012 /

Két egymás felé mutató háromszög közte egy függőleges vonal minek a jele?
Olyan mint 2 dióda jel lenne egymás felé fordítva és közös a függőleges vonaluk.
(#) Lacko12 válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 16, 2012 /

1.2A-es áramerősség a teljesítmény elenyésző körülbelül 40VA lehet.
Csak egy sima mezei VU kivezérlésmérő műszernek a megvilágítására szolgálna fényerőt szabályozni a késöbbiekben.
(#) zolika60 válasza Lacko12 hozzászólására (») Okt 16, 2012 /

Az egy normál potméternek túl sok. Ha nem muszáj fokozat nélkül szabályoznod akkor iktass be soros ellenállásokat és kapcsolóval szabályozd a fényerőt.
(#) Lacko12 válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 16, 2012 /

Jó ötlet az ellenállások lehetnek 0.6W-osak igaz?
(#) kadarist válasza Gezaba hozzászólására (») Okt 16, 2012 /

Vagy inkább szupresszor-dióda lesz: Tranziens-szupresszor
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2012

És az miért jobb mint egy sima ellenállás?
(#) Gezaba válasza Lacko12 hozzászólására (») Okt 16, 2012 /

Ha 12V ról 6V ra szeretnéd csökkenteni a feszt és 1,2A megy át rajta akkor 6*1,2=7,2Wos ellenállás kellene szerintem.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2012
(#) Gezaba válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 16, 2012 /

Igen Diak lesz mert Triak mellet van
(#) Gezaba válasza kadarist hozzászólására (») Okt 17, 2012 /

Hmm csak tranziens szupresszor lesz. Egyvonalban vannak a háromszögek nem egymás mellet.
Pedig maga a cucc pont úgy néz ki a mit a diak a képen...
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2012
(#) kadarist válasza Gezaba hozzászólására (») Okt 17, 2012 /

Ha a triak gyújtóelektródájára van kötve, akkor diak lesz a megfejtés. De ha megmutattad volna a rajzot, akkor könnyen eldönthettük volna az alkatrész fajtáját.
(#) Mdavid hozzászólása Okt 17, 2012 /

Jó néhány éve nem építettem áramkört, eltűntek az eszközeim a költözés alatt és drága lenne egy áramkör miatt mindent újra beszerezni. Szeretnék egy LED-villogtatót készíteni, amihez megvan a nyákterv is, csak el kellene készíteni. Van esetleg valaki, aki mostanában készít valamit és betársulhatnék hozzá? Tudom, kicsit 'szemét' kérés, de így olcsóbban kijönnék belőle. Csak egy marásról lenne szó.
(#) levaitamas hozzászólása Okt 17, 2012 /

Sziasztok!
Ötletet szeretnék valakitől, hogy hogyan tudnék egy relét meghúzatni egy pár másodpercre negatív indító impulzussal? Az a gond, hogy nagyon rövid az impulzus .
(#) pjg válasza levaitamas hozzászólására (») Okt 17, 2012 / 1

Monostabil multivibrátorral.
(#) kareszka1984 válasza vilmosd hozzászólására (») Okt 17, 2012 /

A távolság nem több 20-25 méternél
Gondolkodtam már valami RF modulátoron is, de nembiztos, hogy annyit költenék is a dologra...
Igazság szerint egy sat receiver jelét szeretném egy másik szobában lévő tv-re is átvinni, a távirányítást pedig egy infrajel átlövővel megoldani. Ebből is létezik, amely a koax kábelen lövi át a jelet. Mondjuk egy ilyen+rf mdulátor összeállítás lehet működőképes is lehetne (?)
Kérdés persze, hogy a befektetett összeg mennyire értelmes...vagy inkább költeni egy másik receiverre
(#) Gezaba válasza levaitamas hozzászólására (») Okt 17, 2012 /

Itt van egy javas szimulator progi. Van benne monostabil multivibrator 555el. Nagyon jól lehet látni a működését.
(#) Gezaba válasza Gezaba hozzászólására (») Okt 17, 2012 /

Lehet közvetlen linket csinálni is Kattins a H betűre akkor az alacsony lesz a kimenet meg magas a földre kötött kondi nagyságával tudod szabályozni mennyi ideig maradjon magas a kimenet.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2012
(#) gordonfreemN válasza gordonfreemN hozzászólására (») Okt 17, 2012 /

Szóval sejtem (kisebb veszteség lép fel rajta? miért?), de mivel tapasztalatlan vagyok e téren, nem tudom mikor lehet ezt használni és mikor nem. Tippem az, hogy kis teljesítményfelvételnél ez jó lehet.
A gondot az okozza, hogy nem látom át az ilyen működését.
(#) Mdavid hozzászólása Okt 17, 2012 /

Sziasztok!

Két kérdésem lenne: Hogyan lehet .pcb fájlt .rs274x fájllá konvertálni? Valamint excellon fájlokat mivel tudok létrehozni? Köszi
Következő: »»   1817 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem