Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hello!
Az úgy nem jó, a mérőműszer bemeneti ellenállásának kellene 10Mohm-naklenni. De jó az 1Mohm-al is, mert csak 3,2% feszültség veszteség van. Ha meg ismert a belsőellenállás és a terhelő ellenállás, és értéke nem változik, akkor akár számítani is lehet a tényleges eredményt utána. De azért azt is meg kell nézni, milyen a jelforrás össsz pontossága, nehogy túllőj a célon. Mert a "barnát" nem érdemes fényesíteni, mert attól még büdös marad. üdv! proli007
Ezt a kiterjesztést nem tudom megnézni.
Hello!
Bocs, a rossz file-t tettem fel. üdv! proli007 Idézet: „Ez nem okoz mérési hibát?” Dehogynem! A mérendő feszültséged több mint 88%-a fog "elveszni" azon a 10 MOhmos ellenálláson. Ha (a 10MOhm nélkül!) az 1Mohmos belső ellenállású műszerrel mért értéket megszorzod 1,032-vel, megkapod a forrásfeszültséget, amit egy végtelen belső ellenállású műszerrel mértél volna. Viszont annak a műszer ellenállásnak is van egy tűrése. A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2012
Nekem csak szoba erősítős antennám van. Majd meglátom mit tudok vele kezdeni, mivel a stick már eddig is a tetőcserép alatt volt egy befőttes üvegben. Csak az ilyen borult időben vacakolódik.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2012
Szia!
Nekem is a tetőn volt, de szerencsére megnövelték az adóteljesítményt, így most már a szobaablakból is működik, csak nagy ritkán esik ki a 3G. Én egy, fagyasztóba való zacskóba csomagoltam be a modemet, majd a kábelnél odaszalagoztam és a zacsi nyílással lefelé egy a tetőcserép alá fogatott, onnan kinyúló függőlegesre hajlított alulemez csíkhoz erősítettem. A számítógép és a modem között 2 Db 3 m-es USB hosszabbító és a modem saját 70 cm-es kábelja volt, ennél hosszabbnál már nem látta a programja, így is majdnem a gerincig felért. A modem egy HUA.. típusú T-Mobilos.
Mielőtt befejezted volna nekem is olyan made in china származású stickem van. Nekem egy 2 és egy 3 méteres usb hosszabbító van összetoldva. Nemrég közvetlenül a cserép fölötti tető antennához volt szig szalagozva, de a nagy melegre való tekintettel levettem, mert nem tudtam meddig fogja bírni. Viszont a borult időre való tekinettel gondoltam a parabolás módszerre.
Idézet: „így most már a szobaablakból is működik,” Na ez nálam nem megy, mivel a szoba nagyon hátul van és az egyetlen ablak a házon belül van és nagyon le van árnyékolva. A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2012
A meleget jól bírta, a tető déli oldalán volt, a nyári délutáni nap még itt az ablakban is érte, mivel a két ablak között van így a szellőzése sem volt kielégítő, viszont egyszer sikerült beáztatni, így szét kellett szednem kiszárítani, de túlélte. Viszont a kezdetektől fogva néha rendszertelen időközönként fogja magát és újraindul minden ok nélkül. A tied is csinál ilyent, vagy ez egyedi hiba?
Inkább szétkapcsol.
Zolikám: Ezt nekünk írtad?
Hogyan tudom kiszámolni hogy egy 10w-os 12V-os power lednek mekkora áramkorlátozó ellenállás kell?
Vettem hozzá egy tápot is (12V 1A), de ha arra rákötöm akkor csak villogtatja. Próbaképpen bekötöttem a táp és a led közzé egy 10W-os 82ohmos ellenállást, azzal már nem villogott. Csak a fényereje volt kicsi.
10W-os ledhez nem kell ellenállás. Azt már áram generátorral kötelező táplálni.
5 dollárért nem is érdemes hozzáfogni.
Ahogy pjg is írta, ezekhez már áramgenerátoros meghajtás kötelező, és a hálózati 10W-osért az 5$ tényleg nagyon olcsó.
A direktben a tápra kötött LED-ed azért villogott, mert áramkorlátozó elem híján a LED-en hirtelen megugrik az áram, az bekapcsolja a tápod áramvédelmét ami lekapcsolja rövid időre a kimenetet aztán vissza és kezdődik előlröl a ciklus. A 82 Ohmos ellenállásal az égész kör maximális áramát lekorlátoztad 146 mA-re, így természetes, hogy alacsony a fényerőd, a 10W-hoz 833 mA kéne. Áramgenerátort olcsón és egyszerűen lehet építeni LM317-tel, de azért vannak hátrányai: 1-3V-os feszültségesésaz, az emiatt fellépő melegedés (0,8-2,5W) és kell hozzá egy tápegység is. Egy teszt erejéig megpróbálhatod 1,5 Ohm 5W-os előtéttel. A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2012
Sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy ezt meglehetne oldani valahogy hogy 3V (olyan nagy gomb-elemről működjön)? Köszönöm az infót. Üdv.IR audio adó és vevő
Meg lehet oldani, az ellenállások értékét kellene kiszámolni a 3V-os tápfeszültséghez.
Szia! köszi a választ. Na ez az amit nem tudom hogy kell.,de ha valaki megírja hogy a pl:ezt meg ezt cseréld ki ilyenre azt megköszönném. Üdv.
Mitől van az, hogy a rádiós ébresztő órának a nyomógombja nem úgy reagál, mint kéne? Van hogy erőszakkal kell lenyomni ahhoz, hogy az órát be lehessen állítani.
Vagy csak egyszerűen elvannak mozdulva a nyomógobot alkotó lemezkék.
Üdv!
Az lenne a kérdésem,hogy van egy 2n3773-as végtranzisztorom azt szeretném kimérni,hogy jó-e. Multiméterrel kitudom mérni vagy nem? Köszi.
Igen, ki tudod. Bővebben: Link
A kérdésed pontosan való: Bővebben: Link
Csak egy tipp: Az adó 150 Ohm-os ellenállását cseréld pl 68 vagy 75 Ohm-ra, a poti maradhat, azzal lehet beállítani az "adóteljesítményt". A vevőn nincs kedvem gondolkozni, mára túl bonyolult
Kimértem, a bázisra kötöttem a műszer negatívját a kollektoron és emitteren értéket mutatott a műszer,gondolom akkor ez a tranzisztor jó lehet. A leírás alapján én így értelmeztem a mérést.
Kimértem, a bázisra kötöttem a műszer negatívját a kollektoron és emitteren értéket mutatott a műszer,gondolom akkor ez a tranzisztor jó lehet. A leírás alapján én így értelmeztem a mérést.
Hello!
A kollektor-emitter között is kell mérni mind két irányban, szakadást. Mert attól, hogy B-C és B-E között jónak méred, még zárlatos lehet. üdv! proli007
köszönöm a figyelmeztetetést megmértem és szakadást mutat a multiméter felcserélt tapintóival is a C-E között.
sziasztok!
Ha egy erősítőnek -20dB az erősítése akkor az mit jelent? mert ugye az erősítés:A=log(Iki/Ibe) Bell = 10*log(Iki/Ibe) dBell de ha A negatív akkor csillapításnak kéne lennie nem?
Szia! A negatív előjel csillapítást jelent.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |