Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Általánosságban a hangtechnikáról, akusztikáról
Lapozás: OK   4 / 9
(#) lamalas válasza Gery hozzászólására (») Aug 30, 2007 /
 
Nincs itt hiba sehol. A tapegyseg tulmeretezese mindenkepp ajanlott leginkabb akkor ha nagyobb hangeron, esetleg a teljes kivezerles kozeleben hasznaljuk az erositonket. Ha csakis szobahangeron hallgatunk egy erositot (es soha nem lesz az kiteve nagyobb terhelesnek), akkor szinte barmelyik AB, B osztalyu erositonek eleg lenne sokkal kisebb, mondjuk ugy 30-40W-os trafo is. Az A osztalyu erositoket most hagyjuk ki a paklibol. Egyebkent azert is szukseges meg a tulmeretezes, mert egy nevleges 8ohmos hangsugarzo impedanciaja a teljes hangfrekis savban akar 4ohm es 40ohm kozott is valtozhat!!! Reszben ezert, reszben a fent emlitett okok miatt, reszben pedig a terhelesek (hangsugarzok) nem tisztan ohmos jellege miatt erdemes (kell) tulmeretezni a tapegyseget, a vegtranzisztorokat, stb. stb.
(#) Light4 hozzászólása Szept 20, 2007 /
 
Sziasztok!

Autóba építek ládát, viszont lenne egy olyan kérdésem, hogy két 8ohm-os hangszórót, ha hídba kötök, akkor az ellenállás tényleg 4 ohm lesz? És akkor nem nyírom ki se a fejegységet, se az erősítőt?

Előre is köszi

Peti
(#) Parázs Gábor válasza Light4 hozzászólására (») Szept 20, 2007 /
 
Hátha a két hangszórót sorba kötöd akkor 16ohm lesz az ugynevezet eredő impedenicája, ha párhuzamosan kötöd akkor 4ohm lesz az eredő impedencia.
(#) Gery válasza lamalas hozzászólására (») Okt 14, 2007 /
 
Hello lamalas
Még amit egy hónappal ezelőtt beszéltre visszatérve én csak tovább agyaltam és egyszerüen ez nemhagy nyugodni :
Van egy erősítő ami 100Watt, 4ohm, 4ohmos hangszóróval, 150Wattos táppal. Itt minden renben van ugye.
De van egy "másik" ami szintén 100W, de 8ohm, és 8ohmos hangszóróval ezis 150Wattos táppal. Ez így elméletileg szintén renben van ugye. Viszont ez az erősítő tegyük fel 4ohmon tud 200Wattot. Akkor a 150Wattos táp régen kevés és kb 300Wattos léne. Nah most ami engem nemhagy nyugodna az az hogy ha ÉN CSAK 8OHMon 100Wattal használom akkor elég neki a 150wattos táp?
(#) Kovidivi válasza Gery hozzászólására (») Okt 20, 2007 /
 
"ha ÉN CSAK 8OHMon 100Wattal használom akkor elég neki a 150wattos táp" - igen, elég. és ha 4ohmos hangfallal hallgatod, akkor sem lesz semmi baj, csak mikor odatekersz neki, elkezd torzítani egy bizonyos hangerőnél (olyan 100watt körül, mert kicsi a táp).
(#) Gery válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 20, 2007 /
 
Akkor mostmár mindent értek Köszi!
(#) Kovidivi válasza Gery hozzászólására (») Okt 20, 2007 /
 
Szívesen
(#) lamalas válasza Gery hozzászólására (») Okt 20, 2007 /
 
Kovidivi mar megelozott, elmondta amit kell En annyit tennek meg hozza, hogy ha tudod, hogy tutira nem lesz kivezerelve soha a vegfok hanem csak max. szoba hangeron fog menni (par W-al max.), akkor meg kisebb tap is boven eleg neki. Persze megegyszer hangsulyozom, hogy ez csak akkor engedheto meg ha tutira nem fog nagyobb kivezerlesen mukodni az erosito. Ha a haverokat akarod levenni a labarol akkor kell neki a bika tap hogy legyenek tartalekok a nagy dinamikaju zenereszletekhez (nehogy betorzitson neked 1/3 poti allasnal a cucc)
(#) Gery válasza lamalas hozzászólására (») Okt 20, 2007 /
 
Hát jah, ergo annyi watton fog szolni tulajdonképpen ahány wattos a trafó (bár alap hogy az első mindenkinél hogy a haverok elött megmozgassa a hangszórókat az ablakkal együt... )
(#) lamalas válasza Gery hozzászólására (») Okt 20, 2007 /
 
Idézet:
„Hát jah, ergo annyi watton fog szolni tulajdonképpen ahány wattos a trafó”


Bocs, de ez igy ebben a formaban nem igaz. Azert javitalak ki, nehogy valaki azt gondolja, hogy ha csinal egy erositot es mondjuk 80W-os trafoja van, akkor az erosito max. 80W-ot fog leadni. Mert amit irtal abbol ez derul ki. Ez NEM igaz!!! Egy AB v. B osztalyu erosito max. kimeno teljesitmenyet elsosorban annak tapfeszultsege es az erositore kotott terheles impedanciaja hatarozza meg felteve ha a tapegyseg megfeleloen van meretezve es engedi a teljes kivezerelhetoseget (nem esik le a trafo szekunder fesz.-e teljes kivezerleskor) illetve az erosito megfeleloen van meretezve, azaz az osszes felvezeto elbirja a teljes kivezerlest (feszultseg es aram csucsokat) komplex terheles eseteben is.
(#) Gery válasza lamalas hozzászólására (») Okt 20, 2007 /
 
Jaaa hát erre nemgondoltam. Ezt is jó tudni mert én abban a hitben éltem amit fent leírtam, de mégse.
(#) ensium hozzászólása Okt 20, 2007 /
 
És akkor mi a képlet amivel ki lehet számolni, hoyg mekkora teljesítményű trafó kell minimum, x teljesítményű erősítőhöz? Bocs a hülye kérdését
(#) Gery hozzászólása Okt 21, 2007 /
 
Hellosztok!
Megint én, de most más.
Van egy sztereo hifim eclipse 2-es 250mm-es hangszórókkal. A minap ésszrevettem hogy az egyik oldalnak a mélye kis hangerőnél recseg vagy serceg egy kicsit(nemnagyon de halhatóan), de mikor adtam neki hangerőt többet akkor abbahagyta és nemis mindig csinálta. Mivel 2éves és ugyanúgy volt használva, ugyanannyit mindtkettö, gondoltam hogy inkább az erősítőnek van baja. Megcseréltem a jobb és balt de úgyanaz a doboz vacakolt. Akkor szétszedtem. Elkezdtem zenét halgatni és sercegett. Megmozgattam a membrát és lehetett hallani hogy a tekercs sürlödik. Mikor kikapcsolom az erősítőt pukkan egyett. Ez megtörtén és miután kimozdult a membrán nemért hozzá a tekercs. Nah most ez mitöl, hogy lehet. És lehet ellene vmit tenni?
(#) Kovidivi válasza ensium hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Hello!
Én ha jól emlékszem, egy trafó a teljesítményének 60%-át tudja teljesen, minden probléma nélkül leadni. pl: 100VA-es trafó 60VA-t tökéletesen le tud adni (tehát egy 2*30 vagy egy 1*60 wattos erősítőhöz "elég" 100VA-es trafó. Azt nem tudom, hogy toroidhoz és EI típusú trafóhoz is ez a számadat illik-e, de attól lehet venni hasonlítási alapnak). Viszont ha nem akarod, hogy egy nagyobb mélynél összeessen a trafód, akkor érdemes ennél nagyobbat is venni! Remélem nem mondtam hülyeséget, és jól emlékszem.
(#) ensium válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Hello.

Értem, kösz a felvilágosítást. Ha boltban veszem nem lesz probléma, mert az eladó korrektül megmondta anno, hogy 100 watthoz úgy kb mennyi lesz elég, csak már nem emlékszem. Erre meg azért volt szükség, mert ha Petroimro által közzétett tápátalakítás normálisan meghajt egy erősítőt midnen probléma nélkül, akkor belefogok abba, de nem ész nélkül
(#) Gery válasza Gery hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Az én kérdésemre senki nemtud válkaszolni? Vagy a javítását felejtsem el? De mért csak az egyik oldal....érdekes...
(#) szabi83 válasza Gery hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
meg kell csinálni, így nem jó h a tekercs hozzá ér a vashoz, le fog égni.. stb
(#) Gery válasza szabi83 hozzászólására (») Okt 23, 2007 /
 
Meg kell csinálni... erre már énis rájöttem de hogyan, mit, meddig
(#) lamalas válasza Gery hozzászólására (») Okt 23, 2007 /
 
Ha a hangszoronak van vmi baja (marpedig elegge ugy nez kis hogy annak van), akkor azt nemhiszem hogy hazilag meg tudnad csinalni. Vagy meg kell csinaltatni egy hozzaerto emberrel vagy ujat kell venni....sajnos ez van
(#) Parázs Gábor válasza Gery hozzászólására (») Okt 23, 2007 /
 
Ha van egy két szerszámod ami biztos van, és némi kézügyeséged és türelmed akkor házilag is megtudod javítani, még szerencséd is van mert szerintem nem kell tekercselni, bár nem biztos.Van egy hangszorójavítos topic.
(#) lamalas válasza Parázs Gábor hozzászólására (») Okt 23, 2007 /
 
Persze probalkozni lehet, csak aztan nehogy nagyobb legyen a baj mint volt
(#) zsoltee0001 válasza Gery hozzászólására (») Okt 23, 2007 /
 
Hi
nagyon úgy néz ki, hogy szét lett hajtva a hangszóród, nekem is van otthon egy ugyan ilyen jelenséget produkáló sony hangszóróm, nagy valószínűséggel a tekercs egyik része megpörkölődött, de nem szakadt, és nem is jött létre zárlat , de nem dobom ki mert próba hangszórónak még jó
(#) Gery hozzászólása Okt 23, 2007 /
 
Hello mindenkinek aki írt!
Ezt a hangszórójavítós topikot elovlasom, de azon gondolkodtam hogy valszeg én inkább nemnyúlok hozzá mert kisseb hangszórókat szettem szét(nem szétvertem, az más ) és úgyérzem lehet belebuknék. Valszeg veszek másikat ez meg jó lesz vmire (akár egy nagy próbahangszórónak ) vagy amég nincs másik addig is hajtom keményen
Azért köszönöm
(#) killerdj hozzászólása Nov 11, 2007 /
 
Hello na az lenne a problematikám hogy szeretnék egy 3 utas passzív hangváltót építeni de a tekercseléshez hülye vagyok... Na szóval nekem kéne egy 2.6 mH tekercs meg egy 0.6 mH tekercs de a légmatek az nekem magas Jah meg a mellékelt program elégé morbid számokat adott ki na szóval ha tudna segíteni nekem ebbe valaki nagyon hálás lennék. vagy a programmal kiszámolná nekem elégé hálás lennék
(#) Tom025 válasza killerdj hozzászólására (») Nov 11, 2007 /
 
Igaza lehet a programnak. Ekkora induktivitású tekercset már csak vasmagra érdemes elkészíteni, légmaggal tényleg nagyon sok menet kell. Javaslom lehet kapni az elektronikai boltokban kész vasmagos induktivitásokat, használj olyat.
(#) killerdj hozzászólása Nov 11, 2007 /
 
És hangváltót lehet vasmagos tekkercsel készíteni??
Boltba lehet ilyen induktivitású tekercset kapni??
(#) idavid hozzászólása Nov 16, 2007 /
 
mi a különbség az aktív és a passzív di box között?
(#) Attila86 hozzászólása Nov 21, 2007 /
 
Egy sztereo audio jelet szeretnék monová közösíteni 3db ellenállással. Hagy ne rajzoljam le.
A kérdés: Mekkora értékű ellenállásokat szokás/illő itt alkalmazni?
(#) killerdj hozzászólása Dec 23, 2007 /
 
Helo az lenne a kérdésem hogy hogyan lehet olyat csinálni hogy egy hangforrás (CD játszó) Line jelszintjét hogy lehet lecsökenteni Phono jelszintűre (aszem -50 dB) a választ előre is köszi KillerDJ [i]
(#) Zoltee hozzászólása Jan 17, 2008 /
 
Új tagként szeretettel üdvözlök mindenkit!

Nemrég elkezdtem építeni egy kis, 3 oktávos elektromos zongorát. Énekgyakorlásra készítem a keresztlányunknak. (Nagyon kicsi még, és egy ilyen komolyságú eszköz pontosan elég neki.)

A kapcsolás NE 555-re épül. AMV-ként szólal meg. A 6-7 es lábak között ellenálláshíd segítségével szólaltatom meg a különböző frekvenciájú hangokat. Az oktávnyi ugrást le és fel az RC-tagban lévő kondenzátorok sorba, illetve párhuzamosan történő kapcsolásával oldottam meg.

Jól szól, de elég kiábrándító az elektromos sípoló hang. Jobb szeretnék valami eredetibb hangzást (zongora, esetleg csemballó, harmonika).

Ha valaki tud ilyen - egyszerű - hangszintetizáló kapcsolást, akkor jelezze.

Előre is köszönöm.


Zoltee
Következő: »»   4 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem