Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1440 / 2208
(#) crapgame válasza gkari hozzászólására (») Okt 15, 2012
gogli, első találat
Bővebben: Link
de lejjeb van olcsóbb is.

Gondoltam, hogy volt már szó a vezetékezésről, de 117 oldal után kezdett kifolyni a szemem, ezért ebben nem jártam sikerrel.
(#) crapgame válasza crapgame hozzászólására (») Okt 15, 2012
vagy az ezüstözött rézdrót: Bővebben: Link
(#) bakos13gab válasza crapgame hozzászólására (») Okt 15, 2012
Hát olyan drótot teszel bele, amire futja a pénzedből.
Én is kacérkodtam ilyesmivel, de maradtam az olcsó drótnál. Az ezüstöt mint olyat, nagyon kedvelik az elektronikában, biztos, hogy nem rossz. Azért az sem mindegy, hogy milyen a drót anyaga. Szerintem az, hogy ezüstözött, még nem garancia semmire. Lehet kapni pl. itt a Kácsa audióban (-> Bővebben: Link ) belső kábelezésre drótot 1200Ft/métertől sok ezerig. Nyilván arra is gondolni érdemes, hogy akkor minden alkatrésznek olyannak illene lennie. Hiába megy ezüst drót egy 100Ft-os piher trimmer vagy egy samwha kondi lábára...
A többség úgyis lebeszél majd erről. Azt is vedd figyelembe, hogy az említett drótok nem szigeteltek, illik rátenni valami borítást, ha nem csak nagyon rövid távokon vagy földsínként használod. Ha már csak ez a drót számít, akkor nagyon profi vagy.
Ezekre a huzalokra húzhatsz varnis csövet például. Ennek ellenére lebeszéllek ezek használatáról legalább is az első körökben. Ehhez az kell, hogy ésszerű határokon belül tartsd a költségeket, hogy elsőre klappoljon minden. Kelelmetlen, ha bekábelezed 20000Ft-ból, majd gerjed az egész és végül újra kell kábelezni a dolgot. Egy 10-100Ft/méteres drótból meg gond nélkül szabogat az ember. Ez inkább egy konstrukciós megfontolás, tapasztalatból írom.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2012
(#) bakos13gab válasza crapgame hozzászólására (») Okt 16, 2012
Még egy-két dolog, ami esetleg számíthat (én nem nagyon foglalkozom vele még). Nekem több konstruktőr is mondta, hogy a kábelezésnél aj elkábeleket érdemesebb vékony, tömör kábelből vezetni, míg a tápkábeleket - amiken nincs hangfrekvenciás feszültség - meg inkább sodort erezetű kábellel érdemes szerelni (ez viszont rontja a mechanikai stabilitást). Megemlítik könyvek, hogy a GND vezetékét érdemesebb minél vastagabb és tömör vezetékből készíteni (hívjákl ugye földsínnek is).
Tápkábel párokból azokat, amiken váltakozó feszültség van, érdemes sodorva vezetni (csőfűtés, hálózati kábel). Viszont a jelvezetékeket nem illik így, inkább úgy, hogy árnyékolt kábeleken, amik árnyékolásásnak, a bejövő jelkábelen kívűl, mindig csak az egyik végét földeled, hogy ne készíts földhurkokat. Eleinte a kábel anyagánál sokkal jobban fog számítani a kábelezés módja, elhelyezése, a GND pontok kijelölése stb.
(#) FordPrefect válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 16, 2012
Igy van. Igaza van az előttem szólónak. Pl. belső kábelezésre nagyon jól használhatók a CAT kábelek. Alapfokon kiverik az alsó kategóriás "HI+END" kábeleket Amúgy nagyon jól szólt pl hangszóró kábelnek a régi ! MM vezeték (fali kábel, rézből)
(#) frecsko hozzászólása Okt 17, 2012
Elnézést kérek a modiktól, rosszul fogalmaztam. Nem akarok itt hirdetni, csak toborozni embereket akiknek kell szeptár foglalat. 20db után ingyenes a posta. Akit érdekel PÜ-ben írjon.
Üdv.
(#) Orbán József hozzászólása Okt 17, 2012
Üdv!
Kérésem lenne, a csőfoglalatok tekintetében.
6C33C-B-hez pl. ez a szeptár fedőnevű?
E88CC 9 lábú - ehhez valót milyen néven keressem?
6N8C ""

Tudom, ki is tudnám nyomozni, de ennyi kérés talán nem túlzó azokkal szemben, akik már ettek is ilyeneket...
(#) crapgame hozzászólása Okt 17, 2012
Kösz a tippeket urak.
Már be is szereztem 5 métert vegyesen a villamossági szaküzletből.

Még valami.
Azt a tippet kaptam, hogy azok a kondik amelyek a jel útjában vannak, fóliakondik legyenek. Csakhogy fóliából is van egy rakás fajta. MKP, MKS, FKP, FKS, stb.
Ebből melyiket érdemes, biztos van különdség.
Mondjuk nekem az MKP-t mondták, de a ti véleményetek is érdekel.
(#) küzmös Gergely hozzászólása Okt 17, 2012
Sziasztok! Elektronikai szaküzletben jártam.. (csak nézelődés,nem vásárlás céljából..) Érdekesség képp megkérdeztem hogy foglalkoznak e még elektroncsövekkel. Jött is a válasz hogy igen.. lehet rendelni bármilyet.. itt készleten azonban csak PCL86-os csövük van,amely egy 15 éve gyártott készlet. (Csehszlovák,TESLA) ..és 200Ft/db. Húhh.. na mondom nézhetnénk egyet? Már hozta is.. kibontjuk és látom hogy Made in Poland.. ez azért érdekes. Azért 2-be beruháztam gyorsan,mert szemmel láthatólag "új".. aztán kíváncsi leszek a hangjukra.

P1090324.JPG

(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Okt 17, 2012
Kinyomoztam, ne törje már magát senki... Az ember ott segít/kérdez, ahol tud...Egyszer a helységnévtábla, amely a település végét jelzi, ott kérdeztem meg majdnem, merre van Eger. Ott voltam épp. No, így jártam most is, szerencse, hogy nem egy kapkodó itt az olvasótábor, további szép napot.
(#) silent15 hozzászólása Okt 17, 2012
Sziasztok, ki milyen kapcsolást ajánlana, anódfesz késleltetőnek? Olyan 0,2A-0,3A -t kéne kapcsolni, tehát nem nagy .
Köszi!
(#) Pioneer válasza silent15 hozzászólására (») Okt 17, 2012
Szia!
Én ezt használom.
(#) CIROKL válasza Pioneer hozzászólására (») Okt 17, 2012
Nálam is ez van minden csövesben és még mind müködik...
(#) DenaturáltSas válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 17, 2012
Ez melyik üzlet volt?
(#) silent15 válasza Pioneer hozzászólására (») Okt 17, 2012
Oké, köszi majd kipróbálom
(#) frecsko válasza Orbán József hozzászólására (») Okt 18, 2012
A szeptár foglalat jó az OS51 és 6C33C-B csövekhez. Novál foglalat kell a E88CC-hez.

Akit érdekel szeptár foglalat szóljon!
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2012
(#) Orbán József válasza Pioneer hozzászólására (») Okt 18, 2012
Üdv!
Bár nem jelezte most senki, nem problémás, hogy viszonylag nagyobb egyenfeszültséget ilyen relével nyit-zár? Kicsinylem a kontaktusok fizikai távolságát.Valamint az iménti nyák-on a kapocspárok kivezetése sem megnyugtató távolságra van egymástól.
Talán biztonságosabb lenne egy több áramkörös relé, sorbakapcsolt kontaktusokkal, megnövelve ezzel a kontaktusok közti távolságot. Vagy eleve olyan relét használni, amit nagyobb feszültségek szaggatására használnak.
Belegondolok, a 6C33-as SE-ben ca. 440mA-t kell megszakítani, nyilván az erősítő kikapcsolásakor még jókora tartalékok vannak a pufferekbe, tehát nem csak zár feszültség alatt, de nyit is a relé.
Nyilván a fűtés azonnal eltűnik, tehát az áramfolyás nem olyan, mint üzem alatt, de mégis...
Ha valaki röviden összefoglalná a dolog tudományos fundamentumait, hasznunkra válhatna.
(#) Orbán József válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 18, 2012
Velős...
(#) CIROKL válasza Orbán József hozzászólására (») Okt 18, 2012
Sőtt ha teheted bőven elég a G2 -őt kapcsolni na már ahol van ilyen ...
(#) MrBrown válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 18, 2012
Ez alól kivételt képez ha ugyan arról a szekunderről tápláljuk a DC csatolt előfokot is, mert az nem szereti ha hidegen megkapja az anódfeszt?
Legalább is erre következtettem egy korábbi beszélgetésből.
(#) Pioneer válasza Orbán József hozzászólására (») Okt 18, 2012
Szia!
Az a relé, ami nekem benne van, 240VAC 10A-t tud és valóban a váltót kell kapcsolni, nem az egyenirányított, pufferelt anódfeszt.
Természetesen mindenki olyan relét használ amilyet akar.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2012
(#) bakos13gab válasza MrBrown hozzászólására (») Okt 18, 2012
A DC csatolt előfoknál ugye az a dolog áll fenn, hogy ha a 2. cső hamarabb fűt fel, mint az első, akkor a rácsára elég magas feszültség jut, amíg az első nem nyit ki rendesen. Ezt anno én sem vettem figyelembe, de CHZ rávilágított a dologra. Azért a 6N6P túlélte gond nélkül.
(#) MrBrown válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 18, 2012
Mondjuk az én esetemben mindkét cső E88CC, de az egyszerre felfűtés így sem garantált.
(#) marone hozzászólása Okt 19, 2012
Helló !
Egy csöves erősítő fémsassziját a "föld"-ön kívül a testre is kell kötni, vagy csak a földvezetékre ?
(#) belaradio válasza marone hozzászólására (») Okt 19, 2012
Ha fém saszéja van mindenképp földeld le. Érintésvédelem !! Én hálózati kábelnek számítógép kábelt használok. Ez ugye 3 eres földelt vezeték. Az erősítőn az hálózati aljzatnak is földeltnek kell lennie. A földelést kösd a sasszéhoz. És a konektor , amibe dugod majd , szintén legyen földelt. Különben nem ér semmit sem az érintésvédelem .
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2012
(#) marone válasza belaradio hozzászólására (») Okt 19, 2012
Ok. Ez rendben van.
A csatlakozások el vannak választva a sasszitól, a földhurok elkerülése miatt.
De a sasszit kössem-e a testre, vagy nem kell ?
(#) pucuka válasza marone hozzászólására (») Okt 19, 2012
Az maga a test, innen származik az elnevezése. Ezt földre kötni attól függ, milyen földre. Legjobb ha semilyen földre sem kötöd, hanem több eszköz összeköttetése esetén ez lesz majd a híradástechnikai föld. Ez csak egy pontban érintkezhet a többi (érintésvédelmi, villámvédelmi) földdel, különben földhurok keletkezik összes kellemetlen következményeivel.
Mindenesetre a levegőben nem lóghat, valahova kötni kell. Én az áramkörök, csatlakozók földjére kötném az árnyékolások folytonossága miatt, nem az érintésvédelmi földre. Az érintésvédelmet másképp kell megoldani.
(#) marone válasza pucuka hozzászólására (») Okt 19, 2012
Kösz, de most nem értem. (Vagy én voltam félreérthető, de ez nem valószínű. )
Van egy csillagpontos földelésem, amire a bemeneti meg a kimeneti csatlakozók testje is kötve van.
Van a fém sasszi, ami sehol nem érintkezik a testeléssel, és rá van kötve a tápcsatlakozó védőföldelésére.
Na most az a kérdés, hogy a sasszit rákössem-e a csillagpontra (és vele együtt a védőföldet is) ?
A védőföldre minek kötnéd? Annak semmi értelme, az érintésvédelmet másképp kell megoldani.
Következő: »»   1440 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem