Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   198 / 400
(#) bigdaddy22 hozzászólása Okt 19, 2012 /

Átmértem kiforrasztva és anélkül is minden jó volt
Mondjuk furcsa nekem hogy 2db 22-s ellenállás párhuzamosan van a 2 db 6,9-s tekercsel.
De elvileg kapcsolás szerint úgy kell.
A panelt és az alkatrészeket kitben vásároltam nem én csináltam
(#) vipera1997 válasza bigdaddy22 hozzászólására (») Okt 19, 2012 /

a 470ohm(560 helyett)"szokott" kimenni azokat nézdd meg és az összes ellenállást és forraztást
Földhöz képest -3,3v vagy mihez mérted?Honnan rendelted?
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2012

A 2 2w-os 560-s csak 470-es. De ez volt a kitben.
Sőt mind a kettőben mert 2-t vettem

És jók?A 0.1ohm-ot nézdd még meg ha ráérsz.Honnan rendelted lehet nekem is kellene mennyi volt?Milyen IC van benne? TL 071?

A 0.1-s az jó mind a kettő.
Csak 560 helyett 470 van a kitben leht hogy akkor az a baja.
Vácon vettem 2800-ért a bajaiban

ic tl071-s

560 ohmot már nem kapni ezért van benne 470 ohm
mihez képest rendes próbát csináltál már?
jellel és hangszóróval?
Olyat köss rá hogy ha elszáll ne legyen baj
a-3,3V az jellel és hangszóróval elvileg jó szerintem egy próbát megér

Már próbáltam jellel és hanszoróval de a hangszoró csak búg halkan

A tekercs is a kit része?
az az ellenállás amelyik nincs a nyákon az nem ér össze valamivel?
annak elvileg nem kéne összeérnie én úgy láttam
(#) reloop válasza bigdaddy22 hozzászólására (») Okt 19, 2012 /

Szia! A 470 ohm nem okozhat problémát. Induljunk ki abból, hogy az erősítőd gerjed, és annak a füllel nem hallható jelnek az effektív értéke a -3,3V. Ezen a rajzon látható a negatív tápoldali végtranzisztor bázis-emittere között egy C13-mal jelölt 2,2nF-os kondenzátor. Próbálj meg egyet a paneledbe beapplikálni. A végfok jelbemenetét kösd a testre (zárd rövidre), mert innen is eredhet gerjedés.
(#) Gránátalma válasza bigdaddy22 hozzászólására (») Okt 19, 2012 /

Részeg elkókat teszel bele azt csodálkozol, hogy sz*r? ember, állítsd már fel őket. megnézném te berágnál-e, ha egy felborított tartályba kényszerítenének be.

viccet félretéve még gondolkodom mi lehet a baja. Banális egyébként, de a végtranyók és a meghajtók csavarja nem zárja össze a tranyók zászlóját a profillal?
Tudom elvileg nincs zárlat, de hátha ezt nem nézted.
(#) reloop válasza reloop hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

Bocs elírtam: C13 a bázis kollektor között van.
(#) soos csaba hozzászólása Okt 22, 2012 /

Sziasztok, nem rég volt itt szó, a Quad 405-ös fel tuningolásával kapcsolatban egy két kérdés. Ám legelőször az Urbán féle 200W-os verziót szeretem volna át alakítani, egészen addig még Alkotó fórumtársam fel nyitotta a szemem hogy inkább a R.Ldwig féle Quadot építsem meg mert sokkal szebben szól a régebbi Quad-nál és jobban tűri az alacsonyabb terhelést is!. Na most akkor csak ez mellet döntöttem és nem sokára le is rendelem hozzá az alkatrészeket is, csak még kellene nekem egy kis segítség!. Az úrban féle Quad-nál már le tárgyaltuk hogy hova kell piszkálni az erősítőben ahhoz hogy meg tudjam növelni a teljesítményt, de itt a R.Ludwigos változatnál már egészen más a helyzet, mert egy két helyen el tér az eredeti Quad-tól. A mellékelt képen be jelöltem azokat az alkatrészeket amiket azt gondolom hogy kell változtatni HA +-65V-ról akarom az erősítőt 4ohmos terhelés mellet!. A kérdésem az volna hozzátok hogy a pirossal jelölt alkatrészeket milyen értékűre kell hogy változtassam ahhoz, hogy el érjem a 300-350W/4ohmos teljesítményt?. Meg jegyzem a finál tranyok Mj15003-asok lennének, meghajtásnak pedig MJE 15031-esek lenének!, ja és Ge Lee-fórumtársam ajánlotta hogy növelem meg az A-osztály arámat, ha meg akarom növelni a végfok teljesítményét!,és azt úgy tudom el érni hogy ha le cserelem az R31 R30-R31',R31'-es ellenállásokat 1K/2W-ról számításaim szerint 680ohm/2W-ra ahhoz hogy el érjük a 100mA-es arámot az A-osztálynak. Ja és az IC a bemenetnél LF356N-lenne +- 18V-ról jaratva. Azt szeretnem meg kérdezni hogy ez a be állítás érvényes lenne a R.Ludwigos változatnál is?. ALKOTÓ-forumtársam ha látod ezt neked is szeretnem ki kerni a véleményed! köszönöm.
(#) Ge Lee válasza soos csaba hozzászólására (») Okt 23, 2012 /

A nagyobb kimenő teljesítmény eléréséhez nagyobb kimenő feszültség, illetve nagyobb kimenő áram szükségeltetik. A Ludwig-os mod feszültség erősítése 17 szeres az eredeti 56 szoros helyett, vagyis nem nőtt hanem éppen ellenkezőleg, csökkent. Az IC tápágaiba berakott fél marék plusz alkatrész nagyon jó dolog, csak épp semmi értelme, mert egy OPA tápelnyomása azok nélkül is nagyon jó. Világosan leírtam hogy mit és miért, ha kicsit is értesz hozzá akkor szerintem érthető volt. Ennél többet nem tehetek, azt csinálsz amit akarsz. Megépíteni nem fogom, mert engem nem érdekel.
(#) soos csaba válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 23, 2012 /

Oké, meg van értve csak meg kérdeztem!. Tudom mi a dolgom, és a kép cselekszem! A Ludwig-os módot építem meg, csak, az IC-körul az ellenállásokat le cserelem természetesen az Urbán fele 200W-os módra, úgy mar nagyobb lesz az erősítése az IC-nek is!. Csak még egy dologban segíts ha meg kérlek szépen!, hogy az R29,R27-es ellenállásokat növeljem meg, vagy sem?, de szerintem meg kellene, de ezt te mond meg. A többit meg oldom én!
(#) reloop válasza soos csaba hozzászólására (») Okt 23, 2012 / 1

Kedves Csaba!
Idézet:
„Oké, meg van értve”

Szerintem még most sem érted. Az eddigi okfejtéseket nem ismétlem meg. Csak gondolj bele, ha technikailag menne a Quad405 teljesítmény tuningja akkor ebben a fórumban, vagy a világhálón tucatjával találkoznál ilyen leírásokkal.
Tegyük fel a próbálkozásod eredményre vezet, és sikerül egy 300W-os erősítőt összehozni. Az 1,5-2dB-lel lesz hangosabb a Ludwig mod-nál, ami a semmi és a valami határmezsgyéjén mozog. Ilyen kevés többletért kár hozzányúlni egy bevált kapcsoláshoz.
Az alapcélod egy ütős és minőségi hangú végfok építése. A Quad405 a hatásfoka miatt nem partner ebben. Foglalkozom clip jelzővel, egy szerény kapcsolás erejéig. Ez jól indikálja: az adott erősítő kimenő jelcsúcsa menyire tudja megközelíteni a tápot (mennyi a maradék-feszültsége). A Quad405-nél 4 ohm terhelésen 10-15V simán "megy a levesbe"
Ahhoz, hogy jó is legyen és hangos is a +/-65V tápra VF2-t építenék. Kerülendő a hitvitákat csak annyit írnék: a VF2-nek nincs szégyenkezni valója a Quad mellett. Maradék feszültség tekintetében pedig csak az áramfigyelő veszteségével kell számolni. A cilp áramkörömre érkező visszajelzések alapján ez 2-3V körül mozog, ami igazán figyelemre méltó.
(#) scooby_ válasza reloop hozzászólására (») Okt 23, 2012 /

Nekem van 270W-os tuning VF2-m. 3 napja hallgatom, de egyszerűen nem tetszik. Nagyon-nagyon csekélyek a mélyei, pedig már a becsatoló kondenzátort is kicseréltem 2,2µF-ra. A magasai viszont nagyon szépek! Egyébként térben is nagyon gazdag. Egy QUAD405 engem speciel sokkal jobban megtud győzni.
(#) compaqamplifier válasza soos csaba hozzászólására (») Okt 23, 2012 /

OPA mehetne külön tápról is szerintem de ti tudjátok.
(#) compaqamplifier válasza soos csaba hozzászólására (») Okt 23, 2012 /

Tápfeszültséget én 70+ voltra tenném, ha az opa tápfeszültségét megemeled, attól még nem fog nölni az erősítése, akkor már át kéne tervezni az összes visszacsatolást is.
(#) scooby_ válasza compaqamplifier hozzászólására (») Okt 23, 2012 /

Nem kell az összeset, elég, ha C4-R5-öt megváltoztatja. Az RT-s Quadban speciel azok a tagok 47nF-330K voltak. Alkotó mondta is, hogy aki kicsinek tartja így a bemeneti érzékenységet, az változtassa meg a visszacsatolást.
(#) Ge Lee válasza soos csaba hozzászólására (») Okt 23, 2012 /

Akkor megmondom. Az R27-29-et hiába változtatod mert sorba van velük egy zener, tehát csak a rajtuk átfolyó áram változna, a teljes osztó feszültsége nem. Ezzel az áramkorláttal egyébként is kellene kezdeni valamit, mert a valóságban és a szimulátorban is gerjed. Kompenzálni kellene valahol, lehet hogy a Ludwig-os mod-ban a C20-21 megoldja a problémát, nem tudom. Keress valakit aki hajlandó foglalkozni ezzel, nekem se időm, se kedvem nincs hozzá, mert ahogy írtam is a Quad már nem érdekel.
(#) Ge Lee válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 23, 2012 /

Hogy nem tetszik az rendben van, de hogy csekélyek lennének a mélyei? Nekem nem úgy tűnik, sőt 20Hz alatt éppen fordítva van, de az már lényegtelen.

Anélkül hogy egyéb vitákba belemennék a Quad-ban 8 ohmos terhelés esetén 10V marad benne, a VF2-ben pedig kb. 4V teljes kivezérlés esetén. Ez lefordítva azt jelenti, hogy ha mindkettőnek adunk +/-50V tápfeszt, akkor a Quad-ból 101W jön ki, a VF2-ből pedig 133W sacc/kb.

átvitel.jpg

(#) Gránátalma válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 23, 2012 /

Ha már itt tartunk, szerintem a quadnak is elég gyengék a mélyei. (legalábbis az urbános iss4-es engem nem vett le a lábamról. Elengedhetetlen a hangszínszabályzó hozzá.
(#) scooby_ válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 23, 2012 /

Nekem is ezért fura, mert mérve meg teljesen rendben volt. +-60V tápfeszültségről 8Ohmos műterhelésről emlékeim szerint 10Hz - 75KHz között vitt át, ezért nem értem.
(#) reloop válasza Gránátalma hozzászólására (») Okt 23, 2012 /

Szia! Nekem is van Urbán KIT-em. Nem tapasztaltam az átviteli sávban egyenetlenséget. C1, C3 kondenzátoraid megfelelnek az előírt értéknek?
(#) soos csaba válasza reloop hozzászólására (») Okt 23, 2012 /

Szevasz, a Vf2-öt megépítettem de valahogy nem bír meg hajtani egy Reloop RSP 30-ast sem!, és a hangja sem tetszik igazan!, el marad a Quadétól!. A Quad százszor szebben szol!. Pont a VF2-ö van be építve a dobozomba és le akarom cserélni a Quadra!. Minden esetre én meg építem a Quad-ot, mert ez az egyik legbeváltabb erősítő amit építettem, és ezt a tokéletességet át viszem nagyobb teljesítményre is!. Addig kísérletezek vele még nem fogja le adni nekem a 300W-ot!. Amúgy mikor meg építettem a 200W-os verziójú Quad-ot a haverral meg hallgattuk, és esküszöm nektek hogy le alázta a Castone CPA 800B-t!, ugyan azzal a hangsugárzókkal próbáltuk ki mint a Quad-ot, és a Quad jobban tolta a két hangsugárzót!, nagyobb méllyel szólt és a hangerőre is nagyobb volt! Ahhogy Alkotó mondaná egy Fet-es végfoknak olyan műszaki-as hangja van, és ez nekem nem jön be.
(#) scooby_ válasza soos csaba hozzászólására (») Okt 23, 2012 /

Konkrétan ugyan ez a végfok van meg nekem is. KD mesterféle, csak ennek a "kis tesója", a 270W-os.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2012
(#) reloop válasza soos csaba hozzászólására (») Okt 23, 2012 /

Amennyiben a Quad hangja tetszik, természetesen azt kell építeni.
OPA552-vel ki tudod a műveleti erősítő méregfogát húzni, tápját 20-24V-ig nyugodtan növelheted. Az amúgy is vitatott áramkorlátozót elég lesz akkor elkészíteni, ha az elvárt teljesítményt számodra kielégítően hozza a kapcsolás.
A 300W/4 ohm 12A feletti csúcsáramot jelent, eleve már a 0,063 ohm ellenállásba is be kéne avatkozni.
(#) soos csaba válasza reloop hozzászólására (») Okt 23, 2012 /

Akkor azt jelenti hogy a 0,063ohmos ellenállást csökkentenem kel vagy növelnem a 12 A-hez?. Igazad van ezzel az OPA552-vel, már fel mehetek +-20-24V-is, mert ahogy látom az adatlapja szerint maximum +-30-ig megy, és ahogy latom kepés magából ki préselni 2V-ot is?-Wide Output Swing2V From Rail,ez azt jelentené? ITT
(#) reloop válasza soos csaba hozzászólására (») Okt 23, 2012 /

Az áramkorlátozóhoz érve, majd azt fogom javasolni az R35, R36-ot rakd össze 3-3db párhuzamos 0,12R/2W ellenállásból, de ne szaladjunk annyira előre. A helyükön lehet egyelőre átkötés, és külső áramkorlátozót, lehetőleg labortápot használj a kísérletekhez.
Végső soron 5A biztosítékkal védve eléggé elpusztíthatatlan a dupla MJ15003. Megjegyzem kaptam már vissza kölcsönből a védelem ellenére szénné égetett végtranzisztorokkal a Quad405-öt, igaz abban nem volt szekunder oldali biztosíték.
Az OPA552 adatlap azt írja, hogy a kimenete akár 2V-ra meg tudja közelíteni a tápot, tehát +/-22V táplálás esetén 40Vp-p jelet is ki lehet venni belőle. Ebből a +/-65V-ról járatott tranzisztoros fokozat már kényelmesen tud gazdálkodni.
Az R30, R31 -ek nem árt ha 5W-osak lesznek, mert fűteni fognak rendesen.
Következő: »»   198 / 400
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem