Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   44 / 193
(#) vzoole válasza JoeCity hozzászólására (») Okt 19, 2012 /

"Wellerből csak az a kattogós van?"

Rengeteg típus van, nem csak a magnastat.

Szerintem jelenleg a legjobb ár/érték arányú Weller pákák a WSP-80 és a WP-80. A kettő majdnem egyforma. Neten 15e Ft-ért már megkapod és olcsó bele a tartalék hegy. Tetszik a kialakítása is. Ehhez persze kell még egy szabályzó állomás is, de ha nem vagy márkanév függő, akkor azt magadnak is megépítheted kis költségből.

Ettől jobb Weller páka jelenleg csak a WMRP szerintem, de az egyenlőre nem olcsó, és vezérlőt sem olyan egyszerű építeni hozzá, mint a WSP-80-hoz.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2012
(#) Bassmester hozzászólása Okt 19, 2012 /

Ismeritek ezt a Wellert?
Megéri az árát?
(#) joetaylor válasza vzoole hozzászólására (») Okt 19, 2012 /

Nálam a WMRP a favorit, de még mindig sok hegyet használ. 2008-ban vett hegyek nem húzták fél évnél tovább de a mostani beszerzésem /2010-2011/ sem mennek egy évnél többet napi két-három óra használattal. Nem a hegy anyaga megy tönkre hanem a fűtés romlik el bennük. 29 euró egy hegy bele
(#) Bakman válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 19, 2012 /

Ilyenem (is) van annyi különbséggel, hogy az enyémen nincs kijelző, csak egy LED jelzi, amikor elérte a beállított hőfokot.

Meg vagyok vele elégedve, de van egy-két trükk benne. A forrasztóhegyet egy vékony hernyócsavar tartja, könnyen be tud szorulni a helyére. Normál csavarral nem helyettesíthető (M3-as menete van), mert a csavarfej miatt a tartójába nem lehet visszatenni. Annak a furata csak kicsit nagyobb, mint a páka szára.

A gyári véső alakú hegy gyorsan tönkrement, az utángyártott viszont már több mint egy éves és még nem vettem észre, hogy kilyukadt volna a felülete.

Nagyobb, kétoldalas NYÁK-okhoz azokon a helyeken, ahol nagy felületű a réz az egyik és/vagy a másik oldalon, nem nagyon elég a teljesítménye. Max. hőmérsékletre állítva (elvileg 450 fok) sem mindig lehet vele kiforrasztani az alkatrészeket. Ilyenkor veszem elő a rég pillanatforrasztót. Igaz, ilyen NYÁK-okat én nem építek, de néha találok egy-két bontásra ítélt tápegységet.

A szerkezet már lassan két éves, a mostani eszemmel is ezt venném. Finom munkákra tökéletes és elég is, kényelmes a fogása, könnyű és mivel nem mágneses a hőmérséklet vezérlése, nem "ugrál" az ember kezében. Ezutóbbi mindig zavart a "kattogós" Weller pákákban. Mivel a forrasztóhegyeket nem nagyon ismerik az itthoni cégek, javaslom, amennyiben veszel ilyet, hogy a páka vásárlásával egyetemben rendelj hozzá póthegyeket is. Véső alakút és hegyeset is.
(#) isti95 hozzászólása Okt 19, 2012 /

Helló mindenki
Nekem olyan problémám lenne, hogy kaptam két pákát, 24 V 50 W, eddig nem is lenne gond, csak a fűtést kellene szabályozni, mert a pákákból 4 vezeték jön ki, fekete piros (ezen kapja a tápot) és egy fehér, meg egy sárga. Ezeket nézegettem multiméterrel, és hőfüggő ellenállás van a végén, erre kellene valami szabályzást alkotni. Valaki valami ötlet?
(#) mate_x válasza isti95 hozzászólására (») Okt 19, 2012 /

Szia!
Mi a páka márkája? Nem egy Solomon pákáról van szó(abban hőelem van)? Ahhoz a cikkek közt találhatsz elég sok vezérlés leírást.
(#) botesz hozzászólása Okt 19, 2012 /

Sziasztok!Nos én is oda jutottam hogy lecserélném a csehszlovák pákámat egy kicsivel komolyabbra mivel nem a legjobb vele a nyák forrasztás.Abban kérném a segítségeteket hogy aki tud ajánlani elérhető áron viszonylag tartós és kevés karbantartást igénylő(nem pillanat) az pákát az tegye meg!Előre is köszönöm mindenkinek!
(#) vzoole válasza botesz hozzászólására (») Okt 19, 2012 /

Mennyit szánsz rá?
(#) kaqkk válasza botesz hozzászólására (») Okt 19, 2012 /

Weller TCP 24 Láttam itt az apróban eladót...
(#) mezei dávid hozzászólása Nov 1, 2012 /

Sziasztok!
Kedves szakik! ki tudna segíteni,hogyan készítsek házilag egy jó pillanat páka hegyet.
állandóan elég az rézdrót amiből hajtogatom,és kormosodik,néha nem is hevül fel.
miből lehetne késziteni valami javaslat van.Olyan helyen lakom ahol nincs semmi elektromos bolt.
üdv: dava
(#) mezei dávid válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Köszönöm! Nagy ugrást kaptam sok olyan volt benne amiről fogalmam sem volt mivel kezdem csak ezt a témát
üdv:dava
(#) fecameca válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Sziasztok! Láttam én is, hogy a szakik vastagabb hegyet tesznek a pisztolypákába, mint ami rá van írva. Előnye, hogy később ég el, de hátránya is van, lassabban melegszik fel, és aki sokat használja, annak a trafója is megéghet. Nekem volt ennek a 75 W-osnak az elődje, az a piros gömbölyű bakelit házas, 100 Wattos, abban égett le a trafóm, mert összetekertem amikor szétégett, és mindenféle vastagságú huzalt tettem bele. Én viszont soha nem reszeltem, azt a csavart nagyon jól meg kell húzni, ennyi a jó érintkezés titka. Másik. Látom, hogy aki a videót készítette, ő is pohárból önti a vizet a Weller szivacsra. Pont itt ezen a fórumon jegyezték meg a kollégák, hogy nem szabad, hogy álljon a vízben hanem éppen hogy csak nedves legyen, azóta egy pumpás spray flakon van ott nálam kéznél, és így be tudom nedvesíteni a szivacsot, ha kiszárad. Itt is megjegyezte valaki az alkatrészlábak levágását, hogy azt utólag kellene. Dolgoztam együtt valakivel, aki a Videotonban dolgozott azelőtt, az is mondta nekem mindig: "Mink a Vidiben így csináltuk," ott utólag vágják le az alkatrészlábakat, mondjuk nem ettől működik, vagy nem működik valami, szerintem az a sok hideg forrasztás, amivel gyári készülékekben találkozom, valószínűleg az ilyen nagyüzemekben még mindig szokásos (mert gyors) mártóforrasztás következménye lehet.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2012
(#) joetaylor válasza fecameca hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

A szivacs nedvessége nem nagyon számít. A lényeg, hogy legyen rajta valami ami lehűti az ónt. Én személy szerint száműztem a szivacsot már évek óta nem használom. Eleinte papír alapú kendővel próbálkoztam majd Sontara kendőre váltottam. Egy régi hűtőbordára gumizom rá a megfelelő méretre hajtogatott darabot és az nedvesítem be kevés izopropil-alkohol és sok víz segítségével. Mind a négy széle nagyon jól használható a pákahegy tisztántartására amikor elkoszolódik akkor pedig cserélem egy új darabra.
(#) pluto válasza joetaylor hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Miért is kellene az ónt lehűteni? A szivacs nedvessége igenis számít. Vízben "tocsogót" ne használj soha. Nem tesz jót a hegynek. Gondolj csak bele, hogy a gyártók - Ersa, Weller, JBC, stb. -, a régebbi tipusaikat szivaccsal szállították. Ahogy megjelentek az ólommentes technológiák és az ennek megfelelő hegyek, azonnal az, az arany színű fémgyapot váltotta fel a szivacsot. Mégpedig azért, hogy megakadályozzák a hősokkot, amit a hegynek el kell viselnie. Így jelentőssen növelték az élettartamot.

Üdv, Pluto.
(#) sector99 hozzászólása Nov 1, 2012 /

Lehet, hogy nagy butaságot kérdezek: szabad-e használni a normál háztartási mosogató fém szivacsot ?
(#) bbatka válasza sector99 hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Akkor már inkább papír zsebkendő, műszál mentes textil vizesen.
(#) Gafly válasza bbatka hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Igen. fémet ne.
Vizes természetes szivacs, nedves papír, hasonló...
(#) vzoole válasza sector99 hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Szia!

Ha erre gondolsz, akkor minden további nélkül, az eredeti állomásokhoz is ugyan ilyet adnak már. Én is sok éve ilyet használok.
Bővebben: Link

Z
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2012
(#) sector99 válasza vzoole hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Szia Z !

Igen pontosan ilyenre gondoltam. Köszönöm !!

...és persze a többi ötletet is köszi !
Üdv.: sector99
(#) joetaylor válasza pluto hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Hűteni azért kell, hogy ne égjen meg a szivacs vagy papír vagy hasonló anyag. Illetve a hőmérsékletkülömbség miatt a hegyen lévő szennyezett ón megdermed és könnyen a szivacs csapdájába esik és ott is marad. A száraztisztítókat kis méretű pákahegyeknél nem tartom olyan hatásosnak mint a hagyományos nedves megoldásokat bár a "szivacsot" gyakran kell tisztítani vagy cserélni mert ha koszos akkor már nem jó semmire.
A hősokk által okozott repedések miatti élettartam csökkenést én még nem tapasztaltam. A fémforgáccsal való pákatisztitás pedig legalább olyan régi móka mint a pákával való forrasztás.
(#) penguin hozzászólása Nov 10, 2012 /

Sziasztok, remélem jó helyre írok.

Kb 1 hónapja vettem egy Aoyue 936 állomást, eddig tökéletesen működött, pár napja viszont észrevettem hogy zümmög meg kattog. Nem folyamatosan zümmög hanem szakaszosan. Amikor kattog akkor meg úgy kattog mint ahogy a hőmérséklet jelző LED villog. Mitől lehet ez és lehet vele csinálni valamit?

Köszönöm!
(#) vzoole válasza penguin hozzászólására (») Nov 10, 2012 /

Ahogy a trafót leterheli, mozog a tekercs vagy a vasmag.
Húzd meg a leszorító csavarokat és nyomj egy kis tömítő anyagot a vasmag és a tekercs közé.
(#) szucsi57 hozzászólása Nov 10, 2012 /

Szevasztok!

Vásároltam az E-bayen egy MONACOR SIC-505 típusú forrasztó állomást (lásd a csatolt ábrát), amely kísértetiesen hasonlít az egyik Solomon állomáshoz (SL20-N).

A vásárolt páka 3.50 Eur volt, de hibás. Azt írják, működik, de mindig a maximális hőmérsékleten. Több kérdésem is lenne és kérem, hogy segítsen aki tud.
1.) Általában mi szokott tönkremenni ezekben a szabályozó áramkörökben? Tirisztor, triak, műv. erősítő?
2.) Hasonló állomáshoz rajza van valakinek? Pl.az SL20-N-hez?
3.) A JLT-02 rajzot már láttam. Elképzelhető, hogy a teljesítmény szabályozója ennek is hasonló, csupán a LED-soros kijelzővel kiegészítették és az tulajdonképpen egy föggetlen kiegészítés?

Köszönet és üdv mindenkinek!
(#) Zsora válasza joetaylor hozzászólására (») Nov 10, 2012 /

Szia!
Szerintem nagyon is számít a szivacs nedvessége, és ez saját tapasztalat.

1.) Ha száraz, akkor gyakorlatilag nem is látja el a feladatát:
- mivel rugalmatlan, nem követi a pákahegy felületét
- nem hűl le és szilárdul meg azonnal az ónsalak
- hamar szétég, elmorzsolódik a szivacs

2.) Ha tocsog a vízben:
- hősokkot kap a pákahegy és hamar megfeketedik, használhatatlanná válik a felülete
- megnő a páka fogyasztása
- a sistergés és a felszálló gőz idegesítő lehet

Naponta látom nálunk, hogy a javítók akár 1 nap alatt is képesek tönkrevágni a nem megfelő használat miatt egy Metcal pákahegyet.
A rézforgács pákahegytisztító meg nem olyan hatékony, mert rövid időn belül megtelik ráolvadt óndarabokkal, és akkor már inkább koszol, mint tisztít. Megfelelő odafigyeléssel a szivacs kíméletesebb, sokkal jobban használható, és tovább is tart, mint a forgács.
(#) mezei dávid hozzászólása Nov 11, 2012 /

Sziasztok!
Kedves Szakik!
Szeretnék itthon készíteni forrasztó pákát.Lehetséges ?ez a kérdés és hogyan valami rajzot
kérnék ha lehet A pillanat pákám leégett.
Most csak a készítés érdekelne,tudom,hogy lehet kapni és ,hogy nem érdemes készíteni
de azért érdekelne a gyártás.
(#) mate_x válasza mezei dávid hozzászólására (») Nov 11, 2012 /

Szia!
Még válogathatsz is: Bővebben: Link
(#) kis funky hozzászólása Nov 11, 2012 /

Szia!
Szerintem a Farenheit 28020-as teljesen jó, főleg ha kezdő elektronikás vagy. nekem is van egy ilyen pákám és eddig nem okozott nekem csalódást. Az is jó benne ha valami baj van vele van egy csomó, olcsó alkatrész is. Szerintem vedd meg !
(#) mezei dávid hozzászólása Nov 11, 2012 /

Sziasztok!
Hát szóval van egy réz betét egy 12 v trafó ,valami kis tekercs ami fűt .stb én így gondoltam
csak pontos paraméterek kellenének,
(#) zolika60 válasza mezei dávid hozzászólására (») Nov 11, 2012 /

Mihez?
(#) vicsys válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 11, 2012 /

Következő: »»   44 / 193
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem