Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 230V-os motor fordulatszám vezérlése
Lapozás: OK   3 / 5
(#) hbandy válasza gkari hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Belekukkantottam a szivattyúba. Dahlander-kapcsoló van rajta. Itt bizony elektronika helyett hidrodinamikával kellesz megoldani a problémát...
Azért köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat!
(#) foxi63 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Üdv!
Pucuka !
1. Ezt a hozzászólást sajnos rossz helyre tettem, amire reagáltál,nem ide szántam...
2. Nem válaszoltam senkinek, ezt elnézted!
3.Azt irtam, hogy állanó mágnes az állórésze
Te láttál már állómágneses szinkron motort??
4. mivel egyenáramú, ezért van benne triakos szabályzó,
Remélem nem nézel olyan hülyének, hogy a segédfázisú kondenzátoros aszinkron motort (esetleg keringető szivattyű) összetévesztem a szénkefés motorral.
Szinkron motorok a háztartásban pedig nemigen vannak.Utoljára egy gyárban találkoztam olyannal, három talicskányi volt sz indító ellenállása 3x380V -ról, akkor még az volt, 550A vett fel üzemközben...
üdv.: Foxi
(#) pucuka válasza foxi63 hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Üdv!
Ne Haragudj, nem szeretnék túl sokat vitázni, de azrért reagálnék a hozzászólásodra.
hbandy (#559617) hozzászólásában leírta, hogy van neki egy keringtető szivattyúja, üzemi kondenzátoros.....
Amire Te válaszoltál a(#566130) hozzászólásodban, hogy . . . sima trafóval megoldható.... (egyébkén, mint többen is írtuk, nem oldható meg)
Erre reagáltam a (#566143) hozzászólásomban, igaz belekombinálva az előző bejegyzésedet, ami valóban nem tartozik ehhez a témához, de azt nem vettem észre, meg azt sem, hogy Te állandó mágnesű külső gerjesztésű motorról beszélsz, (így visszaolvasva is elég homályos), ezért elnézést, amit simpi észrevett, és javított. Mivel igazat írt, nem ragoztam tovább.
Állómágneses szinkron motort ugyan nem, de állandó mágnesűt igen, a háztartásban is, pl. óraművekben.
Azért meg lehetne előzni a vitákat ha pontosabban fogalmazol, nem értenénk félre, de abban igazad van, hogy nekem nem kellett volna félreértenem a mondandódat.
Elnézésedet kérem.
(#) radocroli hozzászólása Ápr 12, 2011 /

Sziasztok
ehhez mit szóltok_? működhet? ez most váltó vagy egyen áram?
Bővebben: Link
(#) kadarist válasza radocroli hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Szia!
Ha triakot látsz és AC táplálást, akkor váltóról van szó.

de miert irja a szovegben h DC?
akkor ez 220V os váltóáramú motrokhoz jó? PWM nélkül ?
(#) bundyland válasza radocroli hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Szerintem ez egyértelműen AC és tévedés a DC felirat ott.
PWM -nek itt meg nyomát sem látom.

PWM nincs tényleg, de kérdésem ez így is működhet megfelelően vagy milyen veszteségek lehetnek?

Hát DC motorral biztosan nem fog működni, veszteséggel itt nem igen kell számolni.

Ac motorra gondoltam, drasztikus nyomaték csökkenés??

Hát nyomatékcsökkenés az lesz bőven főleg növekvő terhelés hatására!

Univerzális motor (fúrógép, porszívó) fordulatszabályozásához való az a kapcsolás. Indukciós motorhoz nem igazán jó.

Értem...akkor indukciós motorhoz csakis PWM? van valakinek működő, tesztelt kapcsolása???

Nem, indukciós motorokhoz frekvenciaváltó, egyenáramú motorokhoz PWM. Van külön PWM-es topik is.
(#) kissis54 válasza kurillas hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Sziasztok elnézést hogy így írok azt szeretném kérdezni az ERBA Compact 300 hobbiesztergához hány amperes biztosíték kell a fordulatszám állító felett lévő bizt.aljzatba.
(#) ferencz istván hozzászólása Jún 11, 2012 /

Üdv!
Segítségeteket szeretném kérni egy futógépmotor fordulatszabályzásához. Csak a fordulatszabályzás kell, semmi extra.A motor adatai.
Tip.Model ML-003-3A
Permanent Magnet DC motor 220 V DC PF 1.0 AOM
Input 3. OHP. Segítségeteket előreis köszönöm. István
(#) ferencz istván válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 13, 2012 / 1

Köszi a választ. Ha tudnál konkrét alkatrészértékeket megadi az jó lenne.
Üdv: István
(#) urh hozzászólása Nov 2, 2012 /

Sziasztok remélem jó helyre írok, van nekem egy porszívóból kiszerelt méghozzá (Astro 1600W-os (szerintem ez ETA) fordulatszám szabályzom. Namost a feladat a következő lenne ezt újra szeretném építeni kb 14 alkatrészből áll egy 70W-os motort szeretnék vele vezérelni. Tudna nekem ebben segíteni valaki ? vagy újra tudná nekem építeni? Illetve segítene benne?
A képen látható hogy néz ki a borda miatt nem látható 1-2 ellenállás de ezt aki segít annak ugyis több képet csinálok meg minden csak hogy lássátok hogyan is néz ki.

Adat:

SEV 1429
42 001

^Ez van a modulra írva

DSC_0874.jpg

(#) pucuka válasza urh hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

És milyen fajtájú az a 70 W -os motor amit vezérelni szeretnél?
(#) urh válasza pucuka hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Egy karborobot kazán füst elszívó motorja Carborobot TÉT nem tudom mond-e ez így valamit a motorhoz 3 kábel megy földelés nulla fázis és van rajta egy kondenzátor ennyit tudok mondani róla.

Akkor az egy egyfázisú asszinkron motor segédfázissal. Az egy ilyen szabályzóval tisztességesen nem tudod vezérelni, ez egyfázisú univerzális motorhoz való. Bizonyos szűk határok között tudod szabályozni egy egyszerű előtét ellenállással.
De egy ventilátor motort miért akarsz fokozatmentesen szabályozni?
(#) urh válasza pucuka hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Nagyon hangos és teljesen felesleges neki menni ilyen teljesítményen kisebb fordulat is bőven elég lenne. Nagyon hallani bent a házban a hangját a ventilátornak és ezért kellene kicsit vissza venni belőle. Az mit jelent hogy nem tudom tisztességesen ? Egyáltalán nem működne, vagy mit csinálna? Egyébként, adhatsz másik kapcsolási rajzot is a lényeg egy potméterrel lehessen vezérelni nem kell bonyolult kapcsolási rajz egy a leg egyszerűbbek közül is elég.

Poti semmiképpen nem jó, oda egy 10 - 20 W -os ellenállás kellene. ezeket ellenálláshuzalból lehet elkészíteni. De ha leveszed a fordulatot akkor is zajos lesz, lehet hogy valami mechanikai probléma van, azt kellene inkább orvosolni. Ha feszültségcsökkentéssel szabályzol egy asszinkron motort, akkor könnyen áteshet a billenő nyomatékon, és akkor megáll, mert nem tud elindulni. Ha egy motor megáll, akkor rövidzár keletkezik, ami leégéshez vezet. Korrekt módon frekvenciaváltóval lehetne, de az nem biztos, hogy megéri, az ára miatt.
(#) erbe válasza urh hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Ventillátor motornál nem kell aggódni, hogy átesik. Nincs állandó terhelő nyomaték, csak nagy fordulatszámon. Ki kell kísérletezni a megfelelő előtétet. Lehet autotrafóval csökkentett feszültség, lehet előtét fojtó vagy kondi. Ellenállás nem célszerű, mert melegszik. Lehet játszani "fordított lágyindítóval". Bekapcsolásnál teljes áramot kap, ha felpörgött, elékapcsolódik az előtét.
Az én Karborobotom ventillátora is túl zajos. Nem a csapágyak miatt, hanem a ventillátor "hasítja a levegőt". 23 év alatt még nem készült el az előtét. A rostélyhúzó hajtóművet már az első évben lehalkítottam gumibakok beiktatásával. A ventillátornál a fémes kapcsolódások megszüntetésére készülök azóta is. Pl gégecső...
A triacos vezérlés nem megoldás, akár jóval zajosabb is lehet.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2012
(#) Tomi111 válasza urh hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Üdv!

Esetleg sorbakötött fénycső(pl.58W-os) vagy higanygőz-(vagy nátrium)lámpa fojtó nem lenne jó? A lámpa fojtók vannak 70, 80 125W-os lámpákhoz.
Bár nem lenne szabályozható.

Üdv! Tomi
(#) urh hozzászólása Nov 2, 2012 /

és ha én ezt bekötöm amit kiszedtem a porszívóból mi történik? illetve legrosszabb esetben?
(#) Sebi válasza urh hozzászólására (») Nov 4, 2012 / 1

Próbáld ki. Mivel az áramkör sorosan van a motorral, bajt nem csinál, nyugodtan megteheted. Aztán próbáld visszavenni vele a feszültséget, amíg úgy érzed eléggé csökkent a zaj. Ebben az állapotban hagyva többszöri indítással győződj meg arról, hogy biztonságosan el tud indulni (mert ha nem, akkor állva biztosan leég majd).
(#) urh válasza Sebi hozzászólására (») Nov 4, 2012 / 1

nem sorosan van hanem be van kötve a motor két kábele meg a hálóhat két kábele is az áramkörbe bár abból az egyik még a csatlakozásnál össze van kötve a motor masik kabelevel de attol.meg onnan indul be az aramkorbe a nyakon a szál.
(#) Sebi válasza urh hozzászólására (») Nov 4, 2012 / 1

Ha jól megnézed - triacos szabályző lévén - végülis sorosan lesz a motorral....
(#) urh válasza Sebi hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

igen mostmár látom. tehát akkor ki próbálhatom nyugodtan igaz? max ha nem indul el akkor hagyom de ha megy még a minimumra huzva is akkor az is jo egyébként izzot valami iszonyatosan szépen szabályoz
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem